rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Новий глава МЗС Польщі насамперед планує відвідати Болгарію

Новий глава МЗС Польщі насамперед планує відвідати Болгарію

Новий глава МЗС Польщі Яцек Чапутович продовжуватиме зовнішню політику, яку проводив його попередник Вітольд Ващиковський і яка спрямовуватиметься на тісну регіональну співпрацю.

Про це Чапутович заявив після прибуття вже міністром до будинку МЗС Польщі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Продовжу політику міністра Ващиковського й уряду, в якій значна увага приділяється регіональній співпраці», - заявив Чапутович.

Він повідомив про плани своїх перших закордонних візитів. За його словами, в понеділок, 15 січня, він відвідає Болгарію, яка з 1 січня головує в ЄС.

У вівторок, 16 січня, новий глава МЗС Польщі відвідає Німеччину, яку він назвав «головним польським економічним та політичним партнером».

Наступного тижня міністр також супроводжуватиме президента Польщі Анджея Дуду на засідання Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку, де президент РП виголосить промову про нерозповсюдження зброї, а Чапутович візьме участь у дискусії на тему ситуації в Афганістані.

 

У королеви Єлизавети II цього року народяться одразу два правнуки

Внучка королеви Великої Британії Зара та її чоловік Майк Тиндалл чекають на другу дитину. Таким чином, цього року в Єлизавети II народиться два правнуки.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на представника пари.

«Сьомий правнук королеви повинен народитися влітку. Він буде 19-м в черзі на успадкування престолу після третьої дитини принца Вільяма і герцогині Кембриджської (на її появу очікують у квітні - ред.)», - йдеться в повідомленні.

У Букінгемському палаці вже заявили, що Її Величність і членів королівської сім'ї дуже втішила новина про поповнення. У родині Зари і Майка Тіндалла підростає трирічна донька Мія.

36-річна Зара - донька принцеси Анни та її першого чоловіка, капітана Марка Філліпса. Вона професійно займається кінним спортом. На Олімпійських іграх 2012 року Зара здобула срібну медаль у складі національної збірної.

У 2011 році Зара вийшла заміж за колишнього капітана збірної Англії з регбі Майкла Тіндалла.

35-річний Майкл Тіндалл, який виграв у 2003 році чемпіонат світу з регбі у складі англійської збірної, не має королівських титулів.

У своїй різдвяній промові королева сказала, що з нетерпінням чекає появи нових членів сім'ї у новому році.

Як відомо, цього року на королівську сім'ю чекає ще одна велика подія: на травень заплановано весілля принца Гаррі і Меган Маркл.

 

Армія Латвії облаштує постійну базу біля кордону РФ

Збройні сили Латвії впродовж найближчих п'яти років планують облаштувати у Латгалії, неподалік від кордону РФ, військову базу в Лузнаві та полігон у Мєжа Мацкевічі.

Про відкриття бази повідомляє Латгальська студія Латвійського радіо.

«Впродовж найближчих п'яти років у невеликому селищі Лузнава, Резекненського краю, латвійські Збройні сили планують облаштувати військову базу. Тут планується розмістити перший постійний підрозділ національних Збройних сил у Латгалії, який розташовуватиметься в порожніх будівлях колишньої Лузновської професійної школи», - йдеться у повідомленні.

Командир 3-ї Латгальської бригади Земессардзе Маріс Сімсонс заявив, що на базі дислокуватиметься перше у Латгалії постійне військове формування, що посилить безпеку регіону. На території в 20 гектарів спершу планують розмістити від 200 до 300 військовослужбовців. Планується виділити і квартири для їхніх сімей.

Облаштування військової бази розпочнеться вже цієї весни.

Окрім цього, планується облаштувати навчальний полігон у Даугавпілському краї на полігоні Мєжа Мацкевічі.

Латгалія - історичний район Латвії на кордоні з Росією. За часів Російської імперії її територія входила до складу Вітебської губернії, тому тут активніше відбувалися процеси русифікації. Латгалія також характерна тим, що тут переважає католицька віра, тоді як на іншій території країни - лютеранство.

Під час розгортання російської агресії в Україні за підтримки російської пропаганди у Латгалії активно поширювалася ідея так званої «Латгальської народної республіки». Завдяки рішучій реакції Поліції безпеки Латвії цю діяльність було припинено.

 

У Британії оновили кодекс поведінки міністрів після низки скандалів

У Великій Британії після низки скандалів, пов'язаних із членами уряду, оновлено кодекс поведінки міністрів.

Про це оголосила прем'єр-міністр Тереза Мей, повідомляє AFP з посиланням на речника британського прем'єра.

«Є низка змін. Вони будуть включені у нову редакцію, яка гарантує, що кодекс належним чином враховує неприйнятну поведінку, залякування та переслідування», - заявив речник прем'єра на регулярному прес-брифінгу.

Агентство нагадує, що у листопаді минулого року міністр оборони Британії Майкл Феллон подав у відставку після звинувачення у неприйнятній поведінці щодо журналістки кілька років тому.

У неприйнятній поведінці також був звинувачений заступник прем'єр-міністра Даміан Грін, однак він рішуче це заперечував. Він був звільнений у грудні за брехню про порнографічні матеріали, виявлені на його комп'ютері десять років тому.

Крім цього, зазначається, що зміни до кодексу поведінки міністрів також були внесені через інцидент з міністром з питань міжнародної допомоги Пріті Пател, яка пішла у відставку після проведення несанкціонованих зустрічей з ізраїльськими офіційними особами.

«Існує також нове формулювання, яке конкретно вимагає від міністрів повідомляти про офіційні зустрічі в країні та особливо за кордоном», - наголосив речник Мей.

 

Італія та Німеччина спільно розгромили мафіозний клан: 170 затриманих

Під час спільної масштабної операції проти мафії поліцейські органи Німеччини та Італії затримали близько 170 членів мафіозних угруповань.

Про це інформує Spiegel.

«Під час великої поліцейської операції в Італії та Німеччині затримано, щонайменше, 169 членів калабрійської «Ндрангети», - йдеться у повідомленні.

За даними спецслужб, угруповання мало великий вплив на торговців вином, їжею, а також тих, хто збирає сміття і надає похоронні послуги. Італійські та німецькі правоохоронці вважають, що їм вдалося розгромити мафіозний клан, основу якого складали сім'ї Фарао і Марінкола, а також кілька бургомістрів низки провінцій та інших чиновників. Вони діяли в Італії та інших країнах, утворивши своєрідний «кримінальний холдинг», незаконно отримуючи мільйони євро. Повернути вдалося наразі 50 млн євро.

Операцію провели у вівторок. У Німеччині було заарештовано 13 осіб.

 

У Швейцарії відкрили найкрутіший фунікулер

Найкрутіший у прямому розумінні фунікулер у світі запустили у швейцарському містечку Штос на висоті 1300 метрів над рівнем моря. Працювали над проектом 14 років.

У деяких місцях на підйомі фунікулер долає «крутизну» дороги 110 градусів.

І при цьому пасажири почуваються пречудово - адже кабінки гірського трамвайчика поворотні і завжди перебувають у вертикальній позиції.

Фунікулер проходить крізь 3 тунелі, будівництво яких стало найбільшим викликом для інженерів.

 

Румунські угорці вимагають територіальної автономії

Відповідну спільну заяву підписали представники Угорського демократичного союзу угорців Румунії, Угорської громадянської партії та Народної партії угорців Трансільванії, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми, законні представники угорської спільноти Румунії, вважаємо, що автономія Секуеського краю (місця компактного проживання угорців у румунських повітах Харгита, Ковасна та Муреш - ред.) повинна матеріалізуватися шляхом надання угорцям регіональної територіальної автономії. Вважаємо також, що в місцях компактного проживання громадян угорської національності угорській мові має бути наданий особливий статус, рівний румунській мові», - йдеться в заяві.

Підкреслюється також, що в регіоні повинні функціонувати законодавчі та виконавчі органи влади, наділені відповідними повноваженнями для прийняття рішень у сфері розвитку освіти, культури та економіки територіальної автономії.

Підписанти заяви зазначають, що надання угорцям територіальної автономії буде сприяти зміцненню румунської держави та підвищенню добробуту мешканців румунської Трансільванії. При цьому, автори документа звертають особливу увагу на те, що автономія діятиме у складі єдиної румунської держави.

Офіційний Бухарест наразі не прокоментував заяву.

 

В Єгипті призначили дату президентських виборів

Перший тур президентських виборів в Єгипті відбудеться 26-28 березня.

Про це заявив глава Національного управління виборів Лашин Ібрагім Мухаммед Сулейман, повідомляє AFP.

«Єгиптяни підуть на перший тур президентських виборів 26-28 березня», - йдеться в повідомленні.

Якщо під час першого туру ніхто з кандидатів не набере абсолютної більшості, другий тур відбудеться 24-26 квітня.

Очікується, що чинний президент Єгипту Абдель Фаттах аль-Сісі братиме участь у виборах, проте він поки що офіційно не підтвердив свої наміри.

 

Японський астронавт у космосі «виріс» аж на 9 см

Японський астронавт Норішіге Канаї «виріс» на 9 см за три тижні перебування на Міжнародній космічній станції.

Про це він написав у Twitter, повідомляє газета «Санкей сімбун».

За словами астронавта, такого не було з часів середньої школи.

«Мене трохи хвилює, чи зможу я поміститися в сидінні корабля «Союз», - написав Канаї.

У Японському агентстві аерокосмічних досліджень (JAXA) зазначили, що зріст людини в космосі через відсутність гравітації, зазвичай, збільшується на 1-2 см. «У нас немає даних про випадки збільшення у зрості на 9 см», - зазначив представник JAXA.

Як відомо, екіпаж 54-ї експедиції на МКС вирушив на станцію 17 грудня. Крім Канаї, в нього входять російський космонавт Антон Шкаплеров і астронавт NASA Скотт Тінгл.

У Саудівській Аравії між громадянами розділять $13 мільярдів, щоб компенсувати інфляцію

Freedom House: Демократія у світі переживає найбільшу кризу за десятиріччя

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers