rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Несекретні матеріали: таємниці жіночого циклу
Title  
 Знання основ фізіології дозволяє оптимально
пристосуватися до місячного циклу.
Фото з архіву редакції
 

Якщо задуматися, наш душевний стан, поведінка, а іноді й думки підпорядковані місячному циклу. Отож, якщо володіти певною інформацією та використовувати її собі на користь, чимало проблем просто зникнуть з вашого життя назавжди.

Перший етап

Період жіночого циклу: 1-7 днів. Насамперед, потрібно запам'ятати, що перший день менструації - це перший день циклу. Звичайно, тривалість місячних у всіх є різною - від 3 до 7 днів, за які жінка втрачає 100-150 мл крові. Але вихід за ці межі вже вважається патологією і вимагає консультації у фахівця.

Психологічний портрет. Критичні дні - дуже вдале визначення цього періоду як у фізичному, так і в емоційному плані. Але найчастіше криза обмежується першими двома-трьома днями. Навіть якщо менструація триває 5-7 днів, решту часу ви будете почувати себе значно спокійнішими. До речі, для чоловіків було б дуже корисно засвоїти, що з третього до сьомого дня - найсприятливіший момент, коли жінка може спокійно вислухати співрозмовника.

Варто знати

Римляни вбачали прямий зв'язок між місячним (а це приблизно двадцять сім з половиною дня) і менструальним циклами. Можливо, саме з цієї причини існує думка, що найправильнішим є 28-денний цикл. Утім, медики дотримуються іншої точки зору: не має значення, скільки триває цикл - 21 або 35 днів, головне, щоб менструація була щомісяця. Її нерегулярність свідчить про проблеми з овуляцією, без якої неможливе виконання головного призначення жінки: зачати і виносити дитину. Також варто знати, що перша менструація починається у 12-14 років. Якщо це не сталося до п'ятнадцяти років, обов'язково потрібно звернутися до гінеколога-ендокринолога, оскільки затримка може свідчити про збої в роботі залоз внутрішньої секреції.

Зараз саме час щоб:

«Зійти» з дієтичної дистанції. Дієтологи наполегливо радять прислухатися до потреб власного організму: іноді під час «червоних днів» дуже хочеться поласувати м'ясом. Особливо у випадку рясних місячних або анемії. І це цілком виправдано: чим більше крові втрачає організм, тим більше він вимагає продуктів, що підвищують гемоглобін, серед яких на першому місці - м'ясо і печінка. А «гастрономічними ворогами» в цей час стають йогурти, кефір і сири. Вони збільшують крововтрати, змушуючи печінку виробляти ферменти, що перешкоджають згортанню крові. Саме тому дієтологи радять прислухатися до потреб власного організму, але при цьому не забувати про різноманітний і збалансований раціон. Біль внизу живота або в попереку і швидка стомлюваність сигналізують, що організму не вистачає вітамінів С, Е, А, В6, кальцію, магнію і заліза. Тому додайте в меню молоко, фрукти, овочі, горіхи і рослинні олії.

Більше рухатися. Мабуть, хворобливий стан під час місячних знайомий майже кожній з нас. Але найчастіше таблетка знеболювального є зайвою - організм сам здатний виробляти гормон ендорфін, який усуває будь-який біль. Щоб його «активізувати» - досить легкого фізичного навантаження, наприклад, звичайної пішої прогулянки або ранкової зарядки - і ви почуватимете себе краще. А от проводити кілька годин поспіль у горизонтальному положенні гінекологи не радять - тонус матки знижується і хворобливі відчуття тільки посилюються.

Зробити легкий масаж. Якщо на пішу прогулянку не вистачило сил або часу, позбутися тяжкості і дискомфортних відчуттів внизу живота можна за допомогою легкого масажу з ефірною олією мускатної шавлії, чайного дерева, хмелю, що діють подібно до жіночих гормонів естрогенів. Після теплого душу 1-2 краплі ефірної олії змішайте з масажною олією і легкими круговими рухами погладьте шкіру в ділянці живота. Спочатку за годинниковою стрілкою, потім - проти. Якщо регулярно виконувати подібні маніпуляції, з часом дискомфорт під час менструацій перестане вам докучати. Але масаж з такими оліями не варто робити після 14 дня циклу, інакше ризикуєте скоротити свій місячний цикл.

Аргументувати свою відмову від подружніх обов'язків не «головним болем», а фактами. В Індії місячні називаються «авад» (забруднення), в Індонезії - «удур» (хвороба), на острові Ява - «которан» (бруд). Чимало народів вважають жінку в цей період нечистою і не допускають до шлюбного ложа. З медичної точки зору заборони на сексуальні відносини не позбавлені здорового глузду. Адже секс у «червоні дні» вважається однією з версій розвитку ендометріозу. Під час інтимного контакту виникає «ефект поршня»: частинки ендометрію не виходять разом із кров'ю, а рухаються в протилежному напрямку, потрапляючи в маткові труби та яйники.

Другий етап

Період жіночого циклу: 7-20 день. В яйниках зберігається від 100 до 150 тисяч незрілих яйцеклітин! Приблизно до 14 дня кожного циклу одна з них дозріває і виходить для зустрічі зі сперматозоїдом. Вражаюче, але за все життя зі стратегічного запасу організм використовує не більше, ніж 400 яйцеклітин, інші за непотрібністю просто атрофуються. Крім того, лікарі помітили: чим раніше настала перша менструація, тим пізніше можна очікувати «пришестя» клімаксу.

Психологічний портрет. З 8 до 14 дня жіноча краса розквітає, з'являється підвищений інтерес до осіб протилежної статі. І це цілком природно - жіночу сексуальність важко приборкати, коли ймовірність зачаття є найбільш високою. Але вже зі 17 дня настає період затишшя перед ПМС (передменструальним синдромом). Ми стаємо вкрай довірливими і легко сприймаємо за правду будь-яку вигадку. Однак, самим брехати в ці дні не варто - пам'ять зараз теж дещо «відпочиває», тому можна легко заплутатися у власних фантазіях.

Зараз саме час щоб:

Відвідати гінеколога-мамолога. Якщо вам потрібно здати аналізи або просто пройти профілактичне обстеження - кращого часу годі й шукати. З одного боку, це період затишшя в організмі (бурхливі під час критичних днів, овуляції і ПМС гормони врівноважуються), з іншого - місячні можуть бути своєрідною провокацією для загострення «сплячої» інфекції. Тому перевірка жіночого здоров'я в період між критичними днями та овуляцією буде найбільш об'єктивною та достовірною.

Випробувати нову дієту. Чому іноді дієти мають приголомшливий ефект, а часом - скільки калорії не підраховуй, а вага не зрушує з місця? Секрет - у місячному циклі. Якщо ви сядете на дієту в першій (безпосередньо під час місячних) або третій фазі циклу (вона триває від овуляції до початку кровотечі) - всі ваші старання виявляться марними. В цей час організм продукує надлишок гормону прогестерону, підвищує апетит і затримує в організмі рідину. Якщо ж активно почати боротьбу з вагою в другій фазі (яка триває 10-12 днів від закінчення місячних до овуляції), струнка фігура стане заслуженою винагородою за витрачені зусилля. Організм у цей період виділяє більше естрогенів, які активізують обмін речовин. Навіть особливо не напружуючись, ви легко скинете один-два кілограми.

Влаштувати шопінг. Психологи помітили, що в період овуляції жінки стають особливо емоційними, активними і щедрими. Їм потрібно кудись витрачати надлишок енергії, що буквально вихлюпується назовні, відчувати себе красивими, сексуальними, бажаними. Саме час зустрітися з друзями, організувати вечірку, зайнятися творчістю, розпочати новий проект - у цей період жінці вдаватиметься майже неможливе. Проте в деяких моментах варто бути обережною. Наприклад, вирушаючи на шопінг, обмежте витрати, інакше зайва щедрість може зіграти з вами злий жарт.

Третій етап

Період жіночого циклу: 21-28 день. Це - відомий багатьом період ПМС, що супроводжується сонливістю або безсонням, мігренню і загальною слабкістю, набряками і підвищеною чутливістю молочних залоз. Серед молоді передменструальні скарги виникають приблизно у 20% жінок, а ось після 35 років ПМС дошкуляє майже кожній другій. Медики зазначають, що схильні до нього, здебільшого, жінки, які мають недуги серця, судин, шлунково-кишкового тракту й особливо центральної нервової системи.

Психологічний портрет. Коли овуляція відбулася, нервові реакції трохи загострюються. Потреба в сексі все ще зберігається, але бажання влаштувати сцену ревнощів або просто поскандалити значно переважає. Не виключено, що вибух гніву може статися просто на рівному місці. Наприклад, через необережне слово або просто різкий запах - нюх у жінок у ці дні особливо загострюється.

Зараз саме час щоб:

Почати танцювати belli dancе. Найдієвіші ліки від ПМС винайшли мусульманки - це танець живота. Він унікальний тим, що змушує працювати ті групи м'язів, які не задіяні в повсякденному житті, але необхідні для виношування і народження здорової дитини. Вони ж допомагають матці під час місячних бути в тонусі і, водночас, запобігати спазмуванню м'язів, що, власне, і викликає біль. Уже через кілька місяців регулярних занять ви навіть не згадаєте про свої щомісячні неприємності.

Освоїти ароматерапію. Щоб позбутися тяжкості внизу живота чи дискомфортних відчуттів у грудях, 10-12 крапель ефірної олії мускатної шавлії розчиніть у літрі гарячої води. Змочіть у ній невеликий рушничок і прикладіть на 15 хвилин до низу живота. Для посилення ефекту можна додати дві-три краплини олії в чайну ложку меду, розмішати в невеликій кількості гарячої води і випити малими ковтками. Якщо неприємні відчуття не минули, через кілька годин, процедуру можна повторити. Згодом мускатна шавлія відрегулює рівень гормонів, і дискомфорт під час ПМС та менструацій перестане вам докучати. Також у другій половині циклу для масажу найкраще використовувати тонізуючі, очищаючі олії: суміш ялівцю, сосни і бергамота.

Побути наодинці і зайнятися своєю зовнішністю. Причина вашої дратівливості або навіть агресії - в жіночих статевих гормонах. Коханий, колеги і найкраща подруга тут абсолютно ні до чого, тому не слід «відриватися» на них. Краще побудьте наодинці зі собою, почитайте книгу або улюблений журнал, погуляйте в парку. Не менш корисним буде попрацювати над своєю зовнішністю, адже шкіра, волосся і нігті в період ПМС часто виглядають не найкращим чином і вимагають уваги. Побалуйте їх вітамінними масками з натуральних продуктів. Під час приготування такої косметики ви відволічетеся від повсякденних турбот, а заодно поповните холодильник вітамінами. Адже у передменструальний період не слід забувати про повноцінне харчування.

Варто знати!

З першого погляду на пацієнтку досвідчений гінеколог може розповісти про її менструальний цикл. Справа в тому, що характер критичних днів безпосередньо залежить від нашої ваги. Оскільки головний регулятор місячних - естроген - має властивість накопичуватися в жировій тканині, його надлишок спричиняє чимало неприємностей для повних жінок. Головний біль, запаморочення, набухання молочних залоз, нудота, блювота, гіпертонія, судоми ніг стають звичними супутниками в цей період. Інша крайність - надмірна худоба. Відсутність навіть невеличкого «стратегічного жирового запасу» може призвести до втрати інтересу до сексу, надмірної нервозності і дратівливості. Але найстрашніше, що загрожує надто худим дівчатам, - місячні можуть стати нерегулярними, а то і зовсім зникнути. Найчастіше це стосується жінок, які виснажують себе дієтами. У подібних випадках гінекологи прогнозують, що більшості з них у недалекому майбутньому доведеться лікувати безпліддя.

 

Смаколики буковинської кухні

Пілінги для омолодження і не тільки: ціна питання

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers