rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Генеральне прибирання, Або Детокс за всіма правилами

Нерідко після веселого і смачного святкування організм почуває себе не найкращим чином: голова по-зрадницькому болить, тіло ниє від слабкості, а при погляді в дзеркало виникає непереборне бажання сісти на дієту. Таким чином організм рішуче вимагає позбавити його не лише від зайвих кілограмів, але і від токсинів і шлаків. Влаштуйте йому детокс за всіма правилами.

Тотальне очищення

Медики вже давно довели, що одвічне жіноче бажання скинути кілька зайвих кілограмів цілком виправдане. Адже в кожному квадратному сантиметрі жирової тканини міститься безліч токсичних речовин, які успішно покидають організм разом з жиром, тільки-но ви починаєте худнути. (Саме тому не можна худнути дуже швидко, печінка і нирки, котрим доведеться виводити токсини в аварійному режимі, цього не схвалюватимуть - ред.). Так ми одразу вбиваємо двох зайців - очищуємося і набуваємо струнких форм. А якщо до дієти долучити ще і сауну, фізичні вправи, масаж, то, в кінцевому результаті, ви відчуєте себе неймовірно легко і молодо. Першим такий комплексний підхід почав практикувати австрійський лікар Фелікс Майр. Наприкінці 19-початку 20 сторіччя слава про нього вже гриміла далеко за межами його батьківщини, до Карлових Вар, де пан Майр був штатним терапевтом-дієтологом, з'їжджалися пацієнти з усієї Чехії, а потім і з інших країн, щоб відчути на собі цілющу силу омолодження. Ефективність свого методу він демонстрував на власному прикладі, навіть у 90 років залишаючись бадьорим і рум'яним чоловіком. Його дивовижний метод складався з комплексу процедур, спрямованих на природне очищення організму, куди входили вітамінна дієта, лікувальна фізкультура, масаж, водні та фізіопроцедури (магнітотерапія, лазеротерапія, акупунктура, ультразвук). Пізніше ця програма лягла в основу європейської детокс-терапії, яка зараз успішно використовується в багатьох країнах. Комплекс процедур підбирається залежно від статі, віку і навіть професії. Звичайно, довірити таке відповідальне завдання краще фахівцю, який пройшов спеціальну підготовку.

Плюс чи мінус

«Очистивши організм, ви станете абсолютно іншою людиною: вмить кудись зникне стомлюваність, дратівливість, агресія, головні болі та інші проблеми. Детокс позитивно впливає не тільки на травну, але і на ендокринну, серцево-судинну, нервову, опорно-рухову і навіть статеву системи», - стверджують послідовники доктора Майра. Його противники заперечують: «Природа дала нашому організмові дивовижну можливість самоочищатися, тому дієти й інші процедури роблять не більше, ніж може сам організм. Ми маємо численні свідчення «щасливчиків», які випробували на собі чудо-програму й підтверджують, що після неї здуття живота, в'яла шкіра і головні болі залишилися далеко в минулому. Але насправді - це результат обмеженої кількості їжі загалом і тваринних жирів зокрема, споживання чистої води у великих обсягах і відсутності в меню кофеїну та алкоголю».

І все ж, істина, як завжди, лежить посередині. Погоджуючись з тим, що наш організм має здатність очищуватися, ми не можемо спростувати той факт, що з кожним роком робити це йому дедалі важче. Промислові відходи, загазоване повітря, радіація, споживані нами генетично модифіковані продукти, барвники, стабілізатори, штучні жири ... Старання нашого організму відбити такий потужний натиск нагадують боротьбу Дон Кіхота з вітряками. Наша допомога буде тут не зайвою. Програма детоксикації допомагає відновити механізм самоочищення - організм навчається виводити і за можливості більше не накопичувати токсини. Після повного курсу, як після щеплення, він набуває до них своєрідного «імунітету», хоча через деякий час знадобиться повторний «допінг».

Продуктовий дрес-код

«Золотим ключиком» до очищення є продукти-детокс. Хоча їх небагато, але їхні «чарівні» властивості важко переоцінити. Яблука, виноград, геркулес (вівсяні пластівці), коричневий рис за кілька днів виметуть з організму все накопичене за багато років «сміття». Але особливо почесне місце в цьому списку посідають лимони і грейпфрути, а також свіжовичавлені соки з них - вони не тільки виводять з організму токсини, а й ефективно пригнічують згубну для багатьох пристрасть до солодкого. Буряк і морква - чудовий «відновник» печінки, а селера і спаржа - нирок.

Але головна проблема не в тому, щоб відмовитися від шкідливих продуктів, а в тому, що корисні - насправді не такі вже й корисні. Нітрати і пестициди «обживають» понад 50% овочів і фруктів. Вся ця хімія нерідко порушує не тільки обмін речовин, але і гормональний фон організму. А це означає, що чимало дієтичних та вітамінних страв, які потрапляють на наш стіл, можна назвати корисними лише умовно. Американська дієтологиня Паула Гамільтон пропонує перед тим, як сісти на дієту, влаштувати детокс продуктам, які ви маєте намір вживати. Тільки так ви до мінімуму знизите споживання хімічних калорій і насправді звільните організм від токсинів. Тому накладаємо табу на:

- фрукти та овочі неприродної ідеальної форми. Найімовірніше, вони генетично модифіковані. Такі продукти довше, ніж звичайні зберігають товарний вигляд, але користі від них чекати не варто;

- зіпсовані продукти харчування. Навіть якщо є гнила плямочка розміром з голівку шпильки, кількість вітамінів у такому плоді одразу знижується на 30%;

- воду з крана. Не секрет, що її якість є далекою від ідеалу, тому найдешевший фільтр для води кращий, ніж нічого;

- бульйони й овочеві відвари. Під час термічної обробки частина шкідливих речовин, що є в продуктах, руйнується, але найбільш стійкі з них переходять у воду;

- неочищені плоди. Саме в шкірці міститься рекордна кількість пестицидів, тому ви ризикуєте отримати ударну дозу хімії;

- жировий прошарок у м'ясі. Пам'ятаєте, йшлося про те, що жир має властивість абсорбувати токсини? Так ось, це стосується не лише людей, а й домашніх тварин, м'ясо яких ми звикли вживати в їжу;

- сіль і цукор. «Солодку отруту» краще замінити медом - він не менш солодкий, але більш корисний. А якщо без солі їжа зовсім не в радість, соліть страви вдвічі менше, ніж зазвичай, використовуйте морську сіль - вона містить корисні мінерали;

- пластикові контейнери для їжі і целофанові пакети. Краще замініть їх екологічно безпечним скляним посудом.

Хай живе дієта!

День перший

Перший сніданок: 0,5 грейпфрута, 1 невелике яблуко, невелике гроно винограду, 200 мл чаю з шипшини або мінеральної води без газу.

Другий сніданок: салат із тертих овочів і фруктів: свіжу білокачанну капусту, яблуко, моркву, гарбуз, помідор заправте 1 чайною ложкою рослинної олії; 200 мл морквяного соку або мінеральної води без газу.

Обід: 100-150 г приготованого на пару коричневого рису, 70 г вареної курки без шкіри, 70 тертої моркви зі сметаною 15% жирності або 1 помідор; 250 мл будь-якого трав'яного чаю або мінеральної води без газу.

Вечеря: 250 мл кефіру, 1 банан, декілька виноградин, ј грейпфрута, 200 мл мінеральної води без газу або м'ятного чаю (допоможе розслабитися і заспокоїтися перед сном).

 

День другий

Перший сніданок: 0,5 апельсина, 1 невелике яблуко, кілька шматочків ананаса, 200 мл виноградного соку або мінеральної води без газу.

Другий сніданок: 100-150 г вівсянки або мюслі без цукру на воді, можна додати ложку меду або рослинної олії, 200 мл липового чаю або мінеральної води без газу.

Обід: 2-3 запечені картоплини, 80 г тушкованої риби, 1 помідор, 250 г зеленого чаю або мінеральної води без газу.

Вечеря: біойогурт, банан, ківі, ј грейпфрута, 200 мл м'ятного чаю або мінеральної води без газу.

 

День третій

Перший сніданок: 0,5 грейпфрута, 1 невелике яблуко, невелике гроно винограду, 200 мл кефіру або мінеральної води без газу.

Другий сніданок: салат із тертих овочів і фруктів (свіжа червонокачанна капуста, яблуко, морква, селера, заправлені олією), 200 мл липового чаю або томатного соку.

Обід: 100-150 г коричневого рису на пару, 70 вареної курки без шкіри, 70 г тушкованої спаржі або 1 помідор, 250 мл зеленого чаю або мінеральної води без газу.

Вечеря: 250 мл кефіру, 1 банан, декілька виноградин, ківі, ј грейпфрута, 200 мл мінеральної води без газу або чаю з м'яти.

Прописні істини

  • Перш ніж сісти на дієту, підготуйтеся до неї психологічно. Щодня образно уявляйте, як очищається ваш організм, налаштовуючись таким чином на те, що ви не почнете засмічувати його знову після закінчення детоксу.
  • Якщо у вас є якісь хронічні захворювання, порадьтеся з вашим лікарем або дієтологом.
  • Надмірно часте або тривале очищення загрожує вимиванням з організму калію та інших корисних речовин, розладом кишківника. Тому не варто дотримуватися детокс-дієти більше, ніж тиждень - оптимальний варіант 2-3 дні, а повторну чистку зробіть не раніше, ніж через 3-6 місяців.
  • Якщо у вас харчова алергія на один із продуктів, замініть його іншим, а якщо алергія одразу на кілька, краще взагалі не випробовувати цей метод.
  • Оскільки фруктово-овочева дієта може різко посилити апетит, з яким ви не здатні впоратися, радимо замінювати яблука та апельсини бананами, які краще втамовують голод.
  • Під час їди користуйтеся десертними тарілками або невеликими піалами.
  • Інтенсивне очищення категорично протипоказано вагітним і матерям, котрі годують грудьми.

Повний комплект

Якщо ви вирішили влаштувати справжній детокс, самої лише дієти недостатньо. Абсолютно всі спа-курорти, що мають у своєму арсеналі детокс-програми, рекомендують щодня протягом 7-10 днів балувати своє тіло приємними і корисними процедурами.

 

Детокс-сауна

Європейська детокс-програма не включає в себе подібний вид очищення. Проте справжні шанувальники лазень і саун чудово знають про їхні очищувальні та омолоджувальні властивості. Щоденна сауна протягом тижня п'ятикратно посилить ефект дієти. Якщо ж фінську сауну ви вважаєте занадто важким випробуванням для свого організму, можна спробувати полегшений варіант - хамам. Підійде і римська парильня - на відміну від своїх «конкуренток», вона практично не має протипоказань.

 

Детокс-масаж

На додаток до сауни чудово підійде ще одна не менш приємна процедура - очищувальний масаж. Будь-який салон вам запропонує кілька варіантів на цю тему. Можете сміливо зупинити вибір на масажі із застосуванням олії та скрабу з виноградних кісточок, солей Мертвого моря, азуленового пілінгу або крему. А якщо хочеться щось більш екзотичне, то можна спробувати варіації на тему європейських чи азіатських спа-курортів: таїландський масаж з екстрактом дерева танака, алое, тайського бергамота і м'яти ефективно очищає кров і дає тілу енергію, або індійський масаж з ефірними оліями каепутового дерева і петигрена, що сприяє заспокоєнню і виведенню токсинів.

 

Водні детокс-процедури

Якщо вам протипоказані масаж або сауна, можете сміливо замінити їх водними процедурами і таласотерапією. Ванни з морською сіллю й обгортання на основі водоростей завдяки їхньому унікальному складу стимулюють виведення токсинів через потові і сальні залози, а також сприяють втраті зайвих кілограмів.

 

Детокс-вправи

Оскільки детокс - програма комплексна, то важливо очистити не тільки травну систему і шкіру, але й органи дихання за допомогою спеціальних вправ. Особливо це піде на користь курцям.

Поставте ноги на ширину плечей і повільно вдихніть через ніс. Коли легені наповняться повітрям, почніть видих: губи щільно притисніть до зубів, щоб залишалася вузька щілина, через яку кількома короткими видихами зі силою виштовхуйте повітря. При цьому необхідно велике зусилля черевного преса і діафрагми. Якщо м'яко видихати повітря, то вправа не принесе користь.

 

Детокс-аромати

Французька школа ароматерапії пропонує застосовувати ефірні олії внутрішньо, а іспанська - насолоджуватися ароматами. (Від редакції: на жаль, наразі застосовувати внутрішньо ефірні олії українського виробництва не бажано, оскільки ніхто вам не гарантує, що ефірна олія є якісною). Деякі з них мають сильну очищувальну дію, яка посилить ефективність дихальної гімнастики. Наприклад, суміш із 4 крапель лаванди, 2 крапель лимона або лайма і по 1 краплі шавлії та герані. В аромалампу налийте теплу воду, додайте до неї 3-7 крапель ароматичної суміші олії і запаліть свічку. Розслабтеся і вдихайте аромат спокійно, глибоко, рівномірно. У такому стані можна залишатися близько години. Якщо є бажання - медитуйте, очищаючи таким чином і свої думки.

Піднімемо келихи: за здоров’я, красу і кохання

Чим небезпечним є цукровий діабет?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers