rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Піднімемо келихи: за здоров’я, красу і кохання

Якщо вірити переказам, перші винороби з'явилися на землі після того, коли до Єгипту виноградну лозу привіз бог Озіріс, до Греції - Діоніс, до Рима - Бахус, до Вірменії - Ной, на Кіпр - Сатурн, до Іспанії - напівбог Геріон, а Ісус Христос перетворив на вино свою кров. Але навіщо боги подарували людям вино: звести нанівець людський рід чи подарувати йому зцілення? Якщо правильно скористаєтеся знаннями енотерапії, вино може стати ліками від багатьох захворювань і не тільки.

Істина у вині

У вині міститься практично весь спектр вітамінів, мікроелементів, амінокислот і безліч інших необхідних організму речовин. У деяких всесвітньовідомих оздоровницях розроблені спеціальні комплекси винолікування - в медицині такий підхід називають енотерапією. Склад цілющих вин тримається в суворій таємниці, яку не видасть навіть назва напою - всі вони іменуються виключно за номерами. Але можна організувати курс лікування вдома. Для цього від вас буде потрібно суворо дотримуватися чотирьох правил, інакше ліки можуть перетворитися на отруту.

1. Вино має бути натуральним і якісним. Тут важливий спосіб виготовлення та зберігання вина. Скажімо, вина, виготовлені промисловим способом, містять удвічі менше вітамінів і мікроелементів і в чотири рази менше антиоксидантів, ніж напої зі старовинних приватних виноробень. Недарма найбільше цінуються вина з Франції, Італії чи Грузії: винороби цих країн, зазвичай, дотримуються старих традицій, що передаються з покоління до покоління.

2. Солодкі міцні вина п'ють для веселощів, а сухі - для лікування. Якщо хочете, щоб напій приніс користь, вміст спирту в ньому не повинен перевищувати 12-16 градусів. Один келих сухого вина (це близько 100 мл) містить приблизно 10 г спирту. Така доза не призведе до алкогольного сп'яніння, зате поліпшить кровообіг у всьому тілі і забезпечить повне засвоєння всіх корисних речовин.

3. Навіть найлегше сухе вино потрібно пити в міру. «Все - отрута, все - ліки. І тільки доза робить речовину або отрутою, або ліками», - абсолютно справедливо зауважив австрійський лікар Парацельс. Ченці середньовіччя щодня випивали 320 г вина - для профілактики серцевих і деяких інших захворювань. Сьогодні дієтологи суворо переглянули цю цифру і вирішили значно її зменшити, щоб ненароком не випустити з пляшки «зеленого змія». 1 г вина на 1 кг маси тіла людини цілком достатньо - вважають вони. І навіть цілющі настоянки трав на вині або спирті у вигляді вермутів і бальзамів можна вживати не більше, ніж 30-50 г на день.

4. Щоб вино стало ліками, його потрібно пити, як мікстуру, - щодня в однаковій кількості. Випита на двох пляшка, а то й не одна, від нагоди до нагоди навіть найкорисніше вино перетворить на вашого ворога. Вино слід вживати щодня не більше, ніж один келих. Але навіть до найдієвіших ліків організм звикає, тому через місяць-два зробіть перерву на кілька тижнів.

Якщо ви твердо засвоїли всі правила, тоді піднімемо келихи!

За здоров'я!

Одним з перших розкрив лікувальні властивості вина Гіппократ. Незабаром корисні властивості вин оцінили й інші народи і почали використовувати їх з лікувальною метою.

Від хвороб серця і судин. Інфаркт міокарда, інсульт, атеросклероз, тромбоз, тромбофлебіт давно очолюють перелік захворювань, що погіршують якість життя і призводять до смертності. Коли винуватцем усіх цих бід був визнаний «поганий» холестерин, який міститься в тваринних жирах, стурбовані своїм здоров'ям американці почали знежирювати всі продукти. Але, на превеликий подив, ситуацію це не змінило. А ось французи, нітрохи не відмовляючи собі в задоволенні смачно поїсти і споживаючи таку ж кількість жирів, практично не скаржилися на проблеми зі серцем. Тоді медики заговорили про французький феномен. Пояснення виявилося простим: келих вина за вечерею - надійна профілактика серцево-судинних захворювань. Резвератрол, що міститься у вині, легко розчиняє небезпечний холестерин, знижує в'язкість крові і повертає судинам еластичність. Адже недарма французи називають вино «молоком старих» і рекомендують літнім людям на додаток до вечері келих червоного сухого.

Від застуди. Не тільки звичайну застуду, але й грип, бронхіт, запалення легенів здавна лікували глінтвейном - гаряче вино зі спеціями чудово зігріває і вбиває хвороботворні бацили. Цей міцний цілющий напій краще готувати зі сухих червоних вин типу Кабеpне або Меpло. Змішайте 75 мл вина, 20 г цукру або меду, 2 г кориці (на кінчику ножа), 1 г гвоздики і 1-2 горошини чорного перцю (можна не додавати), доведіть до кипіння і 10-15 хвилин дайте напою настоятися (мед потрібно додавати вже у теплий напій).

Від розладу травлення. Якщо шлунок або кишківник відмовляються працювати, а тим більше, якщо такі страйки трапляються досить часто, підійдуть червоні вина з великою кількістю дубильних речовин, наприклад, Сапераві, Каберне, Кабеpне-Совіньон. Їхній секрет у тому, що винна, молочна та інші кислоти містяться у вині в таких ідеальних пропорціях, що точно відповідають кислотності шлункового соку. Тому вино сприяє травленню, особливо перетравлюванню «важких» білків. А ось дубильні речовини не тільки зміцнюють стінки шлунка і кишківника, але і сприяють загоєнню виразок. У східних ескулапів щодо цього існує своя теорія: у випадку нетравлення шлунка вони рекомендують м'ясну їжу запивати 100 мл червоного вина, а рослинну - такою ж кількістю білого.

Від кишкових інфекцій. Кишкові палички, холерних вібріонів, збудників малярії, черевного тифу та інших інфекцій біле сухе вино, навіть наполовину розбавлене водою, ліквідує протягом декількох годин. Тому під час епідемій медики наполегливо радять дезінфікувати питну воду столовим вином, а то і взагалі замінити ним.

Від недокрів'я. Низькі показники в крові гемоглобіну та еритроцитів можна підвищити келихом червоного сухого або напівсухого вина. За античних часів від цієї хвороби робили спеціальні вина - з виноградників, вирощених на ґрунті із застиглою вулканічною лавою. Такі вина містять багато заліза, фосфатів, міді і кобальту, необхідних для кровотворення. Крім того, якщо вино пити під час трапези, воно допомагає організму краще засвоювати корисні речовини з їжі, наприклад, залізо, необхідне у випадку залізодефіцитної анемії.

  Title

Від стресів і безсоння. Чимало старовинних рецептів рекомендують вино як снодійний і заспокійливий засіб. Тут можна трохи відступити від правила і взяти вино солодше і міцніше - наприклад, 30-50 г кагору або навіть портвейну.

Від радіаційного опромінення. В Україні медики майже офіційно долучили вино до рангу лікарських препаратів після чорнобильської аварії. Тоді всім, окрім дітей, прописували сухе «Каберне» або інші марки червоних натуральних вин. Ці ж вина входили до раціону екіпажів атомних підводних човнів. Пектини червоного вина допомагають організму звільнитися від радіоактивних сполук, а дубильні речовини діють як радіопротектори, не допускаючи потрапляння в організм радіонуклідів.

За красу!

Ідеально гладкою та пружною шкірою, блискучим шовковистим волоссям, міцними нігтями ми завдячуємо жіночим статевим гормонам естрогенам. У молодості вони працюють досить активно, а ось у старшому віці спостерігається явна їх нестача. Заповнити її жінки намагаються різними способами, але ми рекомендуємо найлегший і найприємніший: випити келих вина в невимушеній розслабленій обстановці.

Найкраще тут підійдуть червоні вина. Справа в тому, що саме в шкірці чорного винограду (чим темніші ягоди, тим краще) містяться натуральні фітогормони, дія яких є подібною до жіночих статевих гормонів естрогенів. Їхньою беззаперечною перевагою перед синтетичними гормонами є, насамперед, відсутність будь-яких побічних ефектів.

Другим елементом краси і молодості є антиоксиданти, які уповільнюють старіння шкіри, захищаючи її від вільних радикалів. Продуктом номер один за їх вмістом вважається червоне вино. Але більшість учених погоджуються з тим, що антиоксидантні властивості вин проявляються за умови, якщо споживати їх у помірній кількості, в той час, коли надлишок алкоголю, навпаки, здатний продукувати вільні радикали.

До речі, дієтологи, спираючись на досвід харчування французів, італійців та греків, створили так звану середземноморську дієту, яку в народі прозвали дієтою молодості або дієтою довгожителів. Основною її складової стало сухе виноградне вино, причому, під час кожного вживання їжі. Навіть м'ясо або риба, приготовані з овочами, обов'язково приправляються вином, яке вдало замінює соуси та приправи. Варіацій такої дієти з'явилося вже безліч, проте тим, хто хоче схуднути, варто пам'ятати, що алкоголь - продукт досить калорійний.

За кохання!

З усіх алкогольних напоїв саме вино завжди вважалося любовним зіллям. І в найромантичніші моменти ми не забуваємо скористатися його магічною дією. Цей напій вимагає особливих церемоній: красивих келихів, свічок і напівтемряви. Адже нікому в голову не прийде пити вино залпом і похапцем. До речі, психологи провели цікаву паралель і встановили: чим ніжнішим і зворушливішим є любовне почуття, тим дорожчий та витонченіший напій у руках закоханих. Чим більше пристрасті у стосунках, тим міцніше вино. Чим легший і безтурботніший зв'язок двох людей, тим простішим і дешевшим є вміст їхніх келихів. А тепер згадайте, що ви пили на останньому побаченні?

До речі, зовсім не обов'яз­ково, щоб ваші келихи були наповнені однаково. Адже чудодійні властивості вина полягають зовсім не в градусах. Головними дійовими особами в любовній грі є гормони, які виробляються в організмі під дією вина: тестостерон, андрогени, естрогени і ендорфіни. Але жінкам і чоловікам потрібні різні гормони.

Для пробудження чоловічої сили потрібні тестостерон і андрогени, тому представникам сильної статі рекомендується випити ... шампанське, наприклад, брют, сухе або напівсолодке. Чоловіки даремно вважають цей ігристий напій жіночим. Природна суміш вуглекислого газу і виноградної фруктози змушує наднирники і яєчка виробляти вдвічі-тричі більше чоловічих статевих гормонів. І це негайно позначається на ерекції.

Жінки влаштовані значно складніше. Їм теж потрібні чоловічі гормони, але в невеликій кількості, головне - естрогени. Саме вони пробуджують наші сексуальні бажання в період овуляції, коли організм готовий до зачаття. В інші дні циклу заповнити брак жіночих статевих гормонів може червоне вино або червоне шампанське. Крім того, воно усуне нервову напругу і змусить кров кипіти. А тут долучаються ендорфіни, які називаються гормонами щастя - вони викликають почуття ейфорії і жінка легше досягає оргазму.

Головне - не перебрати міру. Якщо хочете підсилити дію вина, не варто пити другий келих. Замість цього доповніть напій легкою закускою, наприклад, сиром. Крім того, що сири якнайкраще розкривають смак вина, вони ще й вважаються досить потужними афродизіаками, здатними примножувати дію напою. Чоловікам варто надати перевагу більш гострим і твердим сортам, а жінкам - солодшим і м'якшим. Особливо підійдуть так звані французькі, або зелені сири - з пеніциліновою пліснявою. Але деякі грузинські сорти теж мають неймовірно сильний збудливий аромат.

Винний етикет

  • Ознакою поганого смаку вважається «закусувати» (заїдати) вино. Все повинно бути з точністю до навпаки: страви слід запивати вином.
  • До риби та птиці подають біле вино, до м'яса - червоне. А ось що ніколи не слід поєднувати з вином, то це солону або дуже жирну рибу - вона додає напою неприємного металевого присмаку.
  • Краще доповнення до вина - негострі сири. Старовинне французьке прислів'я нагадує: «Продавай на сирі, купуй на хлібі». Французи точно помітили, що сир добре підкреслює переваги вина, а хліб розкриває його недоліки. Тому вино з бутербродами - не найкраще поєднання.
  • На десерт рожеве або червоне напівсолодке вино подають зі свіжими фруктами: виноградом, яблуками та грушами. А ось радянську звичку поєднувати вино або шампанське з шоколадом і цитрусовими французи вважають просто блюзнірством. Адже насичений смак шоколаду й апельсинів просто приголомшує рецептори язика і ви втрачаєте можливості оцінити справжній смак напою.

Зовнішність на мільйон: навіщо у косметології коштовності

Генеральне прибирання, Або Детокс за всіма правилами

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers