rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Палац Бесядецьких поволі вмирає, а грошей все нема

Величний палац Бесядецьких - єдиний збережений донині палац XVIII ст. садибного типу у Львові (на пл. Галицькій, 10) - уже десятки років стоїть пусткою і на очах руйнується.

Протягом останніх років журналісти неодноразово привертали увагу громадськості до цього будинку, били на сполох, аби місто не втратило пам'ятку архітектури. Однак, судячи з того, що протягом майже року на території і у самій будівлі нічого не робили, справи кепські.

Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

Палац знову помалу перетворюється на смітник

Палац Бесядецьких 1888 року перейшов у власність міста. 1938 року магістрат прийняв рішення створити там археологічний музей. Реалізувати ці плани завадила Друга світова війна. В радянський час у палаці була Львівська обласна наукова бібліотека ім. Ярослава Галана. Після проголошення незалежності палац зарахували до комунального майна обласної адміністрації. Внаслідок аварійного стану та загрози знищення книгозбірні бібліотека була перенесена в інший будинок - на проспект Шевченка, 13. Сам будинок рішенням сесії Львівської обласної ради передали Львівському національному університету імені Івана Франка, який і зараз опікується будівлею.

Востаннє ІА ZIK писала про палац Бесядецьких у січні цього року. Тоді зажевріла надія, що будинок нарешті приведуть до ладу, адже з території вивезли сміття, на воротах поставили замок, також на об'єкті з'явилася охорона. Однак, протягом довгих місяців справи палацу погіршились.

Журналісти ІА ZIK кілька тижнів тому побували на об'єкті і побачили, що про будівлю знову забули. Хоча доступ до палацу обмежили - на вікнах встановили ґрати, закріпили поліетиленову плівку, а основний вхід закрили металевими дверима, - однак там не було охорони, а на подвір'я можна зайти без проблем. Відповідно, на території навколо будівлі знову багато сміття. Де-не-де можна знайти порожні пляшки з-під горілки, пластикові склянки та обгортки з-під їжі. А під самим палацом, у ямі, окрім будівельного сміття, лежить старий матрац.

До того ж, на подвір'ї розміщений хостел. Відповідно, його мешканці безперешкодно заїжджають на територію і виїжджають з неї, залишають там свої машини. Тому частина подвір'я перетворилась на чудовий паркінг у центрі міста.

Кореспондент ІА ZIK звернувся за коментарем у Львівський національний університет ім. І. Франка, який опікується будівлею, аби дізнатися про ситуацію з палацом.

Поки редакція чекала на відповідь, фотограф ІА ZIK ще раз навідався у палац. Однак, цього разу потрапити на територію виявилось не так просто - ворота були замкнені, потрібно знати код. Однак, коли фотограф усе ж зміг зайти, то не побачив такої кількості сміття. А ще до нього вийшов охоронець, який попросив залишити об'єкт. Він заявив, що на території встановлені камери спостереження. Зазначимо, минулого разу жодних людей, які б оберігали пам'ятку, не було.

Університет грошей на палац немає, але шукає

У прес-службі ЛНУ ім. І. Франка в офіційній відповіді на запит від ІА ZIK запевнили, що будівля колишнього палацу Бесядецьких перебуває під цілодобовою охороною.

Однак, упродовж 2017 року університет не здійснював капітальних ремонтних робіт у корпусі на пл. Галицькій, 10 у зв'язку з економією коштів. «Усі витрати, пов'язані з утриманням будівлі, обмежувалися поточними ремонтними роботами, оплатою праці працівників та видатками на комунальні послуги», - запевнили у виші. У прес-службі університету уточнили, що протягом року були незначні витрати, пов'язані, здебільшого, з латанням даху у місцях, куди потрапила вода чи сніг.

У виші повідомили, що університет протягом минулого року активно шукав кошти на відновлення палацу. Зокрема, двічі подавав проект у Посольський фонд США для виділення коштів на реставрацію будинку. Однак, Посольський фонд США не підтримав пропозицію ЛНУ.

Крім того, університет подав Концептуальну записку у Міністерство освіти і науки України. Пропозицію розглядали на засіданні Комісії з розгляду державних інвестиційних проектів суб'єктів інвестиційної діяльності, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

У виші уточнили, що подавали кілька концептуальних записок щодо реставрації корпусів. Лише одну з них - реставрацію головного корпусу університету - схвалили. Уже з наступного року розпочнуться відповідні роботи. На жаль, пропозиція щодо відновлення будівлі на площі Галицькій, 10 не була схвалена.

Станом на сьогодні університет продовжує шукати кошти для відновлення палацу. У виші заявляють, що зараз вже можна говорити про те, що інвестор практично вже є, їх навіть декілька. Проте наразі не хочуть розголошувати імен інвесторів, а також і деталей потенційної інвестиційної угоди. У виші зазначають, для того, аби залучити гроші, необхідно мати кошторис і проект, який ЛНУ повинен розробити самостійно. Уже після цього можна буде укладати договір.

Водночас, зараз університет не може назвати точну суму, необхідну для порятунку палацу. «Про це можна буде казати лише після того, коли університет підготує всю необхідну проектно-кошторисну документацію. За приблизними підрахунками, вартість робіт може сягати 45-50 мільйонів гривень», - йдеться у відповіді.

У ЛНУ також зазначили, що у липні цього року змінилася нормативна база щодо будівельних норм, і зараз вона не дозволяє відходити від автентичного вигляду будівлі. А відтак, університет розпочав внесення змін у проект реставрації палацу Бесядецьких.

Та обіцяти щось конкретно у виші не поспішають, заявляючи, що потрібно дочекатись результатів перемовин з інвесторами: «Якщо вдасться досягнути успіху і підписати відповідну інвестиційну угоду, то вже наступного року розпочнуться роботи з відновлення палацу Бесядецьких».

«Якщо пам'ятка архітектури потребуватиме поточних ремонтів до того, коли розпочнуться повномасштабні роботи з відновлення палацу, то у проекті кошторису університету на 2018 рік на це передбачено 2 млн грн.», - додали у виші.

Отже, наразі палац Бесядецьких і далі стоятиме пусткою, і туди час від часу навідуватимуться непрохані гості. Залишається лише сподіватися, що університет, який відповідальний за будівлю, все ж таки знайде гроші і поверне Львову єдиний збережений донині палац XVIII ст. садибного типу, а не доведе його до аварійного стану.

Нагадаємо, колишній палац Бесядецьких у 2015 році був схожий на громадську вбиральню. У місці, де за радянських часів була бібліотека, - руїни. Реставратори і представники міської та обласної влади заявляли, що відповідальний за це нищення лише Львівський національний університет ім. І. Франка, якому передали палац у власність.

Після розголосу у ЗМІ працівники університету прибирали палац. З приміщення і території навколо нього вивезли сміття, а сам будинок закрили, аби після проведених робіт він знову не перетворився на клозет.

Загальна вартість робіт, необхідних для відновлення палацу Бесядецьких, у 2015 році становила 26 млн 770 тис. 365 грн. Однак, відсутність фінансової підтримки з боку держави утруднювала втілення в життя планів щодо реконструкції палацу, йшлося в офіційній відповіді ЛНУ щодо стану палацу.

Автор: Надія Сапіга

Джерело: IA ZIK

Аеропорт: історія студентки, яка воювала в АТО

Жінки в армії і на війні. Які права мають тепер і що змінить новий закон?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers