rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Материнська щедрість вуглепрому

«Торецьквугілля» замовило сину свого завгоспа неіснуючі в природі труби за завищеною ціною. І це - не оксюморон.

Нещодавно ДП «Торецьквугілля» змогло провести таку закупівлю, якої в історії «Наших грошей» ще не було. Товар ніби й банальний: замовляли металеві труби на 5,31 млн грн. Але виконання було справді фантастичним.

По-перше. Вуглепромівці так написали технічне завдання, що жодна людина в світі не могла б виконати постачання, бо мова у ньому йшла про труби неіснуючих у природі розмірів.

Ось технічне завдання «Торецьквугілля»:

Перші цифри поряд з буквою «ф» - це бажаний діаметр труби, наступні цифри через дефіс - то бажана товщина стінки.

Мало того, що замовник написав діапазони бажаних параметрів (мовляв, приблизно ось у цих межах підійде будь-що), так у половині випадків вказано взагалі неіснуючі розміри у вказаному державному стандарті:

Ну, немає в ДСТУ 8732-78 труб діаметром 110 міліметрів взагалі! Ну, не буває труб з товщиною стінки 5 міліметрів на діаметрах більше, ніж двісті міліметрів!

Але переможець тендера ТОВ «Лідер промснаб» все ж погодився виконати ці забаганки і добросовісно скопіпастив вимоги до труб з технічного завдання до своєї пропозиції, і далі в контракт вартістю 5,31 млн грн.

При цьому, порівняння з прайсами на існуючі в природі труби показало, що тендерна ціна завищена у півтора разу порівняно з ринковими. Якщо «Торецьквугілля» має намір платити за них 44 230-48 600 грн., то ринкові пропозиції коливаються у межах 31 000-34 000 грн.

При цьому факт доведення того, що шахтарям постачатимуться труби, відповідні до їхніх вимог, перенесли на момент самого постачання. На тендері замовник не вимагав взагалі жодного підтвердження наявності неіснуючих у природі труб, бо то вже був би документований кримінал.

Але для алібі в тендерній документації замовник прописав одну цікаву річ: «Учасник відповідає за одержання будь-яких та всіх необхідних дозволів, ліцензій, сертифікатів (зокрема, експортних та імпортних) та інших документів, пов'язаних з поданням пропозиції, та самостійно покриває всі витрати на їх отримання». А у договорі вказали, що сертифікати якості продавець має принести у пакеті з накладними в день постачання.

Звісно, що для будь-якого притомного постачальника не було сенсу навіть потикати носа на такі торги.

  Title

Але не в нашому випадку.

Річ у тому, що приймати труби і перевіряти сертифікати буде рідна матір постачальника.

Відділ постачання ДП «Торецьквугілля» очолює Валентина Аверіна, мати засновника і директора «Лідер промснабу» Сергія Аверіна та комерційного директора фірми Євгена Аверіна. Також Валентина Василівна є контактною особою «Торецьквугілля» на тендерах.

До речі, за «багаторічну працю і вагомий вклад у розвиток вугільної промисловості» Валентина Аверіна нагороджена знаком «Шахтарська слава» 3 ступеня та «Подякою» Міненерговугілля України.

А тепер детальніше про переможця торгів.

Фірма «Лідер промснаб» зайшла на тендери в період президентства Віктора Януковича, коли одним з основних тендерних лідерів вугільної галузі стали компанії старшого сина президента - Олександра Януковича.

З моменту заснування у 2010 році до 2014 року статутний фонд компанії становив всього тисячу гривень, однак, це не завадило їй натендерити у той період 260 млн грн.

Після Майдану фірма ненадовго відійшла від державних підрядів. За підсумком 2014 року, їй вдалось підписати договорів лише на 3,5 млн грн. Але під кінець 2014 року Сергій Аверін збільшив «статутник» фірми до 100 тис. грн., і компанія знову з'явилась на полі державних закупівель. З початку 2015 року до сьогодні встигла підписати договорів на понад 160 млн грн.

Про Сергія Аверіна відомо не надто багато. В одній зі соцмереж він зазначив, що працює в компанії «Комекс». Йдеться про дніпровське ТОВ «Металобази Комекс» Дмитра Мішалова (батька секретаря міськради Дніпра В'ячеслава Мішалова) та його партнерів.

Брат Сергія, Євген Аверін, ще кілька років тому торгував ікрою. У серпні цього року він засвітився як представник ТОВ «ТД Євроімпекс», що за останніх кілька років натендерило на «Торецьквугіллі» (раніше називалось «Дзержинськвугілля») 64 млн грн.

Спаринг-партнером «Лідер промснабу» на відкритих торгах «Торецьквугілля» виступила фірма «Доненергоекспорт», яка є справжнім героєм українського вуглепрому часів Порошенка.

Це давно знайома читачам «Наших грошей» фірма, зареєстрована на мешканку Горлівки, Донецької області, Наталію Горностаєву. Керівником є чоловік власниці - Валентин Горностаєв.

Горностаєв раніше володів нині ліквідованим донецьким ТОВ «Торговий дім «Промислові інвестиції», що за часів Януковича натендерила на «Торезантрациті» 271,45 млн грн.

На той час заступником директора «Торезантрациту» був Віталій Кропачов, якого нині називають представником першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера президента Петра Порошенка - Ігоря Кононенка.

Немає жодних сумнівів, що це важливий зв'язок для теперішньої України, оскільки фірма «Доненергоекспорт» Горностаєва зі серпня 2016 року встигла натендерити на всіх державних шахтоуправліннях уже понад 850 млн грн. І лише вряди-годи ця фірма поступалась «своїми» підрядами. Можливо, просто з романтичного бажання не ставати поперек між матір'ю та синами.

Наостанок нагадаємо, що генеральним директором ДП «Торецьквугілля» з травня 2015 року є Володимир Юхименко. Сподіваємось, що колись він розповість про цей фестиваль родинної любові, влаштований у нього під носом родиною Аверіних.

 

Автор: Юлія Костюк

Джерело: «Наші гроші»
(http://nashigroshi.org)

Сміттєвий бізнес у Черкасах віддали авторитетному дзюдоїсту з «Козирної карти» і партнерам губернатора

Бійся санофійців, що приносять дарунки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers