rss
05/05/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Тонкощі схуднення

З метою економії часу багато хто з нас зовсім не проти замінити фітнес і низькокалорійне меню на БАДи і таблетки з додаванням слова slim. Але дієтологи радять подумати двічі: разом зі стрункими формами можна отримати і проблеми зі здоров'ям.

Наповнювачі шлунка

Ось уже кілька десятиріч вчені-дієтологи думають над тим, як обдурити голодний шлунок, створюючи ілюзію швидкого насичення. Сучасним досягненням є спеціальні желатинові кульки і БАДи з клітковиною. Їх радять вживати перед їжею, щоб баластні речовини, що містяться в капсулі, встигли розбухнути і заповнити шлунок. Тому, з'ївши значно менше, ніж зазвичай, ви матимете відчуття, яке буває після ситного обіду. Такі замінники їжі виготовляються на основі рослинних засобів, здебільшого, морських водоростей, і вважаються досить нешкідливими. До того ж, вони очищають кишківник та усувають запори.

Обережно! Повний шлунок ще не означає ситості - почуття голоду провокує брак глюкози в крові і глікогену в печінці, запаси яких БАДи не в силах заповнити.

Таблетки, що пригнічують апетит

Центр апетиту - у нас у мозку, а точніше, в гіпоталамусі. 2-3 десятиріччя тому вчені таки знайшли спосіб впливати на нього і запропонували бажаючим схуднути таблетки, що пригнічують апетит. З одного боку, дія препарату є помітною майже одразу: зникає потреба в перекусці навіть ввечері, тому кількість споживаної їжі, в середньому, скорочується на 20%.

Обережно! Слід зауважити, що вплив на гіпоталамус не є безпечним, і має побічну дію: за скинуті кілограми доводиться розплачуватися здоров'ям і порушенням психоемоційного стану. Звичними стають не лише головний біль і безсоння, а й підвищення артеріального тиску, збільшення частоти пульсу, сухість у роті, повна втрата апетиту. Подібні засоби лікарі, здебільшого, рекомендують, щоб зрушити процес з «мертвої точки»: коли маса тіла дуже велика, а втихомирити «звірячий» апетит ніяк не виходить. Але не варто хапатися за них тим, хто бажає скинути кілька кілограмів.

Білкові (протеїнові) коктейлі

Основними винуватцями жирових відкладень вважаються вуглеводи і жири. Тому серед спортсменів і культуристів особливо популярною є білкова дієта і протеїнові коктейлі - спортсмени швидко можуть позбутися жиру, не втрачаючи при цьому м'язову масу. Але чи готові ви змінити жир на м'язи, які важать значно більше? До того ж, якщо у ваші плани не входить доповнювати дієту фізичними навантаженнями, то для чого організму така сила-силенна «будматеріалу для м'язів», який не витрачається?

Обережно! Дієтологи вже давно довели, що велика кількість білка, такого необхідного для росту м'язів, є токсичною для печінки. Не випадково, культуристи «сідають» на таку дієту циклами, між якими проводять очищення організму від шлаків і токсинів. Виробники протеїнових коктейлів по-своєму намагаються вирішити цю проблему, роблячи акцент на дедалі вищому рівні очищення білкових молекул.

Чаї для схуднення

Повні жінки нерідко страждають від затримки рідини в організмі, тому чай з м'яким сечогінним ефектом може виявитися досить помічним. До того ж, багатьом він здається найбільш натуральним і нешкідливим засобом, а швидка втрата кількох кілограмів ще більше переконує в правильності їхнього вибору. Однак, слід бути розбірливою й уважно читати інструкцію. Відмовтеся від напою, якщо: на упаковці немає жодної інформації про фірму-виробника і термін придатності товару; серед інгредієнтів присутні ароматизатори, стабілізатори та інші хімічні речовини; рекомендується пити чай кілька разів на день протягом декількох місяців.

Обережно! Сильний сечогінний ефект аж ніяк не знищує жирові клітини, а лише зневоднює організм. Тільки-но препарат перестав діяти, організм одразу поповнює запаси рідини, а з нею і «втрачені» кілограми. А тривале застосування чаїв для схуднення або так званих очищувальних чаїв призводить до ефекту звикання: організм уже не може самостійно виводити продукти своєї життєдіяльності. Особливо небезпечно: разом із втратою вологи організм втрачає необхідний йому калій. А це вже загрожує не лише м'язовою слабкістю, але і серйозними порушеннями функції нирок. Симптомами браку калію є судоми, болі в серці, втома, хронічний розлад кишківника.

Проносні препарати

На перший погляд, перевагою проносних засобів є активізація перистальтики кишківника і нормалізація травлення. Ті, хто використовує такі препарати з метою схуднення, спочатку можуть похвалитися деякими досягненнями: талія стане тоншою на кілька сантиметрів, а очищення кишківника і виведення токсинів поліпшить колір обличчя. Але такі препарати повинен призначати лікар - він обов'язково вказує термін застосування і дозування. А далі ефект потрібно підтримувати дієтою або іншими препаратами.

Обережно! Часте і безконтрольне застосування проносних призводить до того, що з часом шлунково-кишковий тракт просто відмовляється працювати без сторонньої допомоги. Ефект звикання постійно вимагає збільшення дози і, в кінцевому підсумку, порушення мікрофлори кишківника спричинить постійні проблеми зі стільцем. Тому перш ніж рука потягнеться до проносних, десять разів подумайте, чи варта гра свічок.

Спалювачі жиру

Вони містять речовини, які прискорюють обмінні процеси, сприяючи спалюванню зайвого жиру: наприклад, кофермент Q10 або інші речовини, здебільшого, на рослинній основі. Організм людини може і самостійно виробляти Q10, якщо він отримує з їжею необхідну кількість вітамінів Bl, B2, В6, С, фолієву і пантотенову кислоти. У випадку нестачі будь-якого з них синтез Q10 пригнічується. До того ж, вік і низка захворювань знижують здатність організму виробляти кофермент - це і стає причиною зайвої ваги.

Обережно! Людям з підвищеним тиском спалювачі жиру категорично протипоказані, адже такі засоби прискорюють серцебиття і провокують проблеми зі судинами.

Блокатори жиру

Скільки б ви не з'їли смажених реберець, зайві калорії не відкладуться на ваших стегнах, якщо «на десерт» з'їсти препарат, що блокує всмоктування жиру. Завдяки його абсорбуючим властивостям, жир не засвоюється, а одразу виводиться з організму. Таким чином таблетки стежать за дотриманням вами дієти і миттєво включаються в роботу у разі промахів. Хоча приблизно таким же контролером може бути ваша власна сила волі - коштуватиме значно дешевше і без побічних ефектів.

Обережно! Люди, котрі часто застосовують подібні препарати, нерідко скаржаться на сухість шкіри, випадання волосся, головні болі. Причина подібних змін - нестача вітамінів А і Е, які засвоюються лише за наявності жирів. Також слід знати про можливі побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту. Причому, проблеми будуть прямо пропорційно залежати від кількості спожитого з їжею жиру.

БАДи для очищення

У зашлакованому організмі більше сприятливих умов для відкладання жиру, тому вважається, що худнути краще після очищення організму, виведення з нього шлаків і токсинів. Однак, такий ритуал, найімовірніше, дасть вам відчуття легкості і бадьорості, але зовсім не обов'язково зробить стрункою.

Обережно! Відмовтеся від спокуси купити БАД у яскравій упаковці або баночці з написом, що ця речовина очищає весь організм за кілька днів, попутно лікуючи від безлічі захворювань і, до того ж, підходить абсолютно всім. Якщо ви вирішили всерйоз зайнятися очищенням організму, пам'ятайте, що воно повинно відбуватися в певній послідовності, адже кожен орган вимагає до себе особливої уваги. І тільки досвідчений фахівець (дієтолог або терапевт) підкаже, які з ваших органів справді потребують «очищення». До того ж, БАДи і таблетки не дадуть тривалих результатів без дієти і фізичної активності.

Це важливо! Зайві кілограми - це не лише переїдання, але і порушення в ендокринній системі, захворювання гіпоталамуса або шлунково-кишкового тракту, деякі гінекологічні хвороби. Якщо ви не знаєте свою причину, зверніться до фахівця. Вибір неправильної тактики може дорого коштувати вашому здоров'ю.

 Title 

Дієтичний календар

11 травня. Це той винятковий день, коли кожен мешканець США може влаштувати справжнє «свято живота» - Національний день, коли можна їсти все, що хочеться (Eat What You Want Day). Цілком «законний» привід забути про суворі дієти і жорсткі правила. Для тих, хто перманентно обмежує себе в їжі, такий «розвантажувальний» день просто необхідний - запевняють психологи.

2 червня. День відмови від надмірностей у їжі - гідна відповідь американцям та їхньому «Національному дню, коли можна їсти все, що хочеться». Свято порівняно нове і поки що неофіційне: ідея народилася серед учасників соціальної мережі для тих, що худнуть. Не секрет, що кількість людей з надмірною вагою з року в рік помітно зростає, як і кількість захворювань, пов'язаних з ожирінням. День здорового харчування повинен нагадати про те, що «ми є те, що ми їмо» і дати поштовх тим, хто постійно відкладає свою мрію стати стрункішими. Адже довгий шлях до ідеальної фігури, красивої шкіри та здорового життя починається з першого кроку - можете зробити його сьогодні!

Остання п'ятниця червня. Кулінарний фестиваль «Смак Чикаго» - найбільше свято їжі та музики, яке стартує в останню п'ятницю місяця і триває non stop протягом 10 днів. Щодня близько 70 ресторанів міста пропонують тут свої найкращі страви, які поспішають скуштувати мільйони відвідувачів. Звичайно, насамперед гості фестивалю можуть познайомитися з меню чиказьких закладів. Але також широко представлені і національні кухні інших народів: італійська, мексиканська, ірландська, французька, африканська, китайська. Спалювати калорії від з'їденого можна тут же, під живу музику - багато відомих артистів вважають за честь виступити на сцені фестивалю.

11 липня. У ласунів сьогодні особливе свято - Всесвітній день шоколаду. З тих пір, коли ацтеки першими опанували технологію приготування цих ласощів, його називали «їжею богів», «чорним золотом», аристократичним афродизіаком та іншими поетичними епітетами. Але, незважаючи на те, що «батьківщиною» шоколаду вважається Швейцарія, Всесвітній день шоколаду придумали французи. Для сучасної людини шоколад - найкращий помічник при надмірних навантаженнях та в екстремальних ситуаціях. До його складу входять кофеїн і теобромін, що стимулюють працездатність і творчу активність. Крім того, він здатний усувати відчуття тривоги і послаблювати депресивний стан.

12 жовтня. Якщо ви любите страви з яєць, це точно ваш день - Всесвітній день яйця! Його відзначають у багатьох країнах світу різними кулінарними шедеврами. Це - своєрідний реванш за те, що деякий час яйця вважалися шкідливим продуктом через холестерин. Проте, дослідження реабілітували їх в очах дієтологів - виявляється, цей продукт містить корисний для нашого організму холестерин і багато інших, необхідних йому речовин. Наприклад, неоціненний для підтримки нервової системи вітамін В12. До того ж, яйце містить 13% протеїнів і всього 80 ккал - просто знахідка для тих, хто сидить на дієті.

20 жовтня. День солодощів виник у США з метою благодійності, коли філантроп і працівник кондитерської фабрики Герберт Кінгстон вирішив пригостити сиріт і бідняків. Його ініціативу підтримала кінозірка Анна Пеннінгтон, подарувавши 2200 клівлендським хлопчакам, що розносили газети, солодкі подарунки на знак вдячності за їхню працю. Інша зірка, Теда Бара, подарувала 10 тисяч коробок цукерок пацієнтам Клівлендської лікарні і всім тим, хто прийшов подивитися її фільм у місцевому кінотеатрі. Відтоді за допомогою солодощів почали висловлювати свої романтичні почуття і дружнє ставлення.

12 фактів про імунітет

Рак простати – пухлина, яку можна перемагати

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers