rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ В Україні для заповнення е-декларацій розроблено чат-бот «Тарас»

В Україні створено чат-бот «Тарас», який знає все про електронні декларації і може покроково разом з посадовцем заповнити цей документ.

Програму створили члени громадської організації «Антикорупційний штаб», повідомляє «24 канал».

«Користуватись ботом може будь-яка людина, в якої є акаунт у Facebook або Telegram. У Facebook ви можете ввести в пошуковий рядок «держслужбовець «Тарас» і знайдете цей бот», - розповів юрист проекту «OpenDataBot» Микита Підгайний.

Він уже майже 5 років досліджує українську корупцію. І хоча не працює на державній службі, наступного року як антикорупційний активіст теж має подавати електронну декларацію. Робитиме це паралельно з власною розробкою - ботом «Тарасом».

За словами Підгайного, розробники вирішили створити бот, побачивши системність помилок, які допускають посадовці.

У деяких випадках декларанти подавали документи, в яких зазначали телевізори та холодильники у розділі цінне рухоме майно. Деякі особи подають дані про суттєві зміни майнового стану, отримуючи дохід у декілька тисяч гривень. Таке повідомлення треба подавати при досягненні порогу у 80 тисяч гривень, пояснив аналітик Антикорупційного штабу Антон Марчук.

Система працює так: чат-бот ставить питання і пропонує кілька варіантів відповідей. Залежно від місця роботи, посади й обраних варіантів «Тарас» підкаже, що і куди треба вписувати.

«Якщо людина не розуміє, що заповнити, в неї завжди буде кнопка «не розумію». І в такому випадку ми надамо їй скріншоти, що саме і куди записувати», - зазначив Підгайний.

Нині система працює в режимі відсіювання. «Тарас» повідомляє користувачам, кому треба і кому не слід подавати декларацію.

Користувачі, котрі попередньо познайомляться з «Тарасом», після 1 січня отримають від нього нагадування - розпочався марафон з подання декларацій. Минулого року за перші два місяці документи подали близько 100 тисяч посадовців. Тоді сайт НАЗК не витримав навали і дав збій.

Розробники сподіваються, що держоргани врахували попередні недоліки і цього року електронне декларування не перетвориться на бюрократичну лихоманку.

 

Facebook зобов’язав розкривати дані про замовників політичної реклами

Месенджер VEON від «Київстару»: кому воно треба і чи вільне від ФСБ?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers