rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Олександра Матвєєва, засновник ресурсу Travelmama та клубу мандрівок з дітьми: «Якщо хочете мандрувати бюджетно – плануйте самі, це не так важко»

Вона вважає себе «людиною мандруючою». З народженням доньки три роки тому захоплення Олександри Матвєєвої подорожами тільки зміцнилося, їх вона взяла в основу своєї систему виховання та оздоровлення дитини, створила бренд Travelmama, почала проводити тренінги для батьків, що подорожують з дітьми, а нещодавно організувала для них групу-клуб у соцмережах. Олександра займається цим з таким ентузіазмом і натхненням, що, мабуть, її можна вважати і «людиною щасливою».

Рецептами щастя Travelmama поділилася в інтерв'ю Укрінформу. Зокрема, вона вважає, що українцям більше мандрувати світом, як і своєю країною, заважає брак практичних знань про самостійне планування подорожі, а також стереотипи про те, що це - обов'язково дуже дорого, а з малечею - ще й небезпечно. У ставленні Олександри до подорожей з дітьми не кожен зможе прийняти все та одразу, проте, всі бажаючі подорожувати зможуть знайти щось корисне для себе та подивитися на проведення своєї відпустки та вихідних днів по-новому.

- Ви активно мандрували і до народження донечки. Чи стала її поява на світ своєрідним поштовхом для того, щоб ділитися досвідом та лайфхаками своїх мандрівок?

- До народження дитини я справді активно подорожувала, використовувала всі можливості. Жартувала з цього приводу, що їжджу значно частіше, аніж генеральний директор моєї компанії. А з появою доньки я чітко усвідомила, що не хочу зупинятися, занурюватися у проблеми, як більшість батьків. Декретна відпустка дала мені час зазирнути у себе та зрозуміти, що я насправді хочу. І це було моїм великим бажанням - розвивати культуру подорожей, насамперед, сімейних, яка в Україні поки що на дуже низькому рівні.

Спочатку я почала вести блог для батьків, що люблять мандрувати, потім - сайт, зрештою, у мене виникла ідея навчити цих батьків організовувати мандрівки бюджетно. Маю намір створити фестиваль сімейних подорожей. Була ще ідея тревел-шоу, оскільки нині герої всіх програм про туризм на українських телеканалах подорожують поодинці, а про мандрівки для сімей з дітьми немає жодної.

- Зупиніться на тому, що саме ви маєте на увазі під словами «мандрувати бюджетно»?

- Вважається, що подорожувати, а особливо за кордоном - це дуже дорого, тому мало хто може собі це дозволити. Але я, наприклад, цього літа відпочила в Чорногорії вдвічі дешевше, аніж сім'я знайомих поїхала у Бердянськ на ті самі два тижні

Я - бюджетний мандрівник. Якщо правильно спланувати подорож - вибрати авіаквитки, житло, внутрішні переміщення - то витрати на мандрівку будуть не значно вищими, аніж на проживання в Україні. Так, мені з донькою та чоловіком місяць перебування у Таїланді коштував 800 доларів, йдеться про оренду апартаментів, машини і мотоцикла, а також харчування, екскурсії та сувеніри. До того ж, ми винаймали житло за 200 метрів від моря, з басейном та тренажерним залом. А місяць перебування у Шрі-Ланці на двох (мене і доньки) - 600 доларів разом з орендою житла, переїздами, харчуванням та екскурсіями.

Українці не звикли планувати свій бюджет та відпочинок, мінімум, на рік наперед, як це роблять європейці. Якщо зайти на міжнародні сайти оренди квартир, то можна побачити, що всі хороші квартири за невелику ціну розкуплені на кілька років вперед. Теж саме - і на сайтах круїзних компаній - усі круїзи розкуплені на 2 роки наперед. Скажімо, якщо зараз купити круїз на два тижні, що стартуватиме у жовтні 2019 року, то він обійдеться у 350 євро за 14 ночей. Дорого? Дорого - це коли йдуть у ресторан у Києві та відвалюють 2-3 тисячі за вечерю. Це для мене - дорого. Зранку хтось п'є каву з цигаркою та читає політичні новини, а я ковтаю чай та швиденько дивлюся: які сьогодні акції у авіакомпаній, що сьогодні викинули на ринок і таке інше. Так, це - своєрідне маніяцтво. Але кожен із нас на чомусь схиблений, і подорожі - не найгірше.

- Ви проводите семінари для батьків, що подорожують з дітьми. З вашого досвіду, за який час кожен зможе навчитися шукати бюджетні варіанти поїздок?

- Вистачає якихось 5-6 занять, аби людина з великим бажанням подорожувати занурилася в усе це та сказала: це - круто. Зараз мандрувати простіше та дешевше, аніж 10 років тому. Потрібно мати мінімум навичок, аби сісти та вивчити, як і де шукати. З досвідом розумієш, які сайти зручніше використовувати, які авіакомпанії - кращі. Кожна компанія має свої правила перевезення багажу, про це також потрібно знати. Але важливо лише почати. Коли роблять перший крок та знаходять перший бюджетний переліт, то розуміють, що все - зовсім не складно.

Title Title 

 

Коли люди звертаються до туроператорів, то це туроператор обирає їм відпочинок, а не вони самі планують такий, який хотілося б саме їм. Так, є країни, куди простіше та дешевше літати пакетним туром: Іспанія, Туреччина, Єгипет. Але можна придбати квиток на чартерний рейс у ту саму Туреччину та побачити зовсім іншу країну. Я вважаю, що краще навчити людину втілювати свою мрію щодо подорожей. І ще я хочу донести, що коли люди починають планувати наперед, то спокійно можуть 3-4 рази на рік виїжджати кудись із родиною, поділивши відпустку на кілька частин, зістикувавши мандрівку зі святковими вихідними днями. А не так як зараз більшість українців роблять - весь рік працюють, накопичують на відпустку.

- Підсумуємо, які навички повинна мати людина для самостійних бюджетних подорожей?

- Усе починається з бажання. А далі, якщо у загальних рисах, то необхідно моніторити сайти лоукостів, акції звичайних авіакомпаній, сайти оренди житла, володіти англійською мовою на необхідному для цього рівні, планувати подорож заздалегідь або навпаки - бути готовим зірватися з місця за кілька днів, якщо раптом з'явиться дешевий чартер. Корисну інформацію можна знайти у блогах мандрівників.

- Ваша сім'я легко погодилася з ідеєю брати донечку в подорожі у ранньому віці, чи вам довелося переконувати рідних?

- А як можна це обмежити? Це - мій виховний процес. Я вважаю, що діти розвиваються у подорожах значно швидше. Я - не просто божевільна матір, що волочить дитину на іншу частину земної кулі, аби отримати лайки в «Інстаграмі». Я роблю це для того, аби оздоровити доньку, прищепити їй культуру подорожей та показати, що є свобода вибору.

Я - людина світу. Кинь мене у будь-яку країну, і я виживу, навіть без коштів. Я подорожувала Америкою сама, майже без грошей. І я хочу, аби моя дитина зрозуміла, що немає меж, можна жити та спілкуватися у будь-якій країні, якщо захочеться. Буде більший ефект у вивченні дитиною іноземних мов, якщо вона на прикладі своїх батьків бачить, що вони не мають бар'єрів у спілкуванні в інших країнах іншою мовою. Моя донька не мусить ходити на курси англійської, вона у живому спілкуванні під час подорожей навчилася казати англійською «дякую», «до побачення» та ще кілька базових слів. Вона сама навчилася пірнати, дивлячись на те, як роблять це діти у Шрі-Ланці, і мені не доведеться водити її у досить коштовний басейн до тренера тут, в Україні. Було середовище - дитина навчилася сама. Тобто, моя донька повертається з кожної мандрівки з новим багажем знань. Їй легко спілкуватися і з китайцями, і з афроамериканцями навіть без мови - взаємодіяти, контактувати жестами, затягнути до гри.

Якщо йдеться про здоров'я, то поки в осінньо-зимовий період в Україні більшість дітей у великих містах хворіють на нежить, кашель, грип та ангіни, я з донькою їду в Азію, де море, сонце та фрукти. В Україні стосовно мандрівок з дітьми досі існує пострадянський стереотип, що необхідно до 3 років сидіти з дитиною вдома, не від'їжджати далі за 100 км, бо, мовляв, з дитиною може щось трапитись. Із дітьми може трапитися що завгодно та де завгодно. Це - діти, вони розвиваються, ростуть, лізуть всюди, пхають пальці у розетку та таке інше. Зараз немало молодих батьків змінюють ставлення до цього питання. І, взагалі, мандрівки стають дедалі популярнішими - лишень подивіться на черги за біометричними паспортами.

- У своєму блогу ви стверджуєте, що найголовніше у подорожі з дітьми - підготовка. Назвіть, будь ласка, основні моменти, на які мають звертати увагу батьки при плануванні мандрівки. Скільки часу це забирає у вас?

- Коли я, ще не маючи досвіду довготривалих та далеких поїздок з дитиною, готувала нашу тримісячну подорож до Азії - це забрало в мене близько місяця. Я опрацювала всі деталі: де ми будемо жити, куди їхати, що дивитися.

Я завжди закладаю час на адаптацію дитини в іншому середовищі. Якби я їхала сама, я змогла б дозволити собі погуляти 2 години одним містом та полетіти у інше. Але з дітьми не рекомендую це робити.

- Діти нелегко переносять дорогу. Які рекомендації ви дасте для кожного з видів транспорту?

- Це - міф, діти переносять дорогу значно краще, ніж дорослі, тому що в дорослих присутній елемент якогось страху, до того ж, він передається дитині від матері. Тому, якщо мама впевнена, то і діти не боятимуться. Так, є певні лайфхаки, наприклад, за 15 хвилин до подорожі літаком можна закрапати дитині ніс судинозвужуючими краплями, при зльоті та посадці давати їй воду та льодяники, аби у дитини був рефлекс ковтання.

Якщо їхати машиною, то потрібно робити зупинки раз на 3 години, якщо дитина не спить. В Європі всюди є з'їзди, які облаштовані дитячим майданчиком та кафешкою, де можна розім'ятись та відпочити.

- Чим годувати малюка за кордоном, чи можна давати продукти місцевого виробництва і таке інше. Що порадите з цього приводу?

- Дитину до року найкраще годувати грудьми, це - безкоштовно та зручно - ніде за це не сварять, сів, прикрився та погодував. Особливо зручно на зльоті літака таким чином годувати дитину - їй не закладає вушка, і вона швидко засинає після цього.

Title Title 

 

Для доросліших малюків необхідно вибирати харчування, яке вже перевірили вдома, чи їсть та як реагує на нього дитина. Далі, залежно від регіону, можуть бути свої нюанси. Якщо йдеться про Європу, то там немає жодних проблем із харчуванням. Продукти - якісні, вибір - вражаючий, а багато що - ще й дешеве, аніж у нас. Коли мова йде про Азію, то там, наприклад, не продаються м'ясні дитячі пюре, а лише фруктові. В Америці якісне харчування для малюка дуже дороге, а дешевше це, зазвичай, - бутерброди, гамбургери та гумові булочки. Тому зайвий пакет геркулесу не буде зайвим.

- Коли ви їздили з донечкою на 3 місяці на «зимівлю» до Азії, яким за вагою був ваш багаж та аптечка?

- Якщо збираєтеся у довгу мандрівку, ви повинні мати хороше медичне страхування, аптечку на всі випадки життя. Список ліків, які необхідно взяти зі собою, ми опрацьовували з нашим педіатром. З урахуванням особливостей як дитини, так і регіону, куди їдемо. Так, в Азії - нехарактерна для українців їжа, тому потрібно попіклуватися про те, щоб уникнути шлункових захворювань. Усі нові продукти у цьому регіоні потрібно починати їсти маленькими порціями. Якщо дитині це смакує, то можна давати трохи більше.

На нашу родину з двох дорослих та маленької дитини у цю тримісячну подорож ми брали одну валізу загальною вагою 15 кг. Втім, потім я зрозуміла, що у цю першу тривалу сімейну подорож взяла забагато речей дитині. Зараз ми взагалі літаємо лише з наплічниками. Зручний возик що повністю складається у чохол, наплічник мами та дитина. Ну, ще ми маємо дитячу валізку, я привчаю доньку саму складати свої речі у неї.

- Ви згадали про медичне страхування...

- Потрібно вибирати обов'язково перевірену страхову компанію. Щойно виникають проблеми зі здоров'ям, необхідно одразу телефонувати у страхову компанію, отримати їхню консультацію та зафіксувати випадок, незалежно від того, чи будете ви після цього звертатися у місцевий лікувальний заклад.

- Такий стиль життя вашої родини з частими мандрівками, зокрема, трьох та чотирьох місяців тривалості, коли до триріччя донечки ви вже побували з нею у 18 країнах, очевидно, дуже мало українців можуть собі це дозволити, передусім, через роботу...

- Інколи мої фотографії з подорожей можуть асоціюватися з безтурботністю. Але це - не так. Здавалося б, як мама і тато можуть покинути роботу та поїхати на всю зиму, не працюючи. Де ж гроші брати? Ми до цього готувалися. Можна здавати квартиру в оренду на той час, коли ти їдеш. Можна налаштовувати бізнес на віддалену роботу, можна знайти роботу в тій країні, куди ти приїхав, знайти роботу. Так, моєму чоловікові довелося шукати інші способи заробляти, налаштовувати бізнес по-іншому. Але для чого ми це зробили? Ми провели час з донькою, коли вона росла, вона мала тата і маму щодня. Донька з раннього віку пізнавала світ разом з нами. Це - найцінніше, на мій погляд, що ти можеш вкласти у свою сім'ю.

- Розкажіть, від якої подорожі у вашої доньки залишилися найяскравіші спогади?

- Найяскравіші емоції викликають зоопарки, парки птахів, парки розваг.

- Ви маєте намір продовжувати подорожувати з дитиною з такою самою регулярністю і після її 6 років, коли вона повинна буде піти до школи?

- Мені неодноразово казали, що, мовляв, усі подорожі триватимуть, доки дитина не ходить до школи. Але світ розвивається. Нині розповсюджена течія хоумскулерів, коли дітей навчають вдома, є дистанційне навчання. Я схиляюся до таких варіантів. В освіті головне - розкрити таланти дитини, а не загубити їх. Тому зараз з'являються та будуть з'являтися нові нестандартні навчальні програми.

Автор: Дарина Пенькова

Джерело: «Укрінформ»

 

Догляд за зоною декольте та профілактика подвійного підборіддя

Ефект Білосніжки: що треба знати про пігментацію, щоб ефективно її позбутися

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers