rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Пожежі в Каліфорнії: у долині Сонома оголошено нову хвилю обов’язкової евакуації

У долині Сонома, штат Каліфорнія, оголошено нову хвилю обов'язкової евакуації. Близько трьох тисяч мешканців повинні залишити місто Санта-Роза, в якому наразі внаслідок нищівного вогню загинуло найбільше людей, пише «Голос Америки».

Над випаленими виноградниками Північної Каліфорнії заледве пробивається через димову завісу сонце. По трасі проїжджають заповнені домашніми пожитками автівки. Округ Сонома - це ще один район, оголошений зоною обов'язкової евакуації.

Дехто ж їде у зворотному напрямку - перевірити ситуацію вдома. Не всім це вдається: деякі дороги перекриті. Денієл Монтез залишив цілу ферму - двох корів, трьох телят, 25 кіз, коня, поні та дві лами. Вже кілька днів він безуспішно намагається дістатися додому, але траса заблокована.

«З понеділка, я не можу туди доїхати, щоб нагодувати та напоїти своїх тварин. Я просто хвилююсь про їхню безпеку. Мені лише потрібно там хвилин 10, і я швидко повернусь», - каже Деніел.

Втім, не пускають водіїв на цю трасу з міркувань безпеки - по обидва боки продовжує вирувати вогонь. По всій місцевості навкруги також загоряння, деякі з яких поширюються.

Попри небезпеку, деякі мешканці, які проживають на межі із зоною евакуації, залишаються. «Я відчуваю себе у безпеці. Я бачила загоряння, але вони далеко, на пагорбах, десь за два кілометри. Якщо б зайнялись дерева навколо мого будинку, тоді б це була інша історія. Я казала неодноразово, що тоді я миттєво зберусь і поїду. Коли ти вдома - це особливе відчуття. Деякі люди не хочуть залишати свої помешкання, якщо немає необхідності, я - одна з таких. Я не хочу їхати», - каже Крісті.

Джесі Кроуфорд з початку пожеж вдалося повертатися додому чотири рази. Щоправда, вона була впевнена, що ніколи більше не побачить свій будинок. «Ми думали, що повернемося на руїни. А він досі стоїть. Вітер змінив напрямок на 180 градусів. То ж не пощастило тим, хто живе у протилежному боці. Переможців тут нема», - розповідає Джесі Кроуфорд.

Але вітер знову змінив напрямок, тепер її будівля в зоні обов'язкової евакуації. Вона вивозить усе, що може, роздаючи поліції та пожежникам домашню колекцію вин. «Якщо вони не хочуть випити тут, вони можуть пляшки взяти додому, пригостити рідних. Це просто подяка за те, що вони рятують нас. Ми самі не можемо нічого зробити. Якщо б не вони, все б було знищено», - каже Джесі.

Вогонь уже спалив понад двісті акрів землі. Близько 100 тисяч мешканців евакуйовані, згоріло понад п'ять з половиною тисячі будівель. Пожежники попереджають, що загроза нових загорянь ще існує.

Тіллерсон: США готуються до реалізації посилених санкцій стосовно РФ

Іллінойс скромно відсвяткує 200-річчя приєднання до США

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers