rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Ходить по городі «Гарбузова осінь»

У селі Добросин, що в Жовківському районі, Львівської області, 7 жовтня відбувся II-й фестиваль «Гарбузова осінь».

Ідея заснування фестивалю належить начальникові відділу культури і туризму Жовківського району Галині Фесюк. Жовківщина, яка межує з Польщею, є сільськогосподарським районом, але люди масово виїжджають за кордон на роботу, а могли би працювати на рідній родючій землі. На жаль, у районі немає жодного заводу, підприємства чи цеху, де б можна переробляти сільгосппродукцію. Тоді пані Галина подумала: якщо провести фестиваль і показати, яку продукцію вирощують у районі, які з овочів можна страви готувати, тобто, з рослинної їжі, то таким способом можна привернути увагу інвесторів і відкрити в районі консервний завод. Крім того, вважає пані Галина, в ресторанах району варто запровадити місцевий бренд «страви з гарбуза». Колись наші батьки споживали здорову, добру і смачну гарбузову кашу, затерту капусту, мачанку з грибів і цибулі, тертюхи з картоплі чи квасолевий суп. Хочеться, щоб сьогодні наше покоління теж споживало цю їжу.

Title Title 
 Ініціатор фестивалю Галина Фесюк
 Школярі Добросинської
школи пропонують
гарбузові страви

 

Минулорічний перший фестиваль виявився вдалим і корисним, тому пані Галина вирішила продовжити цю традицію. Фестиваль має не лише розважальний, але економічний характер. Тут можна придбати сільськогосподарську, екологічну чисту продукцію, вирощену на Жовківщині, а також скуштувати різноманітні гарбузові страви, довідатися рецепти їх приготування.

Слід зазначити, що село Добросин вибрали недаремно для проведення цього фестивалю. Село розташоване в гарній місцевості, має родючу землю. До того ж, голова сільської ради пані Галина Гец погодилася бути співзасновником фестивалю і допомагати у його проведенні.

Title Title 

 

Назва села Добросин, за однією з версій, походить від словосполучення «добре сіно», оскільки лежить в низькій, мокрій, піщаній околиці, має хороші луги і пасовища. За іншою версією, назва походить від словосполучення «добрий син». З цієї нагоди у 2007 році в центрі села було встановлено пам'ятник «Добрий син» у вигляді жінки з дитиною. За словами старожилів, у Добросині, біля цвинтаря, вже був пам'ятник Доброму синові, але за радянської влади його демонтували і знищили. Авторами ідеї встановлення пам'ятника були Володимир Босий та Андрій Клуб, ескіз зробила Уляна Креховець, скульптор - Петро Дзиндра. По периметру пам'ятника є два написи. Перший - це назва фігури «Добрий син». Другий - «Благослови вас, Боже, миром, радістю, добром».

Title Title 
 Дійство «Сватання гарбуза» Гарбуз і диня

 

«Наш народ - невтомний трудар. Працею своєю землю прикрашає, урожай багатий збирає. І в цей осінній час - найвища пора зібрати все. Останні багряні листочки злітають додолу. Закінчуються польові роботи. Коли зібрано врожай, а комори та стодоли заповненні збіжжям, ми можемо з легкістю видихнути, із задоволенням відсвяткувати осінній фестиваль та подякувати Богу за земні дари, які Він нам послав», - зазначили на відкритті фестивалю ведучі.

Title Title 
  Гарбузова пара

 

Цьогорічний фестиваль розпочався з театрального дійства «Сватання гарбуза», яке показав драматичний колектив Народного дому села Артасів. Учасники дійства, перевдягнуті в костюми овочів, приїхали під сцену на возі, запряженому кіньми. Зустріли гостей «Королева осені» і три сини-брати, які вклонилися акторам-аматорам і гостям, що прийшли на свято. Дійство відбувалося під супровід веселої музики.

Title Title 
 Господині пропонують страви своїх сіл Курінь села Добросин

 

Традиційно було благословення священика, привітання представників районної та обласної рад, а також нагородження працівників сільського господарства Жовківщини.

Завітали на фестиваль і численні гості з різних куточків України, які приїхали спробувати гарбузових страв Жовківщини і показати мистецтво свого краю. Були ансамблі з Житомирщини, Донеччини (місто Райгородок), Тернопільщини, а також зі Львівщини, зокрема, Сокальського, Яворівського, Буського, Бродівського, Радехівського, Перемишлянського районів та зі Львова. Долучилися до свята самодіяльні колективи зі сіл району - Замочка, Лаврикова, Магерова, Сулимова, Добросина, Пилів, Артасова.

Title Title 
 Вокальний ансамбль «Липницькі кралі»
(Житомирська область)
 Народний аматорський жіночий вокальний ансамбль
«Більчанки» Більче-Золотецької школи естетичного
виховання (Тернопільська область)

 

На фестивальному подвір'ї розташувалися так звані курені з різних сіл району, які демонстрували показове виготовлення страв з гарбуза та іншої продукції, вирощеної на Жовківщині. Окремі курені мали Жовківська районна адміністрація, соціальні та медичні служби району.

Title
 Народний аматорський вокальний ансамбль «Лілея»
(м. Райгородок, Донецької області)

 

Також була проведена конкурсна програма на краще приготування страви. Члени журі у складі начальників відділів культури районів області, представника області, перейшовши 16 куренів, спробували, посмакували і серед усіх страв вибрали: за бограч з гарбузом нагородили господинь зі села Пили, ця страва здобула третє місце у конкурсі; друге місце отримала Жовківська районна адміністрація за гарбузовий суп; на першому місці - соціальна служба району за приготування різних м'ясних страв з гарбузом. За виготовлення солодких виробів нагороду отримали кулінари села Добросин.

 

З великої ХМАРИ який дощ?

Політичні психологи про становлення громадянина Української держави

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers