rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Стажування. Тенденції на ринку праці

Сформована пропозиція у форматі програм стажування для молодих фахівців і студентів - це вміння бізнесу мислити стратегічно і працювати на перспективу. Такі співробітники, як правило, готові вчитися, а крім цього, можуть запропонувати новий погляд на вирішення виробничих завдань. Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна проаналізували, які тенденції, що стосуються стажувань, проявляються на ринку праці.

Сьогодні практично у половини українських роботодавців є програми стажування для молодих фахівців. При цьому, з початку 2017 року, згідно з даними опитування, проведеного Міжнародним кадровим порталом hh.ua, до цих роботодавців додалося ще близько 17% компаній, які почали активніше співпрацювати з молодими фахівцями.

«Бізнес вчиться мислити стратегічно, і сьогодні багато компаній активно працюють над залученням талановитої молоді. Якщо ще 5 років тому програми стажування були перевагою міжнародних компаній, то зараз і українські компанії, незалежно від галузі та інвестицій, активно взаємодіють з молодими представниками ринку праці, - пояснює Лариса Онипко, керівник проекту «Премія HR-бренд Україна». - Далекоглядними компанії стали з кількох причин. З одного боку, це і кадровий голод, адже високотехнологічним галузям потрібні молоді кваліфіковані фахівці, здатні мислити сучасно й інноваційно, а з іншого - це і потреба компаній знайти своїх найкращих із кращих, з високим потенціалом».

Існує досить поширена думка, що найбільш вдалий період для пошуку стажувань - це II квартал року, коли навчання добігає кінця і студенти будують плани на літо. Як показує аналіз бази вакансій на сайті hh.ua, роботодавці дійсно більш активно розміщують подібні пропозиції з можливістю постажуватися наприкінці весни-на початку літа. Однак, і рівень конкуренції на подібні позиції з боку пошукачів теж зростає.

При цьому, літні стажування, вакансії яких починають розміщувати вже у другому кварталі, найчастіше передбачають повний робочий день. Проте, не слід забувати, що пропозиції стажувань є і в інші періоди року. Роботодавці розуміють, що триває навчальний процес, і пропонують можливості вибудовувати більш гнучкий графік під час стажування.

  Title

Найбільшу кількість пропозицій стажувань з гнучким графіком роботи пропонували в IV кварталі 2016 року. Є імовірність, що подібна тенденція повториться і в 2017 році, тому радимо перевіряти наявність подібних вакансій найближчими місяцями.

Компанії різноманітних галузей діяльності по-різному активні у пропозиціях стажувань. Так, за останній рік найбільшу кількість стажувань пропонували роботодавці, які займаються виробництвом і продажем непродуктових товарів народного споживання (одна зі сфер FMCG). На другому місці за активністю розміщення вакансій стажувань - підприємства, що надають послуги для бізнесу. Досить легко знайти стажування у таких професійних сферах, як ЗМІ, маркетинг, реклама, PR. Також активно пропонують стажування компанії ІТ-індустрії та фінансового сектора.

І якщо знайти пропозиції про стажування можна у різних галузях, то відсоток вакансій, в яких зазначено заробітну плату, від загальної кількості таких пропозицій становить 15%. Детальніше умови стажування, зокрема, і рівень оплати, обговорюються вже під час співбесіди. При цьому, найчастіше пропозиції, що стосуються стажувань із зазначенням зарплат, з'являлися у сферах «Продажі», «Юриспруденція» і «Маркетинг».

Якщо ви - молодий фахівець і плануєте розпочати кар'єру або хочете змінити сферу діяльності, то стажування - досить вдалий варіант для першого кроку. Одразу високу фінансову компенсацію за свою працю буде складно знайти, проте цілком імовірно, що з'явиться можливість отримати роботу з гнучким графіком у бажаній сфері.

Дані були отримані в результаті аналізу бази вакансій на Міжнародному кадровому порталі hh.ua за період жовтень 2016 року-вересень 2017 року.

Джерело: HeadHunter Україна

 

7 порад, як впоратися з осінньою хандрою

Позбавлені ґрунту. Чому Україна відстає в інноваціях

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers