rss
05/05/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Святі місця України: ТОП-5 найвеличніших католицьких храмів

В Україні дуже багато величних і красивих католицьких костелів. За часів воєн і за радянських часів існуванню католицьких храмів загрожувало знищення. Проте, зараз ми можемо милуватися навіть тими храмами, які зазнали руйнувань.

Костел Ельжбети. Церква Ольги та Єлизавети, 1903-1911 рр., Львів

У 1898 році в Женеві італійським анархістом Луїджі Лукенні було вбито австрійську імператрицю Єлизавету Габсбург (Сіссі). Її вважали однією з найгарніших жінок Європи. У пам'ять про неї імператор Франц-Йосип у 1903 році заклав костел у Львові, на площі Солярні. Будівництво храму розпочалося у 1904 році. Освятили його 1911-го. Костел Ельжбети будувався на кошти львівських залізничників й задумувався як головний храм залізничного району. Споруда повинна була закривати вид на собор святого Юра для прибулих до львівського залізничного вокзалу. Таким чином, залізничники намагалися підкреслити римо-католицьку сутність Львова, адже святий Юр був греко-католицьким храмом. Але нині й костел, збудований на честь австрійської імператриці, належить греко-католикам. Їхній громаді передали храм у 1991 році, тоді ж його освятили на честь Ольги та Єлизавети.

У період українсько-польської війни 1918-19 років костел зазнав обстрілу українською артилерією. Тут, в облозі, сиділи поляки. В 20-і роки минулого сторіччя костел відремонтували й встановили всередині розкішний орган. У радянський період храм стояв занедбаним до 70-х років. Споруду перетворили на склад. Органні труби було демонтовано і викинуто. В 1991 році колишній костел віддали греко-католицькій громаді Львова - так завершилась суперечка між прихильниками грецького і римського католицьких обрядів.

Костел Петра і Павла, 1616 р., Луцьк

 

 

Title
 

 

Костел Петра і Павла у Луцьку є найбільшим католицьким храмом України. Будівництво розпочали у 1616 році. Поряд із храмом одразу ж заклали будівлю єзуїтського колегіуму. Кошти на будівництво комплексу єзуїтів були виділені за сприяння єпископа Павела Волуцького. Єзуїтський комплекс будували в системі Окольного замку - всі споруди мали бути придатними для оборони, мати потужні стіни та бійниці. Вражаючі розміри храму повторює типова для католиків дзвіниця. Всередині храм настільки великий, що, здається, міг би вмістити ще декілька церков.

Собор святого Юра, 1744-1764 рр., Львів

Собор святого Юра - багатовікова резиденція греко-католицьких архієпископів та патріархів. Він вважається найкращим бароковим храмом Львова, вершиною барокового мистецтва столиці Галичини. Будувався собор протягом двадцяти років. Ініціатором будівництва був греко-католицький митрополит Атанасій Шептицький. Атанасій Шептицький помер через два роки після початку будівництва. Всі фінансові зобов'язання лягли на плечі його племінника - нового львівського єпископа та київського митрополита Льва Шептицького. На честь небесних покровителів двох фундаторів собору з роду Шептицьких геніальний Іоанн Георг Пінзель створив скульптури святих Льва та Атанасія. Вони й нині здіймаються над входом до храму. А ще він створив один із найбільших своїх шедеврів - фігуру святого Юрія, який перемагає лиховісного змія. 1946 року радянська влада передала головну святиню забороненої греко-католицької церкви Російській православній церкві. Повернули його греко-католикам лише у 1990 році.

 

 

Title
 

 

Костел святого Йосипа, 1886 р., Миколаїв

Католицький храм святого Йосипа споруджений на кошти парафіян-католиків у 1896 році за проектом архітектора Домбровського. У 1934 році костел був закритий більшовиками. У сусідній будівлі на території розміщений краєзнавчий музей - один з перших музеїв давнини на території колишньої Російської імперії (заснований у 1803 р, зібрано понад 160 тисяч експонатів: предмети античності з Ольвії, інструменти Київської Русі, зброя козацтва та ін.). З 1992 року в костелі відновлені богослужіння. Останніми роками встановлено орган, відбуваються концерти органної музики. На подвір'ї - колекція кам'яних баб.

Миколаївський костел, початок ХХ сторіччя, Київ

 

 

Title
 

 

Миколаївський костел - одна з найкрасивіших споруд Києва початку ХХ сторіччя, побудована в стилізованих готичних формах з високими стрілоподібними шпилями. Урочиста закладка костелу відбулася в серпні 1899 року, після того, коли група католиків звернулася до губернатора Києва за отриманням дозволу на будівництво костелу «в пам'ять про перебування в Києві його Імператорської Величності» - Миколи ІІ. Храм зводили 10 років на пожертвування приватних осіб. Був оголошений конкурс на створення проекту костелу, і переможцем став студент Станіслав Воловський. Оскільки молодому інженерові не вистачало практичного досвіду, доопрацювання і керівництво будівництвом доручили відомому київському архітекторові - Владиславові Городецькому. Роботи велися довго через поганий стан ґрунту, на який впливала річка Либідь, тому вперше в Києві ґрунт почали зміцнювати потужними бетонними набивними палями. За радянської влади храм був зачиненим для богослужінь, а після війни в ньому розмістили державний обласний архів. І в 1980 році Миколаївський костел був відреставрований і відкритий як будинок органної та камерної музики.

Джерело: tochka.net

 

Чудеса світу, про які ви ніколи навіть не чули

Країни, де життя на круїзному лайнері є дешевшим, ніж перебування на суші

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers