rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Українські журналісти у програмі «Open World-2017»

«Open World-2017 перетворив нас із крутої злагодженої команди на справжніх друзів», - написав у Фейсбуку журналіст Артем Скрипник. Програма «Відкритий світ» є єдиною програмою обмінів усередині законодавчої гілки влади США й отримує щорічне фінансування від Конгресу США.

Група українських журналістів з Києва 10 днів у вересні 2017 року стажувалася у Вашингтоні та Чикаго. Тиждень розписаний по хвилинах - зустрічі зі сенаторами, на радіостанціях, як американських, так і українських, участь у міжнародній конференції, плюс - тренінги, музеї, зустрічі з українською громадою. Зокрема, тему виборів у США та висвітлення двох боків медалі на шпальтах американської преси порушив сенатор Володимир Дудич, поділившись особистим досвідом із презентацією статей своїх опонентів.

Ця зустріч відбулася в Українському Національному музеї, де сенатор приймав гостей у власному офісі - музейній кімнаті сенатора Володимира Дудича. «В моєму ідеальному світі ми всі, з різними поглядами та підходами, кооперуємося і робимо Україну кращою», - вважає Максим Скубенко. Адже обмін думками був двостороннім і надзвичайно позитивним.

 Title 

Програмою зустрічей координували: організація міст-побратимів Чикаго-Київ, голова Віра Еліяшевська, Фундація Геноциду 1932-1933 років в Україні, голова Микола Кочерга. Поширена для співпраці з Україною від 2003 року, програма спрямована на те, аби зміцнювати взаєморозуміння й співробітництво між Україною та Сполученими Штатами шляхом надання можливості українським лідерам у різних галузях діяльності зустрітися зі своїми американськими колегами й обмінятися досвідом та ідеями з найбільш важливих для обох сторін питань.

«Велика честь для мене бути частиною української делегації, учасницею програми Open World Ukraine. Протягом наступних 10 днів розповідатиму про свою роботу, про Stopfake. Це той досвід, яким ми можемо ділитися зі США. Вчора був Bloomberg i Reuters, сьогодні - Columbia College. Говоримо про стандарти журналістики та виклики нашого часу - поширення неправдивої інформації і як із цим боротися», - довідуємося з нотаток Оксани Полюлях. Група, зокрема, відвідала Українське незалежне радіо в Чикаго. «Виступила на Українському радіо в Чикаго. Неймовірні враження!

Говорили про медіаграмотність, редакційні стандарти і чесні медіа. Розповіла про досвід Громадського радіо», - поділилася враженнями Вікторія Єрмолаєва, редакторка і ведуча Громадського радіо. Разом з колегами Оксаною Полюлях, Максимом Скубенком, Артемом Скрипником, Марією Ждановою зі Stopfake, РПР, VoxUkraine та координатором Аліною Мозендз переймала досвід незалежної журналістики також на NBC5 Chicago.

Термін «фальшиві новини» в журналістиці далеко не новий. З цією темою виступив під час відкритої лекції в університеті DePaul у Чикаго дослідник-біограф Найджел Коулі, внучатий племінник британського журналіста Гарета Джоунса, який першим засвідчив про голод у СРСР у 1933 році. За цю правду було заплачено життям у 1935-му році. Журналіст за таємничих обставин загинув у Монголії. «Він знав дуже багато. Він мав доступ до документів британського уряду про Першу світову війну, зустрічався з очільниками Британського банку, був особисто знайомий із провідними експертами щодо Радянського Союзу. А під час візиту до СРСР особисто зустрічався з комісаром закордонних справ Литвиновим», - розповідав Найджел Коулі.

Title  

У 1933-му році підсумком подорожі Україною стала прес-конференція у Берліні. Це був вибух, якого не сподівалися. Лауреат премії імені Пулітцера, отриманої у 1932 р. за репортажі з Радянського Союзу, кореспондент «Нью-Йорк Таймс» Волтер Дюранті звинуватив Джоунса у наклепі. Отож, через 80 років настав час розставити крапки над «і». Відбулася цікава дискусія у ракурсі сьогодення між українськими журналістами та їхніми американськими колегами. Цікаву тему було озвучено на американській радіостанції NPR's Worldview Program - три роки війни на сході України, яку розпочала Росія як новий геноцид винищення молодого покоління, яке захищає свою країну та Європу від російської агресії.

У програмі Джерома МакДональда зустрілися британець Найджел Коулі, українські журналісти та громадські діячі діаспори. Журналісти побували в офісі сенатора Дурбіна.

Від громади журналістів вітали в Українському Національному музеї, Інституті модерного мистецтва та Кредитівці «Самопоміч»; під час фестивалю парафії св. Володимира і Ольги відбувся діалог зі сенатором Майком Квиглі, другом України.

Комітет міст-побратимів Чикаго-Київ дякує громаді, всім, хто допомагав в організації «американського життя» для гостей з України. Віримо, що такі зустрічі ляжуть в основу нового терміна «чесні новини української журналістики».

 

Андрій Любка вирушає в тур США й Канадою

Шевченків краю, тобі співаємо!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers