rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Дорожній beauty-контроль: 5 правил для мандрівниць

Збираючись у відпустку, важливо покласти все необхідне і, водночас, не перевантажити валізу зайвим. Тому краще заздалегідь скласти короткий список речей, без яких вам не обійтися. Адже у дорозі теж можна виглядати привабливо, якщо трохи змінити свої звички і засвоїти 5 простих правил.

Правило 1. Мінімум косметики

Один або кілька днів у дорозі - чудова можливість дати шкірі відпочити від косметики. До речі, замість сеансу макіяжу у вас з'явиться додаткових півгодини на збори - непоганий бонус. Адже під палючим промінням сонця в задушливому транспорті декоративна косметика швидко тече і глибоко забивається в пори. Чи потрібно казати, що шкіра починає задихатися, подразнюватися і запалюватися. Ну а якщо ви навіть до найближчого магазину виходите лише при повному макіяжі, то в дорогу доведеться готуватися кілька днів. Чистка обличчя в салоні позбавить від чорних комедонів, а легка засмага приховає дрібні судинні «зірочки», сліди вугрів і все те, що ви старанно ховаєте під тональним кремом. У крайньому випадку, дрібні недоліки легко маскуються спеціальним олівцем з антибактеріальною дією. Туш та олівець для очей чи брів теж не потрібні, якщо пофарбувати брови та вії спеціальною стійкою фарбою. Вони залишатимуться темними ще 2-4 тижні. Єдиний декоративний штрих, який можна собі дозволити, - блиск для губ зі зволожуючим ефектом.

Правило 2. Подбати про захист

Для тих, хто вирушає в напрямку теплих морів, захист обов'язково має бути ґрунтовним. До того ж, не важливо, куди ви збираєтеся - в далеку дорогу чи просто на прогулянку - без сонцезахисних засобів не обійтися. Вони необхідні навіть у похмурий день, адже ультрафіолетові промені проникають і крізь хмари. Безперечно, вони менш агресивні, ніж полудневе яскраве сонце, але нехтувати засобами захисту не варто. Ідеальний варіант, якщо вся косметика, якою ви користуєтеся влітку, буде містити фільтри проти ультрафіолету (SPF). Зволожувальний гель або тонік, нанесений на обличчя перед виходом на вулицю, повинен мати SPF 20-30, а декоративна косметика - 6-10. Сонцезахисний фактор 10 одиниць означає, що сонячному промінню знадобиться вдесятеро більше часу, щоб обпалити вашу шкіру, ніж коли вона залишиться незахищеною. До речі, якщо ви одягнули відкритий топ, нанесіть крем із SPF на руки і декольте.

І не забудьте про сонцезахисні окуляри - якщо не хочете, щоб навколо очей з'явилися неочікувані зморшки. Боротися з ними значно важче, ніж захистити очі від яскравого сонця. До того ж, якщо з вікон автобуса дме, окуляри захистять вас від появи ячменю на оці.

Правило 3. Очистити шкіру

Найбільше в дорозі ми мріємо про чистоту. Але багато хто з нас міцно засвоїв: якщо очищати шкіру частіше, ніж два рази на день, вона позбавляється захисту - фосфорно-ліпідної мантії, в обов'язки якої входить утримувати вологу і протистояти наполегливій атаці інфекцій і бактерій. Сьогодні косметологи впевнені, що очищати шкіру можна стільки, скільки потрібно. Єдина умова - засіб не повинен містити спирт і подразнювати. Можна запастися спеціальними очисними серветками. Останні особливо знадобляться в дорозі, коли водні процедури недоступні. Але перш ніж придбати упаковку, пошукайте на ній позначку «гіпоалергенні» або «для чутливої шкіри». Навіть якщо ваша шкіра зовсім не примхлива, не факт, що дорожній пил і палюче сонце не стануть причиною подразнення. Далі читаємо склад і шукаємо серед інших інгредієнтів: екстракт ромашки, календули або шавлії (делікатно очищає і дезінфікує пори), гліцерин (пом'якшує шкіру) і токоферол (зупиняє атаку вільних радикалів). І не забувайте, протираючи обличчя, робити те ж саме з руками, адже на них збирається найбільше мікробів. До речі, серветки можна використовувати не лише для обличчя та рук, для взуття і навіть для інтимної гігієни (якщо про це є відповідна згадка на етикетці).

Порада

Якщо ви маєте намір летіти в іншу країну, заздалегідь упакуйте всю косметику в сумку, яку віддаватимете в багаж. Туди ж покладіть манікюрні ножиці, пилочки та інші колючі та ріжучі предмети. В салон вам дозволять взяти лише засоби в міні-упаковках (не більше, ніж 100 мл), які помістяться в пакет об'ємом один літр.

Правило 4. Підвищити вологість

На жаль, у рейсовому автобусі або літаку про це можна лише мріяти. Під кондиціонером, так само, як у спекотний день, шкіра відчуває спрагу. Її просто необхідно напоїти! Сухій і нормальній шкірі підійде зволожувальний гель, для жирної та комбінованої - легкий флюїд, а термальна вода - ідеальний варіант для будь-якої шкіри. Вони не містять жирових компонентів і на 90-99% складаються з води. Добре, якщо зволожувальний засіб міститиме ментол або камфору. Їхня охолоджувальна дія чудово тонізує втомлену шкіру. А зволожувальне молочко для тіла слід наносити на шкіру щодня незалежно від того, застосовували ви сьогодні сонячні ванни чи ні. Навіть перебуваючи в тіні, шкіра втрачає багато вологи, і ввечері необхідно поповнити її запас.

А ось багато пити - не найкращий спосіб зволоження. Випита рідина одразу виходить з організму через сальні і потові залози, змушуючи їх працювати в посиленому режимі. Тому пийте лише для того, щоб втамувати спрагу. А решту мінералки можна використовувати для ... вмивання. Бульбашки газу моментально додадуть шкірі тонусу, а якщо ви дозволите крапелькам води самим випаруватися з обличчя, вони охолодять шкіру не гірше, ніж ментол.

До речі, волосся потерпає від спеки не менше. Якщо не хочете, щоб наприкінці відпустки воно нагадувало декоративну соломку, захопіть зі собою зволожувальний спрей для волосся із захистом від ультрафіолету.

Порада

Науковці підрахували, що на висоті кількох тисяч метрів наша шкіра зневоднюється і старіє вп'ятеро швидше, ніж на землі. Адже в салоні літака вологість повітря лише 10-15%, а нашому організму необхідно, як мінімум, 50%. Щоб до кінця польоту шкіра не набула вигляду пергаментного паперу, регулярно зрошуйте її термальною водою або іншим зволожувальним засобом і пийте зелений чай або сік. А ось від келиха шампанського і горнятка кави краще відмовитися - вони ще більше зневоднюють організм.

Порада

Якщо ви погано переносите дорогу в літню спеку, можливо, вся справа у ... прикрасах. Так-так, сережки, ланцюжки та каблучки зі золота притягують тепло так само, як чорний одяг. Замініть їх на срібло і перли, і температура вашого тіла «впаде» на 1-2 градуси.

Правило 5. Не забувати про ноги

Антропологи стверджують, що положення «сидячи» для людини є абсолютно протиприродним. Але якщо вам належить кілька годин поспіль провести в кріслі автобуса чи літака, візьміть за правило не класти ногу на ногу. Це створює додатковий тиск на судини тазу, і кров циркулює ними у 1,5 разу повільніше, ніж зазвичай. Щоб розігнати застояну кров, кожні півгодини робіть кілька потягувань для всього тіла.

Якщо на ногах з'являються набряки, нанесіть на них крем з екстрактом п'явки або кінського каштана. Втирайте його круговими масажними рухами від стоп до стегон - це додасть кровоносним судинам тонус й усуне набряки. Якщо в літак вам не дозволили взяти зі собою крем для ніг, підручні засоби теж згодяться. Наприклад, змочіть холодною водою хустинку або серветку, додайте краплю м'ятної олії, і на 10 хвилин прикладіть компрес до гомілки. Холодна вода та ефірна олія моментально усунуть дискомфорт у ногах.

Порада

За три-чотири години авіаперельоту наша кров зменшується в об'ємі на ... 300-500 г і стає в'язкою, як смола. Винуватцями подібних метаморфоз медики вважають низький тиск і занадто сухе повітря в салоні і радять тим, хто має варикозне розширення вен (або схильність до цієї хвороби) і серцево-судинні захворювання застосувати перед дорогою чверть таблетки аспірину - він не дозволить крові згущуватися й утворювати тромби. А якщо ви категорично проти таблеток, візьміть в дорогу інжир. Фермент одітин, що міститься в ньому, діє на кров подібно до аспірину.

Що ще покласти в дорожню косметичку

Косметика в міні-упаковках. Навіть якщо ви їдете відпочивати на місяць, вам не вдасться використати повну упаковку шампуню, гелю для душу, пінки для вмивання і вже, тим паче, парфумів. До того ж, найімовірніше, у готелі до ваших послуг буде необхідний мінімум косметичних засобів для гігієни. А свої улюблені креми та аромати можна взяти зі собою в маленьких упаковках або у вигляді пробників. Таким чином ваш багаж буде щодня легшати на кілька грамів. Ще один варіант для тих, хто не хоче везти зі собою зайву вагу, - перейти на косметику 2 в 1, 3 в 1: шампунь + гель для душу, маска + скраб для обличчя, шампунь + кондиціонер. Користуватися такими засобами регулярно косметологи не рекомендують, тому косметику, яка залишиться, можна відкласти до наступної поїздки.

Міні-аптечка. Особливо вона стане у нагоді, якщо ви зібралися до Європи: будь-які медикаменти там можна придбати лише за рецептом лікаря. Але перш ніж скласти до валізи весь аптечний кіоск, прислухайтеся до свого організму. Якщо в дорозі вас нудить і закачує, подбайте про відповідні таблетки. Якщо перед відпусткою почали курс лікування, варто запастися необхідною кількістю ліків на весь термін. До речі, медики радять не забувати про так званий «синдром мандрівника», коли зміна клімату призводить до розладу шлунково-кишкового тракту. Тому не зайвою буде порада захопити зі собою активоване вугілля і засіб від діареї. Стануть у нагоді також спреї та мазі від укусів комарів і комах.

Порада

Якщо вам належить провести в поїзді або автобусі кілька днів, неодмінно покладіть у косметичку:

  • серветки для інтимної гігієни;
  • крем або тальк для ніг з ефектом дезодоранту;
  • антибактеріальний гель для вмивання;
  • крем або сироватку для повік;
  • кульковий дезодорант і туалетну воду.

Манікюрний набір. Про жіночу трагедію під назвою «зламаний ніготь» уже давно побутують легенди й анекдоти. Тому якщо не хочете, щоб відпустка була зіпсована на самому початку, перед поїздкою обов'язково відвідайте манікюрний кабінет і попросіть майстра зробити нігті не довшими, ніж 3-4 мм. А також покрити їх засобом для зміцнення, який вбереже від розшаровування і ламкості. Те ж саме можна зробити і в домашніх умовах, якщо у вас є хороший зміцнювач для нігтів. Але якщо все ж непоправне сталося, варто мати при собі, як мінімум, ножиці і пилку, щоб швидко реанімувати «потерпілого».

Декоративна косметика

Якщо все-таки зовсім відмовитись від макіяжу досить складно, беріть зі собою лише ті засоби, які не перевантажуватимуть шкіру в спеку. Адже декоративна косметика тримається на обличчі, в середньому, 10-18 годин на добу. І часом нам навіть у голову не приходить, що подразнення і запалення шкіри - заслуга саме щоденного «декору». Тож зведіть ризик до мінімуму і подумайте над тим, щоб влаштувати справжню ревізію в косметичці.

  • Надавайте перевагу розсипчастій косметиці - в ній мінімальна кількість алергенів. Якщо вам до вподоби рідкий тональний крем і рум'яна, краще вибрати засоби на силіконовій основі. Силікон практично не викликає подразнення шкіри, алергію та акне.
  • Уникайте водостійких засобів. Для їх видалення доведеться застосовувати агресивне змивання, яке знімає захисний шар шкіри. Позбавлена захисту шкіра легко подразнюється.
  • Рідше користуйтеся кольоровою тушшю. Класична чорна найменш алергенна, на відміну від своїх різнокольорових аналогів.
  • Замініть рідкі підводки, які містять латекс, на олівці для очей і брів. Останні, здебільшого, мають воскову основу, тому практично не спричиняють подразнення шкіри. Крім того, незаперечна перевага олівців - можливість змити їх без допомоги спеціальних засобів.
  • Накладіть табу на стійкі помади. Вони дуже пересушують ніжну шкіру губ. Надайте перевагу помадам і блиску, в складі яких є зволожувальні компоненти і вітамін Е.
  • До речі, стандартний термін зберігання пудри і тіней - два роки, тонального крему і помади - один рік; туші - три-шість місяців. Усіх старожилів безжально викидайте.

В очікуванні змін: особливості фарб для волосся

Як готували наші прабабці. Гарячі другі страви, соуси та поливки до них

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers