rss
05/05/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ В очікуванні змін: особливості фарб для волосся

Психологи кажуть: «Хочеш змінити своє життя - почни зі зачіски!» Від того, наскільки радикальних змін прагнуть наші очі та душа, залежить вибір фарби для волосся. Але, крім кольорів і відтінків, варто звернути увагу, яким чином фарба впливає на ваше волосся і чи зможе воно гідно витримати випробування кольором.


Стійкі фарби

Що отримуємо ми. Можливість кардинально змінити свою зовнішність, перетворившись із брюнетки на блондинку, з русявої красуні - на руду бестію - і навіть сивому волоссю надати насиченого відтінку. Але з цього моменту у ваше життя мають міцно увійти кілька звичок: необхідність раз на 4-6 тижнів підфарбовувати коріння, щоб воно не відрізнялося від основного кольору, регулярно підживлювати і зволожувати пошкоджені фарбуванням пасма, а також час від часу тішити довгі локони відновлювальними процедурами в салоні. І пам'ятайте, одного разу змінивши колір волосся, ви не зможете повернутися до свого природного відтінку, доки не зістрижете пофарбовану частину.

 

Що отримує волосся. Воно, без перебільшення, відчуває справжній шок. Крім самого барвника, в процесі задіяні ще два головні компоненти - окислювач (проявник) та аміак. Останній створює лужне середовище, яке впливає на волосся подібно до вибуху: кутикули буквально розчахуються, а деякі просто ламаються, відкриваючи шлях барвнику. У цей момент проявник, яким найчастіше виступає перекис водню, активно виділяє кисень, окислюючи як пігмент волосини, так і пігмент самого барвника. В результаті, волосся назавжди втрачає свій природний колір, а фарба, поступово набуваючи необхідного відтінку, успішно заповнює всі вільні місця. Таким чином є можливість змінити колір волосся на два-чотири тони. Однак повернутися до свого відтінку не вийде - барвник глибоко проникає в структуру волосся і заміняє собою природні пігменти. Треба зауважити, що тривалий контакт зі стійкими фарбами здатне витримати більш товсте та жорстке волосся. Якщо у вас воно тонке і м'яке, подумайте про лагідніший режим для своїх локонів.

Напівстійкі фарби

Що отримуємо ми. Така фарба не спричинить кардинальних змін у вашому образі, проте надасть реальну можливість зробити свій природний колір більш насиченим і цікавим. Напівстійким фарбам під силу змінити колір волосся, максимум, на один-два тони. Наприклад, трохи висвітлити, зробити відтінок теплішим або холоднішим. До того ж, вам не доведеться турбуватися про відросле коріння, адже барвник буде змиватися з кожним миттям голови, і зникне безслідно вже через 6-10 тижнів. А якщо ви користуєтеся одним кольором постійно, то фарба матиме накопичувальний ефект. Якщо сивого волосся на голові не більше, ніж 50%, такий варіант фарбування цілком може врятувати ситуацію на кілька тижнів.

Що отримує волосся. Друга назва напівстійких фарб - безаміачні, оскільки вони дійсно не містять ні аміак, ні його похідні, які замінено менш агресивними компонентами. Це, безумовно, сприятливо позначається на здоров'ї волосся, позбавляючи кутикули надмірного стресу і пошкодження. І якщо аміак пошкоджує верхній шар волосся, то перекис водню у великій кількості робить волосини тьмяними та ламкими. Тому другий плюс подібних фарб - низький відсоток окислювача (не більше, ніж 3%). Тож такі фарби хоча й підсушують волосся, все ж ставляться до нього досить обережно. Фарбувальні пігменти не мають можливості проникати глибоко в структуру волосся, а затримуються лише у внутрішньому шарі кутикул. Тому після кожного миття волосся, коли кутикули «розкриваються», фарба потроху вимивається і колір втрачає насиченість і блиск. Тож обов'язково після фарбування слід використовувати кондиціонер - він допомагає «закрити» кутикули і волосся виглядає гладеньким.

Натуральні барвники

Що отримуємо ми. Неповторний червонувато-мідний колір або модний нині відтінок воронячого крила. Але, незважаючи на те, що на сьогодні відомими є лише два натуральні барвники - хна і басма, прихильники спокійніших тонів також залишаться задоволеними. Поєднуючи ці дві фарби в різних пропорціях, можна бавитися з найрізноманітнішими тонами - від каштанового до чорного. До того ж, їм під силу змінити навіть вперту сивину. Практично єдиний недолік екологічно чистого фарбування - відсутність світлої гами.

 

Що отримує волосся. Жодних хімічних компонентів - лише натуральний порошок з листя лавсонії та індиго (саме з цих рослин отримують відомі нам еко-барвники) плюс атмосферний кисень як окислювач. Як наслідок - окрім бажаного відтінку волоссю дістається приємний бонус: дубильні речовини та інші корисні компоненти в складі порошку сприяють росту волосся й активно доглядають за ним. Уже через кілька фарбувань ви зможете відновити сухе пошкоджене волосся, позбувшись необхідності постійно використовувати маски і бальзами.

Тонери

Що отримуємо ми. Насамперед - поле для експериментів. Існує ціла армія тонувальних засобів: шампуні, бальзами, гелі, пінки, муси. Вони можуть давати найрізноманітніші і навіть часом несподівані відтінки. І якщо раптом експеримент виявиться невдалим, ви легко забудете про нього вже через 2-3 тижні. Колір буде зникати поступово, з кожним миттям голови. Це - чудовий варіант для молодих панянок, які в активному пошуку свого іміджу. Але головне призначення тонера - підживлювати і максимально підтримувати природний або набутий відтінок волосся. До речі, барвники холодного відтінку вдало маскують жовтизну сивого або освітленого волосся. А ось боротьба зі сивиною не входить до переліку їхніх можливостей. Хоча кардинально змінити колір волосся тонувальним засобам не під силу, іноді зіпсувати імідж вони все ж можуть. Скажімо, якщо неправильно підібрати відтінок, є ризик, що волосся «заграє» зеленкуватим або рожевим відливом.

 

Що отримує волосся. Ці засоби анітрохи не шкодять волоссю. Незаперечною перевагою тонерів є те, що вони не містять ні аміаку, ні перекису водню. Завдяки цьому вони досить дбайливо поводяться з волоссям: не змінюють його структуру і жодним чином не впливають на природний пігмент. Тонувальна косметика лише створює на поверхні волосини найтоншу плівку, яка без зусиль змивається.

Барвники-одноденки

Що отримуємо ми. Тимчасові барвники для волосся у формі мусу, спрею або туші дають можливість створити феєричну фантазійну зачіску, наприклад, для вечірки або іншої знаменної події. Також тут можна поєднувати кілька кольорів одночасно. Користуватися ними легко навіть у домашніх умовах - досить нанести засіб на кожне пасмо з усіх боків. До речі, можна фарбувати не все волосся, а лише виокремити деякі локони.

  Title

 

Що отримує волосся. Подібні засоби вкривають лише зовнішню частину кутикул, не проникаючи вглиб волосся. Таке фарбування абсолютно не шкодить здоров'ю волосся, тому процедуру можна повторювати скільки завгодно. Щоб повернути волоссю колишній вигляд, досить просто помити голову. У рідкісних випадках потрібно дві-три процедури. А ось під дощ з такою зачіскою потрапляти не варто, бо можна зіпсувати одяг.

Домашня робота

Якщо ви надаєте перевагу фарбуванню волосся не в салоні, а вдома, візьміть на озброєння декілька правил:

  • Ніколи не варто використовувати стійкі фарби без попереднього тесту на алергічну реакцію. Досить нанести невелику кількість засобу на внутрішню поверхню ліктя, почекати вказаний на упаковці час і змити. Якщо протягом доби на цьому місці виникне свербіж, почервоніння, печіння, вам варто підібрати менш агресивну фарбу - з меншим вмістом аміаку або зовсім без нього.
  • Відомо, що перекис водню висушує волосся і травмує кутикули, тому продавці-консультанти часто радять зупинити свій вибір на фарбі з низьким вмістом проявника. Але нерідко подібна турбота про волосся досягається за рахунок його зовнішнього вигляду, наприклад, поява жовтизни замість платинового відтінку. Адже відсоток вмісту проявника стилісти підбирають, враховуючи товщину волосини, її природний колір і бажаний відтінок.
  • Активні компоненти: сам барвник і проявник (перекис водню) необхідно змішувати безпосередньо перед нанесенням на волосся.
  • Фарба повинна залишатися на волоссі не менше, ніж зазначено на упаковці. Справа в тому, що синтез молекул барвника відбувається у кілька стадій, і перш ніж волосся набуде мідного відтінку, вони можуть стати спочатку синюватими, потім червоними. Тому, змивши фарбу раніше вказаного терміну, ви ризикуєте отримати зовсім непередбачуваний результат.
  • Якщо ви час від часу експериментуєте з кольором волосся, перукарі застерігають: перехід від природних (хна, басма) барвників на хімічні і навпаки іноді може призвести до абсолютно непередбачуваного ефекту. Отриманий у результаті такої «творчості» неймовірний відтінок, найімовірніше, змити або зафарбувати буде вкрай складно. Тож будьте послідовними: якщо пофарбували волосся перманентною фарбою, не варто після цього вдаватися до натуральних барвників і навпаки - несподівані сюрпризи тут ні до чого.
  • Пофарбоване волосся слід берегти: мийте його виключно м'якими шампунями, уникаючи засобів глибокого очищення. І не забувайте про маски і бальзами - тоді колір буде милувати око максимально довго.
  • Інформацію про наявність у фарбі вітамінів, натуральних екстрактів та олій, так само, як і запевнення реклами в тому, що вони роблять фарбування абсолютно безпечним для волосся, можна сміливо пропустити повз вуха. Їх наявність має сенс виключно у бальзамі, який додається до фарби.
  • Іноді, навіть використовуючи найсильнішу фарбу, неможливо досягти потрібного відтінку без попереднього висвітлення. Наприклад, якщо виникло непереборне бажання перетворитися з брюнетки на білявку. У таких випадках майстри вдаються до спеціальних препаратів для знебарвлення, концентрація перекису водню в яких становить 20-30%.
  • Щоб новий колір зберігався якомога довше, стилісти рекомендують не мити волосся протягом двох днів після фарбування. Цього терміну достатньо, щоб фарбувальні пігменти проникли досить глибоко, а цілісність кутикул відновилася.
  • Не можна наносити фарбу на свіжовимите волосся, краще робити це через 3-4 дні - природні жири захищають шкіру голови від агресивного впливу барвників.
  • Якщо фарба потрапила на шкіру обличчя і шиї, протріть плями ватним тампоном, змоченим тоніком, а після змастіть кремом.
  • Хвилин через 10 після нанесення фарби зачешіть волосся гребінцем з рідкими зубцями, а потім підніміть його гребінцем або паличкою, для кращого доступу повітря.
  • До складу будь-яких фарб, зазвичай, входять спирти, які дещо підсушують волосся, тому між фарбуваннями користуйтеся відновником кольору і бальзамами, які додаються до фарб - вони допоможуть зберегти інтенсивність кольору і блиск волосся. На відміну від фарби, їх потрібно наносити на свіжовимите волосся.

Перед вибором

Чи буде ваша гра з кольором вдалою, залежить також від ваших природних даних - кольору очей, волосся та шкіри. Ну і не варто забувати, що відтінок волосся може делікатно підкреслити ваш характер.

  • Темні відтінки - каштановий, шоколадний, чорний - підійдуть тим, хто від природи має темно-русяве і чорно-коричневе волосся. Крім того, темні кольори вигідно підкреслять трохи смагляву шкіру і зелені або карі очі. За такої зовнішності більш яскравий макіяж не буде виглядати вульгарно.
  • Незважаючи на те, що білявками намагаються стати чимало дівчат, біляві локони прикрасять аристократичну блідість і світлі сіро-блакитні очі. Якщо колір обличчя та очей темніший, вибирайте золотисті або світло-русяві відтінки. А ще стилісти застерігають від поширеної помилки: якщо брови є на кілька тонів світлішими за волосся - це моветон.
  • Вогняно-червоні кольори обирають сміливі та впевнені у собі жінки. Їхня відтінкова палітра неймовірно багата: від мідно-золотистого до соковитого гранатового. Єдина неприємність - колір швидко втрачає яскравість і насиченість, тому процедуру фарбування доводиться повторювати досить часто.

 

Неймовірно, оригінально, прикольно: джеми та варення з незвичних фруктів

Дорожній beauty-контроль: 5 правил для мандрівниць

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers