rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Палата представників Іллінойсу затвердила «доказову модель» фінансування освіти

Палата представників Іллінойсу проголосувала за схвалення реформи шкільного фінансування.

Законодавці проголосували відповідно 73-34 голосами на користь 5-ї поправки Палати представників до законопроекту Сенату від 1947 року. Усі попередні перемовини щодо голосування, в яких брали участь чотири головні очільники законодавчого органу, відбувалися за зачиненими дверима.

Зміни до законопроекту переведуть Іллінойс на «доказову модель» фінансування освіти, яка буде враховувати індивідуальні потреби кожного району, а також місцеві джерела доходів при призначенні допомоги від штату. Модель також визначатиме пріоритетність районів, які фінансують далеко не в повному обсязі.

Без «доказової моделі» фінансування за рахунок штату шкіл K-12 в Іллінойсі - взагалі неможливе, оскільки в бюджеті, прийнятому у липні, передбачено допомогу, яка передбачає капітальне реформування формули фінансування.

За зміни до законопроекту, вперше оголошені минулого четверга, спочатку законодавці не могли проголосувати, зокрема, після шквалу критики від кількох зацікавлених сторін. Однією з найбільш суперечливих складових законопроекту була пропозиція надати допомогу від штату школярам, які відвідують приватні школи за допомогою програми надання пільгових кредитів на освіту.

Кардинал Blase Cupich вже давно виступає за таку пропозицію, але профспілка вчителів Чикаго (CTU) назвала її «ваучерною схемою для допомоги багатим».

CTU була головним критиком законопроекту, який би забезпечив до $75 млн для надання пільгових кредитів на освіту. Законодавці заявили, що ці кредити будуть надані сім'ям учнів приватних шкіл із низьким та середнім рівнем доходу.

Деякі прогресивні демократи, а також кілька інших профспілок, таких, як Illinois Education Association, позиціонували себе противниками законопроекту. Вони розкритикували його як спробу створити ваучерну програму на території усього штату.

Натомість спікер Палати представників Mike Madigan задоволений роботою депутатів.

«Сьогодні ми бачили компроміс», - заявив Madigan. «Замість того, щоб налаштувати дітей та спільноти одне проти одного, демократи та республіканці домовились створити більшість, аби прийняти цей законопроект. Навіть там, де ми не згодні з усіма, ми готові добросовісно працювати разом і йти назустріч одне одному».

«У результаті компромісу ми додали деякі положення, які ми б не прийняли без підтримки інших депутатів», - продовжував Madigan. «Але законопроект, який назавжди надає більше коштів школам штату Іллінойс і наближує нас, ніж будь-коли досі, до реформування системи фінансування шкіл у штаті Іллінойс. Це є надто важливим, аби відмінності, які є у поглядах представників обох партій, стали нам на заваді».

Міський голова Rahm Emanuel схвалив дії Палати представників. Він зазначав раніше, що законопроект дозволить виділити готівкові кошти, яких так бракує Chicago Public Schools, у тому обсязі, якому їм потрібно, а то й більше.

«Палата представників зробила значний крок сьогодні ввечері, прийнявши план фінансування освіти, який забезпечить рівність і стабільність дітей в Іллінойсі», - зазначив Emanuel. Він висловив вдячність законодавцям за їхні зусилля, спрямовані на те, щоб «відкласти вбік політичні розбіжності, аби залишити позаду десятиріччя несправедливості».

Цей законопроект дозволить Чикаго підвищити податки на нерухомість і надасть допомогу від штату місту, щоб допомогти з пенсійними виплатами вчителям. Саме через ці моменти критики оригінального законопроекту Сенату назвали його «чиказькою кризою».

Серед цих критиків був губернатор Bruce Rauner. Він знову звинуватив Madigan у тому, що той ввів «купу поганих речей у законопроект», зокрема, «фінансування CPS».

«Це - несправедливо, але в результаті це стане компромісом», - зауважив Rauner. «Це - не те, чого ми прагнули. Я намагатимусь вирішити проблеми з цим у наступних законопроектах».

Депутати Палати представників провели зустрічі з представниками їхніх партій після першого голосування - щоб відновити спроби обійти вето Rauner, яке він наклав на законопроект Сенату.

Голосування, проте, провалилося. Маючи потребу в 71 голосі, депутати зуміли назбирати лише 63. І тоді члени Палати представників здійснили другу, успішну спробу прийняти поправки до законопроекту, довкола яких проводилися перемовини.

 

Rauner підписав «Illinois Trust Act» - всупереч політиці Trump

Губернатор Іллінойсу Bruce Rauner підписав законопроект із запобігання затримання іммігрантів працівниками правоохоронних органів, виходячи винятково з їхнього імміграційного статусу. Законопроект також передбачає обмеження співпраці місцевих агентств із федеральними імміграційними органами.

  Title
 

Фото: Sun-Times

«Іллінойс вже давно вітав іммігрантів, і цей законопроект продовжуватиме цю традицію», - заявив Rauner. «Він також дає зрозуміти, що припинення насильницьких злочинів буде місією правоохоронних органів, а не роботою винятково федералів».

Генеральна Асамблея прийняла законопроект ще у травні. Лише через кілька місяців Rauner вперше заявив, що підтримає законопроект.

Цей законопроект забороняє співробітникам поліції та іншим працівникам правоохоронних органів зупиняти, затримувати чи арештовувати будь-кого лише через імміграційний статус. Це фактично обмежує роль місцевої влади у здійсненні федеральних законів про імміграцію.

Ніщо в законопроекті - первинний вигляд якого було змінено внаслідок перемовин із правозахисними групами, правоохоронними органами, підприємствами та іншими зацікавленими сторонами - не забороняє агентствам спілкуватися з імміграційними органами. Місцева влада може залучати людей, якщо вони мають відповідний ордер. У законопроекті також передбачено вимогу до правоохоронних органів надати офіцерам інструкції, як дотримуватися закону.

«Іммігранти у нашій громаді не повинні почувати себе у небезпеці, коли йдуть на роботу або везуть своїх дітей до школи», - заявив головний автор законопроекту, член Палати представників штату Chris Welch (D-Hillside). «Цей законопроект забезпечить дотримання належних правових процедур і гарантуватиме спокій членам нашої громади».

Дехто вважає, що законопроект перетворює Іллінойс на «штат-притулок» для іммігрантів - щось на кшталт «міста-притулку», яким є Чикаго.

Ультраправий сайт Breitbart News розкритикував губернатора за те, що він підтримав законопроект. Сайт поділяє критику законопроекту з боку консервативних коментаторів, до прикладу, таких, як Rosanna Pulido, колишнього республіканського кандидата до Конгресу і засновника антиімміграційної групи Illinois Minutemen.

«Особисто я вже вивчаю інший штат, у який зможу переїхати. Це справді сумний день в Іллінойсі», - написала тоді Pulido.

Колишній конгресмен і консервативний радіоведучий Joe Walsh написав у Twitter, що Rauner буде «done», якщо він підпише законопроект. Він додав, що це буде «дуже жахливий день для Іллінойсу», і він не підтримуватиме перевибори губернатора.

Прихильники законопроекту, натомість, стверджують, що його реалізація призведе до збільшення довіри між працівниками поліції та громадою іммігрантів, надаючи їм більшу впевненість у тому, що коли вони будуть повідомляти про злочин або допомагатимуть проводити розслідування, їх згодом не буде депортовано.

«Trust Act посилить співпрацю між громадами іммігрантів та правоохоронними органами на території усього штату», - заявив президент Сенату штату John Cullerton, коли законопроект прийняли у травні.

«Це сприятиме кращому використанню обмежених ресурсів, що дозволить поліцейським установам зосередити увагу на побудові взаємин із мешканцями, а не на роботі федеральних імміграційних агентів», - додав чиказький демократ. «Безпека та добробут мешканців базуються на роботі поряд з людьми, чия місія полягає в їхньому захисті. Цей законопроект є кроком до досягнення цього».

 

В Іллінойсі діє програма, яка допомагає малозабезпеченим оплачувати рахунки за опалення

Title  
 Фото: The Times 

Люди похилого віку та люди з особливими потребами можуть почати подавати заявку 1 жовтня, щоб отримати допомогу зі сплати рахунків за опалення цієї зими.

Департамент торгівлі та економічних можливостей штату Іллінойс оголосило дату, коли можна буду зареєструватися на участь у Low Income Home Energy Assistance Program. Програма, яку фінансує штат та федеральний бюджет, оплачує рахунки за опалення від імені малозабезпечених сімей.

35 агентств у штаті Іллінойс приймуть заявки на участь у програмі за принципом «живої черги». Клієнти повинні подати документи про свої прибутки, витрати на житло та нещодавні витрати на опалення та електроенергію.

Одна людина, яка може претендувати на допомогу, має мати прибуток, не більший, ніж 1508 доларів на місяць, а сім'я з чотирьох осіб - до 3575 доларів щомісяця.

 

Адміністрація Trump категорично проти того, аби Чикаго й далі було «містом-притулком» для іммігрантів

Вкрите водою місто Г’юстон знов чекає на дощ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers