rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ The Telegraph показав фотографії ГРУшників – організаторів путчу в Чорногорії

The Telegraph показав фотографії ГРУшників - організаторів путчу в Чорногорії

У мережі з'явилися фотографії ймовірних організаторів спроби державного перевороту в Чорногорії у жовтні минулого року.

Відповідні світлини опублікувало британське видання The Telegraph.

«На фотографіях, отриманих європейськими спецслужбами, ймовірно, зафіксовані два офіцери ГРУ Росії під час візиту до Балкан - Едуард Шишмаков та Володимир Попов», - йдеться у повідомленні.

Видання зазначає, що підозрювані стежили за чоловіком, якого вони найняли, щоб організувати повалення уряду Чорногорії.

Як повідомляється, Попов і Шишмаков найняли представника антизахідного руху Александра Сінджеліча, який у минулому хвалився своїми зв'язками з міністерством оборони Росії. На одній з фотографій також зафіксований момент розмови Шишмакова з ним.

Після провалу спроби перевороту Сінджеліч став свідком обвинувачення, і його свідчення стануть ключовою частиною судового процесу.

Вважається, що фотографії були зроблені в парку в Белграді під час невдалого державного перевороту і є ключовою частиною доказів, які, за словами прокурорів, пов'язують спробу перевороту з російськими «державними органами».

Відомо також, що у 2014 році Шишмаков був усунутий з посади заступника військового аташе Росії в Польщі після того, коли поляки викрили його в шпигунстві.

На Балкани чоловік подорожував за паспортом, оформленим на прізвище Широков, який, за словами прокуратури Чорногорії, міг бути виданий лише офіційним російським органом влади.

Своєю чергою, Кремль рішуче заперечує будь-яку причетність до перевороту в Чорногорії, а двоє проросійських опозиційних лідерів серед підсудних стверджують, що переворот був фальшивим, щоб дискредитувати їх.

Проте, як пише видання, британські та американські чиновники вважають, що змова мала високу підтримку з боку Росії та була одним з найбільш зухвалих прикладів спроб Кремля підірвати європейські демократії.

Минулої осені в Чорногорії викрили спробу державного перевороту, яку організовували громадяни Росії, з метою озброєною силою скинути прозахідний уряд Чорногорії в день парламентських виборів 16 жовтня і зірвати вступ країни до НАТО.

 

Польща вручила ноту послу РФ: вимагає доступу на місце Смоленської катастрофи

Заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький вручив у вівторок послу Росії в Польщі Сергієві Андреєву ноту протесту через обмеження доступу до місця Смоленської катастрофи.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Польщі.

«Під час сьогоднішньої зустрічі заступник глави МЗС Бартош Ціхоцький вручив послу Російської Федерації Сергієві Андреєву дипломатичну ноту і висловив серйозне занепокоєння польської сторони у зв'язку з ускладненнями у доступі до місця катастрофи урядового Ту-154М 10 квітня 2010 року під Смоленськом», - інформує польське зовнішньополітичне відомство.

Зазначається, що під час зустрічі з російським послом заступник глави МЗС Польщі наголосив на тому, що збудувати пам'ятник на місці катастрофи обидві сторони зобов'язалися ще в 2010 році на рівні міністрів культури обох країн, і тоді ж ініційовано міжнародний конкурс на проект майбутнього пам'ятника.

«Польська сторона вважає взяті зобов'язання чинними й висловлює очікування, що російська сторона не здійснить жодних дій, які будь-яким чином могли б ускладнити вільний і безперешкодний доступ до місця катастрофи Ту-154 і які ображали б особливий характер цього місця як зараз, так і в майбутньому», - заявляє МЗС Польщі.

Під час зустрічі Ціхоцький наголошував на готовності повернення до розмов щодо плану будівництва пам'ятника жертвам катастрофи.

Заступник глави МЗС Польщі також підкреслив, що у світлі накопичення взаємних непорозумінь необхідним є двосторонній діалог на відповідному рівні з метою розв'язання цих проблем.

Як повідомлялося, у Смоленській катастрофі 10 квітня 2010 року загинуло 96 осіб, зокрема, президентське подружжя Лєха та Марії Качинських. Відтоді польська сторона безуспішно впродовж семи років намагається повернути до Польщі уламки розбитого президентського літака. Москва відмовляється це робити, мотивуючи це продовженням власного слідства у справі Смоленської катастрофи.

 

Естонія відмовила пропагандистам з «Russia today» в акредитації

Естонія відхилила запит на акредитацію співробітників інформаційного агентства «Russia today», яке повинно було висвітлювати неофіційні зустрічі глав МЗС країн Європейського союзу в Таллінні 7-8 вересня.

Про це йдеться на офіційному сайті платформи Ради Європи в захист журналістики та безпеки журналістів.

У повідомленні йдеться, що естонське головування в Раді Європейського союзу відхилило три запити на акредитацію від агентства «Russia today». Запити були подані кореспондентом із Брюсселя Володимиром Добровольським і московськими журналістами Марією Кисельовою та Анастасією Сєдєльніковою.

Естонська влада не пояснила причин відмови. Перший заступник головного редактора Сергій Кочетков заявив, що «агентство зіштовхується з такими обмеженнями у висвітленні подій на вищому рівні в ЄС вперше».

 

Макрон взяв собаку з притулку

Президент Франції Еммануель Макрон і його дружина Бріжит узяли з притулку собаку, якого назвали Немо - на честь героя творів Жуля Верна.

Про це повідомляє радіо RFI з посиланням на Le Figaro.

За словами глави притулку для тварин Наташі Аррі, вони підібрали для президентського подружжя чорного пса (гібрид лабрадора і грифона) на ім'я Марен, якого колишні господарі кинули в місті Тюлль. Псові від одного до двох років.

Марен сподобався президентові з першого погляду, але він вирішив дати йому іншу кличку - Немо, оскільки, як пояснили в Єлисейському палаці, обожнює роман Жуля Верна «Двадцять тисяч льє під водою». А ще тому, що цього року домашнім вихованцям у Франції прийнято давати клички на «н».

У притулку розповіли, що Макрон виплатив за Немо необхідних 250 євро, не захотівши прийняти собаку в подарунок.

Ось уже півсторіччя всі французькі президенти виховують собак, які живуть з ними в Єлисейському палаці. Багато хто вибирав лабрадорів.

Попередньому президентові Франції Франсуа Олланду цуценя чорного лабрадора подарувала Федерація французьких ветеранів Монреаля на Різдво в 2014 році. Собака Філае досі живе з Олландом, який навіть іноді сам його вигулює.

До слова, номер французького журналу Elle з інтерв'ю Бріжит Макрон побив десятирічний рекорд продажів. Загалом, продали 530 тисяч екземплярів журналу.

Про це повідомляє RFI з посиланням на Le Journal du Dimanche (JDD).

«Номер з портретом дружини французького президента на обкладинці вийшов 18 серпня. За 10 днів було продано 530 тисяч його екземплярів (з них - 250 тисяч купили у кіосках і ще 100 тисяч в електронній версії). Цей номер Elle вирішили залишити у продажу до понеділка», - йдеться у повідомленні.

За даними JDD, у соціальних мережах це інтерв'ю побачили або відреагували на нього 30 мільйонів разів. Інтерв'ю дружини президента Франції зацікавило пресу в США та Німеччині.

«Ще під час передвиборної кампанії відчувався особливий інтерес до цієї нетипової пари і до майбутньої «першої леді», в якої свій характер, яка вибивається з прийнятих схем поведінки. Крім того, Бріжит Макрон раніше публічно не висловлювалася - ні під час кампанії, ні після неї», - розповідає в інтерв'ю RFI співавтор книги «Сім'я Макрон» (Les Macron) Кандіс Нєдєлєк.

 

У Норвегії гід налякав білого ведмедя. Платитиме штраф

На півночі Норвегії туристичного гіда оштрафували на 1300 євро за те, що він злякав полярного ведмедя.

Як повідомляє The Local, інцидент стався ще в травні. Група туристів, що каталися на снігоходах норвезьким архіпелагом Шпіцберген, побачила білого ведмедя на відстані 900 метрів. Гід вирішив наблизитися до хижака, щоб краще роздивитися, але тварина злякалася і втекла.

«У правилах зазначається, що заборонено наближатися до білих ведмедів, якщо це може їх потурбувати, незалежно від відстані», - йдеться у заяві місцевої адміністрації.

За даними 2015 року, на Шпіцбергені, який розташований на відстані 1600 км від Північного полюса, живуть близько 1000 білих ведмедів. Полювання на них заборонено з 1973 року.

За останніх 40 років було зафіксовано п'ять смертельних нападів ведмедів на людей.

 

У Кім Чен Ина народилася третя дитина

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин у лютому 2017 року втретє став батьком.

Про це повідомляє південнокорейське агентство Yonhap.

«Схоже, що дружина північнокорейського лідера Кім Чен Ина народила третю дитину на початку цього року», - наводяться дані південнокорейської розвідки.

Кім Чен Ин і Лі Сіль Чжу одружилися в 2009 році, через рік у них народилася перша дитина, а в 2013-му - друга.

 

Перша у світі діамантова біржа відкрилась в Індії

Перша у світі ф'ючерсна біржа з торгівлі діамантами стартувала в понеділок, 28 серпня 2017 року, в Індії.

Про це пише Bloomberg.

«На сьогоднішній день доступні транзакції з каменями в 1 карат», - пише видання.

За словами глави Індійської біржі Санджита Прасада, запуск торгів дозволить зробити діамантні інвестиції більш прозорими. Крім того, майбутні торги допоможуть виробникам ювелірних виробів захистити себе від зміни цін на сировину.

 

Молдова підтвердила послу РФ, що вимагатиме забрати російські війська

Французи протестують проти трудової реформи

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers