rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Волонтери передали «Чорнобильській» лікарні унікальне кисневе обладнання

Львівська обласна дитяча спеціалізована клінічна лікарня («Чорнобильська») отримала вкрай важливі та дорогі концентратори кисню та апарати «Cough assist machine», що допомагають кашляти для дітей з патологією органів дихання. Ці засоби дозволять вилікувати багато маленьких українців. Лікарня та вся громада Львова дякує за такий подарунок волонтерам «Maidan United» з Коннектикуту, США.

Title  
 Софія Думанська та Ольга Лига
 

Про волонтерство, проблеми «Чорнобильської» лікарні, зокрема, та української медицини загалом поспілкувалися зі Софією Думанською - волонтером, колишньою львів'янкою й президентом неприбуткової організації «Maidan United» з Коннектикуту, Ольгою Лигою - дитячим пульмонологом Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (ЗУСДМЦ) й позаштатним головним дитячим пульмонологом департаменту охорони здоров'я.

- Софіє, отже, що спонукало вас стати волонтером?

Софія Думанська: Суто людські відчуття - не могла стояти осторонь, бути байдужою до подій в Україні. А сталось усе спонтанно. Зібралися однодумці, вибрали назву «Maidan United», на що відгукнулось багато молоді.

- Чому саме на «Чорнобильській» дитячій лікарні ви зосередили свою увагу?

С. Д.: Бо хотіли допомогти насамперед хворим дітям. Вони - наше майбутнє. Будь-яка нормальна людина не може стояти осторонь, коли хворіють українські діти. Та й, окрім того, звернути увагу саме на цю лікарню нам порадила знайома медпрацівниця, яка попередньо провела «моніторинг» медзакладів.

- Пані Ольго, наскільки важливою є та допомога, яку отримала ваша лікарня?

- О. Л.: На превеликий жаль, у нас, та й у держави не вистачає грошей на медичне обладнання. Тому багато речей можемо придбати лише за благочинні кошти. Одна з позицій, якої нам бракувало на той час, були концентратори кисню. Тож коли «Maidan United» через Софію запитали, що нам потрібно, ми попросили такий апарат.

- Чому саме його?

О. Л.: Усі пацієнти, які мають тяжку дихальну недостатність, гіпоксію (брак кисню в організмі), потребують оксигенотерапії. Іншими словами, їм необхідна терапія киснем. Оскільки ми не маємо у відділі централізованого подання кисню, то організувати таку оксигенотерапію можемо лише за допомогою таких концентраторів кисню - апаратів, які вбирають повітря із зовнішнього середовища, виокремлюють з того повітря кисень і подають конкретно пацієнтові через маску.

Ці апарати ми використовуємо для пацієнтів з важкою пульмонологічною патологією, при якій у зв'язку з обширним запальним процесом у легенях або порушенням бронхіальної прохідності кисень не надходить в організм у достатній кількості. Така ж проблема є у дітей з муковісцидозом - важким спадковим захворюванням, при якому на перший план виступає ураження органів дихання.

Та й навіть для лікування гострого обструктивного бронхіту, який на сьогоднішній день є дуже поширеним серед дітей, часто потрібна оксигенотерапія. Особливо для маленьких, в яких дуже швидко розвивається бронхообструкція і падає насиченість крові киснем.

- Пані Ольго, коли ви познайомились зі Софією Думанською?

О. Л.: Вона приїхала в Україну і відвідала нашу лікарню, щоб на власні очі побачити, кому і чим може допомогти їхня благодійна організація. Перед тим ми були знайомі лиш віртуально - через соцмережі або ж через телефонні розмови. Ось тоді Софія запитала, якої допомоги ми ще потребуємо. Звичайно, легше сказати, чого нам не потрібно, ніж те, що нам необхідно. Оскільки я, як пульмонолог, займаюсь патологією органів дихання, то попросила допомогти нам придбати «Cough assist machine» - апарат, що допомагає кашляти.

- Скільки коштує такий апарат?

С. Д.: Близько $ 9000,00.

О. Л.: Взагалі, в нас за такий хотіли €11000,00. Уперше про цей апарат ми довідались від нашого спеціаліста з фізіотерапії Світлани Орел, яка була на стажуванні в Лондоні і в одному зі шпиталів побачила, як його використовують. Пізніше фірма «Філіпс», яка випускає такі апарати, дала нам у користування на чотири дні з метою подальшої купівлі. Але для нас така покупка тоді була нереальною. Тож я звернулася з цим до п. Софії. А їхня організація прислала нам аж два, і то новішого «покоління». Тож один ми залишили для пацієнтів з муковісцидозом, а другий - для іншої патології, власне, для якої ця «машина» створювалась.

З вашого дозволу зроблю невеликий екскурс у медичну термінологію. Люди звикли вважати, що кашель - це прояв хвороби, хоча він, насамперед, є захисним рефлексом організму. Адже все чужорідне, що потрапляє у дихальні шляхи, має видалитись - і видаляється за допомогою кашлю. Властиво, кашель діє як захисник чистоти бронхів.

При запальному процесі в бронхах накопичується надмірна кількість слизу, який є поживним середовищем для розмноження різних мікроорганізмів. І, власне, кашель має очистити бронхіальне дерево від цього слизу.

Але є такі хвороби, при яких пацієнти не мають адекватного кашльового рефлексу. Насамперед, це патологія м'язової системи, тобто, захворювання, які супроводжуються м'язовою слабістю - різного виду міопатії, міастенія і т. д. І друга група хвороб - це тяжка неврологічна патологія, де в силу різних нервових порушень і грубих деформацій скелету теж немає адекватного кашльового рефлексу.

І, власне, цей апарат (він робить на вдиху позитивний тиск, а на видиху негативний і в такий спосіб практично імітує кашель) був створений для такої категорії пацієнтів. Бо фактично вони гинуть не від своєї основної патології, а від захворювань органів дихання. Такі дітки, як і всі здорові, теж підхоплюють респіраторні інфекції Але здорова дитина має силу викашляти цей слиз, а хвора - ні. І тому їй потрібно у цьому допомогти.

- А що ж ви робили без таких апаратів?

О. Л.: Робили це з допомогою «масажів» (вмілих рук, вмілого спеціаліста з фізіотерапії). Але таких спеціалістів, на жаль, дуже мало, оскільки йдеться не про масаж для укріплення м'язів, а дренажний, що допомагає очистити бронхи. Правда, на жаль, успіху лише з масажем можна досягти не завжди. У нас був пацієнт, на стаціонарі, якому такі масажі треба було проводити постійно. Коли ми дістали апарат, то вже через тиждень пацієнта виписали додому.

- Чи надієтесь ви на подальшу співпрацю з «Maidan United»?

О. Л.: Звичайно. Ми підтримуємо зі Софією постійний зв'язок. Адже найбільше нам потрібні дуже дорогі речі, які одній волонтерській організації можуть бути просто не під силу. Приміром, нам дуже потрібен комп'ютерний томограф. Навіть маємо обладнані приміщення під нього, але цей апарат є дуже дорогим для нас. То, може, волонтери нам поможуть.

- До речі, про спонсорів. Хто ще долучився до фундації?

С. Д.: Спонсорами стали Belvedere, Krayany, New England Ukrainian Selfreliance CU - «Cамопоміч», лікарі, приватні особи, мер міста Гартфорд, поляки, литовці а, здебільшого, самотужки.

Автор: Ігор Филипів

Джерело: IA ZIK

Гепатит С. Облава на «тихого вбивцю»

Танкістів залишають у Львові. Наразі…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers