rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Поблизу американського міста Шарлотсвілл розбився поліцейський гелікоптер, двоє людей загинули

Поблизу американського міста Шарлотсвілл розбився поліцейський гелікоптер, двоє людей загинули

Двоє людей загинули внаслідок аварії поліцейського гелікоптера в лісі, поруч з містом Шарлотсвілл, що у штаті Вірджинія, де в суботу почалися сутички під час акції протестів. Про це повідомила поліція штату на своїй сторінці в Facebook.

«Поліція штату Вірджинія з'ясовує обставини катастрофи гелікоптера в окрузі Албемарл. О 17:00 вертоліт розбився в лісистій місцевості поблизу житлового будинку в Олд Фарм Роуд. Двоє людей загинули», - йдеться в повідомленні.

У повідомленні зазначено, що внаслідок падіння гелікоптера потерпілих на землі немає.

Наразі проводиться розслідування обставин аварії.

 

Віце-президент Пенс вирушив у шестиденну подорож до Латинської Америки

Віце-президент Майк Пенс відбув у тижневу подорож до країн Південної Америки. Він відвідає Колумбію, Аргентину, Чилі та Панаму, повідомляє «Голос Америки».

За шість місяців роботи нової адміністрації чимала кількість дипломатичних позицій у Державному департаменті США залишаються вакантними. Тому роль дипломатів, які повинні донести світу зовнішню політику президента Трампа, доводиться виконувати високопоставленим чиновникам кабінету.

«Така ситуація створює тягар для таких високопосадовців, як Держсекретар та віце-президент, які змушені особисто здійснювати представницькі подорожі», - каже Джоел Ґолстайн, професор Університету Сент-Льюїс.

Щоправда, і в минулому віце-президенти відігравали вагому роль у зовнішній політиці США. Започаткував цю тенденцію Ніксон, коли, обіймаючи посаду віце-президента, проводив запеклі дебати з Хрущовим. Його наступники лише продовжили традицію.

«Джордж Буш-старший на посаді віце-президента здійснював, у середньому, понад сорок закордонних подорожей на рік», - нагадує Ґолстайн.

Пенс зробить дві зупинки в Колумбії, де його поінформують про поступ імплементації мирної угоди з повстанським угрупованням ФАРК та зусилля, котрі уряд докладає для контролю культивації коки - сировини для виробництва кокаїну.

У Чилі Пенсу доведеться відповісти на питання стосовно виходу США з Транс-Тихоокеанської торговельної угоди та Паризької кліматичної угоди.

У Панамі переговори стосуватимуться зростання ролі в регіоні Китаю, який цього року встановив з Панамою дипломатичні відносини.

Втім, у всіх чотирьох країнах від віце-президента очікують роз'яснень щодо принципового напрямку зовнішньої політики Трампа.

«Президент Трамп зробив багато суперечливих заяв, скажімо, щодо нашої підтримки НАТО. Віце-президент був значно більш послідовним у сенсі запевнення союзників у нашій підтримці», - каже Ґолстайн.

Утім, згідно з Конституцією США, віце-президент зовнішню політику не визначає.

«Жоден віце-президент, зокрема, і Майк Пенс, не може перебрати на себе сферу зовнішніх відносин та дипломатії. Він робить свій внесок, як повинен це робити сучасний віце-президент, він допомагає президенту проводити його зовнішню політику», - нагадує професор Університету Сент-Льюїс.

Напередодні візиту Пенса президент Трамп зробив заяву, що США не виключають варіант військового втручання для вирішення тривалої політичної кризи у Венесуелі, що викликало хвилю критики з боку багатьох латиноамериканських урядів. Зокрема, і МЗС Колумбії, де засудили будь-яке застосування сили і наголосили, що розв'язання кризи повинно відбуватись виключно мирно та з урахуванням суверенітету Венесуели. Зустріч Пенса з колумбійським лідером має відбутись уже у неділю ввечері.

 

США введуть для дипломатів РФ кріпосне право

Американська влада може вжити заходів у відповідь на рішення Москви про вигнання з країни американських дипломатів.

Про це пишуть американські ЗМІ, посилаючись на власні джерела в посольстві. Зокрема, американці мають намір обмежити радіус пересування для російських дипломатів: зі 40 км до 16-24.

Якщо ж співробітники посольства хочуть виїхати за межі даної території, вони повинні за три дні попередити Держдеп про це. Вказується, що це може бути однією з норм. При цьому, остаточне рішення у Білому домі приймуть до 1 вересня.

 

Трамп та Доу-Джонс: фондові ринки поки що прихильні до Трампа

Після дев'яти днів поспіль рекордно високих значень навіть на фоні заяви президента Трампа про Північну Корею промисловий індекс Доу-Джонса лише трохи знизився, повідомляє CNBC.

Трамп, який раніше скептично відгукувався про зростання ринків цінних паперів за часів президента Обами, називаючи ці ринки «великою бульбашкою», тепер зі захопленням коментує зростання, зазначає Bloomberg.

«Бізнес виглядає краще, ніж будь-коли, й ентузіазм бізнесу б'є рекорди. Ринок цінних паперів досяг найвищого значення за всі часи. Це не відбувається само собою!» - зазначив Трамп у Twitter.

Аналітики по-різному пояснюють потужне зростання індексу, середнє значення якого зросло на 3 600 пунктів після приходу Трампа на посаду.

Волл-стріт перестав зважати на Вашингтон, пише CNN Money, намагаючись пояснити, чому оптимізм ринків не стухає, незважаючи на те, що плани Трампа знизити податки, провести дерегуляцію та збільшити видатки на інфраструктуру не реалізувались. «Інвестори розуміють, що справді важливо не те, чи є неспокій у Вашингтоні, а те, як це вплине на американські компанії. Відповідь - дуже незначним чином», - зазначив у коментарі CNN Money Дейвід Келлі, голова стратегічного департаменту JP Morgan Funds.

Інші аналітики пояснюють зростання Доу-Джонса впливом антикризової політики президента Обами, запровадженої з березня 2009 року, коли промисловий індекс Доу-Джонса знизився до рекордно низької позначки в 6 500 в результаті фінансової кризи. Тогочасний голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке розробив програму відновлення ринків і ре-капіталізації Волл-стріт, яка передбачала утримання прибутковості державних облігацій на низькому рівні через створення на них штучного попиту, щоб спонукати компанії більше вкладати в акції - політика відома як ZIRP (Zero Interest Rate Policy - політика нульових ставок). Це призвело до зростання Доу-Джонса до близько 18 000 за рік перед тим, коли Обама залишив посаду, пише Вільям Коган для Vanity Fair.

З огляду на відновлення економіки після кризи 2008 року, Федеральна резервна система поступово відходить від політики низьких відсоткових ставок і стимулювання фондових ринків, що може змінити динаміку на ринках, зазначають спостерігачі.

 

Вашингтон вислав двох кубинських дипломатів

Державний департамент США 9 серпня вислав двох кубинських дипломатів з Вашингтона, передає Deutsche Welle.

«Державний департамент США у середу, 9 серпня, вислав двох кубинських дипломатів з Вашингтона у відповідь на загадкові інциденти, які сталися зі співробітниками американського посольства в Гавані», - йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що, за словами речниці Державного департаменту США, кубинців вислали ще 23 травня.

«Таким чином Державний департамент США відреагував на серію інцидентів, які сталися на Кубі з американськими дипломатами - восени 2016 року деякі з них втратили слух», - зазначає видання.

Також повідомляється, що ймовірною причиною втрати слуху могли бути приховані в резиденціях дипломатів ультразвукові пристрої.

Своєю чергою, уряд Куби відхилив звинувачення на свою адресу.

«Куба ніколи раніше і ніколи в майбутньому не дозволить територію країни використовувати для будь-яких дій проти акредитованих дипломатів чи їхніх родин», - йдеться в заяві міністерства закордонних справ Куби.

 

Дональд Трамп не відповідає традиційним президентським стандартам

Північна Корея - один із ключових викликів, з якими має справу Дональд Трамп. Протистояння збіглося в часі з новими соцопитуваннями щодо підтримки президента американцями. Цифри свідчать: американці сумніваються, що він зможе правильно протистояти цій загрозі.

Ядерна загроза з боку Північної Кореї, і чи можлива війна між Вашингтоном і Пхеньяном - провідна тема обговорення в американському суспільстві останній тиждень, пише «Голос Америки».

Президент США Дональд Трамп заявив: «Їх зустріне вогонь, лють і сила, яких іще не бачив світ».

Ця заява президента була не надто вдалою, вважає колишній представник США при ООН Білл Ричардсон: «Але тепер я думаю, що президент має шанс згуртувати народ, пояснити країні свою політику і, головне, заспокоїти людей».

Водночас, президент Трамп зробив заяву про свого попередника: «Президент Обама - засновник «Ісламської держави».

Американці звикли до жорсткої риторики Трампа ще з часів його передвиборчої кампанії. Але тепер, коли він є президентом, його оцінюють за іншими стандартами, вважають експерти.

Розмірковує політолог Ларрі Сабато: «Він - дуже імпульсивний. Можна аргументувати, що це може бути перевагою, бо ваші вороги думають, що мають справу із запальною людиною. З іншого боку, коли йдеться про ядерну зброю, я думаю, що в інтересах усіх сторін, зокрема, й Америки, мати когось із холодним розумом».

Але в команді Трампа кажуть: пряма погроза - те, що очікують його прихильники.

Радник Дональда Трампа Себастіан Ґорка каже: «Це не Білий дім Обами. Це - Білий дім Трампа. Ми не попереджаємо ворогів про наші плани».

Північнокорейська криза збіглась у часі з новими соцопитуваннями щодо підтримки Дональда Трампа. Цифри свідчать: дії президента схвалюють усе менше людей навіть серед республіканців.

Ларрі Сабато з Університету Вірджинії визнає: «Спочатку більшість його виборців підтримували президента та його дії. Тепер, виходячи з більшості опитувань, підтримують 17-24 відсотки».

У Вашингтоні Трамп не знаходить великої підтримки. Тож за натхненням час від часу виїжджає за межі столиці до своїх непохитних прихильників. Як наприклад, до Західної Вірджинії. Це - не випадково, кажуть аналітики.

Джеремі Меєр з Університету Джорджа Мейсона переконаний: «Він не відповідає традиційним президентським стандартам. Але він не стандартний президент, і багатьом його прибічникам подобається, що він такий вибуховий».

Останні опитування показали, що більшість американців вважають Північну Корею серйозною загрозою національній безпеці. І лише третина опитаних упевнена, що президент упорається з проблемою.

Чикаго за тиждень

Після інциденту у Вірджинії Трамп засудив фанатичні й расистські організації

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers