rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Храмове свято в Українському Православному соборі св. князя Володимира у Чикаго

Щороку 28 липня всі українські храми наповнюються благочестивими вірянами, щоб молитовно згадати ім'я святого рівноапостольного великого князя Володимира, який хрестив Русь і тим самим здійснив історичний перелом у долях величезної кількості людей.

Що ж приніс нам цей муж? Чому через багато сторіч ми так урочисто святкуємо його пам'ять? Суть подвигу князя чудово виразив у своєму знаменитому «Слові про закон і благодать» святитель Київський Іларіон: «Усі країни, і міста, і народи, - пише він, - шанують і прославляють кожний свого вчителя, що навчив їх православної віри. Похвалімо ж і ми, по силі нашій... учителя нашого і наставника, який сотворив великі й дивні діла, великого князя землі нашої Володимира». Його мудрий вибір змінив увесь хід нашої історії, бо він приніс нам звістку про Спасителя світу Христа - немеркнуче Сонце Правди, що осяває Своїм Божественним світлом людське буття. Завдяки рівноапостольному Володимирові наш народ опинився під покровом щирої Заступниці та скорої Помічниці - Пречистої Діви Богородиці, яка простягає над землею нашою свій чесний омофор. Завдяки цьому святому правителю була заснована Церква на Вкраїні нашій, яка ось уже більше, ніж тисячу років несе людям слово життя, любові й миру і в якій ми, як і наші предки, знаходимо шлях до Царства Небесного.

 

Title Title 
Title Title 

 

Сприйнявши віру від Східної Римської Імперії - Візантії, Русь повною мірою долучилася і до Божественного Одкровення, і до найбільшої культурної традиції свого часу, творчо сприйнявши і розвинувши її. Подібно до рівноапостольного царя Константина, князь Володимир не побоявся піти всупереч поглядам своєї дружини та бояр - правлячого класу Давньої Русі, що пов'язував язичницькі культи з владою, багатством, родючістю. Не злякався він і гніву натовпу, підбурюваного жерцями і готового здійснювати криваві жертвопринесення. Як Мойсей, який почув заклик Господа: «Виведи з Єгипту народ Мій» (Вих. 3, 10), - князь Володимир вивів Русь з язичницького полону й поставив на світлу дорогу сповідання Христа як Бога і Спасителя. Цей рівноапостольний муж став одним з тих, хто уособлює православний ідеал праведної влади, яка керується справжніми цінностями і скеровує людину й суспільство до Бога, до життя за Його заповідями. Хреститель Русі, як ми знаємо, дбав не лише про благочестя новопросвіченого народу, а й про його навчання, про допомогу нужденним.

 

Title

 

Title Title 

Святитель Іларіон, вихваляючи великого князя Київського, каже про те, що він «не одну людину відвернув від омани ідольської брехні, не десять, не місто, але всю землю цю». Такі слова були сказані ще в XI сторіччі, коли чудо Хрещення Русі сталося зовсім недавно. Відтоді минуло понад десять сторіч нашої християнської історії. За цей час Господь явив серед народу нашого безліч святих, сформувалися наша культура і цивілізація. І все те, чим ми живемо зараз, сам наш світогляд має своїм підґрунтям доленосне рішення князя Володимира навернутися до Бога істинного і услід за собою повести свій народ.

Title Title 
Title Title 

День пам'яті святого князя Володимира - день єднання всіх поколінь народу нашого, всіх, хто в Україні, і тих, хто проживає за кордоном. Європа, Америка, Канада, Австралія - де б не були українці - цей день єднає нас усіх у київській купелі дніпровських вод, у таїнстві хрещення і духовного становлення нової молодої християнської нації.

Title Title 

 

Разом з давнім Києвом святкує і наш Православний собор святого князя Володимира у Чикаго. Велика кількість українців прийшли у неділю, 30 липня, на урочисту службу і прекрасний храмовий пікнік. Бог благословив нашу громаду чудовою погодою, хорошими гостями, прекрасною мистецькою програмою та гарним настроєм.

Title Title 

 

Ми щиро вдячні владиці Панкратію, владиці Венедикту та місцевим священикам, Генеральному консулу України в Чикаго п. Ларисі Герасько та працівникам консульства, а також представникам українських громадських організацій, що знайшли можливість прийти і підтримати наш собор. Дякуємо всім, хто допомагав у приготуванні свята, а також нашим постійним спонсорам: Касі «Самопоміч», «Kasia Deli», кафе «Шоколад», «Rich's Deli». Завдяки їхньому сприянню ми змогли провести свято на належному рівні.

Особлива подяка отцеві настоятелю протоієрею Іванові Лимару, голові парафіяльної Управи п. Марійці Глібці і всім братам і сестрам, які присвятили свій час і працю для організації цього свята. Дякуємо всім музикантам і артистам за прекрасний музичний супровід і гарну розважальну програму нашого празника.

Фото Олени Лимар

Український монастир у Лонг-Айленді

«ВІДВАЖНІ: наші Герої»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers