rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Спалах маячні в інформаційній війні

Інформаційна війна - це дуже серйозний процес. У ньому не до жартів.

Так чому ж сьогодні безліч українських дописувачів у соціальних мережах цілісінький день сміються, жартують, іронізують, шпигають словами, знущаються - причому - всі разом на одну й ту ж тему?

І тему цю зранку 18 липня запустив у інформаційний простір самопроголошений глава самопроголошеної ДНР Олександр Захарченко.

На якомусь зібранні у Донецьку, яке організатори назвали «Донбас говорить», він виступив з неймовірно сенсаційною заявою, яка просто не вкладається у мізки будь-якої людини здорового глузду.

А заява ця була про спільну з так званою самопроголошеною ЛНР ініціативу створення замість держави Україна нової держави Малоросія з центром у Донецьку. При цьому було сказано, що Києву буде милостиво залишено статус історико-культурного центру, але вже без статусу столиці.

Тобто, треба розуміти, Київ також був включений хворобливою уявою ініціаторів цієї заяви в «донецьку Малоросію».

Щоб надати максимально можливої солідності цьому фейковому зібранню, Захарченко не лише одягнув свій парадний камуфляжний костюм, у вирізі коміра якого виглядав матроський тільник, не лише почепив місцеву нагороду - зірку так званого «героя ДНР», але й багатозначно повідомив, що тут присутні делегати з 19 областей України.

Які делегати, від кого, хто їх делегував і з якими повноваженнями - на ці прості та очевидні питання ніхто відповіді не дав і дати, звісно, не міг.

Однак, наголошувалося, що всі присутні проголосували «за». Треба розуміти, що в цей момент О. Захарченко вірив у те, що «за» створення «донецької Малоросії» проголосували, окрім ДНР та ЛНР, ще 19 областей України.

Питання: що і в якій кількості треба приймати всередину і без закуски, щоб, перепрошую, впороти таку маячню?

Про це жваво сперечалися користувачі соцмереж, прочитавши перші повідомлення з цього фейкового «форуму».

Так, користувач Антон Ходза припустив, що тепер Захарченко та Плотніцький для зміцнення Малоросії мають укласти династичний шлюб.

Сміх перейшов у регіт, коли від так званого самопроголошеного глави так званої самопроголошеної ЛНР Плотницького одразу ж надійшло заперечення.

Луганський «фюрер» посадив донецького «фюрера» в калюжу, заявивши, що вперше чує про таку ідею, яку ніхто з ним не обговорював, і ЛНР спростовує свою участь у проголошенні Малоросії.

Більше того, Плотніцький, думаю, абсолютно несподівано для Захарченка, додав, що він і його «керівні органи» виступають за Мінський процес.

Яка «зрада» від спільника по сепаратизму! Напевно, такого простодушного свідчення від луганського ватажка про те, що «ідея» Захарченка виникла невідомо де і невідомо як і в якому стані організму, донецький ватажок не очікував.

А соцмережі продовжували веселитися. Блогер Роман Шрайк знущально дошкуляв (особливості тексту зберігаю): «Вважаю, що першим завоюванням нової держави має стати завоювання лнр, оскільки, судячи з усього, напередодні плотніцький бухав у іншій компанії і, як і всі, не розуміє, що за хріновину вживав захарченко».

А користувач Циганяша глибокодумно зазначив: «Могутність Малоросії тепер може бути підірвана тільки відділенням від неї ЛНР».

Та веселилися не всі.

Учасниця Мінських перемовин Ольга Айвазовська закликала не сприймати це серйозно і таким чином не рекламувати сепаратистів.

Однак, її не послухали.

Ще більш вагомий учасник Мінського процесу, екс-прем'єр Євген Марчук стурбовано застеріг, що ця заява може заблокувати не лише найближчі перемовини, але навіть весь Мінський переговорний процес.

Але таку перспективу аж ніяк не згодні були допустити в Євросоюзі. Німеччина і Франція - кожна окремо - одразу ж зробили серйозні заяви з цього, нібито, дуже несерйозного приводу.

За повідомленням Deutsche Welle, представники уряду Німеччини жорстко попередили, що такий крок людей, у котрих нема повноважень, повністю неприйнятний, а вирішення конфлікту на сході України можливе лише шляхом втілення Мінських угод.

І Німеччина, і Франція закликали Росію жодним чином не визнавати і не підтримувати цю ідею, ще раз наголосивши на безальтернативності мирного вирішення конфлікту і поновлення територіальної цілісності України через Мінський процес.

У Росії ці попередження і заклики, вочевидь, почули.

Представник РФ у контактній Тристоронній переговорній групі у Мінську Борис Гризлов підтвердив: «Ця ініціатива (створення «Малоросії») не вписується в Мінський процес, я сприймаю це лише як запрошення до дискусії, жодних правовстановлюючих наслідків дана заява не має».

До якої дискусії, з ким і про що «запрошує» проголошена Захарченком маячня - залишилося невідомим.

Однак, Б. Гризлов слушно зауважив, що ця пропозиція не є предметом реальної політики, а має стосунок до інформаційної війни.

Ось тут відчулося, що Б. Гризлов знає, про що каже. Така заява, дійсно, вписується у канони інформаційної війни. Правда, відрізняється від інших інформаційних вкидань своєю шизофренічністю, яка у цьому випадку просто зашкалює.

Я не полінувався і не обмежився повідомленнями українських ЗМІ чи кпинами зі соціальних мереж, а прочитав, так би мовити, першоджерела - тексти виступу О. Захарченка та основний «конституційний документ» стосовно створення «донецької Малоросії».

Рідко коли доводилося читати тексти такого високого рівня абсурдності.

Тож нічого дивного, що людина № 2 в ієрархії самопроголошеної «ДНР», Денис Пушилін, який очолює так званий «парламент ДНР» і періодично присутній у Мінську, і той поквапився відмежуватися від маячні О. Захарченка: «Питання дискусійне... Що стосується правових аспектів - нормативних актів немає, політичні завдання в цьому напрямку перед парламентами ДНР і ЛНР не стоять...

Однак, на даний момент це лише ідея, яка наразі сприймається досить неоднозначно і в ЛДНР, і в Російській Федерації».

За РФ і так звані ЛДНР не скажу, а в Україні і в міжнародному товаристві ця «ідея» сприйнялася абсолютно однозначно - як маячня і недолуга провокація.

Так її і сприйматимемо. Але не втрачаймо пильності - інформаційна війна продовжується.

У музеї Сінгапура з’явилися українські марки

Рада закрилася на канікули

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers