rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Ліки на столі: те, що ми не знали про спеції та прянощі

Завдяки їм відважні мореплавці відкривали нові землі, багатії без жалю розлучалися зі своїм золотом, а знахарі винаходили рятівне лікувальне зілля. Якби сьогодні ми знали про спеції трохи більше, необхідність вдаватися до аптечних препаратів значно зменшилася б.

Імбир

На санскриті давньою індійською мовою імбир означає «універсальні ліки». А в стародавніх кулінарних книгах збереглося близько сотні рецептів з його використанням, наприклад, імбир додають у соус, який поліпшує травлення, або з імбиром п'ють чай, що усуває головний біль і втому. Якщо ви не знаєте, як приготувати настільки корисні страви, не турбуйтеся - імбир, доданий до будь-якої звичної страви, обов'язково проявить свої цілющі властивості. Він покращує мозковий кровообіг, зміцнює судини, стимулює діяльність щитовидної залози, усуває метеоризм і спазм шлунка. Ефірна олія диво-кореня є чудовим імуностимулятором, тому є незамінною при застуді. А ще - це прекрасний засіб у випадку шкірних та алергічних захворювань.

  • Тим, кого нудить у транспорті, варто запастися спеціальним напоєм: половину чайної ложки сухого меленого імбиру розчинити в чашці чаю або склянці мінеральної води. Для профілактики напій можна випити приблизно за півгодини до подорожі або взяти пляшку зі собою.
  • Щоб витягнути вміст фурункула, змішайте половину чайної ложки імбирного кореня і стільки ж порошку куркуми з кип'яченою водою до стану пасти. Її потрібно накласти на фурункул, а коли підсохне - замінити свіжою.
  • Якщо ви занадто активно займалися в тренажерному залі і «заробили» кріпатуру, застосуйте теплу імбирну ванну. 5-6 столових ложок імбирного порошку залийте одним літром окропу і потримайте посуд на вогні ще хвилин десять. Потім вилийте відвар у ванну і занурюйтесь туди самі на 15-20 хвилин.
  • При перших симптомах застуди буде корисним імбирний чай: у киплячу воду (1 склянка) киньте повну столову ложку натертого свіжого імбиру або чайну ложку без верху сухого порошку. Додайте чорний перець на кінчику ножа і кип'ятіть все 2-3 хвилини. До готового напою покладіть лимон і підсолодіть медом за смаком.

Куркума

Можна сказати, що на своїй історичній батьківщині, тобто, в Індії, куркума є повноцінним замінником чи не всієї домашньої аптечки. За прикладом індіанок можна приправляти куркумою як гарячі страви, так і холодні закуски і навіть солодощі. Вона не лише надає їм цікавого смаку і жовтого відтінку, куркума - натуральний антибіотик, вона нормалізує кишкову флору, очищує та зігріває кров, підтримує еластичність зв'язок, регулює обмін речовин і кількість холестерину в крові. А також покращує травлення і сприяє швидкому засвоєнню «важких» для шлунка продуктів (м'яса, випічки). За межами кухні індійські жінки використовують куркуму для краси: разом з олією амбри проти випадіння волосся, з кунжутною олією - для масажу, просто порошком засипають рани і садна для якнайшвидшого загоєння.

  Title
  • Якщо на тілі є синці і садна, змішайте порошок куркуми з водою або медом до однорідної маси - за консистенцією паста має нагадувати дуже густу сметану. Прикладіть її до хворого місця й обмотайте клаптем тканини. Щоб не забруднити одяг у жовтий колір, покладіть під тканину шматок поліетилену.
  • Позбутися одиничних гнійничкових висипань можна так: змішати суху куркуму з водою до стану пасти і точково накласти на проблемні місця. Якщо на подібну косметику шкіра відреагує подразненням і почервонінням, її слід негайно змити.
  • Заспокоїти запалені ясна, що кровоточать, можна полосканням порожнини рота після кожного чищення зубів. Розчин складається з однієї чайної ложки куркуми й однієї склянки теплої води.
  • Якщо застуда дає про себе знати кашлем і болем у горлі, слід половину чайної ложки куркуми залити половиною склянки окропу, додати чайну ложку меду і настояти під кришкою п'ять хвилин. Теплий «чай» пити 2-3 рази на день.

Гвоздика

Title  

Своїм пряним ароматом і цілющими властивостями квітка зобов'язана евгенолу - гвоздичній олії. Вона має знеболюючу, спазмолітичну, антимікробну, потогінну дію. Особливо культ гвоздики існував у гаремах, де її магічні властивості передавалися з вуст у вуста: нібито, вона сприяє швидкому зачаттю (причому, саме хлопчика), допомагає полегшити пологи, нормалізує місячний цикл, усуває передменструальний синдром, посилює сексуальний потяг.

Приємний і досить сильний аромат, який випромінювали бутони гвоздики, припав до смаку й європейцям. Указом французького короля Людовика ХІІ всім наближеним до королівського двору ставилося в обов'язок жувати квітки гвоздики перш ніж постати перед королем. Це був аналог першої зубної пасти або жувальної гумки.

  • Зубний біль вщухне, якщо ретельно натерти ясна порошком гвоздики. Або можна взяти приклад підданців французького короля і пожувати бутон квітки. Якщо робити це після кожної трапези, ви назавжди позбавитеся від неприємного запаху з рота і не дасте жодного шансу розвинутися карієсу.
  • При ангіні 4-5 бутонів гвоздики розітріть у ступці або візьміть 3-4 чайні ложки готового порошку, залийте склянкою щойно скипілого молока. Теплий напій потрібно пити маленькими ковтками, щоразу затримуючи питво в роті.
  • Давні рани, що погано загоюються, і фурункули зникнуть швидше, якщо помастити проблемні місця олією з гвоздики у чистому вигляді.
  • Тим, кого турбує артрит і артроз, слід масажувати хворі суглоби спеціальною маззю: 1 чайна ложка будь-якого масажного крему або олії + п'ять крапель олії гвоздики.

Кардамон

Традиція класти зерна кардамону в чай або каву походить із глибокої давнини. Китайці вважали, що такий чай «просвітлює розум». Араби ж пили каву з прянощами зовсім з інших міркувань. Вважалося, що чорний міцний напій згубно діє на чоловіче лібідо, а кардамон, як потужний афродизіак, допомагає нейтралізувати цю негативну дію.

 Title
 

У середні віки придбати зерна кардамону можна було виключно в аптекарів. Його вважали сильними тонізуючими та протизапальними ліками. Іноді зерна кардамону видавали разом із продовольчим пайком військовим - щоб підтримати серце й усунути втому після інтенсивних і тривалих фізичних навантажень.

  • У випадку розладу шлунка змішайте 1 частину порошку кардамону і 2частини меду. Можна застосовувати по 1 чайній ложці, коли відчуєте дискомфорт у шлунку.
  • Якщо біль у животі спричинений тим, що ви переїли, завершіть трапезу ароматним чаєм зі суміші меленого кардамону, сухого імбиру і гвоздики. Спеції потрібно взяти у рівних пропорціях і залити крутим окропом.
  • Додасть організму заряду енергії, коли вдома закінчилися запаси кави, лише одне зернятко кардамону. Його потрібно ретельно розжувати, а потім виплюнути. До того ж, це позбавить від поганого запаху з рота.
  • Щоб підвищити імунітет, змішайте 4-5 штук чорного насіння кардамону без шкірки (можна подрібнити в кавомолці) з однією чайною ложкою меду і з'їжте перед сніданком. Запити «ліки» можна теплою водою або чаєм. Це - гарний початок дня для офісних працівників - через тиждень-другий помітите, що зір покращився, ви почали рідше хворіти і нервувати через дрібниці.

Фенхель

Title  

Сьогодні в умілих руках кухарів у хід ідуть абсолютно всі частини цієї рослини - від кореневих цибулин до квітів, але як спеції використовують саме насіння. Воно, треба зауважити, має справді чарівні властивості саме для жінок. Дівчатам фенхель допомагає внормувати місячний цикл, жінкам, що годують грудьми, посилити лактацію, а старшим пані - уникнути неприємних нюансів, пов'язаних з менопаузою. Крім того, його можна використовувати як знеболювальний засіб при кольках у шлунку й кишківнику, антисептик при запаленні очей, заспокійливий засіб - при емоційних зривах, снодійний - при безсонні.

  • Якщо ночами вас часто відвідує безсоння, приготуйте снодійний засіб: 50 г насіння і 0,2 л червоного вина і стільки ж води, і кип'ятіть 10-15 хвилин на слабкому вогні у щільно закритому посуді, щоб випарувався алкоголь. Потім процідіть і за необхідності випийте 50 г напою на ніч.
  • Якщо докучають кольки в кишківнику, приготуйте кропову воду: 3 столові ложки насіння залийте 200 мл окропу і кип'ятіть 15 хвилин на водяній бані. Охолоджений відвар пийте по 3 ст. ложки тричі на день до їди. А якщо потрібно усунути кольки у немовляти, давайте йому по 15 крапель приготованого настою 3 рази на день перед годуванням. Після охолодження кропову воду краще зберігати в прохолодному місці (або холодильнику) не більш, ніж 48 годин. Перед застосуванням - підігріти до кімнатної температури.
  • Щоб усунути почервоніння і запалення повік, промивайте очі настоянкою: 1чайну ложку насіння подрібніть і залийте склянкою окропу. Дайте настоятися кілька годин і лише потім процідіть.
  • Власноруч приготованою кроповою водою слід протирати шкіру вранці і ввечері замість тоніка, якщо на обличчі або на тілі з'явилися гнійничкові висипання. Для кращого ефекту додайте до рідини 1-3 краплі ефірної олії фенхеля (з розрахунку 1 крапля на 50 мл «лосьйону»).
  • Для профілактики застуди достатньо регулярно жувати насіння фенхелю. Антибактеріальна дія ефірної олії, що входить до складу, зробить свою справу.
  • В індійських ресторанах насіння фенхелю в цукрі вважається вишуканим десертом, а те ж насіння без солодкого присмаку вдало замінює ефект жувальної гумки - освіжає подих.

Чорний перець

Якщо сьогодні за допомогою чорного перцю ми можемо лише дещо змінити смак звичної страви, то кілька сторіч тому цим непоказним чорним горошинам було під силу змінити хід війни або взагалі попередити розпал військових дій. Наприклад, король вестготів Аларіх, погрожуючи війною Риму, вимагав виплатити як відкупне дві з половиною тонни золота і стільки ж чорного перцю. Перець дійсно часто був розмінною монетою: ним платили васальну данину і різні юридичні штрафи, давали як придане або «хабар». За тими, хто володів так званим «чорним золотом», міцно закріпилося прізвисько «перцевий мішок».

  Title

Відомий усім вираз «апетит приходить під час їди» прийшов зі Сходу, де кухня завжди славилася гострими стравами. А як відомо, гострі приправи подразнюють певні залози, змушуючи активніше виробляти шлунковий сік. Таким чином, перша страва, частково тамуючи голод, розігріває апетит для наступних страв. Треба зауважити, що араби, чий раціон складається з дуже гострих страв, практично не мають проблем не лише з апетитом, а й із травленням. Виявляється, пікантна гострота чорного перцю покращує роботу травних органів, та ще й знищує шкідливі мікроорганізми і бактерії, якщо такі присутні в нашому організмі. Але європейцям краще не зловживати гострими стравами. Тим паче, якщо проблеми зі шлунково-кишковим трактом уже існують.

  • При хронічній втомі: порошок чорного перцю потрібно змішати з такою ж кількістю цукру. Чверть чайної ложки цієї суміші розчиніть у склянці молока і випийте. Оскільки засіб підвищує загальний тонус організму, його краще приготувати на сніданок, але іноді можна випити «зілля» на ніч - для підвищення лібідо.
  • При болях у суглобах, радикуліті, остеохондрозі, невриті лицьового нерва: в одну склянку оливкової олії додайте столову ложку порошку чорного перцю, на повільному вогні доведіть олію до кипіння і прокип'ятіть протягом 5-10 хвилин. Після цього олію слід охолодити, процідити і використовувати для самомасажу проблемних місць або традиційного спортивного масажу.

 

Важливо! Найкраще зберігати спеції в скляних банках зі щільною корковою кришкою, помістивши в темне і сухе місце, яким є кухонна шафа. Проте, слід застерегти прихильників запасатися прянощами про запас: навіть герметично запаковані, вони можуть зберігатися не більше, ніж рік, а мелені - ще менше, не більше, ніж 6-9 місяців.

 

Консультант - дієтолог Наталія Банковська

 

Чому ми старіємо

Кавун – цілюща ягода

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers