rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ «Військторг» в Яворові дихає антисанітарією та каліцтвом

Аварійну будівлю «Військторгу», з якої вже впало бетонне перекриття, у 53-му військовому містечку Яворова (Львівщина) огородили стрічкою. А на чубку цієї жахливої величезної споруди поставили щит з картону з повідомленням, що тут ходити заборонено. І розташований цей ангар-каліка за двадцять кроків від житлового п'ятиповерхового будинку, на відстані приблизно 70 м - від головного входу в школу-садок.

Дружини військових попросили власкора IA ZIK наголосити на цій проблемі, мовляв, поки писатимуть звернення в Міністерство оборони України та Головну військову прокуратуру - може трапитися лихо, бо для дітлахів та стрічка-огорожа перешкоди не створює.

Нога прокурора по яворівській «військторгівській» землі ще не ступала

Украй занедбана величезна територія «Військторгу» в місті Яворів, Львівської області, становить загрозу санітарно-екологічному стану не лише 53-го військового містечка, де проживає близько 3 тис. осіб, а й постійному місцю дислокації одного з найкращих з'єднань у Сухопутних військах України - 24-ї окремої механізованої Залізної бригади імені князя Данила Галицького. Таку проблему вирішили озвучити у зверненні до Міністерства оброни України, Головної військової прокуратури дружини ветеранів ЗСУ.

Причиною занепокоєння мешканців 53-го військового містечка Яворова є те, що впритул до житлового масиву, навчально-виховного комплексу «ДНЗ-ЗОШ І ступеня», за кілька метрів від КПП Залізної бригади та офіцерського гуртожитку в диких заростах потопають напівзруйновані споруди колись успішного «Військторгу», територія якого стала розсадником щурів та мишей.

«Ті зграї гризунів біжать з того «воєнторгу» просто на подвір'я школи-садка. Ми переживаємо за дітей», - бідкається молода офіцерша, чоловік якої зараз рятує країну в АТО.

Активісти вирішили запросити військових прокурорів у Яворів, аби ті на власні очі переконалися в тому, що стаття 5 Закону України «Про використання земель оборони», яка вимагає охорони довкілля та екологічної безпеки, - тут не діє.

Жодного військового прокурора по цій здичавілій «військторгівській» землі в Яворові нога, певно, ніколи не ступала. Тому тут такий безлад, - вважають мешканці військового мікрорайону, аргументуючи цю думку тим, що, відповідно до наказу Генерального прокурора України «Про особливості діяльності військових прокуратур», саме правоохоронці у погонах зобов'язані, зокрема, стежити за правильним використанням земель оборони та майна.

Ветерани Залізної дивізії, які проживають у 53-му військовому містечку, переконані, що занепаду «Військторгу» в Яворові посприяли вороги української армії.

Люди бідкаються, мовляв, ніде тепер в Яворівському гарнізоні ні взуття, ні військову форму відремонтувати, бо майстрів розігнали. А в комплексі побутово-торгівельного обслуговування, що на території військової частини, згадують ветерани ЗСУ, свого часу були пральня, перукарня, працювали кравчині, шевці, в їдальні кухарі готували сніданки, обіди й вечері, працював потужний кулінарний цех, випічку з якого возили під час навчань на Яворівський полігон.

За словами колишніх яворівських «військторгівців», цю колись успішну установу, яка належить МОУ, нищать й отими тендерами, де перемога дістається грошовитим.

Діти військових - на волосинку від лиха

Власкорові IA ZIK через центральний вхід до «Військторгу», що на території Яворівського гарнізону, пройти не вдалося, бо ворота - на колодці. Однак, з центральної вулиці Івана Хрестителя, з боку автобусної зупинки можна побачити крізь залізні штирі фіртки адмінбудинок, що потопає в непролазних хащах. Зате через шпарину в заваленій бетонній огорожі, з боку житлового масиву, можна проникнути на це колись зразкове подвір'я.

Через дах ангару-пивниці, де так полюбляють бавитися діти, це зробити журналіст не наважився, бо перекриття трясеться під ногами та зяє величезними дірами.

Уся величезна територія «Військторгу» в Яворові потопає у височезних бур'янах, серед яких - будівлі-пустки, здебільшого, в аварійному стані. Крізь шибки, затягнуті павутинням, видніються брудні занедбані приміщення.

Докладно розгледіти тут журналістові все не вдалося, бо довелося відбиватися палицею від здичавілих псів.

Доброї огорожі з боку школи-садка немає. Зате є купи сміття, які кишать хробаками. Це недобросовісні мешканці багатоповерхівок, лінуючись нести непотріб на офіційну сміттярку, влаштували тут такі собі «міні-грибовичі».

«У нас, у військовому містечку, вже був випадок, коли хлопчики бавилися на неогородженій аварійній території, і їх засипало піском. Двох діток врятувати так і не вдалося. А тут, погляньте, де не ступи - всюди чатує біда. На цю пивницю залізти може кожен. А де гарантія, що дитя не провалиться чи бетонним перекриттям кого, не приведи Господи, не приб'є», - бідкається пенсіонер ЗСУ.

 Title 

«Тою стрічкою цей дах лише декілька днів тому позначили. Та вона дітям не перешкоджає тут лазити. За всіма не вгледиш. Та й батьки - одні на роботі, інші - в зоні АТО. Багато матерів пішли служити в «залізку», - додала його дружина.

Опісля вояжу з фотоапаратом по території «Військторгу» в Яворові, яка міській владі не належить, тут господарем - МОУ, журналістові подумалося: мають рацію місцеві мешканці, які вимагають закликати сюди військових прокурорів. Без правоохоронців у погонах цю проблему не вирішити.

Адже стаття 5-та Закону України «Про використання земель оборони», яка стосується охорони навколишнього природного середовища та екологічної безпека на землях оборони, гласить: «Розміщення, проектування, будівництво, реконструкція, введення в експлуатацію, експлуатація, консервація і ліквідація будівель, споруд та інших оборонних об'єктів, які можуть мати прямий або опосередкований негативний вплив на земельні ресурси, здійснюються в порядку, визначеному законом. На землях оборони встановлюються природоохоронні та інші обмеження щодо використання земель відповідно до закону».

А в статті 6-й цього ж Закону про відповідальність за порушення законодавства про використання земель оборони мова йде про те, що особи, винні в порушенні законодавства про використання земель оборони, несуть відповідальність згідно зі законом».

У Конституції України записано, що «кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення». Аналогічні формулювання є й у Законі України «Про охорону навколишнього природного середовища», бо це право - одне з основних прав людини. Цьому праву відповідає обов'язок держави забезпечувати здійснення санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на поліпшення та оздоровлення навколишнього природного середовища.

  Title
  Аварійна будівля «Військторгу» у 53-му військовому
містечку Яворова на Львівщині. Фото: ZIK

На думку вітчизняних науковців - захисників довкілля, крім прав суб'єктів як природокористувачів, сучасною юридичною наукою сформовані й розвиваються екологічні права та обов'язки. Справді, екологічна функція держави не повинна обмежуватися лише охороною навколишнього природного середовища, земель під розмаїтими виробничими об'єктами. Вона полягає не лише в охороні, а й у відновленні всього того, що постраждало від людського безглуздя. Ця функція має неперевершене значення, оскільки від неї залежить здоров'я людей.

Однак, як бачимо, на території «Військторгу», що в Яворівському гарнізоні, Закон України «Про використання земель оборони», наразі, не діє.

«Військторгсервісу» хтось щось поробив чи його з'їдає корупція?

Колишня працівниця яворівського «Військторгу», який тепер належить до ДГО «Концерн «Військторгсервіс», повідала власкорові давній курйозний випадок:

«Приїхала в Яворів разом з чоловіком-офіцером та влаштувалася без проблем продавцем у військову крамницю. Тоді був начальником нині світлої пам'яті Новосад. Хороша була людина і добрий керівник. На жаль, помер. Його замінив Яценьо, який з усіх сил старався тримати організацію на плаву. Але він згодом емігрував. Мені ж через хворобу довелося швидше оформляти пенсію. Прийшла в контору. Замовила довідку. Наступного дня навідалася за документом, але спеціалістів не знайшла. Сторож пояснив, що всі поїхали «відробляти» до бабки-ворожки, бо їм «хтось щось поробив». Знайшли яйце під робочим столом в конторі. Я сплеснула руками. Адже перед тим, як зайти до військторгівців, була на базарі та купила яйця. Вдома одного не дорахувалася. Подумала, що господиня обманула. А воно, оте яєчко, виявляється, викотилося в конторі «Військторгу» з моєї торбинки, яку поставила на підлогу, під крісло...»

Було би смішно, якби не було так гірко. Адже, на думку вітчизняних експертів, існуюча в Міноборони система управління діяльністю підпорядкованих йому державних підприємств не забезпечила правильне, раціональне та ефективне використання державного майна. Яскравим прикладом неефективного управління МОУ діяльністю підпорядкованих державних підприємств є діяльність державного господарського об'єднання «Концерн «Військторгсервіс».

За повідомленням ЗМІ від 15 травня 2017 року, гендиректора концерну «Військторгсервіс» звільнили з посади за неналежний контроль за підлеглими.

А було так: за поданням військової прокуратури міністр оборони України Степан Полторак звільнив генерального директора концерну «Військторгсервіс» та начальника філії «Одеське управління військової торгівлі».

Гендиректора звільнили з посади через «відсутність належного контролю за діяльністю філії» з боку керівництва концерну.

«Зловмисники сподівалися одержати хабарі на загальну суму майже $1 млн. і були затримані під час одержання частини хабара в сумі $75 тис., - інформували прокурори.

За їхніми даними, під час слідства перевірено «причетність до злочину» інших посадових осіб концерну, «однак доказів їхньої вини не отримано».

Прізвища звільненого гендиректора не зазначили. За інформацією в базі даних YouControl, керівником «Військторгсервісу» був Олександр Байда. Водночас, у кеші Google за 10 травня ц. р. збережено інше прізвище - Анатолій Здір.

А ще в грудні 2016 року військова прокуратура Центрального регіону України відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного привласнення приватним товариством державного майна, що належить концерну «Військторгсервіс». Мова йшла про завдання державі збитків на 4,7 млн. грн.

Нагадаємо, ДГО «Концерн «Військторгсервіс» створено в 2005 році наказом міністра оборони України з метою збереження, ефективного використання та відтворення фондів державних підприємств, які надають торговельно-побутові, туристичні та санаторно-лікувальні послуги.

Автор: Людмила Шубіна

Джерело: IA ZIK

Жінка на чолі. Як живе єдина баронеса ромського табору

Юрій Легун: «Спочатку не гроші, а ідея має бути. Адже ми зберігаємо нашу колективну пам’ять»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers