rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ ЄС братиме відбитки пальців у громадян третіх країн

 ЄС братиме відбитки пальців у громадян третіх країн

В Євросоюзі будуть брати відбитки пальців у громадян, які в'їжджають із третіх країн.

Про відповідну угоду між представниками Європарламенту та країнами-членами ЄС повідомили 30 червня посли держав Євросоюзу в Брюсселі, пише DW.

Нововведення стосуватиметься громадян країн, що не входять в ЄС, навіть якщо вони не повинні оформляти в'їзні візи при короткотермінових поїздках в Євросоюз - до 90 днів.

Нова система буде націлена насамперед на антитерористичну боротьбу. Крім відбитків пальців, в єдину базу даних будуть також збирати фотографії людей, що в'їжджають, та їхні паспортні дані.

Дані будуть зберігатися протягом трьох років, в деяких випадках - до п'яти років. Доступ до інформації отримають прикордонні та візові служби, а також відомства, відповідальні за видання дозволів на перебування. У випадку розслідування терористичних справ або інших тяжких злочинів відомості з нової бази даних зможе використовувати й Європол. При цьому, відомства у справах біженців доступу до банку даних не отримають.

Нова система ще повинна пройти формальну процедуру схвалення з обох сторін. Її введення в дію очікується в 2020 році.

 

Макрон хоче скасувати півторарічний режим НС у Франції і скоротити парламент на третину

Президент Франції Еммануель Макрон має намір скасувати режим надзвичайного стану, запроваджений в країні в 2015 році.

Про це повідомляє AP.

«Макрон обіцяє скасувати режим надзвичайного стану, який діє з 2015 року через атаки ісламістів», - йдеться в повідомленні.

Як відомо, надзвичайний стан у Франції запроваджений у листопаді 2015 року після того, коли терористи вчинили декілька атак у Парижі.

Також Макрон запропонував скоротити на одну третину кількість депутатів у французькому парламенті. Про це повідомляє AFP в своєму Twitter.

Наразі в парламенті Франції засідає 925 депутатів.

Як зазначається, обидві палати французького парламенту - Національні збори і Сенат - збираються на спільне пленарне засідання надзвичайно рідко і у виняткових випадках. Здебільшого, чиновники засідали для зміни Конституції або голосування про вступ до Євросоюзу нових країн.

 

Росія «оновила» рекорд відтоку іноземного капіталу - понад $1,6 мільярда

Іноземні інвестори з кінця лютого вивели з російських акцій понад 1 млрд. 600 млн. дол. Це - максимальний відтік за останні три з половиною року.

Про це пише «Коммерсантъ» з посиланням на дані Emerging Portfolio Fund Research.

«Четвертий місяць поспіль іноземні інвестори скорочують вкладення в активи РФ. За цей час вони вивели з російських акцій понад 1,6 млрд. дол. - максимальний відтік за останні три з половиною року. Втеча інвесторів пов'язана з нереалізованими очікуваннями щодо зближення США та Росії, загостренням корпоративного конфлікту між «Роснефтью» і АФК «Система», а також падінням цін на нафту», - йдеться у повідомленні.

Водночас, збільшуються інвестиції в активи інших країн, що розвиваються. Так, лише з 26 червня до 2 липня фонди таких ринків залучили близько двох мільярдів доларів, а за чотири місяці - майже 28 млрд.

За словами учасників ринку, подальший розпродаж активів російських фондів можливий. У липні палата представників американського Конгресу може розпочати розгляд нових санкцій стосовно Росії у відповідь на її втручання у минулорічну президентську кампанію в США та на її дії в Україні і Сирії. Сенат посилення санкцій уже схвалив.

 

Курц очолив «нову» Народну партію Австрії

Міністр закордонних справ і інтеграції Австрії Себастьян Курц очолив в суботу «нову» Австрійську народну партію, його обрано на з'їзді АНП в м. Лінц.

Про це повідомляє Kurier.

«Себастьяна Курца було обрано сьогодні головою «нової Народної партії» і він отримав далекосяжні повноваження», - інформує ЗМІ.

Правління АНП схвалило це рішення ще в середині травня.

За 30-річного політика проголосували 1 липня 98,7% делегатів. Одноголосно вони схвалили зміни в статусі партії, які передбачають надання новому голові майже необмежені повноваження.

«Лише тоді, коли ми будемо готові змінити самих себе, ми зможемо стати сильнішими. Настільки сильними, щоб дійсно змінити нашу країну», - заявив Курц у своїй промові.

Він зазначив, що всі, хто любить Австрію так, як він, не можуть бути задоволені тим, що відбувається в країні.

Раніше повідомлялося, що Курц піде на осінні, дострокові, парламентські вибори зі складеним власноручно списком - «Списком Себастьяна Курца - нова Народна партія». Раніше у жодного керівника партії не було таких повноважень. Курц має намір привести консерваторів, що переживають глибоку кризу, до перемоги.

Курц обійняв посаду міністра закордонних справ Австрії у 2013 році, коли йому було 27 років. Він став наймолодшим політиком на цій посаді в історії Австрійської республіки, а також наймолодшим міністром закордонних справ у світі. Курц не приховує своїх канцлерських амбіцій.

 

Працівники Банку Англії вперше за 50 років проведуть страйк

Співробітники Банку Англії проголосували за проведення першого за 50 років страйку через незгоду з умовами оплати праці.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву профспілки Unite Union.

«Unite повідомив Банку Англії про те, що його співробітники, які працюють у службах технічного обслуговування, відділеннях та департаментах безпеки, братимуть участь у страйках протягом чотирьох днів: 31 липня, 1 серпня, 2 і 3 серпня 2017 року», - йдеться у повідомленні.

«Якщо Банк не вирішить спір про оплату, профспілка буде консультувати співробітників інших департаментів Банку в рамках плану посилення», - зазначили у профспілці.

Як відомо, Банк Англії є центральною державною банківською установою країни.

 

Перша жінка-глава Гонконгу вступила на посаду - попри протести

У Гонконгу 1 липня пройшла інавгурація нового глави адміністрації 59-річної Кері Лам, яка стала першою жінкою в історії, що обійняла цю посаду.

Про це повідомляє Reuters.

«Керрі Лам, яка була приведена до присяги як перша жінка-лідер Гонконгу в суботу, є колишньою студенткою-активісткою, що протягом 36-років піднялася на верхівку державної служби. Вона - жорсткий, природжений лідер і, можливо, суперечливий лідер, якого підтримує Пекін», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляють ЗМІ, інавгурація Лам пройшла на тлі протестів, під час яких сотні демократичних активістів вийшли на мітинг проти неї. Протестувальників не влаштовує процес виборів глави адміністрації, вони вважають, що відбувається поступовий процес поглинання Гонконгу материковим Китаєм.

Між ними, пропекінськими демонстрантами і поліцією сталося декілька сутичок.

 

Берегова охорона Греції обстріляла турецьке вантажне судно

Грецька берегова охорона відкрила вогонь по турецькому вантажному кораблю M/V ACT.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на CNN Turk.

«Самі Калкаван, капітан M/V ACT, повідомив телеканалу CNN Turk, що берегова охорона наказала йому причалити до грецького острова Родос для огляду і відкрила вогонь після того, коли він не виконав наказ, випустивши в корабель 16 куль», - йдеться у повідомленні.

За словами капітана, берегова охорона попередила: якщо він відмовиться причалити до острова, охоронці будуть стріляти.

У заяві берегової охорони Греції зазначалося, що співробітники намагалися перевірити вантаж судна після отримання анонімного дзвінка. Своєю чергою, судно відмовилося йти на контакт, після чого були зроблені попереджувальні постріли, а згодом судно повернулося назад, у турецькі води.

Капітан вантажного корабля підтвердив цю інформацію про повернення. Як зазначається, судно прямувало з турецького порту Іскендерун.

 

У Бразилії затримали наркобарона, що переховувався 30 років

Затримано наркобарона Луїса Карлоса да Роча на прізвисько «Біла голова». Наркоторговець переховувався від поліції майже 30 років, змінивши зовнішність за допомогою пластичної хірургії.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.

Як повідомили у федеральній поліції Бразилії, наркоторговець жив під ім'ям Вітор Луїс де Мораєс. Провівши експертизу фотографій Рочи і Мораєса, правоохоронці дійшли висновку, що це одна і та сама людина.

В операції із затримання наркоторговця, що отримала назву «Спектрум», брали участь 150 співробітників правоохоронних органів.

Бразильська поліція називає Рочу головою однієї з найбільших «наркоімперій» у Південній Америці. Його статки оцінюються у 100 млн. доларів.

За оцінками правоохоронців, організація Рочі щомісяця виробляла у Болівії, Перу і Колумбії до п'яти тонн кокаїну, який потім переправлявся у США та Європу.

Кримінального боса звинувачують у відмиванні грошей, міжнародному наркотрафіку, підробці документів та організації злочинного угруповання. Йому «світять» 50 років в'язниці.

 

З військового складу в Португалії вкрали арсенал зброї

З португальського військового складу Танкуш невідомі вкрали арсенал зброї, президент вимагає проведення розслідування. Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.

«Загалом, було вкрадено 1450 9-мм патронів, 150 ручних гранат, 44 протитанкових гранати, 18 гранат зі сльозогінним газом, 102 вибухові гранати, 264 шматочки пластикової вибухівки», - йдеться в повідомленні.

Крадіжка, як припускають, була здійснена вночі 28 червня, в місці за охоронним периметром, де камери відеоспостереження не працювали протягом двох років.

Повідомляється, що п'ятьох військових командирів, чиї загони дислоковані на складі, відсторонили від служби. На даний момент перевіряється ймовірність причетності їх до крадіжки.

Також з'ясовується, чи отримали зловмисники інформацію про зброю від самих військових.

Наразі місцерозташування озброєння невідоме. Португалія оповістила про інцидент своїх союзників по НАТО.

Президент Португалії Марселу Ребелу ді Соза повідомив про наміри провести масштабне розслідування і закликав вжити заходів для запобігання подібним інцидентам.

Качинський: Польща має повне право сказати біженцям «ні»

У Тбілісі протестують проти повзучої окупації: росіяни урвали собі ще 500 м Південної Осетії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers