rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Юрій Іванів: «Сьогодні в кардіології ми застосовуємо такі технології, які років 30 тому не були навіть науковою фантастикою»

(Продовження. Початок у № 22)

Юрій Андрійович Іванів - кардіолог, доктор медичних наук, засновник ультразвукового навчально-діагностичного центру «Сімекс-Соно». І, як кажуть про нього, лікар від Бога.

- Юрію Андрійовичу, серцево-судинні захворювання зараз перші у рейтингу смертності. Розкажіть, будь ласка, про найпоширеніші з них.

- Величезною проблемою у нас є гіпертонічна хвороба та її ускладнення, насамперед, інсульт та ішемічна хвороба, зумовлена атеросклерозом, і її ускладнення - інфаркт і раптова смерть. Найчастіше причиною атеросклерозу є спадкові порушення обміну жирів та високий рівень холестерину в крові. Тут має велике значення неправильне харчування, зокрема, надмірне вживання тваринних жирів - сала, смальцю, масла, сметани, вершків. Ці продукти, які люди вважають ознакою добробуту, при генетичній схильності до атеросклерозу сприяють його бурхливому розвитку. Атеросклероз зумовлює перекриття судин, що живлять серце, мозок, нирки, і кровопостачання припиняється, виникає інфаркт, якщо йдеться про серце, чи інсульт, якщо йдеться про мозок. Щодо гіпертонічної хвороби, яка легко діагностується і просто лікується, поінформованість людей усе ж є недостатньою. Гіпертонія дуже часто дає мінімальну симптоматику, є лише високий тиск і таке самопочуття, яке людина може пояснювати втомою - не виспалася, перепрацювалася. А насправді високий артеріальний тиск є причиною передчасного зношування судин і призводить до інсультів.

 Title 
  Конференція лікарів лабораторної діагностики. 2017

- Часто кажуть, що інфаркти-інсульти «помолодшали».

- Думаю, першопричиною є те, що ми зараз можемо краще діагностувати ці речі. А, з іншого боку, є велика кількість людей і молоді зокрема, які дотримуються, так би мовити, ризикованого способу життя. Зловживають алкоголем, тютюном, наркотиками, які сприяють прогресуванню як атеросклерозу, так і гіпертонії. Часом люди виснажують себе, наприклад, працюють по 16-17 годин на добу практично без вихідних. І такий контингент пацієнтів, які зірвали усі компенсаторні можливості, у мене є.

- Ці проблеми більше стосуються чоловіків?

- Чоловіки раніше починають, але жінки потім надолужують. Після 65 років жінки з інсультами-інфарктами наздоганяють чоловіків. Звичайно, тривалість життя жінок є, в середньому, на 8-10 років більшою, але на нижчу тривалість життя чоловіків накладається багато моментів, пов'язаних з ризиковою поведінкою, трагедіями на дорогах, нещасними випадки на виробництві і таке інше. Ну а в молодому віці додаються бійки, вбивства, самогубства.

- Чи підвищує ризик серцевих захворювань зайва вага?

Title  
 Португалія. Капо де Рока. Крайня західна
точка Європи
 

- Так, суттєво. До речі, дуже багато жіноцтва з надмірною вагою тіла я бачу в себе на лікарському прийомі. Наприклад, жінка, ріст якої в сантиметрах майже збігається з її вагою в кілограмах, приходить із запитаннями, чому в неї задуха. А як же ж її може не бути, коли ти, шановна пані, постійно носиш зі собою 40 кілограмів зайвої ваги!!! А серце і легені в тебе такі, як і були. І мало того, ожиріння - це крок до цукрового діабету. А цукровий діабет - це хвороба, яка надзвичайно прискорює атеросклероз і погіршує гіпертонію. У хворих з цукровим діабетом жінок ризик померти від хвороби серця у 5 разів більший, ніж у тих, хто його не має. А ризик цукрового діабету у кілька разів є вищим у людей з ожирінням, ніж у тих, хто має нормальну вагу тіла. Тобто, тут є прямий зв'язок: ожиріння - діабет - рання смерть від хвороб серця і судин.

- Напрошується висновок, що більшість людей про себе не дбають.

- Це - правда. От вам нещодавній випадок з моєї лікарської практики. Приходить до мене чоловік, який працює водієм. Причому, не просто водієм, а возить на автобусі інших людей. Його змусила прийти дружина, бо їхній сусід помер від високого тиску. У нього ж артеріальний тиск постійно 200 і вище систолічний, 100 і більше - діастолічний. Проте, він вважає, що це його робочий тиск, який йому не докучає. А те, що він може з таким тиском раптово померти за кермом і ставить під загрозу життя 40 чи 50 пасажирів, якось його не хвилює. Тобто, він з таким тиском виходить на роботу, їде цілу ніч, міняючись з напарником, постійно п'є каву. А кава в такому випадку + високий тиск + напруження, то інфаркт/інсульт лише питання часу. Хоча є й позитивні моменти. Мене тішить, що мої пацієнти вже ходять у зали, займаються шейпінгом, аеробікою, програмами схуднення. І це люди віком до 60 і від 60 років.

 Title 
  Краків, 22 квітня 2016

Ще один з моїх пацієнтів, у якого в сім'ї були передчасні інфаркти міокарда, ставить просте запитання, як йому уникнути такої ситуації. Він уже схуднув на кілограмів 12, кинув курити, почав займатися спортом, щоб підтримувати вагу і нормальний стан серця та судин. Ми тоді проводимо необхідні обстеження, насамперед, робимо електрокардіограму, міряємо тиск, при потребі робимо добовий моніторинг електрокардіограми й артеріального тиску, оцінюємо біохімічні показники крові, які свідчать про передчасну схильність до хвороб серця та судин. Оцінюємо стан нирок і печінки та оцінюємо загальний ризик. Я можу, наприклад, ввести дані для конкретної людини з її рівнем холестерину та тиску, вагою тіла, курить/не курить, вік, спадкова схильність і вирахувати у відсотках ризик померти у найближчі десять років від захворювань серця. Мало того, ми можемо подивитися, на які фактори можна вплинути. Наприклад, якщо ми нормалізуємо артеріальний тиск, зменшимо рівень холестерину у крові, і якщо людина кине курити, то цей ризик тоді суттєво знизиться. Це хороша мотивація, щоб взятися за своє здоров'я.

- Такі обстеження можна зробити у спеціалізованих клініках?

- Це може зробити будь-який лікар, бо такі програми є в комп'ютерах. Необхідних аналізів та обстежень є небагато. Людині достатньо звернутися до свого сімейного лікаря, і він порадить, в якому віці і які обстеження потрібно провести, щоб не допускати швидкого і передчасного виникнення і прогресування найпоширеніших серцево-судинних хвороб. Зараз, наприклад, з'явилося таке обстеження, як розрахунок так званого коронарного кальцієвого індексу. Це - показник, який свідчить про те, наскільки далеко вже зайшов атеросклероз у судинах, які живлять серце. Такі обстеження, наприклад, роблять у Львові, в Медичному центрі святої Параскеви. Але, на жаль, загальна культура ставлення до свого здоров'я ще на досить низькому рівні.

- Бракує просвітництва і пропаганди здорового способу життя...

Title  
 Великдень 2017 

- Так. На Заході я неодноразово бачив оті величезні банери на трасах, наприклад, у Польщі. На дорозі - величезний плакат, де розміщена соціальна реклама, дуже мудра, дотепна, цільова, влучна реклама здорового способу життя, виявлення найпоширеніших хвороб. І от людина кілька разів по дорозі це побачить, запам'ятає і задумається. Якщо в нас таке десь є, то, швидше, як виняток, якась одноразова акція, а не системне явище. Мені здається, що дуже важливою проблемою є те, що немає активно працюючих центрів громадського здоров'я.

- Юрію Андрійовичу, ви вже довго працюєте, які зміни у кардіології вас вражають?

- За моє професійне життя, а я вже активно працюю з 1978 року, сталися такі зміни, що отоді, коли я починав роботу, це ще не було навіть науковою фантастикою. Сьогодні ж це - реальність. І це вже впроваджено у нас, навіть незважаючи на нашу матеріальну бідність та відставання у системі організації надання допомоги. Це, насамперед, методи відновлення прохідності забитих судин. Судинка, яка живить серцевий м'яз кров'ю, забита, у серце до неї проводиться катетер, розчиняється тромб, вставляється стент, який тримає судинку відкритою, відновлюється кровоплин, і інфаркт у людини не виникає. А якщо він почав розвиватися, то гальмується. Загальні результати такого лікування приголомшливі. Ще дуже вражає метод лікування багатьох вроджених вад серця у дітей з допомогою балонних технологій. Наприклад, у дитини є дірочка у перегородці. Раніше, щоб ту дірочку усунути, треба було робити складну операцію з розрізанням грудної клітки, з підключенням штучного кровообігу і з дуже великими ризиками. Тепер це робиться наступним чином: катетер проводиться у місце, де є та дірочка, наприклад, у перегородці. Через катетер проводиться пристрій, який, як корок, закриває дірочку і затягується власними тканинами. Усе це зробиться дитині сьогодні, а завтра вона вже йде додому. Стосовно старших людей, то у нас ще цих дорогих технологій немає, але у порівняно маленькому Перемишлі, вже не кажучи про великі міста (Польща), у кардіологічних відділеннях це роблять.

 Title 
  Львів 2016

Наприклад, вставляння штучного клапана серця замість зношеного власного нехірургічним способом. Через пункцію артерії проводиться спеціальний зонд до серця, до того поганого клапана. Вводиться пристрій, який власний клапан наче розчавлює, а на його місце вставляє штучний клапан, який розкривається і починає працювати як нормальний клапан. Уся процедура триває кілька годин, і після двох-трьох днів перебування в лікарні людина виходить активною і практично здоровою. Це особливо важливим є для людей віком від 70-80 років, у яких ще тверезий розум і вони хотіли би бігати й ходити, а от серце не дає, бо клапан поганий. Або лікування життєво загрозливих аритмій, коли за допомогою спеціального катетера проводиться електрофізіологічне дослідження. Є в серці та точка, де кілька клітин неправильно виробляють імпульси і збивають ритм роботи серця так, що воно може зупинитися. І оцю точку припікають, ліквідуючи таким чином вогнище аритмії.

Або ще так званий метод ресинхронізації серця. Це теж вражаючий технологічний прорив. Наприклад, є така хвороба як блокада лівої ніжки пучка Гіса, яка в деяких людей різко погіршує скоротливість серця. При цій хворобі дві камери серця працюють несинхронно. Отож, вставляється катетер у серце у венозну систему та імплантується пристрій, який заставляє серце битися синхронно, і в людини минають ознаки серцевої недостатності. Ви бачите, я так захопився, що аж не можу зупинитися. Усі ці речі колись важко було навіть уявити, і я впевнений, що у майбутньому нас чекають ще дивовижніші відкриття.

Кілька фактів про засмагу

Чому ми старіємо

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers