rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Чиказьке Свято Героїв

День Пам'яті (Memorial Day) - національний день пам'яті США, який відзначається щороку, останнього понеділка травня. Цей день присвячується пам'яті американських військовослужбовців, що загинули в усіх війнах та збройних конфліктах, в яких США брали участь. В Україні аналогом цього свята є Свято Героїв, встановлене на честь українських вояків - борців за волю України. Українська організація «Помаранчева Хвиля» відродила святкування в Чикаго цього свята і уже понад 10 років поспіль святкує його в діаспорі.

Title Title 

Тематикою цьогорічного свята були: Українські революції, сучасність та минуле. Тому і вибір доповідачів був не випадковим: Володимир Парасюк - народний депутат України, учасник АТО в складі батальйону «Дніпро-1», громадський активіст та учасник Майдану, Павло Подобєд - історик, співробітник Українського інституту національної пам'яті, засновник благодійного фонду «Героїка».

Title Title 

 

Перше знайомство з гостями відбулося в суботу, 3-го червня, в Українському Національному музеї, на зустрічі для представників ЗМІ та активу громади. Коротенький ракурс в історію і становлення українців Чикаго та ознайомлення з експонатами провела куратор музею Марія Климчак. Дитячий концерт вокально-хореографічної студії «Елегія» (кер. Світлана і Віта Поляк) та кілька пісень Діани Собчук стали несподіванкою для наших гостей, які пізніше подякували за виховання молоді на чужині. Привітали гостей: Лариса Герасько - Генеральний консул України в Чикаго, Павло Бандрівський - Vice President Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс), Тарас Василик - колишній голова УГО «Помаранчева Хвиля», Роман Яцківський - чинний голова УГО «Помаранчева Хвиля». Відбулася також приватна розмова нардепа з кіборгом Леонідом Хмельковим та Романом Гаврильчаком, які перебувають у Чикаго на реабілітації після поранення. Як виявилось пізніше, В. Парасюк був серед тих людей, які допомогли Леоніду виїхати на лікування в США.

Title Title 

 

Свято Героїв розпочалося в неділю, 4-го червня, урочистою костюмованою ходою від собору св. Володимира та Ольги до катедри князя Володимира, де і відбулась урочиста частина свята. Панахида за загиблими Героями була відслужена у катедрі святого Миколая. Отець-настоятель храму Іван Лимар після молитви запросив усіх до аудиторії. Надзвичайно емоційна програма, підготована Анною Лукач, не залишила нікого байдужим: літературна композиція прощання молодого воїна (Вадим Захарук) з бабусею (Стефанія Яворська), з донькою (Настя Чорній) та сестрою (Аліна Марутяк), пісні у виконанні добре відомих в діаспорі та безперечно талановитих Романа Сидорука, Назара Карабіновича та Олі Монастирської, виступ вокально-хореографічної студії «Елегія» (кер. Світлана і Віта Поляк). Далі - довгоочікуваний діалог киян з аудиторією. Питання, які ставили Володимирові Парасюку та Павлові Подобєду, стосувались різних тем: закінчення АТО, корупції, зарплати та відповідальності депутатів, реформи судів, збереження могил похованих за кордоном українців та багато інших. Ще довго українці не відпускали гостей з аудиторії, робили світлини на згадку, обмінювалися думками... Бажання представників діаспори бути почутими в Україні були зрозумілими.

Title Title 

 

Пізніше Володимир Парасюк відвідав перший пам'ятник за кордоном Небесній сотні і Героям України, який розташований поряд з Українською Православною церквою святого Андрія Первозванного у Блумінгдейл, штат Іллінойс, та провів коротку розмову з Іваном Яреськом - головою парафіяльної ради Української Православної катедри св. Андрія Первозванного (КП), де, власне, відбувався парафіяльний фестин.

Title Title 

 

УГО «Помаранчева Хвиля» дякує всім, хто долучився до проведення свята та прийшов відзначити з нами цей важливий день. Перша подяка - генеральному спонсору свята Кредитній спілці «Самопоміч» та представникам бізнесу Чикаго. Особлива подяка художнім керівникам вокально-хореографічної студії «Елегія» Світлані та Віці Поляк, звукорежисеру Тарасові Корецькому, куратору Українського музею Марії Климчак, постановнику свята та ведучій - Анні Лукач, Іванові Лимару - отцю-настоятелю катедри князя Володимира та всім членам ради ГО «Помаранчева Хвиля» під керівництвом Романа Яцківського.

 

Title

 

Павло Подобєд: «Зміни в Україні відбудуться тоді, коли українці будуть готові брати на себе відповідальність»

«Музичний передзвін» учнів Надії Вовк та Віри Козак

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers