rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Сенат Іллінойсу вкотре планує прийняти бюджет. Цього разу – до 31 травня

Сенат Іллінойсу впритул підійшов до «великого компромісу». Утім, це вже далеко не перша спроба прийняти «велику угоду». Усі попередні спроби досі завершувались безрезультатно.

«Велика угода» - бюджетний компроміс між законодавцями Сенату Іллінойсу, який складається з 11 законопроектів. Три з них мають вирішальне значення для того, аби Іллінойс на третьому році нарешті отримав бюджет.

Ці три законопроекти забезпечать видимість фінансової безпеки після багатьох років суперечок між демократами, які контролюють законодавчий орган, і губернатором-республіканцем Bruce Rauner, у результаті чого штат два роки живе без бюджету. Законодавці планують до 31 травня нарешті затвердити бюджет. Незалежно від результату, ця спроба прийняти бюджет матиме вирішальний вплив на губернаторські перегони у 2018 році.

Ось що кожному мешканцеві Іллінойсу потрібно знати про фінансову частину «великої угоди».

У проекті бюджету закладено витрати на суму $36,5 млрд. - менше, ніж Rauner пропонував у лютому. Законодавці також планують отримати дохід від збільшення податку на прибуток та ПДВ.

План витрат ґрунтується, здебільшого, на законопроекті, який презентував заступник лідера республіканців Bill Brady з Bloomington. Демократи Сенату поставили його на голосування минулої середи і, відповідно, затвердили голосами 31-21. Республіканці, натомість, не дали жодного голосу.

Незважаючи на те, що Сенат затвердив сім з 11 законопроектів, усі зусилля можуть бути марними, якщо демократи і республіканці не дійдуть згоди у податкових питаннях. Одне з питань, яке досі гальмувало затвердження бюджету протягом двох років, це бажання Rauner заморозити податок на нерухомість.

Демократи кажуть, що це би паралізувало діяльність місцевих органів влади, зокрема, державних шкіл. Brady відповідає, що заради справедливості податок на прибуток також не повинен бути незмінним. На його думку, термін окупності затвердженого плану, відповідно до якого мають намір позичити $7 млрд., щоб погасити протерміновані рахунки, повинен бути обмеженим у часі. Демократи хочуть встановити цю межу на рівні семи років. Вони також не хочуть змінювати термін максимального заморожування податку на майно - два роки. Республіканці, натомість, наполягають на чотирьох роках.

«Ми завжди казали, якщо ви попросите платників податків сплачувати додаткові податки, ми повинні отримати їхній еквівалент у податкових пільгах», - зауважив Brady.

Через очікуваний дефіцит, який 30 червня, наприкінці фінансового року, наблизиться до $6 млрд., і безліч протермінованих рахунків на суму $14,4 млрд., мало хто вірить, що штат зможе впоратися без нових надходжень. Законодавці закликають збільшити ставку податку на прибуток - із 3,75% до 4,95% протягом семи років. Тим часом демократи Сенату кажуть, що штат отримуватиме на $5 млрд. більше щороку, якщо ставку корпоративного податку буде збільшено.

Збільшення ПДВ дозволить отримати $150 млн. податкових надходжень. Вперше податок із продажу - 6,25% - планують застосовувати у сфері ремонту і технічного обслуговування; ландшафтного дизайну; послуг пральні та хімчистки; зберігання; кабельних, супутникових та потокових послуг; боротьби зі шкідниками; приватних детективів, сигналізації та охоронних послуг; особистої гігієни.

Brady пропонує скоротити витрати у багатьох сферах. Демократи кажуть, що вони прийняли 22 пропозиції, аби скоротити майже $3 800 млн. при фінансуванні.

Скорочення фінансування, зокрема, стосуватиметься пенсійних виплат для нових співробітників. Це дозволить зекономити $1 250 000 000. Автором цього законопроекту є сенатор-демократ Andy Manar з Bunker Hill. Він вважає, що ці скорочення будуть негайно запроваджені, оскільки вони передбачають зовсім інші зміни, ніж варіант, який дає працівникам можливість вибирати пільги і пенсійний вік. За його словами, штат не має відповідних коштів, аби оплатити всі ці пільги.

Законодавці також хочуть зекономити $435 млн. у сфері медичного страхування. Цей законопроект можуть затвердити, якщо Rauner вдасться домовитися на колективних переговорах із профспілкою держслужбовців, American Federation of State, County and Municipal Employees, запевнив Manar.

Витрати на Medicaid будуть скорочені до $405 млн.

Скорочення витрат на 5% майже з кожного рядочку бюджету дозволить зекономити $328 млн.

«Ми стурбовані цим, звичайно, тому що навесні цього року під час слухань з питань асигнувань усі директори закладів штату казали, що для них буде дуже важко, якщо  фінансування скоротять на 5%», - розповів Manar.

Перший офіційний візит президента Трампа в Ізраїль

Таймс-сквер: ДТП, що виглядала як теракт

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers