rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Сміливо до мрії!

Весна - дивовижна пора року, її прихід завжди наповнює нас передчуттям змін, очікуванням свіжих позитивних емоцій і здатністю налаштовуватись на пошуки споглядання прекрасного як у природі, так і у нашому повсякденному житті. Весна - це також пора підведення підсумків і час для укладання довготривалих перспектив.

А для української громади Чикаго - це період творчих звітів великої кількості мистецьких і танцювальних колективів.

Без сумніву, танцювальний ансамбль «Громовиця» заслуговує на особливу повагу нашої громади. Цей мистецький колектив має вже свою історію і належить до найстаріших творчих колективів в українській діаспорі. Участь у багатьох фестивалях, концертах, гастрольні турне, важливі громадські заходи, в яких бере участь «Громовиця», - все це дає їй право називатися своєрідним мистецьким послом українського Чикаго у світі.

Title Title 

 

Уже втретє відбувся грандіозний концерт танцювального ансамблю «Громовиця» на одній з найпрестижніших сцен Чикаго - Harris Theater.

Downtown Чикаго, величний зал, професійно оформлена сцена - все це спонукало танцюристів до особливої відповідальності. Підготовка до концерту тривала не один місяць, вимагала тривалих і виснажливих репетицій від самих учасників, а від керівників - творчого натхнення, адже постановка танцю - це велике мистецтво, яке можна порівняти зі створенням художнього або музичного твору.

Title Title 

 

І ось цей довгожданий день настав!

20 травня, перед сьомою годиною вечора, до Harris Theater почала сходитися ошатно одягнена публіка у передчутті справжнього свята. Гостей перед входом зустрічала промовиста афіша з написом «Сміливо до мрії», саме таку назву мав цьогорічний концерт «Громовиці». До театру поспішали схвильовані батьки танцюристів, численні друзі, шанувальники «Громовиці», які не пропускають жодного концертного виступу цього колективу і, звичайно, американці - глядачі, які зацікавленні побачити і відкрити для себе щось зовсім нове й оригінальне.

Особливо люблю цей момент, коли світло софітів вимкнено, а зал перебуває в суцільній темряві, і раптом на екрані під величним написом «Громовиця» з'являються в багряному світлі тіні козаків з гостроверхими списами.

Title Title 

 

Якась невимовна гордість переповнює груди, відчуття причетності до великого, непоборного українського роду, який, незважаючи на всі труднощі, Голодомор і війни, вистояв, продовжує боротися і стрімко рухається вперед.

А далі - усе линуло, наче на єдиному диханні. Впевнені, пластичні рухи дівчат, завзяті молодечі гуцульські танки, запальні польки і лірично-романтичні дуети. Словом, на сцені відбувалося надзвичайно чудове і барвисте мистецьке дійство!

Title Title 

 

Загадковий світ карпатського танцю був майстерно відтворений у хореографічній композиції «Гуцул», цей танець уявно переніс нас в оповиті туманами гори Карпати.

А ось нова чудова танцювальна композиція на карпатську тему - «Аркан». Оригінально стилізовані гуцульські костюми, новітня хореографія, вдало поєднана зі споконвічними традиціями виконання цього танцю - все це викликало особливу прихильність публіки. Слід зауважити, що в обох гуцульських композиціях постановками танцю є керівник «Громовиці» Роксана Дикий-Пилипчак та її достойний асистент - Дануся Пилипчак-Василишин.

Жартівлива композиція «невдалих залицяльників до чарівної волинянки» була надзвичайно майстерно виконана танцюристами «Громовиці». «Волинський» танок завжди користується незмінним успіхом в усіх глядачів, як і дуже колоритний і веселий - «Буковинський».

Особливе місце в цьогорічному весняному концерті «Громовиці» має танцювальний триптих на пісні славетного Володимира Івасюка. Цей несподівано оригінальний задум був гідно втілений на сцені. Серцевина хореографічної композиції належала блискучому романтичному дуетові (Дануся Пилипчак-Василишин та Марко Василишин). Стримані, елегантні костюми танцюристів, тонко передана мовою жестів мелодика Івасюкових пісень, бездоганна хореографія - все це створило незабутнє враження. Цей танець хочеться дивитися кілька разів, щоб вповні насолодитись його красою.

А одним з улюблених танців шанувальників Громовиці є «Дріанда». Вже перші акорди музичного супроводу цієї композиції викликають бурхливі оплески публіки. Запальна музика, жартівливий текст пісень, вдала побудова танцю змушує всіх присутніх в залі глядачів енергійно підтанцьовувати на своїх місцях.

Цьогорічний весняний концерт також познайомив глядачів із великими танцювальними здобутками молодшої генерації танцюристів - це так звані «Громовиця-2» та старша група української школи танцю «Блискавиця».

Весела і життєрадісна «Раківчанка» у виконанні «Громовиці-2» викликала захоплення і бурхливі оплески вдячної публіки, а полтавський «Козачок» заполонив глядачів позитивною енергетикою, злагодженими танцювальними рухами і щирими посмішками на устах у танцюристів.

Школа балету під керівництвом арт-директорів Марти Городиловської-Козицькоі, Роксани Дикий-Пилипчак та Марка Міскевича виконала два чудові карпатські танці та танець черкаських козаків. Юні танцюристи вразили публіку своєю добре вишколеною хореографією, артистичністю та емоційністю. Зал довго аплодував юним завзятим козакам.

Традиційно кожен великий концерт «Громовиці» завершується улюбленим танцем українців - «Гопаком». Він справді відтворює всю велич українського танцю, тут зібрано і сконцентровано усю енергетику українців - спокій і волю, романтику і неперевершену лірику, рішучість і волю до перемоги.

Зал стоячи аплодував танцюристам «Громовиці».

Складно висловити словами ті глибокі почуття вдячності, які переповнюють усіх нас.

Величезне «дякую» парафії св. Володимира і Ольги за те, що плекають і підтримують цей самобутній танцювальний колектив. Слова глибокої подяки адресуємо артистичному директорові «Громовиці» Роксані Дикий-Пилипчак, асистентові директора «Громовиці» Данусі Пилипчак-Василишин, пані Марті Городиловській-Козицькій, Маркові Міскевичу, Тані Караван-Куропась, Марті Баран, Анні-Марії Баган.

За технічну та організаційну частину концерту особлива подяка панам Іванові Пилипчаку та Романові Пилипчаку.

Також щира подяка талановитим «Троїстим музикам», які стали справжньою музичною окрасою концерту. Це - Михайло Стриєшин, Андрій Іванців та віртуоз-сопілкар і кларнетист Роман Панько.

На завершення побажаємо всім танцюристам «Громовиці» щасливої подорожі в Іспанію, успішних концертів у Мадриді і Барселоні.

Нехай щастить!

Слава Україні!

Фото Максима Прокопіва.

«Мамо, ти одна, найдорожча у світі…»

У щасливу путь незвіданими шляхами...

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers