rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ 10 реальних місць, більше схожих на нічні кошмари

Ці місця абсолютно реальні, і більшість з них з'явилися на нашій планеті без втручання людини. Пропонуємо вашій увазі підбірку сюрреалістичних пейзажів, моторошних природних явищ і бездонних озер, що таять у своїх глибинах щось по-справжньому страшне.

1. Лагуна Трук

Лагуна Трук розташована біля берегів Мікронезії, де в глибині найчистіших тропічних вод ховається одне з найбільших кладовищ кораблів у світі. У розпал Другої світової війни в лагуні розташовувалася штаб-квартира Японії - один з найважливіших опорних пунктів аж до лютого 1944-го року, коли американські війська перейшли в наступ. Тоді тут було потоплено більше, ніж 60 кораблів і 275 літаків.

 

Title
 

 

Лагуна оточена грядою коралових рифів, що захищають її від бур у відкритому океані, так що більшість кораблів збереглися на диво добре. На палубах і в трюмах можна побачити бомби, коробки зі спорядженням і людські скелети. Відвідати кладовище кораблів може будь-який дайвер, що ризикнув кинути виклик місцевим акулам.

2. Двері в пекло

Дерваза - це невеличке село на 350 осіб на півночі Туркменістану, розташоване в центрі пустелі. Дерваза не користується великою популярністю в туристів, і чарівності їй не додають так звані «Двері в пекло» - отвір у землі приблизно 60 м у діаметрі, на дні якого протягом ось уже 40 років горить вогонь.

Title

 

У 1971-му році група радянських геологів у пошуках нафти натрапила на підземну каверну; земля осіла, й утворилася велика діра, наповнена газом, куди провалилася бурова вишка і все обладнання. Геологи прийняли рішення підпалити газ, щоб газ якнайшвидше вийшов назовні. Передбачалося, що пожежа згасне через кілька днів. Газ, звичайно, загорівся, але так досі і не погас.

3. Афарська улоговина

Уявіть собі місце, де земля під ногами перебуває в постійному русі, прірви з'являються з нізвідки, а твердий ґрунт може зникнути з-під ніг у будь-який момент. Уявили? Ласкаво просимо до Афарської улоговини в східній частині Африки - одного з двох місць на планеті, де серединно-океанічний хребет виходить на сушу. Як випливає з назви, океанічні хребти, зазвичай, розташовані в океані, - це місце, де зустрічаються дві тектонічні плити, що призводить до надзвичайно сильної геологічної активності.

 

Title
 

 

У 2005-му році в Афарській улоговині було 165 землетрусів магнітудою приблизно 3,9 бала, а «легші» землетруси спостерігаються тут безперервно, і є думка, що все це закінчиться відокремленням Сомалійського півострова від континенту.

4. Кар'єр «Закритий Ходж»

Прямо в серці Великобританії розташований один з найстрашніших об'єктів, створених колись природою. «Закритий Ходж» - це старий сланцевий кар'єр з мережею печер, до яких можна дістатися лише через підводні ходи.

 

Title

 

У 2011-му році фотограф Пітер Бардслі помітив щось вражаюче: коли вода спокійна, надводна частина печер та їх відображення стають схожими на людський череп. Незважаючи на страшну славу і вічний холод (в середньому, 6°С), оповита туманом печера щороку приваблює безліч дайверів.

5. Намаскар

Намаскар - регіон в Ісландії, розташований біля основи вулкана Наумаф'ятль - одного з багатьох вулканів в цій місцевості. Насправді весь цей регіон є гарячою точкою геотермальної активності і створює один з найбільш похмурих і тривожних пейзажів на планеті.

 

Title
 

 

Земля тут поцяткована сульфаратами - басейнами киплячого бруду глибиною від одного до десяти метрів. Між сульфаратами постійно вириваються з-під землі фонтани сірки, пари та вулканічних газів, завдяки чому над регіоном постійно висить серпанок.

Кипляча земля в поєднанні з повною відсутністю рослинності робить Намаскар схожим на якийсь неземний пейзаж, а регіон своїм виглядом явно виправдовує прізвисько «Ворота в Вальхаллу».

6. Цінжі-дю-Бемараха

Національний парк на Мадагаскарі - одне з найбільш дивних місць, які тільки можна уявити. Він весь складається з голчастих кам'яних шпилів до 120-ти метрів заввишки - гострі кам'яні стовпи утворилися під впливом вапнякової ерозії. Тут можна спостерігати сотні видів тварин і рослин, які не зустрічаються більше ніде на Землі.

 

Title

 

Це місце виглядає досить моторошним, крім того, воно майже не досліджено - мало хто насмілювався заглибитися в кам'яний ліс. Один з журналістів «National Geographic» так описує свою подорож по парку: «Ми протискалися крізь вузькі проходи, залишаючи на гострому камінні клаптики одягу. Ступати теж доводилося по гострому камінні, яке пробивало міцну підошву наскрізь. Чим далі ми йшли, тим гострішими ставали скелі».

7. Синє озеро

Синє озеро в Росії - це карстове озеро без видимих струмків, що впадають у нього або беруть з нього початок. Зазвичай, карстові озера живляться від мережі підземних печер і джерел, куди йде і надлишок води. Високий рівень сірководню надає озеру яскравого блакитного кольору, але тільки до тієї глибини, доки може дійти світло. Озеро практично бездонне, за попередніми оцінками його глибина - 250 м, підводний потік, що живить водойму, досі не виявлено.

 Системи підводних печер є ще не до кінця дослідженими, тому важко сказати, яким є дно озера насправді. Дослідники вважають, що під так званим дном ховаються інші печери.

8. Льодовик Періто-Морено

Патагонський льодовик на півдні Аргентини і Чилі - третє за величиною джерело прісної води на планеті площею майже 17000 кмІ, він живить ще 48 льодовиків, менших за розміром. Одним з них є льодовик Періто-Морено - похмура пустеля зі снігу та льоду, що повільно рухається через озеро Аргентино.

 

Title
 

 

Площа Періто-Морено - 250 кмІ. Він ізольований від навколишнього світу масою високих крижаних піків і глибоких ярів. Як і всі інші льодовики, Періто-Морено існує, здебільшого, під водою, на глибині близько 170-ти метрів, а його «язик» виступає над поверхнею океану крижаною стіною висотою 74 м.

9. Печери Гомантонг

Ця система печер розташована в Малайзії і є затишною домівкою для кажанів і дрібних птахів - саланганів. Вважається, що в печерах Гомантонг мешкають понад два мільйони кажанів. Враховуючи, в якому обмеженому просторі вони живуть, не важко зробити висновок, що дно печери вкрите товстим шаром гуано близько метра завтовшки.

 

Title
 

 

Правда, щоб дістатися до гуано, вам доведеться спочатку подолати перешкоду - товстий шар тарганів, які живуть у цих печерах і харчуються відходами життєдіяльності кажанів. Вони аж кишать на підлозі і на стінах. Серед комах іноді зустрічаються пацюки, білі печерні краби і тисячі гігантських павукоподібних довгоніжок.

10. Національний парк Мадіді

 

 

Title
 

 

Це - один з найнебезпечніших регіонів світу, який простягається на великій частині території між Андами і рікою Туйчієв. Особливість парку в тому, що в ньому небезпечним є буквально все - навіть від дотиків рослин і зіткнення з дрібними комахами на шкірі з'являється висип. У 1999-му році фотограф Жоель Сарторі провів у парку місяць і став свідком жахливих явищ, звичайних для цього місця. Наприклад, личинки мух і ґедзів живуть під шкірою людей і тварин, а залишають тіло вже повноцінними дорослими особинами. Паразитують у людині не тільки личинки - черв'яки з легкістю можуть проникнути в шлунок і почати пожирати його зсередини. А варто вам заґавитися, як дикі тварини розірвуть вас на шматки.

Джерело: http://vsviti.com.ua

 

10 чудес світу, які можуть зникнути впродовж найближчих 20 років

Природа Карпат: 20 найкрасивіших місць українських Карпат, які варто відвідати цього року

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers