rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Литовська залізниця відмовилася від пасажирських перевезень у Москву

 Литовська залізниця відмовилася від пасажирських перевезень у Москву

 

Державна компанія «Литовські залізниці» (Lietuvos gelezinkeliai) відмовилася від пасажирських перевезень у Москву.

Як повідомляє Delfi, таке рішення було ухвалене «з міркувань економії».

Компанія стверджує, що завдяки цьому вона зможе економити щорічно 2 млн. євро, а пасажири і надалі зможуть їздити в Росію російськими потягами.

Вагони Lietuvos gelezinkeliai з понеділка перестануть причіпляти до російського поїзда, що курсує за маршрутом Калінінград-Вільнюс-Москва.

«У трьох додаткових вагонах, у середньому, їздило приблизно 20 пасажирів. Маршрут збережеться і надалі, однак у Вільнюсі ми перестанемо причіпляти свої вагони. Завдяки цьому скоротяться наші витрати», - розповів заступник гендиректора Lietuvos gelezinkeliai Лінас Баужис.

Минулого року компанія Lietuvos gelezinkeliai перевезла в Москву і в зворотному напрямку майже на 27% менше пасажирів, ніж у 2015 році.

Нагадаємо, влада Литви вирішила збудувати стіну на кордоні з Росією довжиною близько 45 км.

 

Польська прокуратура знову викликає Туска на допит

Національна прокуратура Польщі 5 липня викликає чинного президента Європейської Ради, віце-прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска на допит у рамках Смоленського слідства.

Йдеться про незалучення польських фахівців до судових експертиз жертв катастрофи, що проводилися в Росії, інформує Gazetaprawna.pl.

«Прокурори першої групи Національної прокуратури (займається розслідуванням Смоленської катастрофи - ред.) викликали Дональда Туска як свідка у справі щодо неналежного виконання обов'язків державними чиновниками, що полягає у непроведенні судмедекспертиз жертв катастрофи», - повідомила речник Національної прокуратури Ева Бялік.

Нагадаємо, Туска нещодавно вже викликали на допит до польської прокуратури. Зокрема, 19 квітня він понад дев'ять годин давав свідчення у варшавській окружній прокуратурі у справі про перевищення повноважень керівництвом Служби військової контррозвідки РП внаслідок встановлення співпраці зі службою іншої держави без необхідної згоди голови Ради міністрів та оцінки міністра національної оборони.

Посада Туска передбачає надання імунітету від різних судових справ. За його словами, він скористається цим правом, якщо вважатиме, що проти нього «навмисне використовуються справи, щоб ускладнити або унеможливити виконання завдань голови Європейської ради».

Лідер правлячої у Польщі партії «Право і Справедливість» (PiS) Ярослав Качинський вважає Туска відповідальним, щонайменше, у моральному плані за Смоленську катастрофу, в якій загинуло 96 осіб, включно з президентом Лєхом Качинським.

 

Росія запровадила контроль авіапасажирів з Білорусі

З 15 травня в Росії вступив в силу прикордонний контроль щодо громадян третіх країн, які прибувають з Білорусі або відлітають у республіку.

Рейси між країнами були переведені в міжнародні сектори аеропортів, повідомляє російське державне пропагандистське агентство «РИА Новости».

Режим прикордонного контролю стосовно громадян третіх країн, які користуються авіарейсами між Росією та Білоруссю, вступив у дію з понеділка. Нові правила стосуватимуться російських і білоруських пасажирів, але тільки у тому випадку, якщо вони будуть зберігати посадочні талони.

У Мінську заявили, що прикордонний контроль на внутрішніх авіарейсах між Білоруссю та Росією здійснюватися не буде.

Як відомо, 1 лютого голова ФСБ Росії Олександр Бортніков розпорядився встановити прикордонну зону на кордоні Росії з Білоруссю. Російська влада тоді заявила, що ці заходи не вплинуть на пересування громадян двох країн, які утворюють Союзну державу.

Це сталося після того, коли 9 січня в Білорусі був запроваджений безвізовий в'їзд на термін до п'яти днів для громадян 80 держав, включаючи країни Євросоюзу та США.

 

У Греції журналісти і моряки розпочали страйк проти «економії»

Грецькі моряки і журналісти розпочали страйки проти нових заходів економії в країні. Про це повідомляє Fox News.

«48-годинний страйк моряків, який розпочався у вівторок, залишить пороми, які обслуговують острови країни, прив'язаними в порту протягом двох днів. Журналісти проводять 24-годинний страйк», - йдеться у повідомленні.

Очікується, що до загального страйку у середу, 17 травня, долучаться й представники інших сфер послуг, що працюють у школах, лікарнях та сфері громадського транспорту. Крім цього, про участь у протестах повідомили авіадиспетчери, оголосивши про чотиригодинне припинення своєї роботи.

Працівники протестують проти нової угоди з міжнародними кредиторами Греції, яка накладає велику кількість нових підвищених податків і скорочення витрат в 2018 році.

 

Британія заблокувала створення командного центру ЄС

Під час зустрічі міністрів закордонних справ держав-членів Європейського Союзу в Брюсселі, Британія заблокувала створення командного центру ЄС, який повинен керувати військовими навчаннями країн Союзу.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Глава МЗС Британії Борис Джонсон зазначив, що Лондон не буде заважати угоді у сфері безпеки ЄС поза НАТО, однак «хоче уточнити, чи все правильно зрозумів».

Раніше рішення про створення центру було ухвалено саме завдяки відмові Британії від опору цим планам. Тоді міністри підкреслили, що не йдеться про створення європейської армії.

Як зазначають журналісти, Лондон уже давно критично ставиться до таких рішень, оскільки боїться, що зміцнення військового співробітництва між країнами ЄС послабить їхню участь у НАТО.

 

Новим єврокомісаром від Болгарії стане доповідач щодо українського безвізу

Марія Габріель, депутат Європарламенту, найвірогідніше буде призначена новим єврокомісаром від Болгарії. Політик відповідатиме за питання цифрового суспільства.

Відповідні консультації, за поданням болгарського уряду, провів у вівторок президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні Жан-Клод Юнкер провів співбесіду з Марією Габріель як кандидатом, запропонованим болгарським урядом, щоб замінити єврокомісара Крісталіну Георгієву», - повідомили у керівній інституції ЄС.

Призначення Габріель єврокомісаром від Болгарії має ще затвердити впродовж найближчих тижнів Європарламент.

Як повідомлялося, Марія Габріель була доповідачем у ЄП з питання безвізового режиму для України.

 

Єврокомісія хоче якнайшвидше виділити Молдові 100 млн. євро

Європейська комісія закликала депутатів Європарламенту не затягувати з вирішенням питання щодо надання Республіці Молдова фінансової допомоги в розмірі 100 мільйонів євро.

Про це передає Укрінформ.

«Ми сподіваємося, що законодавці прийдуть до згоди, і нам вдасться уникнути затягування питання щодо надання (Молдові - ред.) макрофінансової допомоги», - повідомила офіційний представник Єврокомісії Анніка Брайдхард.

Депутат Європарламенту, голова парламентського комітету з асоціації «РМ-ЄС» Анді Христя також висловив стурбованість прагненням частини депутатів від Європейської Народної партії заблокувати це питання.

Раніше представники опозиційних партій Молдови в особі лідера партії «Дія і солідарність» Майї Санду і голови Громадянської платформи «Гідність і правда» Андрія Настазе звернулися до своїх колег з Європейської Народної партії і Альянсу лібералів і демократів заблокувати надання Молдові фінансової допомоги. Заклик був зумовлений незгодою із зміною виборчої системи в країні.

Голова парламенту Андріан Канду назвав цей жест опозиційних політиків безвідповідальним, заявивши, що «Євросоюз надає допомогу не політичним партіям, а громадянам Республіки Молдова».

Раніше Єврокомісія заявила про готовність розпочати переговори з Молдовою про надання країні фінансової допомоги в розмірі 100 мільйонів євро, 40% з яких - у вигляді гранту, а решта 60% - у формі кредитування.

 

У Британії вкрали рукопис приквела «Гаррі Поттера»

У Бірмінгемі (Великобританія) під час пограбування приватного будинку злочинці викрали рукописний приквел «Гаррі Поттера», написаний Джоан Ролінґ на листівці.

Про це повідомляють у твіттері британської поліції.

За інформацією агентства Рейтер, приквел розповідав про події, які сталися за три роки до народження Гаррі Поттера. Він не має назви, але відомо, що його героями є молоді Сіріус Блек і Джеймс Поттер.

Агентство зазначає, що 2008 року рукопис продали на благодійному аукціоні English Pen за 25 тис. фунтів стерлінгів. Доходи від продажу були пожертвувані організації Dyslexia Action і центру PEN, що захищає свободу слова.

«Єдині люди, які можуть купити цей унікальний уривок, - справжні шанувальники «Гаррі Поттера». Ми просимо всіх, хто побачить його в продажу або кому запропонують його купити, звернутися в поліцію», - заявив констебль поліції графства Вест-Мідлендс Пол Яунсі.

Джоан Ролінґ також звернулася до фанатів саги про Гаррі Поттера з проханням не купувати рукопис.

 

Сина екс-президента Киргизстану заочно засудили до третього довічного терміну

Першотравневий районний суд Бішкека заочно засудив Максима Бакієва, сина колишнього президента Киргизстану Курманбека Бакієва, до довічного ув'язнення за звинуваченням у корупції та відмиванні грошей.

Про це повідомляє портал Tazabek.

Цей вирок став третім довічним терміном для Максима Бакієва.

До цього, в жовтні 2014 року, той самий суд засудив Бакієва до довічного ув'язнення у справі про виведення коштів з АзіяУніверсалБанку (АУБ). За версією слідства, Бакієв, його фінансовий радник Євген Гуревич і голова правління АУБ Михайло Надель у 2010 році вивели з банку два мільярди сомів (близько $50 млн. за курсом на 2010 рік).

У квітні 2014 року той самий Першотравневий районний суд виніс довічний вирок синові колишнього президента Киргизстану у справі про замах на бізнесмена Шона Дейлі. Довічний термін також отримав брат колишнього президента Киргизстану, а його самого засудили до 25 років в'язниці. Максим Бакієв проживає в Лондоні, де, за інформацією ЗМІ, він отримав статус біженця. В результаті революції 2010 року в Киргизстані змінилася влада, після чого колишній президент Курманбек Бакієв разом з родиною втік із країни.

 

Посол Британії в Австрії зазнав нападу дикого кабана

Посол Великобританії в Австрії Лі Тернер зазнав нападу дикого кабана під час візиту в заповідник Лайнцер Тіргартен, розташований на південному заході Відня.

Про це повідомляє Die Presse.

Інцидент стався після того, коли 7 травня він вшанував пам'ять жертв концтабору Маутхаузен, а потім гуляв у парку на околиці міста. Тернер помітив групу з кількох диких кабанів. Одна з диких тварин буцнула його головою.

«У мене не було жодного досвіду, як оборонятися від нападу диких кабанів, і тому я просто побіг, - написав Тернер у блогу на порталі Fisch + Fleisch. - Мені здалося, що мені буде легше піднятися догори по купі колод, ніж дикому кабанові. Я спробував піднятися, але послизнувся на мокрій корі дерева, отримавши кілька подряпин і ударів».

За словами дипломата, коли йому вдалося стати на ноги, «кабан побіг назад до свого стада, яке одразу ж зникло в лісі».

Костюм Макрона для інавгурації коштував €450, а перша леді взяла одяг напрокат

Мацеревич: Створення військ тероборони Польщі – реакція на агресію РФ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers