rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Євгеній Семенов: «Українська громада в ОАЕ об’єднується, не чекаючи жодних офіційних статусів чи закликів, і це – головне!»
Title  
Євгеній Семенов 
  Title
 Український Святвечір в Абу-Дабі (06.01.2017)


  Title
 Учасники українського майстер-класу з малярства на
склі  від Анастасії Бундур з нагоди Дня матері в ОАЕ
(17.03.2017)


  Title
 Український великодній пікнік в Абу-Дабі (16.04.2017)


  Title
  Учасники майстер-класу з писанкарства від Анастасії
Бундур під час Першого місяця української культури
в ОАЕ (30.09.2016)


  Title
 Відкриття великої виставки українських митців Андрія
Аксютова, Олександра Азаркіна, Марини Азаркіної,
Анастасії Бундур, Олени Придувалової, Марини
Шкарупи, Олександра Верещака та Леоніда
Заборовського під час Першого місяця української
культури в ОАЕ, де було презентовано 73 експонати
(01.10.2016)


  Title
  Вручення української вишиванки Ахмеду аль Яфі,
засновникові мистецької галереї Abu Dhabi Art Hub,
що була партнером Першого місяця української культури
в ОАЕ (01.10.2016)


  Title
  Учасники флешмобу до Всесвітнього дня вишиванки
«Емірати у вишиванці» (травень, 2016 р.)


  Title
  Приліт Петра Порошенка з офіційним візитом до ОАЕ.
Фото прес-служби президента України. Аеропорт
Абу-Дабі (23.02.2015)


  Title
 Фешн-показ українських дизайнерів від компанії
«CHIC’Nationale» та Ірини Кононової. Перший місяць
української культури в ОАЕ (10.09.2016)


  Title
 Українське богослужіння в Абу-Дабі. St. Joseph’s
Cathedral (Abu Dhabi)


Українська діаспора в арабському світі – явище новітнє. Якщо брати літературу про українські поселення у світі, то в них майже нічого не сказано про українців в арабських державах. Винятком є лише Єгипет, де коротко існувала українська громада і навіть видавала часопис «На руїнах».

За останніх 30 років численність країн з українською діаспорою значно збільшилась. Особливо це стосується арабських країн. Велика українська громада існує в Об’єднаних арабських еміратах (ОАЕ). У цій країні проживає понад 11000 наших співвітчизників. Здебільшого, це молоді люди віком 20-40 років, які приїхали до країни тимчасово з метою працевлаштування. Оскільки отримати громадянство цієї країни надзвичайно складно, тому тут нема офіційно зареєстрованої громади, але це не применшує діяльності українців в ОАЕ. Вони згуртовані і плекають українські традиції, часто зустрічаються і разом проводять вільний час.
Про історію поселення, громадську діяльність та про багато іншого у розповіді координатора Української громади в ОАЕ Євгенія Семенова з кореспондентом тижневика «Час і Події» Юрієм Атаманюком.
– Пане Євгенію, з яких причин і коли українці почали поселятися в ОАЕ?
– Деякі українці проживають в ОАЕ вже по 20-30 років. Мотивація для переїздів у кожного була своя: від бізнес-інтересів і до особистих причин. Активна ж хвиля міграції українців до цієї східної країни розпочалась приблизно 3 роки тому.
– Чи відомо, скільки зараз проживає українців в ОАЕ?
– За офіційною інформацією МЗС ОАЕ, станом на 1 січня 2017 року тимчасовий дозвіл на проживання в Еміратах мали 11 145 громадян України, також, загалом, 112 135 українців відвідали цю країну у 2016 році.
– Де найбільше зосереджене розселення українців?
– Найбільше українців проживають у краще відомому для нас місті Дубай. Водночас, останнім часом значна кількість наших співвітчизників почали переїжджати до столиці ОАЕ та центру найбільшого емірату – м. Абу-Дабі.
– Чи українці об’єднані в якусь організацію?
– Поки що на території ОАЕ немає офіційно зареєстрованих українських громадських організацій. Це пов’язано зі сучасним суворим законодавством Еміратів, що регулює цю сферу місцевого суспільства. Водночас, українська громада об’єднується, не чекаючи жодних офіційних статусів чи закликів, і це – головне!
– Яким видом професійної діяльності займаються українці ОАЕ?
– Види діяльності українців ОАЕ є абсолютно різними і залежать від досвіду, навичок та бажань кожного з наших співвітчизників. Хтось працює на доволі низьких позиціях, дехто – у топ-менеджментах великих компаній. Найбільше українців залучено у сфері туризму та обслуговування.
– Як справи з українським інформаційним простором? Чи маєте періодичні видання або сайт?
– У час Інтернету та соцмереж український інформаційний простір постійно має у кишені кожен із нас, тож поки що для задоволення таких потреб громади вистачає того ж Фейсбука. Якщо буде потрібно щось більше, будемо працювати над втіленням його у життя.
– Чи відчуваєте на чужині теплу руку Вітчизни?
– До послуг громади завжди діють два офіційні острівки України в Еміратах: Посольство України в ОАЕ (в Абу-Дабі) та Консульство України в Дубаї. При потребі їх працівники допомагають кожному з нас. Загалом, у доволі кризовий теперішній час для України бачимо допомогу Батьківщині саме своєю першочерговою місією та громадянським обов’язком і намагаємось дотримуватись цього курсу.
– Як задовольняєте свої релігійні потреби? Чи є перспектива збудувати і відкрити в ОАЕ українські церкви?
– Відкриття храму, як і будь-яке будівництво в Еміратах, є, насамперед, дуже високовартісним проектом, тож такі плани з’являться, якщо віднайдемо відповідне фінансування. Протягом двох років в ОАЕ з релігійною місією перебував священик УГКЦ, а зараз з поважних причин його, на жаль, немає на території країни. Водночас, віримо, що скоро українська громада Еміратів знову отримає духовного наставника.
– Чи співпрацюєте з іншими українськими громадами, наприклад, сусідніх країн?
– Так, звісно. За потреби ділимось з колегами набутим досвідом чи корисними порадами або ж контактами.
– Чи співпрацює з українською громадою ОАЕ українське посольство?
– Так, працівники Посольства відвідують більшість заходів та зустрічей громади, представники громади – події, що проводяться Посольством. Також ми співпрацюємо в площині організації різних заходів, зокрема, концертів, виставок, майстер-класів, зустрічей з видатними людьми. Наприклад, 16 квітня під патронатом та за офіційної підтримки Посольства України в ОАЕ відбувся традиційний Український великодній пікнік в Абу-Дабі.
– Чи не розкололи українську громаду ОАЕ події в Україні?
– Не розкололи, бо до початку цих подій організованої української громади в ОАЕ не існувало. Навіть для людей з початково різними поглядами за три роки час уже все розставив на свої місця.
– Як еміратці ставляться до інших народів, котрі мешкають у їхній країні, зокрема, європейців? Чи можуть українці відкрито задовольняти свої культурні потреби?
– Іноземці (експати, як їх називають тут) вже давно стали звичним явищем для ОАЕ і складають приблизно 90% населення країни. Зважаючи на таке різнобарв’я культур та ментальностей на території країни, державною в Еміратах є політика толерантності та порозуміння, а ініціація будь-яких конфліктів на релігійному чи національному підґрунті суворо карається законом. І, взагалі, еміратці є аполітичними. Тож, і українці, і представники інших національностей можуть вільно задовольняти будь-які свої культурні потреби, проводячи відповідні зустрічі, майстер-класи, виставки, концерти тощо, які обмежуються лише власним бажанням, польотом фантазії та можливостей.
– Як еміратці ставляться до подій в Україні?
– Еміратці, звісно, бажають Україні припинення війни, а також – повної та остаточної перемоги над пострадянською корупційною системою, що додатково сприятиме поглибленню стосунків між нашими народами.
– Чи ОАЕ є демократичною країною?
– Як зазначають самі еміратці, ОАЕ – демократична країна, демократія якої лише дещо відрізняється від загальноприйнятої в нас і заснована на Корані та традиційних історичних цінностях. За своїм державним устроєм Емірати – це унікальне поєднання монархії і республіканського устрою. Країна є федерацією, яка складається зі 7 еміратів, кожен з яких має свого еміра – абсолютного монарха. Правитель найбільшого та найбагатшого емірату Абу-Дабі є також президентом ОАЕ. Уряд очолює емір Дубаю. Управління країною здійснює Вища рада федерації, що складається з глав всіх семи еміратів і визначає загальну політику держави, а Кабінет міністрів відповідає перед Вищою радою за проведення цієї політики. Законодавча влада представлена парламентом, Федеральною Національною Радою, до складу якої входять представники від кожного емірату і вибори депутатів до якої відбуваються кожних п’ять років. До її повноважень належить консультативна функція. Судова влада представлена Верховним федеральним судом.
– Чи уживаються мусульмани і християни в ОАЕ?
– Звісно. На державному рівні в ОАЕ регулюється забезпечення релігійних потреб абсолютно всіх мешканців країни, а між представниками різних конфесій панують цілковита злагода та порозуміння. Яскравим їх підтвердженням можуть бути відвідини міністром культури ОАЕ Великодньої літургії в одній із церков Абу-Дабі цього року (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1514902048562029&set=a.381424371909808.103777.100001267447745&type=3 ).
–Чи є випадки змішаних шлюбів між українцями та еміратцями?
– Так, такі союзи існують.
– Що вас найбільше вразило в цій країні?
– Шалений прогресивний стрибок від практично порожньої пустелі до однієї з найрозвиненіших держав світу, який завдяки вдалому управлінському підходу країна зробила лише за 45 років власного існування.
– Чи приїжджають до вас з України співаки, громадські діячі, представники влади?
– Так, маємо активні відвідини представниками нашої культури (як із промоцією України, так і під іншими брендами). Серед таких наймасштабніших подій стали нещодавні прем’єрні для Еміратів концерти українських гуртів «ДахаБраха» в Абу-Дабі та «Океан Ельзи» в Дубаї, кожен з яких відвідали понад 1000 осіб. Враховуючи активну міжнародну діяльність ОАЕ, до країни з офіційними візитами також часто приїжджають і представники керівництва нашої держави. Віримо, з часом такі контакти, насамперед, взаємні, стануть взагалі звичною практикою.
– Якою мовою українці спілкуються з еміратцями?
– Загальнопоширеним для ОАЕ є спілкування англійською мовою. Ті ж українці, котрі володіють арабською, розмовляють з еміратцями їхньою рідною мовою.

Українське «писанкове дерево» розквітло в Греції

Кобзарювання в новому світі Юрка Фединського

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers