rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Як знайти свою ідеальну пару взуття
Улюблені туфлі та босоніжки можуть розповісти іншим не лише про ваші смаки і риси характеру, а й про здоров’я. Тому, купуючи нову пару взуття, орієнтуйтеся не лише на поради стилістів, але і на думку лікарів.

Здоровий підхід

Яскраві сандалети з безліччю плетінь і ремінців, класичні «шпильки» та балетки, екстравагантні босоніжки на платформі або підборах найнезвичайнішої форми – все це нам пропонують в цьому сезоні. Але деякі модні екземпляри, на думку сучасних ескулапів, можуть серйозно зашкодити вашому здоров’ю. Хірург Сергій Валерійович Кадочніков точно знає, яке взуття не варто носити кожен день.

Туфлі на дуже високих підборах. Безперечно, таке взуття робить жіночу стопу витонченою і компактною, а ходу – неймовірно хвилюючою і сексуальною. Адже, піднімаючись на підборах, ми мимоволі напружуємо більшість м’язів спини, ніг і сідниць, що і робить нас такими привабливими в очах сильної статі. Ось, власне, і всі переваги «шпильок», зате претензій до них з боку хірургів, ортопедів і флебологів значно більше.
Якою б зручною не була колодка, вага тіла при ходінні зміщується на пальці ніг, і перше, що нас засмучує після тривалого дефіле, – мозолі. Якщо ходити в такому взутті постійно, сухожилля, не отримуючи необхідне навантаження, з часом просто атрофується. А це вже дуже прозорий натяк на деформацію стопи і плоскостопість. До того ж, ходіння на підборах призводить до порушення циркуляції крові у стопі і набряків. Адже литкові м’язи, працюючи у півсили, не в змозі перекачувати кров по судинах у повному обсязі. Звідси – застій крові, а потім і варикозне розширення вен. Але і це ще не все. Крокуючи на високих підборах, ми ніби мимоволі нахиляємося назад, щоб зберегти рівновагу. Така вимушена поза провокує зміщення кісток тазу, збільшує природний прогин хребта, часто є причиною зміщення хребців і болю в спині. Але навіть якщо така перспектива вас не лякає і ви просто не в силах відмовитися від височенних підборів, лікарі радять ходити в такому взутті не більше, ніж дві години на день.

  Title
  
Сандалії та балетки. Не варто впадати в крайнощі і відмовлятися від підборів на користь пласкої підошви. До речі, винахід давніх греків і римлян – сандалії на низькому ходу з безліччю ремінців і застібок – абсолютно не витримують критики сучасних медиків. Так само, як балетки, шльопанці і в’єтнамки. На перший погляд, ходити в них зручно, але з часом ви можете відчути напругу і навіть біль у гомілковостопному суглобі.
Вчені з Університету Алабами, вивчаючи цю тему, дійшли висновку, що щоденне носіння такого взуття може призвести до патологічних змін ходи, а потім і болю у суглобах. Адже рівна підошва без найменшого каблучка, а також відкритий носок і п’ятка не фіксують стопу під час ходіння. Саме тому таке взуття не рекомендують носити дітям віком до 18 років, поки не завершиться процес формування скелета. Дорослим дослідники радять вдягати сандалії і шльопанці виключно для прогулянки на короткі дистанції, наприклад, по пляжному піску. А якщо шукаєте зручне взуття – надавайте перевагу кросівкам.

Взуття на платформі. Деякі дизайнери спокушають модниць яскравими босоніжками на платформі. Але ортопеди і їх зарахували до «чорного списку». Жорстка негнучка підошва не дозволяє ногам правильно працювати при ходьбі. Коли ми йдемо босоніж, перекочуючись з п’яти на носок, м’язи і зв’язки, що підтримують склепіння стопи, в цей час скорочуються і розслабляються. Платформа ж повністю блокує цю функцію. Починається застій крові і зниження ресорної функції стопи, а це закладає міцний фундамент для розвитку плоскостопості та артрозу.

Правильний вибір

Як, на думку ортопедів, повинно виглядати ідеальне сучасне взуття? Всупереч очікуванням скептиків, це зовсім не безформні черевики або м’які капці. При бажанні можна знайти розумний компроміс між модою і здоров’ям. Перш ніж приміряти вподобану пару туфель, прискіпливо огляньте їх зовнішній вигляд і зверніть увагу на деякі деталі.

Носок. Він може бути закруглений, прямокутний або квадратний, щоб усі пальці розташовувалися комфортно і не відчували тиску. Елегантні гостроносі туфлі-човники – не найкращий варіант, оскільки можуть спровокувати розвиток поперечної плоскостопості, коли з’являються негарні хворобливі гулі на великих пальцях.

П’ятка. Жорсткий укріплений задник – також обов’язкова умова. Туфлі з відкритою п’ятою виглядають дуже сексуально, але не можуть надійно зафіксувати стопу під час ходьби. Особливо таке взуття не рекомендується купувати дітям, оскільки воно може призвести до неправильного формування стопи.

Підошва.
Одна з головних умов якісного взуття – хороша амортизація. Її забезпечують зручна колодка і підошва з «правильного» матеріалу: він повинен бути середньої жорсткості і злегка пружинити, наприклад, поліуретан. До речі, зверніть увагу на набійки. Металеві вважаються практичнішими, ніж гумові, але амортизація у них геть відсутня.

Каблук. Те, що він необхідний, не викликає сумнівів. Взуття «на кожен день» має бути з каблуком середньої висоти. Але як визначити цю саму висоту? Одні вважають, що оптимальний варіант – 3-5 см, інші не рекомендують підніматися вище 1-2 см. А останнім часом хірурги дедалі частіше визнають, що ідеальний каблук – поняття індивідуальне і залежить від довжини вашої стопи. Дівчата з низьким ростом і «дитячим» розміром ноги будуть розчаровані, але чим коротшою є ваша ступня, тим нижчий каблук з точки зору медицини ви можете собі дозволити. Ставши на підлогу, виміряйте відстань від п’яти до кінця великого пальця, 20% від цієї цифри – це і буде ідеальна висота вашого каблука. Наприклад, якщо стопа = 26 см., то вам краще вибирати таке взуття, щоб каблук не перевищував 5,2 см.

Ахіллесова п’ята: гімнастика для шанувальниці високих підборів

Title  
  
Відкрите взуття і «шпильки» – найсексуальніша річ жіночого гардеробу, не втомлюються повторювати чоловіки. І скільки б лікарі не лякали представниць прекрасної статі деформацією стопи і варикозом, вони все одно безстрашно піднімаються на висоту 10-12 см. Увечері після такого екстремального дефіле тренер з фітнесу Тетяна Малашина радить лягти зручніше і виконати кілька простих рухів, які усунуть втому і дискомфорт у ногах.
Всі вправи виконуються в одному положенні: лежачи на спині, кисті рук – під сідницями долонями вниз. Кожен рух повторюйте 10-15 разів.
• Зігніть ноги в колінах і на видиху піднімайте стопи, ніби підкидаючи їх то вгору, то в боки. Повертаючись у вихідне положення, робіть вдих. Вправа буде більш ефективною, якщо виконувати її в прискореному темпі, абсолютно розслабивши м’язи ніг.
• Підніміть прямі ноги вгору перпендикулярно до підлоги і витягніть носки. Потім зі силою натягніть носки на себе і поверніться у вихідне положення. Після цього зробіть кругові обертання стопами.
• Не змінюючи положення тіла, перехрестіть стопи між собою і зі зусиллям стискайте пальці ніг, начебто намагаєтеся захопити ними іншу стопу.
• Підніміть одну ногу вгору, не згинаючи її в коліні. Натягніть носок і «намалюйте» в повітрі невеликий кружечок діаметром не більше, ніж п’ять сантиметрів. Коли намалюєте 10-15 кілець, опускайте ногу і зробіть цю ж вправу іншою ногою.
• Завершіть тренування «їздою на велосипеді». Слідкуйте, щоб коліна, гомілки і стопи були повністю розслаблені.
Після зарядки вирушайте в душ і спрямуйте на свої ніжки потік холодної води – вона остаточно змиє біль і напругу.
До речі, найкращу профілактику варикозу придумали американські клерки – класти ноги на стіл. Але якщо близькість начальства або природна скромність не дозволяють вам поводити себе настільки невимушено, тоді кожних 30-40 хвилин вставайте зі свого робочого місця і робіть невеликий 5-хвилинний променад по коридору. Можна також зробити кілька кругових рухів стопами під столом – це розжене застояну кров. А у вільний від роботи час зміцнити м’язи ніг і стінки судин допоможуть заняття на велотренажері або плавання.
Також корисно ввечері змінити взуття на підборах на домашні капці з масажним ефектом. Їхня підошва створює ефект прогулянки босоніж по зернистому морському піску. Це покращує кровообіг у ступнях і забезпечує масаж рефлексогенних зон. Тож такі капці забезпечують відпочинок не лише ногам, але і всьому організму.

Сучасні стандарти ідеальних жіночих ніг та як до них наблизитися

Гливи: готуємо смачні й корисні страви з грибів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers