rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ 5 мальовничих місць для подорожей Україною

Із приходом справжнього тепла природа швидко вибухне всіма своїми барвами. Не пропустіть цей чарівний час - подорожуйте разом з весною. До вашої уваги рейтинг місць, які дозволять сповна насолодитися цією порою року, отримати заряд здоров'я і незабутніх вражень.

Ґорґани:  парфуми Карпат

На території Українських Карпат, у південно-західній частині Івано-Франківської області, біля підніжжя гори Довбушанка, простерлося понад 5 гектарів покритої зеленню і мальовничим камінням території. Головні господині тут смерека і реліктова європейська кедрова сосна, для збереження якої і був створений заповідник. Сюди приїжджають ті, хто любить гори і чисті гірські річки. Саме тут беруть свій початок п'ять кришталевих потоків.

 

Title
 

 

Територія Ґорґан надзвичайно багата флорою і фауною. Тут можна побачити 20 видів рідкісних рослин і спостерігати 20 видів червонокнижних тварин. З найцікавіших - карпатський та альпійський тритони, плямиста саламандра, нориця сніжна. Живуть і хижаки - це лісовий кіт і рись.

Блукати по заповіднику легко навіть у найспекотніший день, оскільки тут завжди прохолодно. Місця не просто мальовничі, але й трохи містичні, тому старожили з навколишніх поселень не радять новачкам підніматися високо в гору. Кажуть, що там живуть стародавні духи Карпат: мавки, перелесники, лісовики, лісові баби, нічниці і навіть може з'явитися Вій.

«Долина нарцисів»: травневе диво

Це диво можна побачити тільки у травні. Краса надзвичайна - море зеленої трави всіяне морем білих квітів.

Знаменитий заповідний масив «Долина нарцисів» розташований в урочищі Кіреші, неподалік від закарпатського міста Хуст. Це - найбільший у світі масив природних заростів нарциса вузьколистого, який занесений до Червоної книги. У заповіднику працює еколого-освітній центр «Музей нарциса».

 

Title
 

 

Щорічно мальовничу долину відвідують понад 10 тисяч туристів. У період цвітіння (з 1 до 25 травня) територія відкрита для відвідування щодня з 8.00 до 21.00 год., без вихідних. Єдина вимога: ходити лише по екологічних стежках і не зривати квіти. Можна замовити екскурсію у фахівця.

Природний заповідник «Медобори»: гори і долини

На сході Тернопільської області, на території Гусятинського, Підволочиського і Кременецького районів, розташований дивовижний за своїм багатством природний парк «Медобори». На площі в десять з половиною гектара ви можете поблукати квітучими долинами, заглибитися в прохолодні гаї, піднятися на скелясті гори, побачити печеру «Перлова», язичницькі городища, напитися водички з мінеральних джерел і помилуватися унікальними карстовими озерцями, які не замерзають навіть взимку.

 

Title
 

 

Медоноси, що дали заповіднику назву, роблять повітря солодкуватим і дуже ароматним. На території парку ростуть понад 800 видів рослин, 29 з яких занесені до Червоної книги. Тут зустрічаються олені, козулі, дикі кабани, лисиці, куниці, борсуки та лосі.

Якщо обходити заповідник самому, можна легко заблукати. Тому важливо знати, що на території функціонують екологічні стежки «Гостра скеля», «Пуща відлюдника», «Бохіт», а у філії «Кременецькі гори» - «Гора Бона», «Гора Божа», «Дівочі скелі».

 

Title
 

 

Адміністрація парку розташована у селищі міського типу Гримайлів, там можна замовити досвідченого екскурсовода або звернутися в турбюро.

«Асканія-Нова»: п'янкий степ

Ви бачили, як цвітуть ефемероїди? У такому розмаїтті і кількості - ні, якщо у травні ви не приїжджали в біосферний заповідник «Асканія-Нова». Тільки тут нескінченно-самотній степ вкривається барвистим килимом з яскраво-червоних тюльпанів, блакитних і фіолетових ірисів, жовтими голівками гусячої цибулі, а трава такого соковитого зеленого кольору, що очей не відірвеш. Заповідник у Херсонській області - це єдине місце в Європі, де типчако-ковиловий степ ніколи не знав впливу діяльності людини. Якщо пощастить (а має пощастити обов'язково!), ви побачите у дикій природі лам, антилоп, буйволів, бізонів, зебр, безліч дрібних звірків і прекрасних птахів.

 

Title
 

 

А коли втомитеся від сонця і п'янких запахів степу, до ваших послуг - прохолода величезного ботанічного саду з озерами і ставками. І обов'язково відвідайте зоопарк, де в просторих вольєрах є звірі і птахи з усього світу - їх тут тисяча видів.

Заповідник відкритий для відвідувачів із 15 квітня до 10 листопада, з 8.00 до 17.00 год. Можна замовити пішу екскурсію по екологічних стежках, поїздку на мікроавтобусі. А в загони Великого Чапельського поду, де утримується понад 800 голів копитних, можна поїхати навіть на кінному екіпажі.

«Кам'яна могила»: давнє святилище

У Запорізькій області, на відстані двох кілометрів від селища Мирне, поруч з річкою Молочною, розташоване дивовижне місце, яке за енергетикою порівнюють з Тибетом, Непалом і Єгиптом. Територія заповідника «Кам'яна могила» - це скельні виходи заввишки 50-70 м посеред степу, що утворилися 2 мільярди років тому після виверження вулкана. Заповідник оточений двома кільцями скіфських курганів.

 

Title
 

 

Це місце, де людина ніколи не насмілювалася жити. Для багатьох стародавніх культур воно слугувало лише святилищем. Нагромадження каменів містить безліч природних порожнин і гротів, які покриті тисячами петрогліфів, наскельних малюнків і символів, багато з яких не розгадані й до наших днів, як і не розвідані всі таємні ходи.

Найкраще місце для відвідування історико-археологічного заповідника - це, звичайно ж, весна, коли немає спеки, повітря свіже, а степ навколо таємничих каменів дихає ароматами. Вхід на територію заповідника вільний, але можна замовити й екскурсії, які організовують різні турбюро.

Джерело: «В світі»

 

Якщо є на землі рай, то це – острови Бора-Бора

Піски, скелі, річки – Херсонщина кличе!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers