rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Понад 20 дивовижних місць, доступних тільки з води, які ви обов’язково повинні побачити

Хоча швидкість подорожей в наш час продовжує зростати, непогано знати, що є (і завжди будуть) місця, до яких можна дістатися лише по воді. Мене завжди вражало, як це - просто сидіти в човні, дивлячись на береги річки, або ходити по мосту, на відміну від сидіння в машині на мості в заторі. Це дає вам зовсім інший погляд на світ.

Я зібрав наступні фотографії цікавих місць на воді, які ви повинні побачити. Більшість з них є відрізаними в тому сенсі, що ви не можете отримати до них доступ будь-яким шляхом, окрім як на човні. Ті, які все ще мають якийсь сухопутний доступ (наприклад, Середня притока річки Салмон), теж включені в пост, тому що дивитися на них з води - єдиний спосіб побачити їх по-справжньому.

1. Ріо Пакуаре, Коста-Ріка

Title

Я сплавлявся по Пакуаре на початку 2000 року, коли вона була під загрозою затоплення через будівництво гідроелектростанції. Зараз ріка, захищена від затоплення, проте ніхто не знає, коли виникне нова небезпека. Оскільки є певні недопрацювання в екологічному законодавстві/енергетичній політиці, річку від затоплення може врятувати лише громадський протест.

З теплою водою і великими, але не особливо складними порогами, Пакуаре є класичною річкою для рафтингу і єдиним способом отримати доступ до деяких майже непрохідних ділянок густого лісу.

2. Морський заповідник Whanganui-A-Hei Marine Reserve, Північний острів, Нова Зеландія

 

Title

 

Морський заповідник Te Whanganui-A-Hei (також відомий як Catherdral Cove) названий на честь великої морської печери, яка з'єднує бухту Нога з бухтою Собор. Заповідник також включає затоки Гемстоун і Стінгрей. Незважаючи на те, що є пішохідні маршрути від північного краю Хахей Біч і до вершини між Хахей і затокою Гемстоун, єдиний спосіб по-справжньому вивчити цю місцевість - орендувати морський каяк.

3. Середня протока річки Салмон, Айдахо

Title

Подорож по Середній протоці річки Салмон є одним із класичних маршрутів для плавання на човні в США і перетинає найбільшу ділянку бездоріжжя. Вона простягається більше, ніж на 160 км. Подорож триває 5 днів; мандрівники пропливають через глибокі каньйони з більш, ніж 100 порогами, 60 з яких вважаються III та IV рівня складності, і їх планують пройти в перші дні. Особливо цікавими є численні природні гарячі джерела вздовж берегів річки.

4. Станція Чарльза Дарвіна, Санта-Крус, Галапагоські острови

Title

На Галапагоських островах живуть магелланові пінгвіни. Найбільше місто Санта-Крус розташоване на архіпелазі Пуерто-Айора, і тут же розташована науково-дослідна станція Чарльза Дарвіна і штаб-квартира служби Національного парку Галапагоських островів.

5. Національний парк і заповідник Клуа, Юкон

Title

Територія, яка найбільше охороняється на Землі, є в Юконі, де сходяться території Національного парку і заповідника Куан та Парку дикої природи Татшеншіні-Алсек зі затокою Глешер і Національним парком Врангель-Святий Еліас.  Обійти цю місцевість можна лише багатоденною подорожжю на човнах вниз по річці Алсек. Маршрут пролягає через великі каньйони, густі ліси і скупчення айсбергів.

6. Баха, Мексика

Title

Незважаючи на те, що до більшої частини півострова Баха можна дістатися на автомобілі (важливий виняток становить Море Кортеса і кілька островів Тихого океану, таких, як Тодосія Сантос), мабуть, немає іншого півострова, подорож до якого по воді буде настільки незабутньою. Якщо ви займаєтеся серфінгом на пустельних пляжах, захоплюєтеся риболовлею на жовтохвіст, мрієте про дайвінг у Лос-Кабос, насолоджуєтеся вітрильним спортом чи просто плаваєте з маскою і ластами, спостерігаючи, як омари поквапливо тікають у ніші вздовж піщаного дна пляжу, ви зрозумієте, що не можете реально «осягнути» Баху без води.

7. Льодовик Торресіллас, Чубут, Аргентина

Title

Хоча сухопутний підхід до льодовика Торресіллас теоретично можливий, як і до багатьох утворень Анд, насправді він доступний лише для веслових човнів через озера та річки. Щоб дістатися до Торресіллас, ви повинні перетнути Лаго Верде в Пуерто-Мермуд, а потім перейти до Пуерто-Чука. Досягнувши Пуерто-Чука, вам потрібно триматися східної гілки Лаго Менендес.

8. Панамський канал

Title

Уже 100 років Панамський канал залишається одним з особливих досягнень у світі техніки. У той час, коли проходження його вважається дуже популярним, неймовірна різноманітність дикої природи і культури, що межує з водним шляхом, залишається менш відомим фактом, особливо в джунглях Дарієн, де проживає корінне населення Ембера, чий традиційний спосіб життя залишається незмінним протягом 600 років. Є безліч точок доступу для сплаву і підводного плавання на пляжах перлинних островів, а також для спостереження за дикою природою озера Гатун і річки Чагрес.

9. Озеро Таупо Маорі, Нова Зеландія

Title

Озеро Таупо є найбільшим озером у Новій Зеландії і місцем для різних пригод, зокрема, щорічних перегонів на велосипеді по 193-кілометровому периметру озера. На північно-західному боці озера, вздовж скель затоки Майн, є наскельні малюнки маорі, дістатися до яких можна лише на човні.

10. Босфор, Стамбул

Title

Вид з води завжди відрізняється: протока Босфор, найвужча протока в світі, що використовується для міжнародного судноплавства, є каналом, який відокремлює Європу від Азії, і має менш, ніж 3000 метрів у найвужчому місці. Пороми і круїзні судна проходять повз пишно оздоблені палаци Османської імперії, такі, як комплекс Рустем Паші 16-го сторіччя. Стамбул розташований на обох берегах протоки.

11. Острови Сан-Крістобаль, Галапагоські острови

Title

Сан-Крістобаль - це місце на Галапагоських островах, але тільки-но ви там опинитеся, вам потрібно буде змокнути, щоб дійсно побачити все. Поєднання подорожі на човнах, підводного плавання і лежання на пляжі є найкращим у Керрі Бруй, який є домівкою для блакитноногих олушів, коричневих пеліканів, морських ігуан, крабів Саллі Лайтфут, морських черепах, морських левів і сонячних променів - на Кікер Рок.

12. Дар'єн Гап, Панама

Title

У світі залишилося небагато острівків дикої природи. Одне з них розташоване на півдні Панами; воно розділяє Південну і Північну Америку. Між Панамою і Колумбією, в Панамериканському шосе, існує смуга бездоріжжя довжиною 90 км. Йдеться про Національний парк «Дар'єн» або, як ще називають це місце, - Darien Gap. Незважаючи на те, що до Дар'єн можна доїхати кількома сухопутними шляхами, переважна більшість мандрівників використовують пороми навколо щільного болота і джунглів. Люди Ембера теж використовують річкову систему як транспортну артерію. Подорожуючи, можна бачити села корінних народів, які розташовані вздовж берега по всьому вододілу річок Чукунак/Туйра/Балсас.

13. Острів Вікторія, Науель-Уапі, Патагонія

Title

Мабуть, найбільш знаковою особливістю північної Патагонії є майже нереальна прозорість її озер і річок.
Науель-Уапі, льодовикове озеро між аргентинськими провінціями Ріо-Негро і Неукен, є найбільшим і найглибшим озером з чистою водою в районі Лейк. Воно має природний заповідник - острів Вікторія, до якого можна дістатися на човні. Одним із примітних ознак Науель-Уапі є вітри, достатньо сильні для того, щоб створювати хвилі для серфінгу.

14. Архіпелаг Шпіцберген, Норвегія

Title

Шпіцберген є домівкою для багатьох представників дикої природи, включаючи білих ведмедів, білух, моржів, північних оленів, песців і величезної родини пташиної фауни. Єдиний шлях для навігації повторює маршрути експедиції полярних суден-криголамів.

15. Антарктида

Title

Кораблі-криголами забезпечують доступ до фіордів і айсбергів, що відриваються від берегів Антарктиди, в той час як «Зодіак»  і байдарки дозволяють спостерігати і вивчати дику природу під час антарктичного літа, сезону розмноження пінгвінів, морських птахів, тюленів і китів.

16. Острів Чичагова, Аляска

Title

Острів Чичагова розташований на архіпелазі Олександра, на відрогах Аляски. Вся берегова лінія (більше, ніж 1120 км) і наближена до неї суша і сполучні шляхи - острів Баранова, протока Небезпека, протока Чатем, протока Стрейт, Крос Саунд і затока Аляска - по-справжньому доступні для розвідки тільки на човні. Цей район вирізняється своєю морською флорою і фауною, зокрема, горбатими китами, морськими левами, видрами і тюленями.

17. Архіпелаг Ясава, Фіджі

Title

Частина Фіджі, острови Ясава, мало розвинені для туризму, і аж до 2004 року тут ще не було жодного моторизованого транспортного засобу для поїздки на найбільший острів - Тавева. Мандрівники в цій частині світу пересуваються на човні (найкраще для цього підходить морський каяк), тут ще можна досліджувати справжню полінезійську культуру.

18. Затока Алсек

Title

Протяжність річки Татшеншіні близько 160 кілометрів: від Далтон Пост на території Юкона через затоку Алсек, де гігантські шматки льоду зриваються у воду з 11-кілометрової поверхні льодовика Алсек.

19. Басейн Амазонки

Title

Після спуску по річці Напо, великої притоки Амазонки, човен перетинає озеро Пілчікоча на шляху до Сача Лодж, приватного екологічного заповідника площею 5000 акрів.

20. Національний парк Тортугуеро, Коста-Ріка

Title

Національний парк Тортугуеро можна досліджувати тільки на човні. Тортугуеро є домівкою для різноманітних представників тваринного світу; тут є джунглі, пальмові ліси, мангрові зарості, болота, пляжі і лагуни.

21. Арктичний Національний заповідник дикої природи, Аляска

Title

Якщо ви не маєте можливості полетіти на Аляску на маленькому літаку, єдиним реальним способом побачити Арктичний Національний заповідник дикої природи є плавання по ріці Конгакут на хребті Брукс. Зрештою, досягаючи Арктичних прибережних рівнин, річка проходить через деякі з найбільш диких долин на Землі, де на сотнях квадратних кілометрів дикої природи проживають ведмеді грізлі, вівці Далля, вовки, олені і дикобрази. У літній час ця місцевість майже безперервно освітлена денним світлом.

 

Джерело: «В світі» 

Неймовірна Східна Європа: 9 крутих місць, які варто побачити

5 мальовничих місць для подорожей Україною

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers