rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Вільна освіта для студентів коледжів у штаті Нью-Йорк

Вільна освіта для студентів коледжів у штаті Нью-Йорк

Днями колишній державний секретар США і кандидат у президенти Гілларі Клінтон прибула до громадського коледжу в Нью-Йорку для участі в церемонії підписання програми про стипендії для студентів штату.

Як повідомлено на Інтернет-сторінці Associated Press, Клінтон була присутньою в час, коли губернатор Нью-Йорка Ендрю Куомо підписав документи про нову політику. Церемонія відбулася в громадському коледжі LaGuardia. Нова програма передбачає надання стипендії студентам дво- і чотирирічних коледжів, загальний прибуток родин яких не перевищує 100 тисяч доларів.

Клінтон заявила, що програма про стипендії для студентів у штаті Нью-Йорк може бути зразком для інших штатів щодо реформування освітньої системи. Саме таку систему пропонували торік демократичні кандидати під час президентської виборчої кампанії.

«Оплата за навчання в коледжі не повинна відтерміновувати або руйнувати мрії, - сказала Клінтон. - Надіюсь, що Конгрес прийде до тями і зрозуміє, що нам не потрібно зводити стіни, нам треба будувати мости. І найкращим мостом у майбутнє є добра освіта».

Програма, яка отримала назву Excelsior Scholarship, стала головним пріоритетом для губернатора Куомо на цей рік. Вона стане чинною восени цього року. Проте, як пише Associated Press, студенти і надалі будуть змушені платити за квартиру, харчування та покривати інші витрати, що для студентів з бідніших родин і далі буде чималою перешкодою для отримання вищої освіти.

Максимальна межа прибутку для родин студентів збільшиться до 110 тисяч наступного року і 125 тисяч - у 2019 році.

Після закінчення навчання випускники зобов'язані залишитися у штаті Нью-Йорк протягом такого часу, протягом якого вони отримували стипендію, або повернути гроші, якщо вони вирішать переїхати до іншого штату».

У деяких американських штатах, наприклад, у Каліфорнії, Джорджії та Луїзіані, також є всеохопні програми грантів і стипендій, але в Нью-Йорку це дійсно універсальна програма, обмежена лише місцем проживання і прибутком родини.

Гілларі Клінтон високо оцінила нью-йоркську програму, яка, на її думку, сприятиме розвитку бізнесу і заохотить випускників залишитися у штаті.

Всеохопну програму стипендій для студентів підтримав сенатор зі штати Вермонт і колишній кандидат у президенти Берні Сандерс, який під час президентської кампанії обіцяв вільні коледжі по всій країні.

«Вища освіта в Америці повинна бути правом для всіх, а не привілеєм для небагатьох, - сказав Сандерс в одній із заяв. - Якщо ми хочемо бути успішними в конкурентній глобальній економіці і мати найкраще освічену робочу силу у світі, тоді громадські коледжі й університети мусять бути безкоштовними для працюючих родин, і ми мусимо значно скоротити заборгованість студентів».

 

Від Трампа вимагають оприлюднення податкових декларацій

Тисячі людей вийшли на вулиці багатьох американських міст, щоб узяти участь у марші протесту під назвою Tax Day («День податків»).

Головна вимога - змусити президента США Дональда Трампа оприлюднити свої податкові декларації, пишуть Euronews.

Під час своєї виборчої кампанії Трамп відмовився надати інформацію про сплату ним податків. Він став першим кандидатом від великої політичної сили за останні понад чотири десятиріччя, хто пішов на такий крок.

Рон Вайдер, сенатор-демократ від штату Орегона: «Сьогодні американці одягають рукавички. Цим жестом вони кажуть, що настав час покласти край податковому шахрайству».

Марші протесту пройшли у понад півсотні міст США, зокрема, у Вашингтоні, Чикаго, Нью-Йорку, Філадельфії, Сан-Франциско, Лос-Анджелесі та Бостоні.

Вони збіглися за часом зі щорічним терміном подання громадянами своїх податкових декларацій.

Американський закон не зобов'язує президентів оприлюднювати свої податкові декларації. Однак, у відмові Трампа зробити це чимало американців вбачають ознаки того, що він щось приховує і діє нечесно.

У більшості міст маніфестації пройшли в мирній і спокійній атмосфері.

Сутички сталися у місті Берклі, штат Каліфорнія. Там поліція затримала 15 осіб після того, коли на неї накинулися молодики з палицями та іншими предметами в руках.

Повідомляють про поранених.

Поліція вилучила записи камер спостереження для виявлення тих, хто спричинив сутички і підбурив до порушення порядку.

 

У пасажира United - струс мозку та зламаний ніс

Пасажир літака авіакомпанії United Девід Дао, якого силоміць зняли з рейсу, вийшов з лікарні. У нього зламаний ніс, струс мозку, а також вибито два зуби, пишуть Euronews.

69-річний батько 5-х дітей заявив, що це був його найгірший досвід з того часу, коли він втік з В'єтнаму в 1975 році. Донька Девіда Дао поспілкувалася з журналістами: «Те, що сталося з моїм батьком, не мало би статися з жодною людською істотою незалежно від обставин. Ми були шоковані та глибоко вражені, коли дізналися, що з ним сталося і побачили, як це відбувалося».

Адвокати постраждалого просять суд зобов'язати компанію зберегти всі записи відеокамер та переговорів у кабіні пілота як докази. Найімовірніше, Дао буде позиватися до компанії.

«Ми маємо зрозуміти, United має зрозуміти, авіагалузь має зрозуміти - що ж вони роблять? Вони беруть з людини гроші, садять її в літак, пристібають паски - а потім що, ви дійсно хочете, щоб вона вийшла? Чи таке суспільство нам потрібне?» - сказав адвокат постраждалого Томас Деметріо.

Девіда Дао зсадили з рейсу примусово, коли він відмовився за винагороду поступитися своїм місцем співробітникам авіакомпанії.

 

Трамп хоче припинити фінансування програми порятунку найбільшої затоки США

Адміністрація Трампа пропонує припинити фінансування програми порятунку найбільшої затоки США - Чесапік, повідомляє «Голос Америки». Завдяки цьому проекту, що діє вже 34 роки, затока була врятована від катастрофи і відродилась як постачальник унікальних морепродуктів. Люди, залучені у цій індустрії, серйозно занепокоєні планами президента.

Щойно після сходу сонця рибалки вирушають піднімати перші устричні садки. Ієн Рід виводить свій човен через гирло річки Раппаганок, яка впадає у затоку Чесапік. Цим разом вони піднімають із дна затоки дев'ять садків, наповнених устрицями. Улову достатньо, аби задовольнити замовлення ресторанів у різних куточках США.

Устриця - молюск, який, пропускаючи через себе воду, харчується наявними в ній мікроорганізмами.

Десятиріччя неконтрольованого вилову, хвороби та забруднення Чесапікської затоки призвели до майже повного зникнення місцевих устриць. Однак, завдяки програмі відродження затоки, частково профінансованій та координованій агентством захисту навколишнього середовища, популяція молюсків поновлюється.

Тож Іан та інші рибалки занепокоєні планами президента ліквідувати програму очищення затоки.

«Необхідно продовжити фінансування. Адже інакше з'явиться багато сміття і бруду. Це буде жахливо. Підозрюю, що незабаром ми побачимо, як воно усе буде», - каже рибалка Ієн Рід.

Виконуючи свої передвиборчі обіцянки, Дональд Трамп скасував попередні укази і закони, спрямовані на те, аби захистити довкілля.

«Через вимоги агентства захисту довкілля сотні тисяч людей втратили роботу», - заявив президент Трамп.

На погляд адміністрації Трампа, програми на зразок порятунку Чесапікської затоки повинні фінансуватися з місцевих бюджетів. У Білому домі вважають, що Вашингтон не повинен платити за регіональні проекти. Захисники ж природи пов'язують чисте довкілля з успішною економікою.

«За нашими приблизними підрахунками, чиста вода у затоці означає додаткове надходження в економіку регіону 22 мільярдів доларів. Ми не сумніваємося, що існує прямий зв'язок між чистою водою та робочими місцями», - каже віце-президент Фундації Чесапікської затоки Кім Кобл.

Лише у цій компанії вилову устриць працює понад 30 людей. Штат Вірджинія - один зі шести, які оточують Чесапікську затоку, позаминулого року продав устриць на 16 мільйонів доларів. Місцеві рибалки занепокоєні, що без нагляду агентства захисту довкілля ситуація, в якій устриці майже зникли із затоки, може повторитися.

«Потрібно мати групу людей, яка працюватиме над необхідними змінами і правилами», - каже менеджер компанії вилову устриць Патрик Олівер.

Сімнадцять членів Конгресу США надіслали президентові лист із закликом не скорочувати програму відродження Чесапікської затоки. Рибалки та любителі устриць плекають надію, що президент передумає.

 

ЦРУ - WikiLeaks: розвідувальні й Інтернет-служби

Після того, коли директор ЦРУ назвав WikiLeaks ворожою розвідувальною службою, його засновник Джуліан Ассанж через «Твіттер» відповів, що його «назвала «не-державною розвідувальною службою» «державна не-розвідувальна служба», що породила Аль-Каїду, ІДІЛ, Ірак, Іран і Піночета».

Директор ЦРУ Майк Помпео під час свого першого публічного виступу на цій посаді заявив, що «настав час назвати WikiLeaks тим, чим він насправді є - недержавною ворожою розвідувальною службою».

І тому, за словами шефа Центрального розвідувального управління США, немає жодних підстав вважати засновників і співробітників WikiLeaks звичайними Інтернет-активістами, які, за його словами, нерідко виконують прямі вказівки російської військової розвідки.

 

Чикаго за тиждень

Полювання за яйцями – одна з традицій Великодня у США

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers