rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Прокуратура Польщі дійшла до висновку, що росіяни свідомо спровокували Смоленську катастрофу

Польська прокуратура перекваліфікувала звинувачення на адресу російських контролерів руху на вежі «Смоленськ-Північний» з «несвідомого» на «свідоме» доведення ними екіпажу президентського літака Ту-154М до авіакатастрофи.

Про це в понеділок під час прес-конференції у Варшаві повідомили прокуратури Національної прокуратури РП, які ведуть Смоленське слідство, передає Укрінформ.

«Аналіз доказового матеріалу, проведений слідчою групою, зокрема, й проведення нової фоноскопічної експертизи, що стосується розшифрування змісту розмов з реєстратора П-500, який реєстрував слова осіб, що працюють на контрольній вежі, призвів до зміни постанови про представлення звинувачення на адресу двох громадян РФ. Зараз щодо цих осіб видано постанову про представлення звинувачення у свідомому доведенні до катастрофи у повітряному русі», - заявив прокурор Національної прокуратури Марек Кучинський.

За його словами, третій особі, яка також була на контрольній вежі, висунуто звинувачення у «допомозі щодо доведення до катастрофи».

Він зазначив, що раніше їхня провина кваліфікувалася як «несвідоме доведення до катастрофи».

За словами прокурора, польська сторона звернулася до російської про юридичну допомогу в питанні доведення до осіб з контрольної вежі у Смоленську інформації про звинувачення на їхню адресу, а також організації їх допиту як підозрюваних за участю польських слідчих.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак із президентом Польщі Лєхом Качинським та високопосадовцями польської влади. Тоді в катастрофі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту Ту-154М.

У результаті проведених з листопада минулого року до березня цього року ексгумацій жертв Смоленської катастрофи, в одному випадку виявлено підміну тіл, а у п'ятьох могилах були частини тіл інших людей.

Про це в понеділок під час прес-конференції у Варшаві повідомили прокуратури Національної прокуратури РП.

«Слідча група № 1 провела 17 ексгумацій і судмедекспертиз (з листопада - ред). В одному випадку підтверджено підміну тіл, а у п'яти випадках підтверджено, що у трунах є фрагменти тіл інших людей, не тих, які там повинні були бути», - заявив прокурор Національної прокуратури Марек Кучинський.

За його словами, до кінця цього року планується проведення ще 40 ексгумацій жертв катастрофи, а в 2018 році - 26.

«Вони повинні завершитися у червні 2018 року», - заявив Кучинський.

Прокурор повідомив, що біологічний матеріал жертв катастрофи буде скеровано до кількох міжнародних лабораторій, зокрема, до Італії та Північної Ірландії, де вони перевірятимуться на предмет наявності вибухових речовин.

Торік у червні Національна прокуратура Польщі розпорядилася провести ексгумацію тіл 83 жертв Смоленської катастрофи. Ще дев'ять тіл упродовж 2010-2015 років уже було ексгумовано, а чотири - кремовано. Ексгумація розпочалася на початку листопада з президентського подружжя Лєха та Марії Качинських. У результаті проведення ексгумацій виявлено підміну тіл. Зокрема, у могилі колишнього голови Національного олімпійського комітету Польщі Пьотра Нуровського було поховано міністра канцелярії президента РП Маріуша Гандзліка.

Іспанія конфіскує майно дядька Асада – за підозрою у відмиванні грошей

Президент Грузії закликає об’єднатися проти російської пропаганди

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers