rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Калорійний льодяник для СБУ

Служба безпеки знайшла собі гідного ворога: протизапальні льодяники «Стрепсілс», потрактувавши їх як «харчову домішку». У прямому і переносному значеннях.

Виявляється, широко відомі льодяники «Стрепсілс» не тільки полегшують боротьбу з кашлем, але й збуджують Службу безпеки України. У розпорядженні «Наших грошей» опинились листи, пов'язані з наїздом правоохоронців на постачальника льодяників ТОВ «Реккіт Бенкізер Хаусхолд енд Хелс Кер Україна».

Почалось усе минулого літа, коли прокуратура відкрила кримінальне провадження № 42016101070000113 і згодом провела обшуки з виїмкою доларів в офісі дистриб'ютора «Стрепсілс». До дивних подробиць цієї справи ми повернемось трохи згодом. Але спочатку про СБУ.

Спецслужба виявила неабияку цікавість до кримінального провадження. І навіть звернулась до Державного експертного центру Міністерства охорони здоров'я, аби медики надали інформацію про всі випадки побічних реакцій льодяника.

Керівник ДЕЦ Ковтун підписала підготований заступником директора Наталією Шолойко лист, що за шість років з льодяниками «Стрепсілс» до ДЕЦ надійшла інформація про десяток випадків передбачених побічних реакцій (алергія, тощо), тобто, тих, про які попереджують у інструкціях до таблеток.Title

При цьому, під час перереєстрації «Стрепсілсу» самі постачальники надали документи з прочерками у графі «кількість побічних реакцій та обсяги продажу».

Із цього листа СБУ зробило свої власні висновки і написало вже до МОЗу, що отримані дані означають повний швах з ефективністю, безпекою та якістю препарату, а відтак, міністерство має вжити заходів щодо визнання законною реєстрації «Стрепсілсу».

Ще раз. Медичні експерти пишуть, що льодяники давали по дві ПЕРЕДБАЧЕНІ побічні реакції на рік.

Але СБУ реагує на сам факт побічних реакцій, акцентується на прочерках, викидає саму згадку про передбаченість реакцій і вимагає скасувати вивчити питання, пов'язане з реєстрацією. А це означає автоматичне припинення продажу препарату в аптеках. А це - втрата великих грошей.

Звісно, ми нічого не знаємо про аргументи, які могли б вирішити проблеми між продавцями льодяників та начальником Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Сергієм Семочком, який і підписував листи від СБУ. Але знаємо, що Семочко - не Демчина. І якщо клієнтами «я_от_кононенко» є торговці горіхами, текстилем, автогазом (це тільки те, що нам вдалось ідентифікувати), то контррозвідники підопічного голови СБУ Грицака руками і ногами каламутять фармацевтичний ринок.

Раніше ми вже писали, як Семочко ненав'язливо радить лікарям боротись з діалізною монополією одного виробника, аби інший зміг покращити свої ринкові позиції. Писали і як Семочко разом із Грицаком ненав'язливо радять уряду відмовитись від міжнародних тендерників на фоні злиття карних справ проти тендерних чемпіонів часів Януковича.

Тобто, поява контррозвідників СБУ у темі про побічні реакції льодяників від кашлю - для «Наших грошей» це безумовний сигнал про «великі гроші». А тим більш, що й саме провадження № 42016101070000113 від 8 червня 2016 року нам здалось висмоктаним з того самого пальця, що і привід для цікавості сбушників.

Провадження було порушено Київською прокуратурою № 7 (веде прокурор Олександр Гафинець). Це та сама прокуратура, що порушувала провадження по темі діалізу, яке також насторожило контррозвідників Семочка. Ми поки що не знаємо, яким медом намазано контррозвідникам саме в подільській прокуратурі, але впевнені, що ті кому треба - в курсі.

Сам привід для прокурорського збудження - це пісня. Прокурори на повному серйозі вирішили, що «Стрепсілс» - це харчова домішка. Не будемо зупинятись на причинах такого рішення. Головне, який ланцюжок умовиводів породив цей мислевірус.

Будь-який продавець ліків знає, що для легального продажу ліків в Україні їх треба зареєструвати у вище означеному ДЕЦ, де питаннями швидкості і можливості реєстрації препаратів відають пані Ковтун та Шолойко (дружина того самого бізнесмена Хейломського з «Індару», який фігурує у цікавій кримінальній справі стосовно розкрадань на держпідприємстві).

«Стрепсілс» зареєстрований ДЕЦом саме як лікарський препарат з діючою речовиною аміл­мета­кре­зол+дихлорбензиловий спирт, що виконує функції антисептика та протиза­пального у ротовій порожнині. Рот - це все, що пов'язує «Стрепсілс» із харчами, які також потраплять в людину через рот.

Але у прокурорів власне світосприйняття, в якому «Стрепсілс» - це харчова домішка. (Може, контррозвідники справді настільки суворі дядьки, що додають собі амілметакрезол собі у фуа-гру та дихлорбензиловий спирт у колу?).

А відтак, прокурори вважають, що реєструвати його як лікарський препарат - це злочин, кваліфікований за ч. 4 ст. 358 КК України. А тому продавати лжеліки у аптеці - це заволодівати грошовими коштами «шляхом обману».

Відчули льодяний подих закону? А співробітники «Реккіт Бенкізер Хаусхолд» отримали відчуття в натурі. Бо прокурори влаштували у них обшук, під час якого спромоглись вилучити зі сейфа $39 300. Ну і конфіскували як якесь свідчення якихось злочинів.

Потім адвокат доводив суду, що це були особисті гроші одного з працівників фірми, який забрав їх з ліквідованого банку «Хрещатик» (і додав банківське підтвердження цього факту) і просто поклав у офісний сейф (поки не орендує банківську комірку). У будь-якому випадку, знайти валюту в офісі фірми, яка офіційно заробляє на імпорті ліків, - це доказ злочину хіба що у звихнутому світі параноїка.

Але Апеляційний суд, відмовляючи адвокату в поверненні грошей, «не знайшов (...) порушень вимог КПК України та чогось очевидно безпідставного чи довільного».

Отже, коли вся ця маячня справді сягнула орбіти, на якій СБУ вже вимагала від МОЗу заблокувати продажі «Стрепсілс» у загальноукраїнському масштабі за наявність передбачених побічних реакцій, транснаціонали вирішили захищати свій бізнес в Україні від українських правоохоронців. І керівник «Бенкізер Хаусхолд енд Хелс Кер Україна» Дживелек Шюкрю Тонгуч пішов до джерела проблем - Генерального прокурора Юрія Луценка, чиї підопічні разом із сбушниками і влаштували весь цей деліріум тремніс. 24 січня Генпрокурор доручив своєму заступникові Говді закрити справу.

Але на цьому історія не скінчилась, бо до СБУ бізнесмени, мабуть, так і не дійшли. 23 лютого, вже після того, коли прокурори мали закрити кримінальне провадження, «Реккіт Бенкізер Хаусхолд енд Хелс Кер Україна» подало позов на спецслужбу до адмінсуду. Суд призначено аж на липень. І щось здається, що там з'ясуються нові подробиці щодо дій СБУ з наведення своїх порядків на фармацевтичному ринку.

Ну, а ми всі ці подробиці розповіли лише з однією метою: подбати про здоров'я українських спецслужб. Шановні сбушники, будьте трохи стриманішими. Бо щось останнім часом ви споживаєте занадто багато «харчових домішок». Невдовзі в жодну декларацію не влізете. Хвилюємось.

Автор: Юрій Ніколов

Джерело: «Наші гроші»

АМКУ підготував облгази до розпилу

Кімната розкоші для плацкартного вагону

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers