rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Урочистий концерт на честь Тараса Шевченка в Норт-Порті, Флорида
  Title
  Голова Громадського комітету Віра Боднарук
  Title
  Лариса Шпон
Українська громада в південно-західній Флориді щороку в березні відзначає роковини великого сина України Тараса Шевченка. 11-го березня цього року в Осередку ім. св. Андрія в Норт-Порті, Флорида, громада мала велику приємність почути пісні на слова Шевченка у виконанні новоствореного громадського хору під проводом заслуженого діяча мистецтв України, композитора і диригента, маестро Михайла Цапара. Він зумів передати хористам глибокі почуття у поетичних творах геніального Поета.
Title  
 Декламатор Любомир Дядишин 
 Title 
 Громадський хор, диригент Михайло Цапар 
 Title 
 Ліда Михалович 

Голова Громадського комітету проф. Віра Боднарук відкрила вечір і коротко наголосила на величезній ролі Шевченка у становленні незалежності України. Його «Кобзар» пробуджував і закликав народ України не коритися, а боротися і йти до незалежності. І хоч вимріяна незалежність України прийшла через багато років після смерті Поета, він увесь час духовно був зі своїм народом. Біля пам’ятників Тарасові Шевченку в різних містах України і в діаспорі українці збиралися і збираються, щоб декламувати його поезії і до сьогодні.
Ведуча вечора Рома Гуран представила громадський хор під диригентурою Михайла Цапара, який започаткував свій виступ грімким «Заповітом» Шевченка, потім вдумливо полинули «Думи мої», а опісля лагідно і ніжно – «Садок вишневий коло хати».
Вірш «Мені 13-й минало» декламував Любомир Дядишин перед урочистим словом Лариси Шпон: «Жінки в житті Шевченка». Портрети 8 жінок, підготовлені Віктором Лісничим і Анною Мацілинською, були показані на екрані під час дуже цікавої доповіді Л. Шпон. Хоча Шевченко мріяв про дружину і родину в Україні, але цього не сталося. Можливо, що жінки, в яких закохувався Шевченко, були частково інспірацією його творчості!
Вірш Лесі Українки «На роковини Шевченка» з великим почуттям декламувала Лідія Михалович, а приємною несподіванкою вечора був виступ тріо чоловіків у складі Василя Феся, Ореста Грицика та маестро Михайла Цапара, які виконали 2 пісні: «За свій народ», сл. С. Пушика, муз. Михайла Цапара, та «Моя Україна», сл. М. Бойка, муз. М. Свидюка.
На завершення програми громадський хор виконав молитву «Через поле України ішла Божа Мати», сл. і муз. В. Шкіптури, «Спи, Тарасе, батьку рідний», виконав хор зі солістами Василем Фесем та Орестом Грициком і на закінчення програми – могутня пісня «Реве та стогне Дніпр широкий» за участю всіх присутніх.
Під акомпанемент оплесків завершилося свято Шевченка. Переповнена зала вітала виступ хору і його диригента щирими, гучними, тривалими аплодисментами.
На пам’ятку гостям залишилася програмка вечора з портретами жінок у житті Шевченка, яку майстерно виконала Анна Мацілинська.
Щира подяка виконавцям свята, організаторам вечора та членам Громадського комітету: Ромі Гуран, Ліді Білоус, Лесі Попель, Галі і Вікторові Лісничим, Дарії та Євгенові Томашоским, Анні Мацілинській, Каті Стецюк, Одарці Горбачевській, Ларисі Шпон, Богданові Боднаруку, Ярі Літош та Оксані Лев.

Фото Віктора Лісничого

Хресту Твоєму поклоняємось, владико...

В еміграції їх об’єднали спиці та гачки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers