rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Uber використовує секретну програму, щоб уникнути небажаних зустрічей
Title  

Uber використовує секретну програму, щоб уникнути небажаних зустрічей

Uber використовує спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє не приймати замовлення від чиновників, поліцейських та інших представників влади в тих містах, де діяльність компанії заборонена або проти неї ведеться розслідування.
Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
Сервіс таксі Über вже кілька років використовує систему Greyball, яка збирає персональні дані клієнтів і аналізує їх. У компанії стверджують, що Greyball допомагає боротися з несумлінними клієнтами, які порушують правила надання послуг.
Greyball збирає інформацію з програми Uber, так і з інших ресурсів. Зокрема, програма аналізує адреси, виділяючи райони, де розташовані адміністративні будівлі. Далі співробітники Über аналізують, яким чином використовують додаток люди, які знаходяться в цій зоні.
Якщо людина часто відкриває і закриває додаток, то Greyball маркує її як імовірно пов’язану з владою. Програма також аналізує дані кредитних карт клієнтів, виявляючи таким чином карти, видані працівникам держструктур.
В результаті, якщо людина визначається Greyball як така, що має стосунок до влади, додаток Über показує, що вільних машин наразі немає, або замінює основний екран програми на фейковий. Про існування такої системи газеті New York Times розповіли кілька колишніх і чинних співробітників Über.
  
«Йдеться про людей, які хочуть фізично нашкодити водіям, або про конкурентів, які хочуть нашкодити нашій роботі, або про опонентів, які змовляються з владою», - заявили у Über.

У Парижі ходять перші безпілотні автобуси

 Title 
Влада Парижа запустила в місті два безпілотних міні-автобуси з електричними двигунами. Наразі цей проект вважається експериментальним, але в разі успіху міська влада готова й далі розвивати такий транспорт.
Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
«Обидва автобуси ходять по короткому маршруту між Ліонським вокзалом і вокзалом Аустерлітц в 13 окрузі Парижа. Рухаються вони виділеною лінією, де не ходить інший транспорт. Кожен з автобусів нагадує невелику скриню на колесах і вміщує до 12 людей. Він обладнаний лазерними далекомірами і численними камерами, встановленими по всьому периметру, щоб запобігти зіткненням з людьми й машинами. У автобусів немає не тільки водія, але й вираженої передньої чи задньої частини. Прибувши до місця призначення, він може, не розвертаючись, одразу рушити назад, на зразок вагона фунікулера», - йдеться у повідомленні.
Заступник мера Парижа Жан-Луї Міссіка заявив журналістам, що безпілотний транспорт скоро зробить революцію у світі міського транспорту і повністю змінить життя людей у великих містах.
У перспективі міська влада сподівається замінити такими автобусами приміські потяги, що з’єднують невеликі міста під Парижем з мегаполісом. Підсумки експерименту буде відомо через три місяці.
Як відомо, останніми роками відразу кілька великих автовиробників займаються створенням машин, здатних їздити без допомоги водія. На вулицях деяких міст вже можна побачити автомобілі на автопілоті.
  
Серед концернів, які сподіваються створити повноцінний безпілотний автомобіль вже до 2020 року, німецькі BMW і Volkswagen, американські General Motors і Tesla, а також корейська компанія KIA.
Розробкою безпілотних машин займаються і великі IT-компанії, наприклад Apple і Google, а також деякі сервіси таксі, в тому числі Uber.

Title  

Винахідник літій-іонних батарей створив суперпотужні скляні акумулятори

Джон Гуденаф, 94-річний винахідник літій-іонних акумуляторів, які складають основу більшості електронних пристроїв, створив скляні батареї, які ще кращі, ніж його попередній винахід.
Про це повідомляє  прес-служба University of Texas at Austin.
«Енергетичний запас нової батарейки втричі більший за попередній, її термін служби набагато довший, і нова батарея навіть у принципі не може вибухнути. Нова батарея повністю твердотільна, тобто в ній немає рідких компонентів. Традиційні літій-іонні акумулятори зроблені з твердих катода і анода, відокремлених один від одного рідким електролітом, що проводять електрику. Новий винахід Гуденафа заміщує цю рідину більш ефективною скляною речовиною», - зазначається в публікації.
Твердотільна батарея не тільки не може вибухнути, але і заряджається буквально за хвилини, а не години, що може значно підвищити ефективність електронних пристроїв.

У США запатентували «космічний трамвай» SpaceTram

 Title 
  
Американський інженер Джеймс Пауелл, один з винахідників технології магнітної левітації, розробив електромагнітну гармату для запуску апаратів в космос без використання звичних ракет.
Про це повідомляє «Yahoo News».
«Система SpaceTram, яку заповзятливий винахідник вже запатентував, використовує технології вакуумного транспорту Hyperloop і потягів на магнітній левітації. Космодром буде являти собою велику вакуумну трубу, спрямовану вгору. Оскільки тертя в ній відсутнє, поміщений всередину об’єкт буде здатний розігнатися до швидкості, близької до другої космічної», - зазначається в публікації.
Таким чином «космічний трамвай» подолає гравітацію планети, або, за необхідності, залишиться на орбіті. Система безракетного запуску першого покоління буде здатна працювати з апаратами вагою до 100 кілограмів, а друге покоління буде оперувати базовими капсулами з пасажирами на борту.
За задумом Пауелла, перевантаження у вакуумній трубі будуть відносно низькими, близько 2−3g, тому не вимагатимуть від мандрівників професійної підготовки, яку проходять космонавти. За допомогою SpaceTram космічні апарати зможуть запускати навіть ті країни, які не могли собі цього дозволити через величезну вартість ракет.

Срібна монета і золоті мільярди

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers