rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

Збитки від негоди на сході країни

Шквальний вітер став причиною загибелі, щонайменше, однієї особи і призвів до руйнування будівель і утворення корків на дорогах, також через негоду сталося багато дорожньо-транспортних пригод у східній частині Сполучених Штатів Америки, пишуть Euronews.
У місцині Вудрофф, штат Південна Кароліна, вітер повалив шпиль церкви на прилеглий будинок. Уламки від шпилю завдали шкоди прилеглим будівлям та автівкам.
Вітер також повалив багато дерев, а тисячі домівок та підприємств було знеструмлено.



Трамп звинуватив Обаму у прослуховуванні

телефонів під час передвиборчої кампанії

У суботу Дональд Трамп звинуватив колишнього президента Барака Обаму в тому, що той організував таємне прослуховування його виборчого штабу під час кампанії.
Чинний президент порівнює справу з «Вотерґейтським скандалом» і закликає Конгрес провести розслідування. Дональд Трамп не надав жодних доказів на підтвердження своїх слів. Речник Обами категорично спростовує звинувачення. А демократи у Конгресі звинувачують Трампа у спробі відволікти увагу від скандалів з росіянами, пише «Голос Америки».
В місті Палм-Біч, штат Флорида, президент США Дональд Трамп у своєму Twitter зробив, можливо, найгучнішу заяву в своєму житті. «Жах! Тільки що дізнався, що Барак Обама прослуховув мене в Trump Tower, якраз незадовго до перемоги. Нічого не знайшли!» – твітував Дональд Трамп.
Трохи згодом ще чотири твіти з нападками на колишнього президента Обаму: «Наскільки низько президент Обама опустився, прослуховуючи мої телефони під час священного процесу виборів. Це – Ніксон, Вотерґейт! Жахлива (чи хвора) людина!»
Напередодні сенатор від Республіканської партії Ліндсі Ґрем разом з офіційними особами американської розвідки назвав усе це дуже тривожним розвитком подій. «Я дуже занепокоєний. Я стурбований тим, що наш президент припускає, що колишній президент зробив щось незаконне», – заявив сенатор Ліндсі Ґрем.
«Якщо це навіть і так, то розкриття подібної інформації про прослушку ФБР у вежі Трампа (Trump Tower) – злочин», – кажуть держслужбовці.
«Це – надзвичайно серйозний злочин. Той, хто оприлюднює існування подібного прослуховування – порушує федеральний закон», – заявив прокурор і колишній директор Національного центру з боротьби з тероризмом Метт Олсен.
Оскільки президент не навів жодних доказів, то абсолютно не ясно, на чому базуються його твердження: з надсекретного брифінгу в Білому домі чи з консервативного веб-сайту Breitbart, на якому минулої п’ятниці опублікували статтю, в якій ведучий шоу для домогосподарок Марк Левін розмірковує про прослуховування Дональда Трампа та його оточення: «Яку кількість людей, наближених до Трампа, було прослухано? Скільки разів їхні розмови були перехоплені, записані, розшифровані? Тому що це, пані та панове, великий скандал».
Прес-секретар президента Обами всі звинувачення відхиляє, називаючи їх неправдивими. А один з колишніх помічників з питань нацбезпеки кабінету Обами навіть відповів Дональду Трампу.
«Жоден президент не має повноважень видавати указ на прослуховування. Такі обмеження були запроваджені, аби захистити громадян від таких людей, як ви», – твітував Бен Роудс.
В інтерв’ю ранковому шоу «Доброго ранку, Америко» колишня юрист Білого дому часів Обами пояснює процедуру запиту на прослуховування, яка є дуже непростою навіть для президента.
«Якщо ви хочете прослухати громадянина США, вам необхідно зробити запит до ФБР, ви повинні піти в суд і отримати дозвіл на це, у випадку, якщо є інформація про скоєний злочин, чи то підозра у шпигунстві іноземного агента. Тож, якщо й був такий указ, то це означає, що його затвердили всі інстанції», – пояснює колишній юрист Білого дому за президента Обами Кейт Шоу.
Twitter президента – це інструмент, який відволікає увагу громадськості від зосередженості на дійсно проблемних темах, наприклад, контактів наближених до Трампа осіб з російським послом, вважають законодавці-демократи, серед яких Ненсі Пелосі та Кріс Кунс. Останній з них ще додає: прослуховування, можливо, й дійсно було, і якщо й так, то виключно у рамках розслідування зв’язків Трампа з Росією. Але подібних записів ніхто не бачив.
«Є розшифрування розмов, які могли б пролити світло на те, чи дійсно російська розвідка і високопоставлені російські політичні лідери, включаючи Володимира Путіна, співпрацювали чи то були в змові з кампанією Трампа на вищому рівні, аби вплинути на результат виборів», заявив сенатор Кріс Кунс.
Сенатори-республіканці ж у своїх заявах на американському телебаченні закликають усіх заспокоїтися та почекати. Марко Рубіо, зокрема, сказав що не знає, звідки в президента така інформація, а якщо він робить такі заяви – то, можливо, має підстави.



Ще один напад на індійця

Корінний індієць Діп Рай отримав вогнепальне поранення в місті Кент, що в штаті Вашингтон. Про це повідомляють Euronews.
Увагу нападника, що вигукував расистські лозунги, привернув тюрбан та довга борода 39-річного чоловіка, котрі вважаються традиційним для сповідувачів релігії сикхів. Протягом останніх двох тижнів у США сталися декілька обстрілів індійців, двох людей було вбито.



Громадянам США можуть ввести візи

для подорожей в Європу

Члени Європарламенту закликали Європейську комісію ввести візи для громадян США, які відвідують Європу. Такого рішення вони дійшли на тлі дискусії з приводу візових обмежень щодо п’яти країн ЄС, повідомляє CNN.
Євродепутати закликали Вашингтон надати такий самий безвізовий доступ для громадян Болгарії, Хорватії, Польщі, Румунії та Кіпру, якими користуються громадяни інших 23 країн ЄС. Правила ЄС вимагають рівного ставлення до всіх держав-членів, зазначає CNN.
Громадяни США можуть у даний час відвідувати всі країни ЄС без візи в рамках програми безвізового режиму.
Резолюція закликає комісію вжити необхідних правових заходів «протягом двох місяців», але не зобов’язує, згідно з прес-релізом Європарламенту.
У випадку застосування вона тимчасово накладатиме візові вимоги на американських мандрівників до того часу, поки не буде досягнуто повної взаємності в оформленні віз. Але країни ЄС зазнають втрат, якщо нові умови негативно вплинуть на туризм і ділові поїздки зі Сполучених Штатів, зауважує CNN.
Європейська комісія працює над вирішенням суперечки щодо віз.



Президент Трамп підписав новий імміграційний указ

У новому імміграційному указі президента Трампа зберігається 90-денна заборона відвідувати США громадянами Ірану, Лівії, Сирії, Сомалі, Судану та Ємену.
За повідомленням, у новому указі з переліку країн, на які поширюватиметься заборона, буде виключено Ірак, пише «Голос Америки».
Попередня спроба Трампа заборонити вихідцям зі 7 країн відвідувати США була зупинена судами.
Ірак виключено зі списку країн, оприлюдненому в попередньому указі 27 січня, тому що уряд цієї країни запровадив нові процедури перевірки виїзду з країни, і, зокрема, посилив ретельну перевірку віз та обмін інформацією, а також через взаємодію країни зі США у боротьбі з бойовиками «Ісламської держави».
Тисячі іракців воювали на боці армії США впродовж багатьох років або працювали перекладачами з часу очолюваного США вторгнення в Ірак у 2003 році.
Представник Білого дому повідомив, що новий президентський указ не стосуватиметься осіб з визначених у списку 6 країн, які є законними постійними мешканцями США або які мають «зелену картку».
Хоча попередній указ набрав чинності з моменту його підписання президентом Трампом, з імплементацією нового указу буде певна затримка, щоб уникнути непорозуміння, яке виникло у січні.
За інформацією радника президента, новий указ набере чинності 16 березня.



До США їде канцлер Німеччини Ангела Меркель

За повідомленням Reuters, 14 березня канцлер Німеччини Ангела Меркель планує зустрітися з президентом Дональдом Трампом у Вашингтоні. Ця зустріч лідерів США і
  Title
  
Німеччини стане першою після не найкращого початку відносин на тлі розбіжностей у сфері міжнародної торгівлі та міграції.
Про запланований візит повідомила американська сторона. Він відбудеться напередодні зустрічі міністрів фінансів індустріальних країн, які входять у «Велику двадцятку», в Німеччині, і розглядається як підготовка до візиту Трампа в Німеччину в липні для участі у зустрічі лідерів G20.
Новий республіканський президент і Меркель опублікували спільну заяву за підсумками телефонної розмови в січні, в якій наголошувалося на важливості співпраці в рамках НАТО і висловлювалася думка про необхідність розвитку співпраці в боротьбі з тероризмом.
Після оприлюднення заяви Меркель виступила з різкою критикою підписаного Трампом указу, який тимчасово забороняв в’їзд у США громадянам зі семи, здебільшого, мусульманських країн. Відповідаючи на прохання прокоментувати негативні висловлювання американського президента щодо ЗМІ, Меркель неодноразово підкреслювала важливість свободи преси.
У німецького канцлера склалися теплі стосунки з попередником Трампа – демократом Бараком Обамою.
Передбачається, що під час зустрічі Меркель і Трамп обговорять широкий спектр питань, включаючи світову економіку, торгівлю, боротьбу з «Ісламською державою», майбутнє НАТО, а також зв’язки з Росією і Китаєм.



Caterpillar підозрюють в ухиленні

від сплати податків

Представники Федеральної податкової служби США проводять обшук на трьох об’єктах у штаті Іллінойс, що належать корпорації Caterpillar. Це один з найбільших у світі виробників будівельної та гірнодобувної техніки, енергетичних установок та промислових турбін. У компанії заявили, що обшук пов’язаний із прибутками, які отримала дочірня швейцарська компанія Caterpillar SARL. Американські податківці вважають, що Caterpillar виводила з країни гроші через свою швейцарську «доньку» і насправді має сплатити додаткові 2 мільярди доларів податків з цих прихованих прибутків в американську казну, пишуть Euronews.
У самій компанії оскаржують такий закид.
Після повідомлень про обшук акції Caterpillar на Нью-Йоркській фондовій біржі впали на понад 4%.



Опра Вінфрі може претендувати

на посаду президента

Title  
  
Американська телеведуча й кіноактриса Опра Вінфрі не заперечує своєї участі в президентських виборах у США.
Про це пише The Washington Post.
У виданні йдеться, що в інтерв’ю кореспондентові телеканалу Bloomberg Дейвиду Рубенстіну Опра Вінфрі заявила, що результат президентських виборів у листопаді відкрив для неї нагоду задуматися про можливості висунути власну кандидатуру в президенти, незважаючи на відсутність у неї політичного досвіду і відповідних знань.
63-річна Опра, яка на листопадових президентських виборах у США підтримувала демократку Гілларі Клінтон, раніше негативно відповідала на будь-які запитання щодо можливих політичних амбіцій.
Однак тепер вона натякнула, що її позиція вже не така категорична.
«Я ніколи навіть не розглядала подібну можливість», – сказала вона, відповідаючи на запитання про участь у виборах.
Рубенстін зауважив: «Ясно, що не потрібно мати досвіду в уряді, щоб бути обраним на посаду президента».
«Ось і я так думала, – продовжила Опра. – Я думала: «О, Боже, у мене немає досвіду, я недостатньо багато знаю». А тепер я думаю: «О!...»
Можливо, саме «О!» стане гаслом президентської передвиборчої кампанії у 2020 році, зауважують журналісти.

Чикаго за тиждень

У фокусі Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers