rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Робота далекобійників (водіїв трака) у США
Не треба нагадувати читачеві, що економіка США безпосередньо залежить від вантажоперевезень наземного транспорту: приблизно 70% усіх вантажів перевозять саме таким чином.

У США налічують приблизно 15 млн. великовантажних автомобілів. За даними Асоціації американських далекобійників, зараз у Сполучених Штатах працюють понад чотири мільйони водіїв вантажівок. Згідно зі статистикою, кожен двадцятий водій трака – жінка.
Наразі ринок вантажоперевезень у країні забезпечує роботою приблизно 9 млн. осіб, з яких 3,5 млн. – водії вантажних автомобілів. У компанії UPS, наприклад, працюють 60 тис. водіїв. Для порівняння, у Канаді – приблизно 250 000 «трак-драйверів».
У США діє приблизно півмільйона компаній, що займаються вантажоперевезеннями. З них 82% – це невеликі компанії, що мають 6 і менше траків. Щорічний дохід від цього бізнесу перебуває в межах 255,5 млрд. доларів.





Скільки платять водіям траків у США?

За даними Бюро трудової статистики (Bureau of Labor Statistics), зарплата далекобійників – від $30 до $90 тисяч на рік. Заробіток, насамперед, залежить від кваліфікації і досвіду працівника. Ясна річ, водій, що перевозить небезпечні хімічні речовини з Нью-Йорка до Каліфорнії, отримує значно більше, ніж, наприклад, його колега, який займається транспортуванням замороженої риби з Нью-Джерсі в Пенсильванію.
У великих компаніях, на кшталт Microsoft або IKEA, зарплата професійних далекобійників може сягати $1-3 за милю. Зрозуміло, сума заробітку безпосередньо залежить від трудового стажу та віку. Однак, для початківця «тракіста» 40-50 центів за милю – вже щастя. У випадку, якщо водій має власний трак із трейлером, він може заробити від 3 до 10 тис. на місяць.
Найчастіше компанії не ризикують брати на роботу водіїв, яким менше, ніж 25 років, хоча закон дозволяє навіть 18-річним водіям сідати за кермо.
Відповідно до американського трудового законодавства, водій може перебувати за кермом трака в дорозі не більше, ніж 11 годин поспіль. Після цього йому потрібна, як мінімум, 10-годинна перерва. Згідно з цими правилами, встановленими ще у 1985 році, роботодавцями розраховуються дистанції і терміни поїздки.

Небезпечна професія водія

Водії трака перебувають на дев’ятому місці в списку найбільш небезпечних професій у США (на восьмому місці – електрики, на десятому – таксисти). За статистикою, на 100 тисяч далекобійників припадає 26,5 смертельних випадків на рік. Найчастіше вони гинуть через порушення елементарних правил техніки безпеки. Водії траків можуть заснути за кермом після 20-25 годин безперервного водіння, перевищити швидкість, несерйозно поставитися до легкозаймистих і небезпечних вантажів. Якби не ці грубі порушення, роботу далекобійників вважали б чи не найбезпечнішою.
Коли ви дочитаєте це до кінця, в країні під колеса трака потрапить, як мінімум, одна людина. Найнебезпечніші в цьому сенсі штати – Каліфорнія, Техас, Джорджія і Пенсильванія.

Як стати водієм трака?

Кожен водій трака в Америці зобов’язаний мати ліцензію CDL. Крім цього, він повинен досконало знати правила транспортування специфічних вантажів.
У США далекобійників, зазвичай, поділяють на 6 основних категорій: Auto Haulers здійснюють постачання легкових автомобілів, мотоциклів і громіздкої сільськогосподарської техніки. Dry Van Drivers перевозять нешвидкопсувні товари у закритих фурах.
Flat Bed Drivers спеціалізуються винятково на транспортуванні великих однотипних виробів (наприклад, сталевих труб або деревини) у напіввідкритих контейнерах.
Водії LTL (у перекладі Less than Truck Load – вантаж легший, ніж вага вантажівки) перевозять товари на невеликі відстані і, зазвичай, розвантажують їх самостійно.
Водії категорії reefer здійснюють постачання заморожених і охолоджених продуктів. Tanker drivers мають справу з рідиною (наприклад, бензином), яку перевозять у спеціальних цистернах.
Бажаючі отримати ліцензію CDL, що дозволяє перетинати країну вздовж і поперек, повинні досягти 21 року. У низці штатів віковий ценз знижено до 18 років. Навчання й отримання прав для далекобійника в США триває від 2 тижнів до 9 місяців. Вартість – від $1500 і більше.
Особливо варто сказати про чудовий сервіс для водіїв траків на американських дорогах. АТА, разом з низкою інших організацій, строго стежить за тим, щоб далекобійники, перебуваючи у будь-якій точці Сполучених Штатів, без проблем могли знайти поблизу місце для паркування, готель, ресторан або кафе, де можна пообідати.
Сьогодні майже всі великі компанії обладнують траки системами навігації, супутниковими телефонами і маячками, що допомагають відстежити місце розташування машини та її водія у будь-якій точці країни. Тому заблукати далекобійникам на американських дорогах складно.



Кооперація

Хоч кому!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers