rss
05/05/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Крістін Джексон, Британська королівська агенція Crown Agents: «Якість ліків може бути важливішою, аніж ціна»
У результаті зміни механізму закупівель за держпрограмами лікування ці закупівлі було передано від Міністерства охорони здоров’я міжнародним організаціям. Серед них уряд України обрав і британську королівську агенцію Crown Agents.

У минулому році Crown Agents постачала ліки для лікування онкологічних захворювань у дітей та дорослих за кошти держбюджету 2015 року. Після відставки разом з урядом міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі у квітні 2016-го закупівлі в МОЗ були заблоковані майже на півроку. Втім звинувачення за затримку ліків, а потім і за зрив закупівель спочатку були адресовані міжнародним організаціям, між іншим, саме Crown Agents. Причому із найболіснішої емоційної теми - лікування онкологічно хворих дітей. З початку року тема закупівель знову стала звучати в інформаційному просторі, цього разу - стосовно серцево-судинних захворювань.
Про нюанси закупівель та роботи в Україні Укрінформ поговорив зі старшим консультантом із закупівель британської королівської агенції Crown Agents Крістін Джексон.
- Пані Крістін, останнім часом процедури закупівлі ліків для України зазнають критики. Нещодавно відомий кардіохірург Борис Тодуров заявив, що закупівлі за напрямком лікування серцево-судинних захворювань за 2016 рік були зірвані, і звинуватив у цьому відповідно МОЗ. Оскільки Crown Agents за угодою з міністерством проводить закупівлі з цього напрямку, прокоментуйте ситуацію, яка склалася.
- Згідно з угодою між Crown Agents та МОЗ України, закупівлі ліків за даною програмою тривають за графіком відповідно до умов контракту.
- У контракті з МОЗ визначено терміни постачань за тими програмами, за якими ви здійснюєте закупівлі?
- У контракті з постачальником прописуються дуже суворі терміни і відповідні санкції за їх порушення. Наша кардіопрограма буде найбільша, найширша. Ми маємо фактично шість спеціалізованих напрямків у цій програмі і загалом 153 окремих позиції. Ми відкрили тендер по кожній із позицій, що зазначені в номенклатурі. По першому напрямку, а це саме медпрепарати  з серцево-судинних захворювань, вже завершено процес подання заявок. Наразі ми їх оцінюємо і наступного тижня надамо результати цього оцінювання.
Щойно МОЗ затвердить пропозиції, що були надані Crown Agents, ми будемо укладати контракт з успішним учасником, який має найкращі препарати за найкращу ціну. Тоді ми вже будемо точно знати терміни постачань.
- Кілька днів тому на сайті Crown Agents я бачила повідомлення, що за деякими напрямками по програмі серцево-судинних захворювань було призупинено оголошення. З чим це пов’язано?
- Кардіопрограма досить складна. Ми дали учасникам торгів 20 днів на підготовку пропозицій, і отримали  дуже багато питань саме щодо технічних характеристик. Нам поставили понад 100 питань.
Для того, щоб отримати якомога більше заявок і отримати кращу конкуренцію, Crown Agents прийняли рішення призупинити процес подання заявок на п’ять днів, поки не буде отримано всіх роз’яснень по технічних специфікаціях, щоб усі розуміли, що від них вимагають. Відповідні технічні характеристики надаються робочими групами міністерства.
Але тиждень тому ми знову розпочали процес прийому заявок та подовжили термін отримання пропозицій по двох позиціях програми до 10 лютого. При цьому, маємо наголосити, що вже за трьома позиціями прийом заявок завершився, і ми розпочали роботу над наступним етапом - оцінкою отриманих пропозицій.
- Одним із критичних зауважень щодо закупівель по онкопрограмі, зокрема, з боку онкогематолога Світлани Донської, було те, що в минулому році деякі препарати для онкохворих дітей були закуплені не в тій формі, що потрібна. Крім того, стало відомо, що у деяких препаратів досить обмежений термін придатності. Чому так сталося?
- Минулого року ми використовували ту саму процедуру, коли отримували питання від заявників. Щодо закупівель по дитячій онкології - все що ми пропонували, затверджувалося міністерством, і на документах стоїть підпис в тому числі й пані Донської. Раніше вона входила до робочої технічної групи, і ми не закуповували нічого, що не було попередньо погоджено нею та всім складом цієї групи.
- Стосовно Crown Agents  виникають запитання щодо оприлюднення інформації про учасників торгів та пропозицій, які подаються на ці торги. Наприклад, для того, щоб порівняти цінові пропозиції різних учасників.
- Ми не використовуємо систему, подібну до ProZorro. Насправді, подібна система дуже розповсюджена у світі, в тому числі у Великій Британії в державних закупівлях. Але вона не завжди є дієвою, коли мова йде про закупівлі таких технічно складних речей, як медпрепарати, де дуже важлива якість. А якість препарату може бути важливішою за ціну. Тому, аби забезпечити відповідність усім цим вимогам, ми не використовуємо її.
Ми завжди публікуємо інформацію про переможців тендеру: який постачальник виграв, і яка ціна. І в нашій тендерній документації  вказано, що ми не обов’язково будемо приймати найнижчу ціну. Переможцем буде найнижча цінова заявка, яка цілком відповідає технічним критеріям, критеріям якості. Відповідно у постачальника або виробника мають бути реєстраційні документи, сертифікати відповідності якості, і тільки після того, коли ми завершимо технічне оцінювання і, можливо, відхилимо декілька заявок, будемо дивитися на ціну.
- А якщо пропонується препарат, який відповідає всім критеріям, але не має реєстрації в Україні? Чи можливо закуповувати такі позиції, враховуючи, що нещодавно в Україні запрацювала система спрощеної реєстрації ліків?
- Так, це можливо. Ми включили до нашої тендерної документації опис цієї процедури, для того щоб заохотити реєструвати в Україні нові медикаменти, тому що це сприяє конкуренції, і це добре для ринку.  Сподіваємося, що в цьому році такі пропозиції будуть.
Але, якщо такі процеси, як закупівлі медпрепаратів, отримують так багато негативної публічності, як в Україні, то ця спроба збільшити асортимент зареєстрованої в Україні продукції може не спрацювати ще до того, як цю процедуру випробують. Такі проблеми дуже відвертають виробників від співпраці з Україною. Фармвиробники можуть працювати по всьому світу, і якщо виникають такі складнощі в Україні, то навіщо їм взагалі цим займатися.
- Чи були такі випадки, коли вам казали щось на кшталт: «Україна? Ні, ми не будемо працювати...»
- Напряму не казали. Були випадки, коли отримували від нас документи про спрощену реєстрацію, а потім казали, що не зрозуміло, які саме документи потрібно подати Державному експертному центру Міністерства охорони здоров’я України. Центр проводить попередню роботу з аналізу інформації щодо реєстрації продукту і вже потім дає свої рекомендації МОЗ про те, чи варто або ні реєструвати продукт. Наприклад, чи потрібно перекладати фармдосьє українською мовою, або чи є можливість подати на розгляд фармдосьє лікарського засобу, зареєстрованого в Німеччині.
Але насправді потрібно виходити на міжнародні ринки, і говорити зрозумілою мовою, що є така процедура, приходьте до нас, нам потрібні ваші ліки.
- Українська бюрократія викликає складнощі в роботі?
- Не стільки складнощі, скільки забирає багато часу. У державному секторі України все має бути роздруковано та підписано. E-mail досі не вважається офіційною комунікацією. Якщо я хочу надати якусь інформацію в міністерство, я можу це зробити електронною поштою. Але після цього все одно потрібно все роздрукувати, поставити печатку, підписати, і тільки тоді це буде розглядатися. Зараз це в світі дуже незвично.
- Всі пам’ятають минулорічну історію з розмитненням препаратів для онкохворих, які постачала компанія «Людмила-Фарм». На якому етапі завершується відповідальність постачальника, Crown Agents і починається відповідальність Міністерства та інших державних установ з тим, щоб отримати ліки вчасно?
- Починається все з відповідальності постачальника. За контрактом, постачальник має здійснити поставку на склади ДП «Укрмедпостач». Якщо всі процедури проведено, Crown Agents підписує цю доставку. Далі здійснюється перевірка цього вантажу. Після того, як здійснено перевірку, ми передамо всі документи до міністерства. Коли міністерство приймає ці документи, настає його відповідальність.
Усі постачальники різні, все залежить від того, де знаходяться ці препарати, і яким чином вони будуть доставлятися в Україну.
Минулого року в нас були стандартні документи, які, як ми вважали, покривають будь який можливий випадок. Тобто для іноземного постачальника, який доставляв вантаж з Європи, процедура була однією, для українського дистриб’ютора, який це робить з території України - іншою. «Людмила-Фарм» намагалася діяти як іноземний постачальник, хоча є українським дистриб’ютором.
Crown Agents є партнером МОЗ по закупівлям. Ми не можемо впливати на те, які правила існують у країні.
- При виборі постачальника з ким краще працювати - виробником чи дистриб’ютором?
- Ми точно не маємо ніяких преференцій. Зі всіма учасниками закупівель, зі всіма постачальниками ми працюємо стовідсотково у рівних умовах. Іноді певні люди наполягають, що ми маємо робити закупівлі у виробників тільки за межам України, але ми не будемо надавати їм преференцій і будемо розглядати заявки з різних країн, якщо якість належна, відповідні технічні вимоги.
- А співпраця з дистриб’юторами не призводить до збільшення цін на якісь категорії препаратів?
- Насправді, в часі ми навіть економимо, тому що дистриб’ютори мають певні запаси у себе, яких може не бути у виробників, тому що вони продають ліки одразу як виробили. Якщо звертатися напряму до виробника, то доводиться чекати, поки він виробить певну партію. Це перше.
По-друге, ціна не обов’язково збільшується. Певні дистриб’ютори купують дуже великі обсяги. І тільки частина піде за контрактом до МОЗ, серед замовників є приватні клініки, окремі заклади. А чим більша партія, тим нижча ціна. Звичайно, може бути націнка, тому що дистриб’ютори також повинні заробити. Але в таких випадках у багатьох країнах аргументи наступні: якщо ми купуємо у дистриб’ютора на 8% дорожче, але якщо ліки знаходяться вже тут, це означає, що доставка буде швидшою і зручнішою, і це є нормальною ціною за швидкість і зручність. Це частина стратегії закупівель - що і коли обирати для кожного випадку, і не можна казати, що ми обираємо тільки якийсь один варіант.
Згідно з дослідженням, яке ми замовили після проведення закупівель минулого року, ті ціни, які нам вдалося отримати, враховуючи і нашу комісійну винагороду, були вигідніші, ніж у МОЗ минулих років.
- За контрактами 2016 року коли ви плануєте поставки?
- Якщо це ті препарати, виробництва яких не потрібно чекати, то вже у березні зможемо вже розпочати поставки. Думаю, що це будуть препарати за програмами щодо гепатиту, щодо донорства, набори для тестування на ВІЛ. У деяких випадках є обмежений вибір, є один препарат, який знаходиться під міжнародним патентом, і його потрібно закуповувати безпосередньо у виробника. Якщо ми говоримо про програми донорства чи тестування на ВІЛ, то потрібно купувати те, що сумісно з обладнанням, устаткованим в Україні і, відповідно, потенційна кількість учасників тендеру звужується.
- Уже відомо, коли Crown Agents буде укладати договір з МОЗ на закупівлі 2017 року?
- У 2015-16 роках процеси не починалися раніше листопада відповідного року. Щодо 2017 року, МОЗ зазначає, що процес вже повинен початися у другому кварталі: зараз готується номенклатура програм, обговорюються бюджети. Мета CrownAgents - провести всі тендери за кошти держбюджету 2016 року, надати всю інформацію до МОЗ та отримати погодження до кінця 1 кварталу поточного року. Далі - укладання контрактів та поставки. Відповідно, починаючи з 2 кварталу, ми готові працювати над тендерами для поточного року.
- Як, на вашу думку, повинен бути налагоджений безперервний  процес постачання ліків?
- Насправді, це не тільки проблема України. Дуже багато моментів пов’язано з процесом бюджетування, коли державна установа отримує кошти.
По-друге, я не медик, але з досвіду знаю, що найкраще це проходить у країнах, які мають затверджені протоколи лікування захворювань та надання медичної допомоги при невідкладних станах. Тоді легше спрогнозувати, що саме потрібно і в якій кількості, та, орієнтуючись на внутрішню статистику, зробити такі розрахунки на два-три роки.
Закупівлі - це не якась вища математика, просто з самого початку все потрібно зробити правильно і далі продовжувати. Виконати закупівлі однією поставкою раз на рік не ефективно: відбувається наповнення складських запасів, але в такому випадку неможливо адекватно реагувати на коливання попиту, до того ж постає питання строків придатності ліків. Потрібно знати перспективу, робити прогнози на довгий термін вперед і планувати надходження поставок стабільно упродовж всього року. Це дозволить мати завжди свіжі ліки у необхідній кількості за оптимальну ціну.

Довідка

Агенція Crown Agents - міжнародна компанія зі 185-річним досвідом роботи, яка співпрацює з урядами, міжнародними організаціями та компаніями за напрямками зміцнення системи охорони здоров’я, управління ланцюгами постачань, економічним розвитком, та надання гуманітарної допомоги.
Компанія веде свою діяльність у понад 100 країнах світу. В Україні Crown Agents працює понад 10 років. З 2015 року компанія, серед інших проектів, здійснює для України закупівлі за державними програмами лікування. Договір між МОЗ та Crown Agents від 6 листопада 2015 року передбачав закупівлю за кошти держбюджету 2015 року онкологічних та онкогематологічних препаратів, а також хіміопрепаратів, радіологічних препаратів та препаратів супроводу онкологічних хворих через закупівельне агентство на суму 750 065 700 грн. У жовтні 2016 року МОЗ уклало угоду з Crown Agents на закупівлю за кошти держбюджету 2016 року ліків та медичних виробів за 12 державними програми лікування на загальну суму 1 066 778 700 грн.



Як очистити кишківник за допомогою вівсянки та води

Яка користь гарячої ванни?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers