rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Фірташа затримали у Відні за запитом Іспанії – у справі про відмивання грошей

Українського бізнесмена Дмитра Фірташа затримали у Відні у вівторок, 21 лютого.
Як повідомили Deutsche Welle в прокуратурі Відня, технічно затримання не пов’язане з рішенням суду дозволити екстрадицію Фірташа в США і здійснюється на підставі європейського ордера, виданого Іспанією. У цій країні Фірташа звинувачують у відмиванні грошей.
У листопаді Іспанія оголосила Фірташа в розшук разом із двома спільниками – громадянами України. Крім того, одночасно з видачею ордера на розшук у Барселоні і в місті-курорті Марбелья були затримані п’ятеро інших спільників Фірташа. Вони безпосередньо займалися відмиванням капіталів українського олігарха. Ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній у Панамі, хоча певна частина капіталів осідала в Іспанії – вкладалася в нерухомість. Йдеться про десятки мільйонів євро незаконного походження.
Раніше у вівторок Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Дмитра Фірташа в США. Своїм вердиктом суд задовольнив апеляцію прокуратури на рішення Земельного суду Відня від 30 квітня 2015 року. Суд першої інстанції відмовив тоді в екстрадиції, посилаючись на неможливість виключити політичну складову в запиті США. Питання, чи винен Фірташ у корупції, австрійським судом не розглядалося.
Остаточне рішення щодо екстрадиції повинен прийняти міністр юстиції Австрії Вольфганг Брандстеттер.
ФБР звинувачує Фірташа у корупції при отриманні дозволу на розробку титанового родовища в Індії. Нібито, бізнесмен і його співробітники заплатили індійським чиновникам 19 мільйонів євро.
Перший запит про видачу Фірташа надіслано американцями до Відня 30 жовтня 2013 року. Однак, через кілька днів цей запит відкликано. Другий аналогічний документ надійшов уже 27 лютого 2014 року, ордер на арешт Фірташа видано 12 березня, і того ж дня його затримали.
Потім бізнесмен вніс заставу – рекордних для Австрії 125 мільйонів євро, і його випущено під зобов’язання не залишати Відень. Справа була розглянута тільки через рік. 30 квітня 2015 року суд відмовив у видачі бізнесмена Штатам.

Суд арештував майно брата екс-голови Нацбанку Арбузова

Печерський районний суд Києва арештував рухоме майно брата колишнього віце-прем’єр-міністра та екс-голови Національного банку Сергія Арбузова.
Про це свідчать матеріали суду.
Старшим братом (по матері) Арбузова є Вадим Багола – екс-заступник голови правління Всеукраїнського банку розвитку.
Згідно з рішенням суду, йому належать: мале самохідне моторне прогулянкове судно UA 1780-KV Wake 230, мале самохідне моторне прогулянкове судно – водний мотоцикл UA +1634-KV Bombardier RXT X RS 260 hp, а також автомобіль Toyota Hilux 2982 2011 року.
10 лютого суд арештував це майно.
Сергія Арбузова підозрюють у розтраті коштів Нацбанку. Використовуючи своє службове становище, він у власних інтересах витратив кошти НБУ під час незаконного створення ТОВ «Банківське телебачення», афільованим власником якого він був, і фінансування протягом 2011-2013 років. Оскільки підозрюваний перебуває за межами України, 22 травня 2014 року його було оголошено в розшук, а з червня 2014 року – він також у міжнародному розшуку Інтерполу.
Нагадаємо, в серпні 2016 року Апеляційний суд Києва арештував квартиру, два житлові будинки, дві земельні ділянки і три нежитлові приміщення брата Арбузова. Раніше суд забрав 18 гектарів лісу в родича екс-голови Нацбанку.

Матіосу довелося внести подарунок дружини

за майже 700 тис. грн. у декларацію

Головний військовий прокурор – заступник Генпрокурора Анатолій Матіос – задекларував подарунок вартістю 682 тис. 672 грн.
Цю інформацію він подав у Національне агентство з питань запобігання корупції.
Згідно з оприлюдненими даними, такий коштовний подарунок Матіосу зробила дружина Ірина Барах.
Про який саме презент ідеться – невідомо, вказано лише, що він «у негрошовій формі».
Як відомо, 13 лютого Анатолій Матіос святкував день народження, йому виповнилося 48 років.

Світовий конгрес українців відкрив

представництво у Брюсселі

Представництво Світового конгресу українців (СКУ) розпочало діяльність у Брюсселі.
Презентація місії відбулася за підтримки української громади Бельгії та дипломатичних представництв України, повідомляє Укрінформ.
«Ми відкриваємо цю місію, щоб бути постійно присутніми в європейських структурах, щоб просувати європейську інтеграцію України», – заявив президент СКУ Євген Чолій.
Він зазначив, що дуже символічним є те, що місія розпочинає свою діяльність у день вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні.
Директор брюссельського представництва СКУ Марина Ярошевич зазначила, що місія активно просуватиме інтереси України в інституціях Європейського Союзу, штаб-квартирі НАТО та інших міжнародних організаціях, включаючи Раду Європи та ОБСЄ.
Чолій також наголосив, що одним із завдань місії СКУ у Брюсселі буде протидія, спільно з українською громадою та дипломатами, масштабній російській дезінформації та пропаганді.

Волонтери оновили перелік загиблих

на Донбасі російських військових та бойовиків:

всього понад 3000

Група російських волонтерів «Вантаж-200 з України в Росію» опублікувала на своєму сайті новий список загиблих бойовиків і російських військових на Донбасі.
Про це повідомила голова правління Міжрегіонального координаційного Центру «Забутий полк» Олена Васильєва на своїй сторінці у Facebook.
У списку вказані імена 3041 загиблого бойовика, 28 медиків і 12 журналістів російських і сепаратистських ЗМІ.
Нагадаємо, станом на 6 березня 2016 року список загиблих на Донбасі бойовиків за даними цієї ж волонтерської групи містив 2081 прізвище.

НАБУ знову проситиме суд заочного

розслідування для невловимого судді Чауса

Суддя Микола Чаус і далі перебуває в міжнародному розшуку, а Національне антикорупційне бюро повторно вимагатиме заочного розслідування в його справі.
Про це «Українській правді» повідомили в прес-службі НАБУ.
«10 лютого слідчий суддя Солом’янського райсуду постановила ухвалу, якою повернула детективам Національного бюро клопотання про спеціальне досудове розслідування з мотивів, нібито, недоведення міжнародного розшуку. Однак, така інформація не відповідає дійсності, адже профіль судді Миколи Чауса був і досі залишається на сайті Інтерполу», – повідомили в НАБУ.
Крім того, у прес-службі стверджують, що прокурор планує повторно звернутись до суду про призначення заочного розслідування щодо Чауса.
«Наразі прокурор САП погоджує клопотання про проведення спеціального досудового розслідування стосовно судді. Цього тижня воно буде подано до суду повторно», – йдеться у повідомленні.
«Повернення клопотання не позбавляє НАБУ права його повторно подати», – уточнили в НАБУ.
Раніше суд відмовив НАБУ в заочному розслідуванні у справі судді Чауса, звинуваченого у хабарництві. Суд, зокрема, зазначив, що НАБУ не довело, що Чаус продовжує перебувати в розшуку Інтерполу.
Суддю Чауса оголосили в міжнародний розшук у листопаді-2016. Це сталося після того, коли суддю викрили на отриманні хабара в розмірі 150 тис. доларів за позитивне рішення у кримінальній справі. Згодом Чаус перестав з’являтись на допити.
Керівник САП Назар Холодницький стверджував, що, за його даними, Чаус перебуває в анексованому Росією Криму.

У Києві протягом тижня фіксується

підвищений рівень забруднення повітря

У столиці з 14 до 20 лютого зафіксовано деяке перевищення максимально допустимих концентрацій за середньодобовим вмістом діоксиду азоту та формальдегіду.
Про це Укрінформу повідомили в Центральній геофізичній обсерваторії.
«За даними стаціонарних постів спостережень Центральної геофізичної обсерваторії з 14 до 20 лютого у Києві зафіксовано деяке перевищення максимально допустимих концентрацій за середньодобовим вмістом: пилу – у 1,0-1,3 разу на Бессарабській площі, вул. Каукаській та проспекті Перемоги: оксиду вуглицю – у 1,2-1,7 разу на площах Перемоги, Бессарабській, Деміївській, проспектах Перемоги та Оболонському, вулицях Скляренка, Довженка, Каунаській; діоксиду азоту – у 2,0-3,9 разу майже на всіх постах спостережень; формальдегіду – у 1,3-2,1 разу майже на всіх постах спостережень», – йдеться у повідомленні.
Забруднення атмосфери міста протягом тижня залишалось підвищеним, насамперед, у місцях поблизу великих автомагістралей (Бессарабська площа, Деміївська площа – Центральний автовокзал, вул. Довженка – поблизу метро «Шулявка», вулиця Каунаська, проспект Перемоги – поблизу метро «Святошин», Оболонський проспект).
Підвищення вмісту всіх забруднювальних речовин спостерігалось 17-18 лютого – у цей період слабкий вітер та припідняті інверсії, зафіксовані під час радіозондування атмосфери, яке здійснюється обсерваторією, сприяли накопиченню шкідливих домішок в атмосфері.
У обсерваторії зазначили, що, починаючи з 21 лютого, завдяки зростанню швидкості вітру та випадінню опадів, погодні умови сприяють розсіюванню шкідливих домішок у наступні дні, що призведе до зменшення забруднення повітря у столиці.

Янукович стверджує, що не просив Путіна вводити

війська в Україну

Екс-президент України Віктор Янукович повертатися не має наміру, а вводити війська в Україну не просив. Про це він заявив під час прес-конференції в Москві, повідомляє Ліга.net.
«Я готовий дати всі свідчення слідчим, але пропозиція приїхати мені до Києва – що вона означає? Це якась, можна сказати, гра. Я їм не дав задоволення мене захопити або убити в той період часу, а зараз – це просто фарс», – сказав він.
Янукович також повідомив, що зібрав уже три томи доказів про свою невинність.
«Я не просив вводити війська в Україну. Це не так. Влада намагається зараз мене звинуватити», – заявив він.
Нагадаємо, 17 січня 2017 року ГПУ отримала копію заяви Януковича з проханням ввести війська РФ в Україну. Наступного дня була опублікована копія документа.
«У зв’язку з цим (подіями на Майдані – ред.) звертаюся до президента Росії В. В. Путіна з проханням використати Збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення України», – йдеться в листі. Генеральна прокуратура України долучила до звинувачення проти Януковича його лист до Путіна.
Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив державну зраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ із проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об’єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн. гривень.

Грицак: В Україні є ціла купа людей,

які контактують зі спецслужбами РФ

В Україні нині є багато людей – як посадовців, так і без посад – які контактують з російськими спецслужбами.
Про це на брифінгу заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє Укрінформ.
«Ми знаємо, що в Україні є ціла купа громадян, які обіймають посади і які посади не обіймають, але які чомусь перебувають у дуже тісному контакті, просто аж дивує, з громадянином Чуліндіним у Москві. Деякі з них за короткий період часу мають по 150 з’єднань із цим московським абонентом», – сказав Грицак.
Він зазначив, що Олександр Чуліндін є представником російських спецслужб і намагався вплинути на організацію протестних акцій в Україні.
Водночас, Грицак розповів, що СБУ відомі ті люди, які контактують з Чуліндіним, і вже було проведено в декого з них більше, ніж 20 обшуків.

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers