rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Автосвіт \ Автосвіт

Лев, діамант та шестерні:

історія французьких автологотипів

Французький автопром відомий такими марками, як Citroen, Peugeot, Renault, Venturi та Bugatti. Останні дві випускають спортивні та преміум-автомобілі.
Кожен виробник має свою історію створення фірмових логотипів.

Citroen


Title  
  
Емблема автомобілів Citroen існує з 1919 року. Вона схожа на «ялинку». Та насправді це – схематичне зображення зубців шевронного колеса. Саме з випуску цих шестерень починав засновник французької компанії Андре Сітроен.
Якось він випадково на задньому дворі невеликого заводу натрапив на шестерні незвичайного вигляду, яких раніше ніколи не бачив. Вони мали зубчасті колеса. Сітроен викупив патент на шестерні, технічно допрацював і назвав шевронними колесами.
Це – шестерня з V-подібними зубами. Така будова зубців вирішує проблему осьової сили – не потрібно встановлювати вали і підшипники.
Майже 100 років логотип був незмінним. Лише у 2009 році дизайнери заокруглили на сучасний манер дві гострі «вершини» емблеми.

Peugeot


Title  
  
Авто-компанія починала з виробництва велосипедів.
Лев на емблемі запозичили з прапора провінції Франш-Конте, де спочатку була невелика мануфактура Peugeot. Емблему створив ювелір Жульєн Блазер у 1847 році. Тоді лев стояв на стрілі. Це символізувало міцність та швидкість продукції Peugeot.
За час свого існування лев на емблемі неодноразово змінювався: ставав дибки, відкривав пащу, розвертався в інший бік або зображували лише його голову.
У 2010 році у лева прибрали язик і зробили більш округлим.

Renault


Title  
  
Ромб, що нагадує алмаз, з’явився у 1925 році. Спочатку, у 1900 році, на емблемі французьких автомобілів зображали ініціали трьох братів Рено: Луї, Фердинанда і Марселя. Через шість років з’являється абсолютно нове лого – вид автомобіля спереду.
У 1919-му літери в логотипі замінили на зображення танка, тоді для Renault були саме такі пріоритети.
Сучасну версію логотипа презентував французький художник Віктор Вазарелі у 1972 році.
Емблема алмазу символізує міцність автомобілів. А дехто вважає, що це – слід від траків танка.
У 2004 році на емблемі з’явився жовтий фон, а в 2007 році внизу додали назву марки.

Venturi


Title  
  
Французька авто-компанія з 1985 року створює спортивні машини на базі Ferrari і Porsche.
Зовні автомобілі Venturi нагадують Ferrari.
Модель 1994 року Venturi 400GT з 400 к. с. – найперший автомобіль у світі, який мав у стандартній комплектації гальма з вуглецевого волокна.
Емблема цієї марки – червоний овал зі синім гербовидним трикутником. Всередині нього зображений птах з розпростертими крилами.

Bugatti


Title  
  
Автомобільна компанія виробляє гоночні, спортивні та елітні автомобілі. Її заснував у 1909 році промисловець Етторе Бугатті.
Компанія проіснувала до 1963 року – смерть засновника марки зіграла свою роль. За цей час випустили лише 6 моделей.
Логотип Bugatti існує з 1909 року. Це – червоно-чорно-білий овал з 60 перлинами на краях і стилізованими ініціалами засновника марки Етторе Бугатті. Червоний колір в емблемі втілює пристрасть та енергію, чорний – мужність і перевагу продукції компанії, білий – благородство, елегантність і чистоту.
Джерело: Газета.ua (http://gazeta.ua)

130 років тому народився творець Suzuki


Title  
  
10 лютого 1887 року в японському місті Хамаматсу народився винахідник і підприємець Мітіо Судзукі. Він створив авто-корпорацію Suzuki.
Судзукі навчався на столяра. У 22 роки розробив дерев’яний ткацький верстат з педальним приводом. 1909 року він створив фірму під назвою Suzuki Loom Manufacturing Company. Спочатку там виготовляли верстати.
У 1930-х через попит на автомобілі Мітіо Судзукі почав створювати малолітражні машини. Але початок Другої світової війни припинив усі роботи.
Свій перший мопед компанія випустила 1952 року. Він мав 36-кубовий двотактний двигун. Мопеди стали настільки успішними, що приносили основний прибуток компанії. Тому за два роки її перейменували в Suzuki Motor Company. У цей час вона виробляла приблизно 6000 мотоциклів і мопедів на місяць.
Перший автомобіль презентували у 1955 році – Suzuki Suzulight. Це – передньопривідна малолітражка з незалежними передньою і задньою підвісками.
Судзукі був президентом компанії до середини 1950-х. Помер 1982 року, не доживши 5 років до 100-річчя.
У 1990-му компанія Suzuki отримала нову назву – Suzuki Motor Corporation. З невеликої фабрики, яка розробляла ткацькі верстати, вона виросла у масштабне підприємство. Зараз воно відоме як виробник легкових автомобілів, позашляховиків, вантажівок, мотоциклів, човнових моторів. Виробник реалізує авто-мотопродукцію більш, ніж у 190 країнах.

59 років тому випустили

перший автомобіль з варіатором


Title  
  
7 лютого 1958 року в Амстердамі презентували перший у світі автомобіль, який мав безступінчасту трансмісію – DAF 600. Він також став першим легковим автомобілем нідерландської марки DAF.
Нідерландці зробили прорив в автомобілебудуванні, обладнали DAF 600 невідомою тоді автоматично-механічною передачею.
DAF 600 був чотиримісним дводверним седаном з 0,6-літровим двигуном потужністю 19 к. с. Максимально розганявся до 90 км/год. і витрачав 6 л на 100 км шляху. У незалежній передній підвісці використали поперечну ресору, задні колеса закріпили на кінцях поздовжніх важелів із крученими пружинами і гідро-амортизаторами. Всі гальма були барабанними, рульовий механізм – рейковий.
Роль коробки передач в авто грав безступінчастий клиноремінний варіатор. Конструкцію варіатора розробив один із засновників DAF – Хуберт ван Доорн – і назвав її Variomatic.
DAF була найбільшою національною автомобільною компанією Нідерландів. Її заснували брати Віллем і Хуберт ван Доорн у 1928 році, у місті Ейндхофен. Спочатку спеціалізувалась на виготовленні причепів.
Перший автомобіль марки DAF з’явився у 1939 році. Це була легка автівка з центральним розташуванням двигуна, усіма провідними і керованими колесами. У 1949 році DAF почала серійно виробляти вантажівки та автобуси.
Один із братів Доорн – Хуберт – захоплювався ідеєю створити автоматичну передачу. Він експериментував із фрикційними і ремінними передачами для легких машин.
У 1950-х роках він побудував перший агрегат, назвавши його автоматичною клиноремінною трансмісією Variomatic.
Два зубчасті прогумовані клинові ремені трансмісії мали в перетині трапецеїдальну форму і передавали крутний момент із двох провідних шківів на два ведених. Крутний момент переходив поздовжнім валом від встановленого спереду двигуна через відцентрове зчеплення, що служило тільки для рушання автомобіля з місця. Ведені шківи за допомогою коротких валів передавали обертання на провідні колеса.
При зміні швидкості обертання шківів і положення педалі акселератора їхні половинки розсувалися або зсувалися на певну відстань. Це змінювало радіус охоплення їхніх поверхонь ременями, що й визначало поточне передавальне число трансмісії і швидкість обертання коліс.
Для включення заднього ходу в головній передачі був спеціальний перемикач.
Variomatic був легким, компактним, простим за конструкцією і в обслуговуванні, не вимагав звичайних важких механізмів.
Перші випробування цієї трансмісії провели у 1955 році на вантажівці. Потім почали розробляти 4-місний легковик з несучим кузовом.
DAF 600 здійняв фурор. Успіх першого мікроавтомобіля дозволив реконструювати старе підприємство і перейменувати фірму в Автомобільну фабрику ван Доорн.
Авто випускали до 1963 року. За цей час з конвеєра зійшла 30 591 машина.
Автоматичну трансмісію почали використовувати у Renault, Volvo. Згодом з’ясували, що варіатор збільшував витрати палива, був занадто гучним, а його ремені виявились недовговічними.

130 років тому випустили перший

у світі автомобіль


Title  
  
29 січня 1886 Карл Бенц отримав патент на перший у світі автомобіль.
Німецький інженер Карл Бенц сконструював автомобіль ще за три роки до отримання патенту.
У 1882 німець створив компанію «Benz & Company Rheinische Gasmotoren-Fabrik», яка виробляла бензинові двигуни, а згодом на ній сконструювали автомобіль.
Автомобіль Бенца мав три колеса, тому його ще називали «Трицикл Бенца». Автомобіль приводив у рух чотиритактний бензиновий двигун. Його розмістили між двома задніми колесами.
Двигун об’ємом 954 кубічних сантиметрів не розвивав навіть однієї кінської сили. В документації автомобіля інженер вказав потужність – 2/3 к. с. Максимальна швидкість першого автомобіля становила 16 км/год.
У 1885 році Карл Бенц завершив роботу над автомобілем, а у січні 1886-го отримав патент. У патенті DRP-37435 вказали, що винахід – це автомобіль, який працює на бензині. Наступного року Бенц презентував автомобіль на виставці у Парижі. Впродовж 1886-1893 років Бенц продав 25 своїх автомобілів. У 1894 році Карл Бенц презентував новий автомобіль, який мав уже 4 колеса. Авто отримало назву – Benz Velo.

Volkswagen посів перше місце за продажами у світі

Мешканець Прикарпаття зробив електромобіль... з велосипеда

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers