rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Багато їсти й пити – по лікарях ходити
«Рак, діабет, захворювання серцево-судинної системи – з цими патологіями можна успішно боротися, якщо зменшити раціон на третину», – стверджують науковці.

«Їжте менше – проживете довше», – такий висновок випливає з дослідження, яке провела доктор Ріцкі Колман з Університету Вісконсин-Медісон (США). Науковець розділила макак-резусів на дві групи: одним давала звичний об’єм їжі, іншим – на третину «врізали» раціон. Спостереження за тваринами проводила протягом 20 років. З’ясувалося: ті мавпи, що споживали менше калорій, менше хворіли і довше жили порівняно з тими, які щодня влаштовували собі «свято живота».
Аналогічний результат вчені отримували, коли експериментували на дріжджах, нематодах і мишах. Але на тваринах, найбільше схожих на людей анатомією і фізіологією, довели існування такого механізму вперше.
«Рак, діабет, захворювання серцево-судинної системи – з цими патологіями можна успішно боротися з допомогою дієти», – стверджує доктор Колман.
Американський національний інститут вивчення старіння надихнувся результатами її експерименту і провів власне дослідження. Його результати змусили поставити під сумнів тезу про існування прямого зв’язку між зменшенням об’ємів їжі і тривалістю життя. «Мавпи, які їли менше, справді менше хворіли, але довше не жили», – зазначила доктор Джулі Метісон. Розставити крапки над «і» дослідниці запросили професора Розалін Андерсен. З’ясувалося, що науковці упустили важливий момент. У випадку мишей чи нематод неважливо, коли їх «садять на дієту». А от у випадку мавп це має значення. Також виявилося, що контрольна група макак (ті, що мали звичний раціон харчування) в обох експериментах вживала різні об’єми їжі. Доктор Колман давала їм висококалорійні продукти і багато цукру. Доктор Метісон годувала їх лише натуральною їжею і меншими порціями. Це пояснює, чому мавпи, які перебували під наглядом доктора Колман, були грубшими, ніж підопічні її колеги. Також стало відомо, що представники обох статей по-різному реагують на зміни у харчуванні.
Які уроки можуть винести з цих досліджень люди? По-перше, починати обмежувати себе у їжі треба у зрілому віці. Здорове харчування – для дітей. Дієта – ні. Дитина росте, розвивається. Якщо відібрати у неї третину раціону, рекомендованого в її віці, почнуться проблеми.
По-друге, важливим є не тільки те, скільки їмо, а те, що їмо. Макаки-резуси з Вісконсина вживали в їжу велику кількість перероблених продуктів, з різними шкідливими домішками. У раціоні мавп із Національного інституту вивчення старіння цукор становив лише 7%. Результат: макаки з першого експерименту доживали до 28 років (це у будь-якому випадку більше від норми), з другого – до 40.
По-третє, чоловіки більш чутливо реагують на нездорову їжу. Надмір жиру і цукру більш негативно впливає на їхнє здоров’я.
Тривалі експерименти над людьми провести буде важко. Складно досягти дисципліни (мавпу посадив у клітку і годуєш, чим треба, а за людиною не встановиш цілодобове спостереження – може й спокуситися на недозволений шматок торта). Крім того, таке дослідження повинно тривати не менш, ніж 20 років. А хто пожертвує стільки часу науці?
Короткотермінові експерименти, які тривали два роки, продемонстрували: якщо зменшити калорійність раціону, рекомендованого медиками, на 1/10, вдасться суттєво знизити рівень цукру і шкідливого холестерину у крові. Але, водночас, кістки почнуть втрачати свою щільність…
Звикли їсти за годинником? Не уявляєте, як можна лягти спати, не повечерявши чи влаштувати розвантажувальний день? Не готові назавжди відмовитись відтретини раціону, як це рекомендують зробити науковці?
 «У класичному триразовому харчуванні немає жодної логіки, бо в процесі еволюції його не було. Наш організм здатен тривалий час обходитись без їжі, а коли її забагато – накопичувати енергію у вигляді жиру, щоб «з’їсти» пізніше. Висновок: відчуття голоду – нормальний стан. Але корисний він лише перед їдою і шкідливий, якщо не маємо наміру сідати до столу, – каже лікар-дієтолог, автор методики циклічного голодування Олександр Ворошилов. – Як ним керувати? Станьте прямо, розведіть плечі. Покладіть долоні на живіт (одну на іншу) і зробіть видих. На вдиху максимально втягніть живіт, трішки допомагаючи руками, і затримайте дихання на 3-4 секунди. Видихніть і розслабтесь. Повторіть вправу 10 разів. Через 1-2 хвилини вам уже не захочеться їсти. Ця вправа «працює» завжди, коли шлунок порожній. Ефективна у положенні стоячи, сидячи і навіть під час ходьби.
Що вона вам дає? Можете спокійно пропустити прийом їжі і не нашкодити шлунку.
Як це працює? Під час вдихання повітря діафрагма зміщує шлунок вниз. У той же час втягнутий живіт його втримує. Кислий вміст шлунка переміщується у кишківник і нейтралізується. Відчуття ситості, як прийнято думати, настає від розтягнення стінок шлунка, наповненого їжею. Ось чому повні люди мають хороший апетит: великий шлунок вимагає великої кількості їжі. Це – не так. Ситість настає, коли весь шлунковий сік зв’язаний з їжею. Якщо його мало, ситість настає швидко, а якщо багато – то навпаки. Щоб позбутися звички переїдати за столом, виконайте дихальну вправу кілька разів до їди. Ситість настане раніше, і стан харчового комфорту триватиме довше».

Як відмовитися від солодощів назавжди: 4 етапи

Яка користь гарячої ванни?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers