rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Пам’ять \ Конотопського окружного провідника ОУН (б) вшанували меморіальною дошкою
У суботу, 11 лютого, в місті Конотопі відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки Григорієві Скибі – видатному воякові, який майже 30 років боровся за незалежність України.

Біографію Скиби детально дослідив керівник благодійного фонду «Героїка» Павло Подобєд під час роботи над книгою «З-під Конотопа до Аризони: невигадані історії вояків Армії УНР». Зрештою, фонд «Героїка» ухвалив рішення увічнити козака 4-ї Сірожупанної дивізії встановленням меморіальної дошки.
Григорій Скиба – це людина-епоха. Він пройшов через горнило Першої світової, як козак Армії УНР взяв участь у збройній боротьбі за незалежність України (1918-1920), разом з українським військом потрапив до таборів інтернованих у Польщі… зрештою – повернувся до України, на рідну Конотопщину. Окупація території УНР більшовиками не зломила цю вольову людину. У 1941 р. Григорій Скиба за рекомендацією іншого ветерана Армії УНР зголосився до лав ОУН (б), а невдовзі сформував та очолив бандерівське підпілля на Конотопщині.
Як окружний провідник Організації Скиба продовжив боротьбу з більшовиками до свого арешту у 1946 р. Проте навіть ГУЛАГ не зробив зі Скиби раба – він залишився переконаним самостійником до самої смерті в більшовицькому концентраційному таборі.
Title  Title  Title  
      

На початку 2017 р., з метою популяризації постаті Скиби, «Героїка» видала історико-просвітницький буклет, що поширювався волонтерами в Конотопі та його околицях. У конотопських газетах з’явились статті про видатного земляка, а в ефірі місцевих каналів – телевізійні сюжети. Відтак, урочисте відкриття пам’ятної дошки відбулось за участі громадськості, конотопського міського голови Артема Семеніхіна, почесної варти та оркестру Збройних сил України. Освячення дошки, скульптором якої виступив Олександр Михайлицький, здійснив протоієрей Української Православної Церкви Київського Патріархату Анатолій Ілюсін.
Того ж дня у приміщенні Центральної міської бібліотеки відбулась публічна лекція Павла Подобєда з історії визвольних змагань на Конотопщині в січні 1918 року. Разом з тим, активіст «Героїки» Андрій Ковальов познайомив конотопців з діяльністю благодійного фонду та поділився планами на 2017 рік.

Вони загинули за Батьківщину

У світі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers