rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ У Румунії не вщухають протести – вимагають відставки прем’єра, котрий спробував узаконити дрібну корупцію

У Румунії не вщухають протести – вимагають відставки прем’єра, котрий спробував узаконити дрібну корупцію

Антиурядові акції протесту тривають у Румунії вже сьомий день поспіль: якщо на початку маніфестацій громадяни вимагали скасування постанов про пом’якшення кримінального кодексу, то тепер наполягають на відставці уряду під керівництвом Соріна Гриндяну.
Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.
«Ми прийшли на акцію протесту, тому що ті люди, що перебувають сьогодні при владі, більше не представляють наші інтереси, вони з неповагою ставляться до пересічних громадян», – заявляють учасники маніфестації перед будівлею уряду у Бухаресті, де зібралися понад 10 тисяч осіб.
Маніфестанти тримають у руках плакати з написами «Ми проти мафіозної держави, яка узаконює корупцію!», «Румуніє, ми витримаємо!», «Ми любимо нашу Батьківщину!», «Ми не хочемо мати при владі злодіїв!»
Акції протесту проходять і в інших містах Румунії.
Маніфестації тривають, незважаючи на скасування урядових постанов про помилування й про внесення змін до кримінального законодавства.
Напередодні в аналогічних акціях протесту, які відбулися по всій країні, взяли участь близько мільйона румунських громадян.
Уряд Румунії ввечері 31 січня попри масові протести ухвалив постанову, що декриміналізувала низку злочинів і дозволяла багатьом корупціонерам уникнути відповідальності.
Постанова, зокрема, декриміналізує корупційні діяння і випадки перевищення повноважень та зловживання службовим становищем, якщо збитки не перевищують 200 тисяч леїв (47 800 доларів).
Необхідність амністії для окремих категорій злочинців в уряді раніше пояснили переповненістю в’язниць.
Єврокомісія 1 лютого виступила з жорстким попередженням до уряду Румунії через прийняту постанову і наголосила на необхідності незворотного прогресу у боротьбі з корупцією.
Постанова уряду спричинила масові протести по всій країні.
5 лютого на екстреному засіданні уряду у Бухаресті було ухвалено рішення скасувати постанову про внесення поправок у Кримінальний кодекс і про амністію для корупціонерів.


Беата Шидло: Для Польщі «Північний потік-2» є неприйнятним

Для Польщі реалізація проекту газопроводу «Північний потік-2» є неприйнятною.
На цьому під час спільної прес-конференції у Варшаві з німецьким канцлером Ангелою Меркель заявила глава польського уряду Беата Шидло, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.
«У нашій розмові (з Меркель – ред.) я підкреслила, що для Польщі неприйнятною є реалізація інвестиції «Північний потік-2», – підкреслила Шидло.
У липні 2016 року антимонопольний регулятор Польщі UOKiK відмовив у погодженні будівництва «Північного потоку-2», пояснивши своє рішення тим, що запланована угода може призвести до «істотного обмеження конкуренції».
Пізніше «Газпром» і п’ять його європейських партнерів (Shell, OMV, ENGIE, Uniper і Wintershall) відкликали заявку на створення спільного підприємства щодо «Північного потоку-2».
Наприкінці січня глава «Нафтогазу України» Андрій Кобелєв заявляв, що ЄС має заблокувати проект будівництва газопроводу «Північний потік-2», який дасть Кремлю геополітичні та фінансові важелі впливу на Німеччину, Польщу й Словаччину.

Amnesty International опублікувала доповідь про масові страти

в сирійських в’язницях

У сирійській військовій в’язниці Саєдная, поблизу Дамаска, протягом кількох років було повішено тисячі ув’язнених, стверджує міжнародна правозахисна організація Amnesty International.
В її доповіді, оприлюдненій в Берліні у вівторок, 7 лютого, зазначається, що з 2011-го до 2015 рр. у цій в’язниці було страчено від 5 тис. до 13 тис. осіб, здебільшого, цивільних.
«До цього треба додати ще тисячі померлих від катувань і нелюдських умов утримання», – заявив генеральний секретар відділення Amnesty в Німеччині Маркус Беко.
Подібні масові систематичні порушення прав людини Беко розцінює як злочин проти людяності.
Доповідь базується на інформації, отриманій від 84 свідків і експертів, зокрема, охоронців в’язниці, представників органів влади, колишніх в’язнів, суддів і адвокатів.
За даними правозахисників, смертні вироки виносилися військовим трибуналом за кілька хвилин, а зізнання ув’язнених, зазвичай, вибивалися шляхом тортур.
Amnesty International звернулася до ООН із закликом розслідувати повідомлення про масові страти в Сирії.

Глава бундесверу відвідала в Литві батальйон НАТО

Литва перебуває під захистом найбільшого військового союзу всіх часів – НАТО.
Про це заявила міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйєн у вівторок під час візиту в цю балтійську країну, повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ми сповнені рішучості захистити Литву. Ви перебуваєте під захистом найбільшого військового союзу всіх часів», – заявила фон дер Ляйєн під час відвідання багатонаціонального батальйону в Руклі.
Вона запевнила, що Литва більше не буде одна і їй не доведеться жертвувати своєю свободою і незалежністю.
Своєю чергою, президент республіки Даля Грибаускайте заявила: «Ми вдячні Німеччині за керівництво багатонаціональним батальйоном у Литві».
Як повідомляв Укрінформ, Німеччина здійснює керівництво підрозділом НАТО у балтійській республіці, введеним туди у відповідь на побоювання з приводу загрози з боку Росії. З 1000 військовослужбовців багатонаціонального батальйону 450 – солдати бундесверу. Перший контингент прибув у Литву минулого тижня.
Під час візиту не обійшлося без казусів: у транспортного літака A400M, на якому прибула фон дер Ляйєн, зламався двигун. Машину, для якої це був перший політ, довелося залишити в аеропорту Каунаса. А делегація повернулася у Берлін на старому літаку німецьких ВПС.
Як відомо, Airbus A400M на сьогодні вважається найсучаснішим військовим транспортником у світі.

Латвія побудувала на кордоні з РФ захисну стіну довжиною 23 кілометри

На кордоні Латвії з Росією вже встановлено огороджувальну стіну довжиною 23 кілометри з метою запобігання спробам нелегальних іммігрантів проникнути в країну. Про це повідомила прес-секретар Державної прикордонної охорони Латвії Євгенія Позняк, пише видання Delfi.lv.
Роботи з будівництва огорожі розпочалися в 2015 році, і їх планується завершити до 2019 року. Наразі на кордоні зроблена прикордонна смуга довжиною 65 км.
У 2017 році на облаштування кордону виділено 6,3 млн. євро, на які планується облаштувати прикордонну смугу довжиною 150 км і побудувати 60 км стіни, повідомила Позняк.
Як повідомлялось, Естонія і Литва також планують побудувати огороджувальні стіни на кордоні з РФ.

Лукашенко не розуміє, навіщо Росії заборона на постачання харчів

Президент Білорусі Олександр Лукашенко закликає Росію вивчити питання, перш ніж запроваджувати заборону на постачання харчів з Білорусі.
Про це він заявив на зустрічі з губернатором Костромської області РФ Сергієм Ситніковим, передає БЕЛТА.
«Звичайно, ми не загинемо. Ми в жодному випадку не загинемо. Сьогодні світ глобалізований. Так, буде складно втратити російський ринок, ще щось. Не весь ми його втратимо. Навіть якщо Данкверт захоче, не вийде. Проте, навіщо це, мені не зрозуміло. Я ніяк не можу зрозуміти, навіщо це робиться», – заявив Лукашенко.
Глава Білорусі зазначив, що дійсно деколи викриваються спроби постачань за сірими схемами. «Але при чому тут Мінська область? Шахраїв вистачає, – зазначив Лукашенко. – Навіщо ж ви закриваєте, спочатку вникніть у суть справи. Якщо ви в Мінській області побачите хоч один грам поганого м’яса, закривайте повністю країну».
Лукашенко звернув увагу і на питання постачань на російський ринок переробленої сільгосппродукції. «Що ми тут порушуємо? Нічого. Ми купуємо і переробляємо продукцію. Точно так ми можемо купити в Україні, в Польщі м’ясо. Переробити його на підприємствах, отримавши новий продукт, і постачати на всі ринки», – сказав він.
На початку лютого ФСБ Росії несподівано почала облаштовувати прикордонну зону на кордоні трьох своїх областей і Білорусі.
6 лютого у ФСБ пояснили появу блокпостів на кордоні з Білоруссю тим, що, нібито, через кордон проходять шляхи наркотрафіку і транспортування нелегалів.

Принцеса Дубая стала професійним пілотом комерційної

авіакомпанії ОАЕ

Представниця королівської родини Дубая принцеса Моза Аль-Мактум стала професійним пілотом однієї з комерційних авіакомпаній ОАЕ.
Про це у соцмережах розповіла принцеса і донька колишнього прем’єр-міністра ОАЕ Мохаммед ібн Рашид Аль Мактума – шейха Латіфа, пише Buro 24/7.
На своїй сторінці в Instagram вона розмістила фото племінниці з підписом: «Моя племінниця Моза стала першою жінкою-пілотом у нашій родині. Вона зробила свій перший комерційний політ у ролі другого пілота. Пишаюся тобою. Небо – не межа. Якщо ти можеш мріяти про це, ти можеш досягти цього».
До якої саме авіакомпанії приєдналася Моза Аль-Мактум не повідомляється, але таку форму мають пілоти Emirates.

Суд поновив справу проти Саркозі

Французький суд поновить слухання у справі екс-президента Франції Ніколя Саркозі за звинуваченням у незаконному фінансуванні його виборчої кампанії у 2012 році.
Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело у суді.
«Колишній президент Франції Ніколя Саркозі постане перед судом у зв’язку з обвинуваченням у незаконному фінансуванні його невдалої спроби переобрання на наступний термін у 2012 році», – йдеться у повідомленні.
Зазначається, що, окрім Саркозі, перед судом знову постануть ще 13 осіб.
Як повідомляє агентство, рішення про поновлення справи проти Саркозі було ухвалено після того, коли французьких політиків почали дедалі більше критикувати за особисте фінансування перед президентськими виборами, які відбудуться цього року у квітні та травні.
Нагадаємо, Саркозі став обвинувачуваним у «справі Бігмаліон» у лютому 2016 року. Після допиту у слідчого судді 16 лютого Саркозі вийшов у новому процесуальному статусі – асистованого свідка (проміжний статус між простим свідком і обвинуваченим). Слідство висунуло йому обвинувачення за статтею про незаконне фінансування передвиборної кампанії, санкція якої передбачає ув’язнення терміном до року і штраф у 3750 євро.

Запрацював найдовший у світі авіамаршрут

Новозеландський Окленд та столицю Катару Доху з’єднав найдовший у світі авіамаршрут.
Про це повідомило новозеландське видання NZ Herald.
Пасажирський літак Boeing 777-200LR авіакомпанії Qatar Airways, призначений спеціально для довгих перельотів, здійснив перший політ за маршрутом з Дохи до Окленда, який включав переліт над Дубаєм, північним Оманом, південним краєм Індостану, Шрі-Ланкою та Західною Австралією.
До місця призначення в Нову Зеландію літак прибув через 16 годин 30 хвилин. Дорога назад триватиме 17 годин 30 хвилин.
Довжина маршруту, який перетинає десять часових поясів, становить 14,5 тисячі кілометрів. Це на 600 кілометрів більше, ніж у рейсу Дубай – Окленд авіакомпанії Emirates, який вважався найдовшим раніше.
Влада Нової Зеландії розраховує, що новий авіанапрямок буде приносити економіці країни 198 мільйонів доларів на рік.

Бортпровідники British Airways проводять 6-денний страйк

У Великобританії відбувається шестиденний страйк бортпровідників British Airways, які скаржаться на низькі зарплати.
Як повідомляє EuroNews, перша частина страйку тривала з неділі до вівторка. Друга – з четверга до суботи.
Представники British Airways запевняють, що внаслідок страйку доведеться змінити графік менше, ніж 1% рейсів.
На початок лютого планували страйк члени екіпажів авіакомпанії British Airways, також вимагаючи підвищення заробітної плати.
Як відомо, у січні страйків співробітників British Airways було вже два. Метою акцій є підвищення рівня оплати працівників до мінімального прожиткового мінімуму, оскільки багато «змішаних» екіпажів змушені працювати на кількох роботах, щоб себе забезпечувати.

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers