rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Олія з насіння льону: в чому її користь для організму
Лляна олія – важливий і незамінний продукт здоров’я. Регулярне застосування лляної олії нормалізує роботу організму і допомагає при багатьох захворюваннях.

Про користь олії з насіння льону та її цілющі властивості було відомо з давніх часів. У стародавній народній медицині олію льону застосовували для лікування порізів і швидкого загоєння ран, для полегшення болю. І до цього дня олія льону успішно допомагає людині при боротьбі з недугами, зберігаючи її здоров’я на довгі роки.

Склад олії

Олію отримують з насіння льону холодним пресуванням (в насінні льону її міститься до 48%). Саме при технології холодного віджиму олія зберігає свої цілющі властивості, її можна використовувати у лікарських цілях. Олія з насіння льону може мати колір від коричневого до золотистого (залежно від рівня очищення). За біологічною цінністю олія з насіння льону посідає перше місце серед інших харчових рослинних олій і містить безліч корисних для організму речовин (поліненасичені кислоти, вітаміни F, A, E, B, K, насичені жирні кислоти (10% складу).
Олія з насіння льону є чудовим зовнішнім джерелом цінних поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6 (наш організм не може самостійно синтезувати ці жири). Причому, якщо Омега-6 міститься також у соєвій, соняшниковій, гірчичній, рапсовій і оливковій оліях, то Омега-3 міститься в достатній кількості тільки в лляній олії. В олії з насіння льону вміст Омега-3 в 2 рази більший, ніж у риб’ячому жирі, і значно вищий, ніж в інших продуктах харчування. Потрапляючи в організм, Омега-3 й Омега-6 впроваджуються у структуру клітини і позитивно впливають на клітинну активність, на швидкість передавання нервових імпульсів.

Корисні властивості лляної олії

Саме через високий вміст Омега-3 і Омега-6 олія насіння льону сприяє нормалізації обмінних процесів в організмі і володіє корисними лікувальними властивостями.
Регулярне застосування в раціоні лляної олії допомагає знизити рівень холестерину і в’язкість крові, підвищити еластичність судин, що, в результаті, запобігає розвиткові інфаркту міокарда, атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, знижує ризик інсульту і утворення тромбів.
Крім того, олія насіння льону нормалізує роботу всієї травної системи людини: покращує функцію печінки, сприяє лікуванню колітів, гастритів, усуває закрепи, печію.
Неоціненні імуннозахисні властивості олії: її застосування як продукту харчування профілактично попереджає деякі онкологічні захворювання (рак молочної залози і рак прямої кишки). Також у медицині рекомендують олію з насіння льону приймати післяопераційним і ослабленим хворим у період реабілітації. Рекомендують регулярне вживання олії льону і дітям для повноцінного, здорового розвитку організму.
Дуже важлива роль олії насіння льону як корисного продукту здоров’я в житті будь-якої жінки. Ця олія обов’язково має входити в раціон харчування вагітних, тому що її компоненти позитивно впливають на правильний розвиток мозку майбутньої дитини, полегшують перебіг вагітності і пологів. Щоденне вживання олії з насіння льону нормалізує гормональний фон, пом’якшуючи передменструальний синдром і покращуючи самопочуття жінки в клімактеричний період.
Лляна натуральна олія також знайшла широке застосування в комплексному лікуванні та профілактиці захворювань легень і бронхів, захворювань нервової системи, хвороб нирок і сечового міхура, захворювань щитовидної залози, при лікуванні порушень потенції у чоловіків.
У сучасній косметології олію льону застосовують у складі всіляких масок для шкіри і волосся завдяки високому вмісту вітамінів і омолоджуючим, пом’якшувальним, бактерицидним властивостям.
Дієтологи прийшли до висновку, що людина може ефективно схуднути за рахунок позбавлення від зайвої ваги за умови часткової заміни споживаних жирів тваринного походження на легкозасвоювану харчову лляну олію. Олія з насіння льону – це ще і незамінний компонент харчування для вегетаріанців, що відмовилися від споживання риби.

Спосіб застосування лляної олії

Спробуйте додавати олію у вінегрети і салати, змішувати з кефіром, йогуртом, медом, вживати разом із квашеною капустою і вареною картоплею, заправляти нею каші. Олію з насіння льону іноді додають у випічку – щоб вона набула особливого аромату і приємного жовтувато-оранжевого відтінку. Можна вживати олію з льону щоранку натщесерце столову ложку.

Цілющі властивості відвару з насіння льону

Насіння льону застосовують для схуднення. Воно є чудовим джерелом рослинної клітковини. Вона, як відомо, активізує діяльність кишківника. Своєчасне очищення кишківника є діючою профілактикою багатьох серйозних захворювань.
Регулярне вживання в їжу лляного насіння полегшує перебіг алергійних захворювань, нормалізує гормональний баланс в організмі жінки.
Відваром лляного насіння лікують фурункули, опіки, різні запалення в порожнині рота й горла. Його використовують як пом’якшуючий та відхаркувальний засіб при сухому кашлі. Застосовується також при циститі, нефриті, камені у сечовому міхурі.
Насіння льону застосовують при профілактиці та лікуванні цукрового діабету. Воно підсилює дію інсуліну, що дозволяє знижувати його дози. Воно також відоме як найсильніший протипаразитарний продукт. Відвар насіння льону згубно діє на всі види глистів, окрім аскарид.

Як приготувати відвар?

1. Одну столову ложку насіння залити двома склянками окропу й дати настоятися (краще в термосі) одну ніч. Вживати 100 г за півгодини до їди 2-3 рази на добу.
2. Столову ложку насіння залити однією склянкою окропу й варити 30 хвилин на повільному вогні під закритою кришкою, періодично помішувати.

Як відмовитися від солодощів назавжди: 4 етапи

5 продуктів, що підвищують гемоглобін

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers