rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Догляд за орхідеями в домашніх умовах
Орхідея – найбільш екзотична і чудова квітка на нашій планеті. Вона буде прикрасою будь-якої домашньої колекції квітів. Догляд за орхідеями – не такий уже й складний. Однак, садівники повинні знати, як доглядати за орхідеями, інакше вирощування перетвориться на муки і для квітки, і для її власника. Факторів, що впливають на ріст і розвиток орхідеї в домашніх умовах, досить багато. Розглянемо найважливіші.

Освітлення, температура

Найголовніше для росту і розвитку будь-якої квітки – це світло. І орхідейні – не виняток. Саме від правильного освітлення залежатиме, зможе орхідея зацвісти, чи ні. Під час росту і розвитку орхідейних необхідно до 15 годин безперервного освітлення. У зимовий час світловий день – короткий, і природного освітлення рослині недостатньо для вегетації. Тому заздалегідь слід подбати про штучне освітлення. Використовуйте в осінньо-зимовий період спеціальні люмінесцентні або фітолампи.
Крім того, що освітлення має бути яскравим, слід уникати прямих сонячних променів. Щоб квітка під дією прямого сонячного світла не отримала опіки, її необхідно притіняти за допомогою штор або фіранок. Надайте перевагу східному або західному вікну. Не забувайте час від часу повертати вазон з рослиною, щоб вона рівномірно розвивалася.
Є простий спосіб визначити, чи достатньо квітка отримує світла. При його недостачі листя стає темно-зеленим, а при надлишку листя жовтіє і покривається бурими і сухими плямами.
Загальна температура влітку не повинна перевищувати +20⁰, взимку – не нижче, ніж +17⁰ за Цельсієм. Нічна температура бажано, щоб була нижчою на кілька градусів, ніж денна. Орхідея не любить гарячого повітря. Їй необхідна хороша вентиляція повітря. Намагайтеся часто провітрювати приміщення, але уникайте кімнатних протягів, тому що вони викликають пожовтіння листя.

Як підливати орхідею

  Title
  
Будь-який вид орхідейних потребує раціонального поливу. Але діє правило: краще недолити, ніж перелити.
Влітку рекомендовано поливати два-три рази на тиждень. Взимку – рідше, відповідно до того, як просихає земля у вазоні. Воду для поливу найкраще використовувати теплу. Правильно – поливати тільки після повного висихання земляної грудки.
При нестачі вологи листя стає зморшкуватим, а при надлишковому перезволоженні – жовтіє, розмокає. Страждає і коріння – воно гниє і темніє. Пам’ятайте, під час активного росту, викиду квітконоса і цвітіння рослина потребує посиленого поливу. Після цвітіння в зимовий період, коли температура низька і мало світла, частоту поливу необхідно зменшити.
Також прискорений полив необхідний, якщо земляна грудка доволі ущільнена, або корінню стало тісно у вазоні, оскільки за таких умов вода буде погано затримуватися в субстраті.
Не додавайте воду в піддон вазона. Субстрат, якщо він щільний, може і не ввібрати воду. Краще поливайте зверху, адже тоді вода пройде через ґрунт, частину вбере рослина, а надлишки стечуть у піддон – їх необхідно вилити. А ще краще як полив використовувати метод занурення.

Причини, коли полив необхідно обов’язково скоротити:
– якщо в приміщенні висока вологість;
– у період спокою;
– якщо квітка росте у великому вазоні (субстрату багато, і він здатний запасати воду).
Всі орхідеї дуже люблять обприскування. Ця процедура необхідна листю, корінню і субстрату. Завдяки обприскуванню листя стає більш зеленим і міцним. За його допомогою можна створити необхідну вологість повітря.
Для обприскування використовуйте дистильовану воду (в цьому випадку розбавляти її не треба). Від звичайної водопровідної води можуть з’явитися білі сліди солей на листі. Обприскування проводьте перпендикулярно до листя, а саме, щоб струмінь йшов зверху вниз. Коріння необхідно обприскувати лише в тому випадку, якщо воно втратило свій зелений колір і стало сріблястим. Хорошим додатковим джерелом вологи може стати акваріум, що стоїть поруч.

Добриво для орхідей

Тільки-но збільшується світловий день (з настанням весни), можна приступати до підгодівлі орхідей. І, навпаки, зі скороченням світлового дня (у жовтні), слід припинити вносити добрива. Рекомендують застосовувати добрива не в кожен полив, а через два.
Зважайте на погоду: якщо тривалий час стоїть волога і похмура погода, краще добрива для орхідей не використовувати. Якщо не дотримуватися цих простих правил, а удобрювати на свій розсуд (занадто часто), то тканини рослини не встигнуть дозріти і це спровокує напад шкідників.
Пам’ятайте, що добриво розводять у воді, але ніяк не навпаки. Для того, щоб приготувати розчин, треба взяти об’ємну ємкість, наповнити її водою, і вже туди додавати добрива для орхідей. Нічого не перемішувати і дати 10 хвилин постояти, щоб розчин повністю настоявся.
Дійте завжди відповідно до інструкції, а ще краще – трохи зменшити. Щоразу, застосовуючи нове добриво, спостерігайте за підопічним протягом трьох місяців. Ґрунтуючись на своїх висновках, регулюйте дозування і концентрацію добрива. Будьте уважними. Адже орхідеї мають ніжну кореневу систему і надлишок добрив стане причиною засолення земляної грудки, а це може призвести до загибелі вашого улюбленця.
Використовуйте позакореневе підживлення. Приготувати його можна наступним чином.
Сильно-розведеним добривом (2 мл добрива на літр води) обприскуйте зовнішню частину листка. Підживлення краще проводити у період росту, не частіше, ніж 1 раз на 2-3 тижні.
Пам’ятайте, що рослина не любить високі концентрації мінеральних солей. Щоб цього не допустити, у період підгодівлі промивайте субстрат один раз кожні два тижні звичайною водопровідною водою. Деякі квітникарі висловлюють думку, що орхідею можна виростити без допомоги підгодівлі. Для цього треба тільки регулярно міняти субстрат.

Цвітіння орхідеї

Є види орхідей, які можуть цвісти двічі на рік (фаленопсис). Для того, щоб орхідея цвіла, їй необхідно створити умови, подібні до кліматичних у її природному середовищі існування (тропіках). Основним визначальним фактором цвітіння орхідеї є тривалість світлового дня, а для кожного з видів орхідейних ця цифра – різна. І для багатьох орхідей, щоб вони цвіли кілька разів на рік, кількості одержуваного світла недостатньо. Однак, вирішити цю проблему можна за допомогою ламп (але лампи не повинні давати тепло – це може перегріти листя).
Поштовхом для цвітіння може стати і надлишковий полив, що легко пояснити. Адже є місця проживання орхідейних у природних умовах, де сезон дощів припадає на період цвітіння.

Розмноження орхідей

Є два способи розмноження орхідей: безстатевий (при цьому способі використовують частину материнської рослини – старі бульби, живці, бічні пагони або відводки) і статевий (за допомогою насіння).

Розмноження орхідеї бічними пагонами

Деякі види орхідей (фаленопсис, дендробіум) можуть утворювати бічні пагони або дітки. При появі таких пагонів необхідний час, щоб вони підросли і пустили коріння. Тоді їх можна буде відокремити і посадити в горщик.

Title  
  

Розподіл кореневища

Це – найпростіший спосіб розмноження. Головна умова – орхідея повинна бути великою. Необхідно розділити кореневище на окремі частини, в кожній з яких будуть розташовуватися фальшиві цибулини. Оптимальний час для ділення – весна.

Розмноження орхідеї живцями

Моноподіальним орхідейним властиво розмножуватися верхівковими живцями. Для цього необхідно відрізати пагін довжиною 10-15 см. Цей зрізаний держак кладуть на ґрунт з моху, в жодному випадку не встромляючи в нього, а розмістивши горизонтально. Далі йому створюють тепличні умови. Після появи корінців пересаджують у вазон.

Розмноження старими бульбами

Видаліть в орхідеї стару бульбу, посадіть у горщик, не забувайте стежити за вологістю і температурою. Вона повинна бути не нижчою, ніж 20⁰. Біля основи бульби з пагонів з’являться нові рослини зі своїм корінням. Їх відокремлюють і садять у горщик.

  Title
  

Розмноження орхідей насінням

Насіння орхідей не має живильної тканини. Для пророщування йому необхідно створювати штучне живильне середовище, через що цей спосіб розмноження – досить складний. У домашніх умовах його здійснити неможливо.
Хвороби орхідей та їх лікування
Пам’ятайте, що навіть при найбільш уважному і дбайливому догляді квіти можуть хворіти. Найбільш часто схильні вони до неінфекційних захворювань, а точніше – страждають від неправильного догляду. Унаслідок чого рослина може ослабнути, а цим користуються хвороботворні мікроорганізми. Якщо вчасно не надати кваліфіковану допомогу – рослина може загинути.
Основні причини виникнення захворювань: переохолодження, надмірний або недостатній полив, неправильне освітлення.

Вірусні захворювання

Від цих захворювань орхідеї страждають рідко. Основна картина захворювання характеризується появою на листі та квітках своєрідного малюнка у формі стрілок, смужок, кіл. Збоку малюнок нагадує мозаїку, тому вірус був названий «мозаїчна плямистість».

Title  
  

Бактеріальні захворювання орхідей

Виникають через проникнення бактерій. Саме вони викликають гнійні хвороби, які здатні уразити всю рослину. Основна картина захворювання: відмирання бульб, листя, гниття коренів. У деяких випадках на листках з’являються коричневі вдавлені плями з неприємним запахом. І якщо рослина уражена бактеріальною інфекцією – вона підлягає ізоляції.

Грибкові захворювання

Їхній появі сприяє перезволоження, перегрів і відсутність вентиляції. Проявляється захворювання у вигляді сірого нальоту або кругових плям на листі.
Орхідею вважають вимогливою рослиною, але якщо ви знаєте її основні потреби і правила догляду, то вчасно зможете допомогти своєму улюбленцеві, а натомість, квітка буде добре рости і цвісти в домашніх умовах.
Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам правильно доглядати за орхідеєю. Головне – це дотримуватися всіх умов догляду та поливу.


Догляд за волоссям взимку

Мода на середземноморську дієту

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers